20 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/25

IŞİD ve kapitalist/emperyalist gericilik
İşçi eylemleri
uykularını kaçırıyor!
Maden işçisinin karnı AKP’nin yalanlarına tok!
Çelik, Kürtler’in Irak’ta ayrılma hakkı olduğunu söyledi
Temeli bozuk olanların ‘çatı’ arayışı
Sömürü “kader” değil
İbrahim’i binlerce kişi uğurladı
Kaybolan eylemcinin cenazesi bulundu
AKP özelleştirmeyle beslenmeye devam ediyor
Soma’da maden işçilerinin eylemleri sürüyor

Yatağan işçileri
yol kapatarak uyardı!

Türk-İş’ten özelleştirmelere karşı eylemler

“Sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz!”

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi üzerine
Greif işgali DİSK’in içerisindeki Türk-İş’i ortaya çıkardı
“İşçinin taşerona isyanı: Greif direnişi dersleri”
Derby’den Greif’e:
İşgal, grev, direniş!
BDSP’den coşkulu
15-16 Haziran yürüyüşü!
Savaş ve devrim diyalektiği - A. Eren
“Devrimci Gençlik Birliği’nin temellerini inşa etmek için...”
Kamp hazırlıkları sürüyor!
Ankara DLB’den
coşkulu etkinlik!
Çocuk istismarı- 3
Açlık Kralı mısın, açlık oyunlarında mısın? - T. Kor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk-İş’ten özelleştirmelere karşı eylemler

 

Türk-İş İstanbul ve İzmir’de AKP ilçe binaları önünde Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı eylemler yaptı.

İstanbul

Şişli Cevahir AVM önünde bir araya gelen işçiler ve sendikacılar, “Türk-İş” yazılı pankartlarını açarak Mecidiyeköy’de bulunan AKP Şişli İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti.

Eyleme ağırlıklı olarak TÜMTİS ve Türk Metal üyesi işçiler katılım sağlarken, TEKSİF, Yol-İş, TGS, Belediye-İş, Selüloz-İş, Tez Koop-İş, Koop-İş ve T. Haber-İş üyesi işçiler ve sendika yöneticileri de eylemde yerlerini aldı. Eyleme İşçi Partisi, ADD ve Uid-Der’de destek verdi.

AKP Şişli İlçe Başkanlığı önünde gelindiğinde “Mustafa Kemal ve silah arkadaşları” ve Soma’da hayatını kaybeden 301 işçi için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını okuyan Türk-İş Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak şunları söyledi: “Bugün; ülkemizde bir yağma ve talana dönüşen özelleştirmelere karşı, Yatağan, Kemerköy, Yeniköy termik santrallerinin ve kömür ocaklarının özelleştirmesine karşı, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar gereğince AKP önündeyiz.”

Soma’da yaşanan katliamlara değinen Büyükkucak, açıklamasının devamında esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma koşullarını teşhir ederek saldırılar devam ettiği durumda eylemlerine devam edeceklerini ifade etti. Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.

İzmir

Türk-İş konfederasyonuna bağlı olan sendikaların Basmane’deki AKP İlçe Binası’nın önünde toplanmasının ardından basın açıklaması başladı.

Basın açıklamasını Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç okudu. Karakoç, özelleştirmelere karşı mücadelenin yeni olmadığını 20 yıldır verdiklerini söyledi. Karakoç çok direndiklerini ancak yağma ve talana engel olamadıklarını  vurguladı. Özelleştirmelere karşı çıkanların vatan haini, düşman ilan edildiğini söyleyerek bu kadar özelleştirmenin sonucunda çok şeyin kaybedildiğini dile getirdi. Dev gibi fabrikaların, arsaların fiyatının altında birilerine peşkeş çekildiğini söyleyerek özelleştirmenin bu olduğunu söyledi.

Eyleme Türk-İş’e bağlı Eğitim-İş, Birleşik-İş, DERİTEKS, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Harb-İş, Basın-İş katıldı. Eylemde “Kahrolsun işçi düşmanları!”, “Yatağan bizimdir bizim olacak!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganları atıldı. Basın açıklaması Türk-İş’in ayın 22’sinde Soma’da olacağının duyurusuyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir

 

 

 

 

Özelleştirmeye karşı iş bıraktılar

 

Enerji ve maden işçileri, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı 16 Haziran’da 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Tes-İş ve T. Maden-İş üyesi işçiler, termik santrallerin yakın zamanda ihalesi yapılan özelleştirmelerinin iptal edilmesi için iş bırakınca madenlerde kömür üretimi durdu. Termik santrallerde enerji üretimine devam edildi fakat bakım ve servisler yapılmadı.

İş bırakma, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile bu santrallere kömür sağlayan madenlerde gerçekleşti. Gece 24.00’te başlayan iş bırakmayla beraber işçiler aileleriyle birlikte maden girişlerinde toplandı. Enerji üretimi süren termik santrallerde ise bakım ve servislere çıkılmadı. Burada da işyeri önünde ve direniş çadırlarında beklendi.

Edinilen bilgiye göre, aralarında Afşin, Adana ve Bursa’nın da bulunduğu yaklaşık 19 kentte iş bırakma eylemi yapıldı.

Ayrıca Denizli’nin Tavas İlçesi, Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi ve Muğla’da bulunan Türk Maadin A.Ş.’ye ait madenlerde de işçiler eş zamanlı olarak greve çıktı. Grev sabah saat 08.30′da başladı.

Grev sırasında işçiler ve yakınları Kavak Krom İşletmeleri A.Ş. maden ocağı girişi önünde Soma’da hayatını kaybeden işçiler için yolu trafiğe kapatarak bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında sloganlar atan kitle, daha sonra greve devam etti.

 

 

 

 

Kozlu’da taşeron maden işçileri
iş bıraktı

 

Geçen yıl Ocak ayında 8 maden işçisinin hayatına mal olan işçi katliamının sorumlusu Star A.Ş. şimdi de işçi çıkarıyor. Star A.Ş., maden ocağında 2004’ten bu yana galeri açma çalışmalarını sürdürüyordu. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında hazırlık işlerini yüzde 97 oranında tamamlayan Star A.Ş. işçi çıkarmaya başladı. Ay sonunda 15 işçinin daha işten çıkarılacağı söylentisi üzerine taşeron işçiler iş bıraktılar.

16 Haziran’da ocağa inmeyerek iş bırakan işçiler, Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) giderek sendikayı göreve çağırdılar. Yaklaşık 50 işçi, üye oldukları GMİS’e giderek, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç’a ve Genel Başkan Eyüp Alabaş’a sorunlarını anlatarak çözüm üretilmesini talep ettiler.

Sendika yöneticileriyle yapılan toplantının ardından konuşan işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, 2004’te 473 işçi ile işe başladıklarını, şimdi 73 kişi kaldıklarını söyledi. Taşerona karşı eylemler yapılırken kimsenin taşeron işçileri düşünmediğini ifade etti.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, maden ocağında hazırlık işlerini alan firmanın işin kalan yüzde 3’lük bölümünü de bitirmek üzere olduğunu öğrendiklerini söyledi. Maden ocağında hazırlık işlerini işin asıl sahibi TTK’nın yapması gerektiğini savundu.

 
§