27 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/12

  Kızıl Bayrak'tan
  Bahar döneminin birikim, deneyim ve
enerjisiyle devrimci bir 1 Mayıs’a!
  Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!
Newroz ve Kürt sorununda yeni dönem
Newroz ateşleri ülkenin dört bir yanında harlandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  TİB-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi…
  İzmir’de “seçimler ve kriz” gündemli toplantılar
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Devrimci seçim çalışmasından
devrimci 1 Mayıs’a!
  G-U’da yaşananlar üzerine…
  Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...
  Hüseyin yoldaşın ardından…
  Tetikçi İsrail askerleri suçlarını itiraf ettiler!
  Barack Obama’dan İran’a Newroz mesajı…
  “Kürt Konferansı...”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Halk Cephesi: “Öğrencilere ücretsiz ulaşım hakkı!”

Halk Cephesi, 23 Mart günü “Öğrencilere ücretsiz ulaşım hakkı!” talebi ile Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, ulaşım sorununun hayatı adeta çileye çeviren sorunlardan biri olduğunu belirtildi. Anayasa’nın “Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz” hükmü hatırlatılarak, “Neden eğitim hakkımız elimizden alınıyor? Neden okul gidibilmek için milyarlar harcıyoruz?” denildi.

Ücretsiz ulaşım hakkı için veliler, öğrenciler ve öğretmenler birlik olmaya, mücadeleye çağrıldı. Açıklama şu sözlerle son buldu:“İnandığımızda birlik oluruz, birlik olursak güç oluruz. Gücümüzü biliyoruz. Bu güçle bu haklılıkla ücretsiz ulaşım hakkımızı istiyoruz. Biz halkız hak kırıntıları göz boyamak için yapılan yatırımlar değil sorunlarımızın çözümünü istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

Bursa’da ortak eylem

Silopi’deki ölüm kuyularında yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkanlar 20 Mart günü Heykel Orhangazi Parkı’nda yapılan eylemle protesto edildi. Cinayetlerin sorumlularının yargılanıp cezalandırılmasının istendiği açıklamada, “Ergenekon soruşturmasının nihayet Fırat’ın öbür tarafına geçtiği” ifade edildi.

SDP, DTP, EMEP, İHD, SODAP, Mazlum-Der, SP, İHD, Yeşiller Partisi’nin örgütlediği eyleme 50 kişi katıldı. Eylemde “Biji ajiti! Yaşasın barış!”, “Failler belli hesap sorulsun!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

Liselerde Newroz coşkusu!

Refhan Tümer Lisesi’nde Newroz kutlaması

Refhan Tümer Lisesi öğrencileri Newroz’u kutlama geleneğini bu sene de bozmadı. Newroz kutlaması 20 Mart günü kitlesel bir şekilde gerçekleştirildi. “Biji Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Biji Newroz, biji sosyalizm!” şiarlarını dile getiren yazılamaları silen okul yönetimi, öğrencileri engellemeye çalıştı.

Saat 12.30’da öğlenci ve sabahçı grubun alkışlarla ve zılgıtlarla başlattığı Newroz kutlaması okuldaki demokratik liselilerin katılımıyla sürdü. Refhan Tümer Lisesi öğrencilerinin hazırladığı metinde Newroz’un zalim Dehaklar’a karşı başkaldırıyı ifade ettiği anlatıldı.

“Biji Newroz!”, “Newroz ateşi sönmeyecek!”, “Biji sosyalizm!” sloganlarının atıldığı etkinlik, devrimci marş ve Kürtçe halaylarla sürdü. 50’yi aşkın öğrencinin katıldığı Newroz kutlaması, okuldaki bazı hocaların da destek vermesiyle büyük coşku yarattı.

Tuzluçayır Lisesi’nde Newroz etkinliği

Tuzluçayır Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen etkinlik 20 Mart günü öğle saatlerinde sınıflardan birinde yapıldı.

Etkinlikte Newroz’un içinin boşaltılmaya çalışıldığı ve Kürt halkının isyanının ürünü olan Newroz’un basit bir bahar bayramı gibi kutlatılmaya çalışıldığı söylendi. Dili ve kimliği tanınmayan Kürt halkının her sene bu isyan ateşini yaktığı, devrimcilerin bu ateşi daha da büyütmesi gerektiği vurgulandı. Kürt halkının kurtuluşunun sosyalizmde olduğu belirtildi.

Seçimlerin de gündeme geldiği konuşmalarda, düzen partilerinin sahte vaatlerine değil bağımsız sosyalist adaylara destek olunması çağrısı yapıldı.

Etkinlik sohbet havasında gerçekleştirilirken, Newroz coşkusu konuşmalara yansıdı.

Direnişçi kadınlardan açıklama…

Desa Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu, direnişte olan Desa, ATV-Sabah ve Meha işçisi kadınların da katılımı ile 24 Mart günü ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Desa Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu adına basın açıklamasını gerçekleştiren Serpil Kemalbay, Desa davasının sürecini özetledi.

Desa’nın Türkiye’nin en büyük deri markası olduğunu, aynı zamanda uluslararası markalara üretim yaptığını söyleyen Kemalbay, bu nedenle CCC’nin (Clean Clothes Campaign) düzenlediğini ve Avrupa sendikalarının da destek verdiği bir eylem takvimi oluşturulduğunu anlattı.

Emine Arslan’ın Deri-İş Sendikası temsilcisi ile İtalya, Fransa ve İspanya’ya gittiğini, bu ülkelerde yerel ve ulusal basından gelen gazetecilerle görüşme yaptığını belirtti.

Emine Arslan da yaptığı konuşmada, yurtdışında katıldıkları toplantılardan kısaca sözetti, direnişlerinin çeşitli örgütlerin desteği ile bugünlere geldiğini söyledi. ATV-Sabah grevcisi Çilem Dalgıç da, Emine Arslan’ın verdiği mücadeleyi örnek aldıklarını, işverenin sendikayla uzlaşana kadar direnişlerine devam edeceklerini ifade etti.

Meha Giyim direnişçisi Saliha Gümüş ise mücadele süreçlerini anlattı. Mücadelede kararlılıklarını ifade eden Gümüş, Emine Arslan’ın kendileri için de bir umut olduğunu söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Toprak Seramik işçileri ücretsiz izinde!

Toprak Seramik işçileri yaklaşık altı aydır maaş ve sosyal haklarını alamadıklarından dolayı çaresizlik içindeler. İşveren ve TMSF arasındaki çözümsüzlüğün faturası işçiye kesiliyor. İşçi sendikasının her türlü girişimi de patron tarafından görmezden geliniyor. Sendikanın yaptığı açıklamalara “haber değeri taşımadığı” gerekçesiyle basında yer verilmiyor.

5 Kasım 2008 tarihinden itibaren işçiler kanunsuz bir şekilde, önceden bilgi verilmeden ücretsiz izne çıkarıldı. Böylece işçi kaderiyle baş başa kaldı. İşçiler elektrik, doğalgaz, kira vb. temel giderlerini karşılayamadıkları için hacizle karşı karşıyalar. Çaresizlik içerisindeki işçiler istifa ederek, yıllardır emek vererek Türkiye’nin sayılı kuruluşlarından biri haline getirdikleri fabrikadan ayrılmak zorunda kalmışlardır.

Patron defalarca fabrikayı açma tarihi vermesine rağmen hiçbir sözünde durmadı. İşçi geleceğe güvenle bakmamakta, fabrika açılsa dahi maaşını alamama korkusu yaşamaktadır.

Patron 2009 yılı Ocak ayında başlaması gereken toplu iş sözleşmesini fırsat bilerek işçiyi köşeye sıkıştırmaya çalışmaktadır. Toprak Demirdöküm’de işçilere sıfır zam vererek ve ikramiyelerini ödemeyerek hak gaspında bulunmuştur. Aynı dayatmanın kendi fabrikalarında yaşanacağı kaygısını taşıyan işçiler endişe içindeler. Tek silahı emeği olan işçiler, bu durum karşısında toplumsal muhalefetten destek beklemektedirler.

Eskişehir’den bir işçi