15 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/33

ABD emperyalizmi
IŞİD’e savaş mı ilan etti?
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerine
Acıların eskimediği Türkiye’de Erdoğan ‘unutun’ diyor!
Gelin canlar bir olalım, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütelim!
KCK’nin ulusal birlik çağrısı ve gerçekler!
Meslek lisesi “sömürü” meselesi
Çöllolar’da iş bırakma kazanımla bitirildi!
İncirlik Üssü’nde
coşkulu işçi eylemi
Göçüğün yaşandığı ocak kaçakmış!
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı sonuçları

Metal TİS süreci ve
öncü metal işçilerinin görevleri!

Birleşik Metal’in toplu sözleşme taslağına ilişkin görüşlerimiz…

İzmir’de MİB faaliyetleri

Bosch ve Vestel’e
uyarı mektubu

Politik gençlik hareketi geleneği - H. Fırat
Ezidiler: 72 fermana direnen halk - M. Ak
Müslümanlara ağlak, Ezidilere muğlâk AKP politikası - K. Ehram
Almanya’da Ezidilerle dayanışma eylemleri
“Yarın koşullar daha iyi olacak!” - T. Kor
IŞİD projesi ve Kürtler
Arjantin’de matbaa işçilerinden işgal!
Festivalimiz saldırılara karşı
direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısıdır!
Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgisi...
DGB’liler hesap sormaya çağırdı!
Emekçilerin anlatımıyla Kızıl Bayrak...
Kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadeleye!
Küresel ısınmaya karşı önlem aldatmacası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Festivalimiz saldırılara karşı direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısıdır!

 

30-31 Ağustos tarihlerinde yapılacak 11. Mamak Kültür Sanat Festivali ilgili olarak yaptığımız röportajı paylaşıyoruz.

- Mamak Kültür Sanat Festivali’ni 11. yılda hangi şiar ve politik içerik ile yapıyorsunuz?

- Bu yıl festivalin on birincisini örgütlüyoruz. Bu, Mamak açısından önemli bir deneyim ve birikim. Emekçilerin kültür-sanat dalları ile buluşmakta güçlük çektiğini düşünürsek böyle bir çalışmanın değerini daha iyi anlayabiliriz. Bu festivaller aracılığı ile işçi ve emekçiler belki de hiç görmedikleri sanat dallarını izleme ve bizzat bunu yapabilme imkanına sahip olabiliyorlar. Aslında biz bu festivali örgütleyen İşçi Kültür Evi çalışanları olarak bile bunu bizzat yaşıyoruz. Aramızda bu festival aracılığı ile müzik, tiyatro vb. sanat dalları ile ilgilenenler var. Bu örnek bile festivalin asgari başarısının kanıtıdır.

Öncelikle şunu belirtmek önemli olacaktır. Biz “sanatçı” değiliz. Birçoğumuz bu mahallelerde oturan genel olarak işçi ve emekçileriz. Kimimiz belediye işçisi, kimimiz metal işçisi, kimimiz işsiz kadın, kimimiz işsiz genç vb. dolayısıyla bu düzenin saldırılarından bizzat nasibimizi alıyoruz. Sermaye iktidarının bize yönelik bütün saldırıları ve bunun yanı sıra işçi ve emekçiler olarak yaşadığımız bütün kavgalar festivalimizin konusu oluyor. En açık örneklerinden biri geçen sene yaşanan Haziran Direnişi’dir. Ya da yıllar önce yaşanan 14 günlük su kesintisi... Ya da önümüze çeşitli makyajlarla çıkan partilerin katıldığı seçim oyunu... Yani festivalimiz politik gündemlere işçi ve emekçilerin bulunduğu yerden bakıyor ve Mamak’ta bir alternatif olmak için elinden geleni yapıyor.

Bu yıl -seçim gündemini saymazsak- biz işçi ve emekçilerin yaşamında ölüm-kalım meselesi diyebileceğimiz sorunlar yaşandı ve hala yaşanıyor. Patronların iktidarı ve onların devleti işçiler için onları yaşamından edecek saldırılarda bulunuyor. Bu saldırının adı taşeronlaştırma! Ve bunun bir sonucu olarak iş cinayetleri. Dünyanın gündemine oturan bir facia yaşadı. Soma... Bu cinayet yüzünden yüzlerce çocuk babasız, kadın kocasız ve çocuksuz kaldı. Bu cinayeti ve başkaca birçok katliam diyebileceğimiz iş cinayetini bu yıl festivalimizin temel gündemi haline getirdik. Festivalin şiarını ise “Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgisi” olarak belirledik. Tabii katliamlar ve genel saldırılar karşısında bir de işçi ve emekçilerin direnişi söz konusu. “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” sloganı üzerinden çok geçmedi ki, sarsıcı Greif direnişi yaşandı. Haberleri şöyle bir gözden geçirdiğiniz zaman birçok yerde işçi eylemleri, grevleri ve direnişleri ile karşılaşıyorsunuz. Geçtiğimiz yıl tam da onuncu festivale denk gelen sokak direnişleri ile mücadeleyi büyütme çağrısını dillendirmiştik. Bu yıl da, direnişi bir adım öteye taşımaya, örgütlenmeye çağırıyor.

Tabii bu direnişler sadece bu topraklarda değil, dünyanın dört tarafına yayılmış durumda. Yanı başımızda yine gündemde Ortadoğu var. Suriye’ye emperyalist müdahalenin üzerinden çok geçmedi, Rojava’da bir direniş başladı. Sömürücü güçlere karşı direnişi seçen Suriye halkı ve Kürt halkına yönelik azgınca saldırının ardından Filistin üzerine yağdırılan bombaları izledik. Ardından emperyalistlerin beslemesi IŞİD çıktı gündeme. Irak’ta, Şengal’de, Mahmur ve Rojava’da Kürt halkı üzerinde estirdiği terör dalgası bir kez daha direniş duvarına çarptı. Festivalimizde çeşitli vesilelerle bu sorunları da işçi ve emekçilere hatırlatıp eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam çağrısını büyüteceğiz. İşçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarını ete-kemiğe büründürmeye çalışacağız.

Ayrıca festivalimiz geçtiğimiz yıllarda peş peşe saldırılarla karşılaştı. Baskınlarla, gözaltı, tutuklama terörüyle karşılaştık. Geçtiğimiz günlerde davalardan birisi sonuçlandı ve 2 yoldaşımız tutuklandı. Bizleri mücadeleden uzaklaştırmaya, çalışma alanımızı daraltmaya çalışanlara yanıtımızı çalışmalarımızı güçlendirerek verdik. Festivalimizin 11.’sini yaparak veriyoruz. Her geçen gün biraz daha büyüyor, attığımız adımları sağlamlaştırıyoruz.

Sermaye devleti saldırılarını kimi zaman bombaları kimi zaman operasyonları, tutuklamaları ile yapıyor. Kimi zaman insanları yozlaştırarak kimi zaman din adı altında yapıyor. Kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla egemenliği altına almaya çalışıyor. Festivalimiz ön çalışması, festivaldeki tüm etkinliklerimiz tüm bu saldırılara karşı direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısı yapacak.

Emekçilerin, gençlerin katkılarını almayı amaçlıyoruz

- Bu yıl ki etkinlikler nelerdir?

- Bu yıl geçen sene olduğu gibi bir haftaya yayılan etkinlikler yapılacak. En genel ve kapsamlı etkinlikler 30-31 Ağustos günlerinde yapılacak. Bunun yanı sıra bir nevi hazırlık ve çağrı kapsamında ön etkinlikler kurguladık. 30-31’inden önceki hafta içi forumlar, söyleşiler, film-belgesel gösterimleri ve müzik dinletileri yapılacak. Emekçi kadınlar, gençler, sanatçılar ve taraftar grupları bir hafta boyunca parkta etkinlikler düzenleyecek. 30 Ağustos Cumartesi günü, Caner Gülsüm, PSAKD Ankara Şube 2 Temmuz Sanat Topluluğu Semah Ekibi, Grup REDRO, MİKE Müzik Topluluğu, Tulum-Gitar Karadeniz Ezgileri yer alacak. 31 Ağustos Pazar günü Özgür Bayram, Burhan Merevan Akşahin, Şoreş, Tiyaroj sahne alacak.

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gündemlerle ilgili öykü, şiir, resim ve fotoğraf sergisi açacağız. İşçilerin, emekçilerin, gençlerin katkılarını bu cepheden de almayı amaçlıyoruz.

Festivalin ön çalışması komite tarafından örgütleniyor

- Festivalin çalışmasını ve duyurusunu emekçilere nasıl ulaştırıyorsunuz?

- Her yıl festivalin gelenekselleşmiş bir çalışma pratiği var. Binlerce evin tek tek kapısını çalıyoruz. Binlerce afiş kullanıyoruz. Ayrıca Ankara’nın merkezindeki demokratik kitle örgütlerine de bu gündemi taşıyoruz. Emekçilerle birebir temas kurarak gündemlerimizi anlatıyoruz. Anlatmaya devam edeceğiz. Mamak’ın farklı yerlerine pankartlar asacağız. Sosyal medya da bu açıdan oldukça önemli. Sosyal medyadan da çağrılarımızı yapıyoruz.

Festivalin ön çalışmasında her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki emekçilerin içinde bulunduğu komite tarafından örgütleniyor. Örgütlenmesini hep beraber kolektif bir şekilde yapıyoruz. Haftada birkaç kez toplantı alıp bütün festival gündemlerini tartışıyoruz.

Direniş ezgisiyle geleceğe yürüyoruz!

- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

- Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgisiyle geleceğe yürüyoruz. Kültür-Sanat Fesitvali Hazırlık Komitesi ve İşçi Kültür Evleri olarak sermayenin saldırılarına karşı direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısını bir kez daha yineliyoruz. Tüm işçi, emekçi ve ezilen halkları mücadelemizi desteklemeye, festivalimize güç katmaya davet ediyoruz.

Ayrıca Kızıl Bayrak gazetesinin 20. yılını kutluyoruz. İşçi ve emekçilerin sesi olduğu için teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§