27 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/12

  Kızıl Bayrak'tan
  Bahar döneminin birikim, deneyim ve
enerjisiyle devrimci bir 1 Mayıs’a!
  Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!
Newroz ve Kürt sorununda yeni dönem
Newroz ateşleri ülkenin dört bir yanında harlandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  TİB-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi…
  İzmir’de “seçimler ve kriz” gündemli toplantılar
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Devrimci seçim çalışmasından
devrimci 1 Mayıs’a!
  G-U’da yaşananlar üzerine…
  Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...
  Hüseyin yoldaşın ardından…
  Tetikçi İsrail askerleri suçlarını itiraf ettiler!
  Barack Obama’dan İran’a Newroz mesajı…
  “Kürt Konferansı...”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Newroz ateşleri ülkenin dört bir yanında harlandı!

İstanbul: “NEWROZ piroz be!”

Kürt halkı 2009 Newrozu’nda bir kez daha Demirci Kawa’nın mücadele ruhuyla bugünün Dehakları’na karşı alanlara çıktı. Alanları dolduran yüzbinler hep bir ağızdan özgürlük taleplerini haykırdı.

İstanbul Newrozu için kitleler sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Newroz alanına akın etmeye başladı. Zeytinburnu sokaklarını sarı-kırmızı-yeşile boyayarak alana yürüyen insanlar, yol boyunca ulusal özgürlük talebini sloganlarla haykırdı. Arama noktasına gelene kadar “Bijî serok Apo!”, “Bijî Newroz”, “Bijî aşitî”, “Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız!”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir!” sloganları sıklıkla atıldı. Parça parça gerçekleşen yürüyüşlerin yanısıra DTP’ye ait ilçe örgütlerinin tuttuğu araçlarla gelenlerle birlikte kitlenin sayısı kısa sürede yüzbini aştı.

Komünistler İstanbul Newrozu’na “Yaşasın halkların kardeşliği!/Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!/BDSP” pankartı ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. Ekim Gençliği ise eylemde “Ji bo wekhevi u azadi sosyalizm!” pankartı taşıdı. Abdi İpekçi Spor Salonu önünde toplanan BDSP’liler burada kortej oluşturarak Newroz alanına yürüdüler.

UİD-DER, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, DHF, SODAP, Kaldıraç, Halkevleri, Alınteri, DİP-G, SDP, SP, KÖZ, EMEP, ESP, EHP ve KESK Şubeler Platformu da Abdi İpekçi Spor Salonu önünde kortejlerini oluşturarak alana giriş yaptı.

Newroz programı, Tertip Komitesi adına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin yaptığı konuşmayla başladı. Yoleri konuşmasında, devletin yok sayma, imha ve inkar politikalarına karşı her ulustan, her cinsten insanlar olarak hep birlikte emeğin özgürlüğünü ve halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceklerini belirtti. Cezaevlerinde yaşanan hak gasplarına ve sermayenin saldırılarına da değinen Yoleri, “geleceğimiz, özgürlüğümüz, değerlerimiz için mücadele kararlılığımızı, coşkumuzu dosta, düşmana göstereceğiz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından söz alan Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Saadet Çaçan kirli savaşa dikkat çeken bir konuşma yaptı ve savaşın bitmesi talebini dillendirdi.

Miting Birlikte Başarabiliriz Platformu’nun Belediye Başkan adaylarının platforma davet edilmesiyle sürdü. DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal ve DTP Esenyurt Belediye Başkan Adayı Tuncer Bakırhan kitleyi selamlayan konuşmalar yaptılar.

Ayfer Düzdaş’ın söylediği türküler ve çekilen halayların ardından EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ve ESP temsilcisi Ersin Sedefoğlu kürsüden kitleye seslendi.

Yapılan konuşmalarda AKP karşıtlığı ön plandaydı. Düzenin Kürtlerin oy vermesini engellemek için ortaya koyduğu oyunlardan da bahsedilerek oy vermenin önemi anlatıldı ve herkese gerekli yasal işlemleri tamamlama çağrıları yapıldı. AKP’nin sahte demokrasi oyunlarına da sıklıkla vurgu yapıldı, Kürtçe televizyon gibi politikaların içyüzü teşhir edildi. Konuşmalarda Kürt sorununun çözümü için İmralı’nın, Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması çağrıları da önemli yer tuttu. Emine Ayna ve Sebahat Tuncel’in konuşmalarında Kürdistan şehitleri selamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Ankara’da Newroz mitingi...

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin simgesi olan Newroz Ankara’da 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirilen mitingle kutlandı.

Sabah saatlerinde Toros Sokak’ta toplanmaya başlayan kitle Kolej Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün en önünde DTP pankartları ve flamaları yer aldı. DTP pankartının arkasındaysa EHP, EMEP, Sosyalist Parti, ‘78’liler, Alınteri, Kaldıraç, KÖZ, Partizan, Tüm-İGD, BDSP, ÇHD, SDP, Halkevi, ÖDP, Marksist Bakış, ESP, TÖK, KESK Ankara Şubeler Platformu ve BES kendi pankartlarıyla yürüdüler.

BDSP eyleme “Kürt ulusuna özgürlük! Eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!” yazılı pankartla katıldı.

Kolej Meydanı’na gelindiğinde devrim şehitleri adına saygı duruşuyla miting programı başladı. Ardından KESK Ankara Şubeler Platformu ve Kürd-Der tarafından Kürtçe konuşmalar yapıldı. AKP iktidarı eleştirilerek, Kürt sorununda “demokratik ve barışçıl” çözüm istendi.

Miting programının devamında Ali Asker kısa bir konser verdi. Newroz ateşinin yakılmasıyla alanda coşku arttı. Ateşin üzerinden atlanarak hep beraber halaylar çekildi.

Ankara’da DTP çatısı altında seçimlere girecek olan “Biz Varız Platformu”nun Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı da kürsüye çıkarak seçimlerde destek istedi. Ankara’daki 2009 Newroz mitingine yerel seçimler damgasını vururken, miting alanı seçim meydanına dönüştü.

Miting alanında BDSP’nin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Evrim Erdoğdu’nun seçim bildirgeleri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak/ Ankara


Bursa’da Newroz ateşi

Newroz ateşi 21 Mart günü Bursa’da da bir kez daha harlandı. Gökdere Meydanı’nda toplanan yaklaşık 3 bin kişi, şiddetli rüzgar ve yağmura rağmen Newroz’u coşkuyla kutladı.

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada zulme karşı mücadele ve direniş günü olan Newroz selamlandı, krizin faturasının emekçilere yıkılmaya çalışıldığından bahsedildi. AKP ve ordunun Kürt sorununa çözümsüzlüğü dayatmayı sürdürdüğü belirtilerek Kürt halkına dönük saldırılar protesto edildi.

Barış Meclisi ve Bursa Halk Meclisi Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının konuşmasının ardından DTP Eş Başkanları Ahmet Türk ile Emine Ayna’nın ve Bursa Cezaevi’nde tutuklu olan Kestel Belediye Başkan adayı Serpil Aslan’ın mesajları okundu. 29 Mart yerel seçimlerinde Bursa ilçelerinden gösterilen DTP adaylarının halkı selamlamasının ardından DTP adına bir konuşma yapıldı.

Son olarak DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel bir konuşma gerçekleştirdi. Çözümün adresinin İmralı olduğunu belirten Tuncel, 29 Mart seçimlerinde inkar ve imhaya karşı Kürt halkının cevabını vereceğini söyledi. Kutlama yerel grupların söylediği ezgiler ve çekilen halaylarla son buldu.

Newroz’a DTP, SDP, EMEP, SP, Partizan, ESP, DHF, BDSP ve SODAP katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

Manisa’da Newroz kutlaması…

Kürt halkının sömürüye karşı başkaldırısı olan Newroz, 21 Mart günü Manisa Nurlu Pınar’da kutlandı. Seçim gündemli gerçekleşen Newroz kutlaması yakılan Newroz ateşi ve çekilen halaylarla başladı.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, DTP Manisa Belediye Başkan Adayı Celil Özgen ve Abdullah Öcalan’ın avukatı Mehmet Bayraktar birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmalarda, Ergenekon davasına, Kürt illerinde açılan ölüm kuyularına, AKP’nin seçimler vesilesiyle dağıttığı yardımlara ve TRT Şeş’e değinildi. TRT Şeş ile Kürtlerin asimilasyonunun sağlanmaya çalışıldığı ve devlet tarafından AKP’ye sunulan bir seçim yatırımı olduğu ifade edildi. Demokrasi ve barış yanlılarından 29 Mart yerel seçimlerinde aktif destek istendi.

2007 seçimlerinde Kürt halkına özgürlük ve demokrasi vaat eden Erdoğan’nın seçimlerden sonra Kürt halkına bombalar yağdırdığı hatırlatıldı. Ergenekon davasının Fırat’ın ötesine geçemediği, iddianamede adı geçen faillerin yargılanmadığı vurgulandı.

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması konserle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Manisa


Kocaeli’de Newroz…

Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle özdeşleşen bir gün olan Newroz, Kocaeli’nin Dilovası Beldesi’nde büyük bir coşkuyla kutlandı.

22 Mart sabahı erken saatlerden itibaren toplanmaya başlayan kitle, saat 14.00’e kadar yakılan ateşlerle, çekilen halaylarla Newroz’u kutladı.

Newroz Tertip Komitesi adına yapılan konuşmayla Newroz etkinliği başladı. Ardından sözü Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu adına Veysel Kaplan aldı. Kaplan konuşmasında kapitalizmin dünya çapındaki krizinden ve kapitalist sistemlerin işçi, emekçi ve ezilen halklar üzerindeki diktatörlüğünden bahsetti. Kürt sorununun bu ülkedeki herkesin, özellikle de Türkiye emekçilerinin sorunu olduğunu dile getirdi. Daha sonra kürsüye DTP Dilovası Belediye başkan adayı ile İstanbul milletvekili Ufuk Uras çıktı.

Newroz programı 21 Mart 1982’de Diyarbakır cezaevinde bedenini tutuşturarak ölümsüzlüğe ulaşan Mazlum Doğan’ın annesi ve babasının yaktığı Newroz ateşi ile devam etti. Söylenen Kürtçe türkülerin ardından kutlamalar 14.00’te sona erdi. Newroz’a yaklaşık üç bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


Samsun’da Newroz kutlaması

Samsun’da Newroz, 20 Mart günü saat 12.00’de Tıp Fakültesi önünde toplanılarak 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi önüne doğru sloganlarla yürüyüş biçiminde kutlandı.

Hastane önüne gelindiğinde, daha önce gözaltına alınan yurtseverlerle ilgili basın açıklaması yapıldı. Gözaltına alınan 10 kişiden birinin tutuklanması protesto edildi.

Çevredekilerin yoğun ilgi gösterdiği açıklamanın ardından Newroz alanı olan, Tahsin Tuncalı Gençlik Merkezi’ne yine sloganlar eşliğinde yüründü. Halaylarla başlayan Newroz etkinliği tiyatro ve şiir dinletisiyle devam etti.

Newroz ateşi yakılarak zafer işaretleriyle üzerinden atlandı. Türkçe, Kürtçe, Arapça sloganlar atılarak halkların kardeşliğinin haykırıldığı Newroz etkinliği, yakılan ateş etrafında tüm kitlenin katıldığı halayla coşkulu bir şekilde sona erdi.

Kızıl Bayrak / Samsun

 

Newroz Kürdistan’da coşkulu gösterilerle kutlandı…

Diyarbakır’da yüzbinler...

21 Mart günü sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır’ın Newroz Parkı’ndaki alana 100 binler akın etti. Kitleye hitap eden DEP eski Milletvekilli Leyla Zana, Kürt diline dönük baskılara değindiği konuşmasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de bir konuşma yaptı.

Zana’nın seslenişinin ardından alanın ortasında protokol Newroz ateşi yakıldı. Kutlamada Abdullah Öcalan’ın gönderdiği Newroz mesajı okundu.

Batman’da görkemli Newroz

Batman’da 20 Mart günü gerçekleştirilen görkemli Newroz kutlamasına 100 bini aşkın kişi katıldı. DTP Milletvekilleri ve parti yöneticileri de kutlamalarda hazır bulundu.

Alanı dolduran onbinlerce kişiye seslenen DTP Eşbaşkanı Emine Ayna “İnkar-imhacılığı dayatanlar bu ateşte yanacaklar” dedi.

Siirt’te onbinler buluştu

Siirt’in Kurtalan ilçesindeki Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. DTP Milletvekili Osman Özçelik’in kitleye seslendiği kutlamalarda Newroz’un tarihçesine değinildi.

Urfa’da Newroz kutlaması

Urfa’daki Newroz kutlamasında konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’ın dışlanarak Kürtlerin özgürleşemeyeceğini belirterek, Kürt sorununun çözümü için Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Yüksekova’da devlet terörü unutulmadı...

Hakkâri Yüksekova’da Newroz kutlamaları yöresel kıyafetleriyle alanı dolduran onbinlerce kişinin katılımıyla başladı. Yoğun kalabalıktan dolayı izdihamın yaşandığı alana giremeyenler evlerin balkonlarına ve çatılarına çıktı.

Yüksekova’da 2008 yılında yapılan Newroz kutlamaları sırasında yaşanan saldırılarda yaşamını yitiren İkbal Yaşar ile Fahrettin Şadal anısına düzenlenen Newroz kutlamasına katılan onbinler DTP İlçe binasından kutlamanın yapılacağı spor sahasına doğru yürüdü. İkbal Yaşar ve Fahrettin Şadal anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamalar halaylarla devam etti.

Adıyaman’da Newroz kutlaması

Adıyaman’daki kutlamada DTP bayrakları, yeşil, sarı, kırmazı flamalar açılırken, sık sık “Bijî Serok Apo!“, “Bijî Newroz!“, “Şehit namırın!” sloganları atıldı.

Antep Nizip’te Newroz yürüyüşü

DTP Nizip İlçe Teşkilatı binasında bir araya gelen yüzlerce kişi Newroz’un kutlanacağı eski Sebze Hali alanına doğru yürüyüş yaptı. Kutlamalar sırasında yapılan konuşmalarda, AKP’nin dağıttığı kömür ve beyaz eşya yardımları ile halkı kandırmaya çalıştığına vurgu yapıldı.

Malatya Newroz’unda protesto

Malatya’da Newroz, Şeker Stadyumu’nda 2 bine yakın kişinin katılımı ile kutlandı. DTP, EMEP, ÖDP, KESK’e bağlı sendikalar ve kitle örgütlerinin bayrak ve pankartlarıyla katıldığı Newroz’da, Kürtçe ve Türkçe sunum yapıldı. Yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin politikaları protesto edildi.

Şırnak’ta Newroz coşkusu

Sabahın erken saatlerinde Ömer Kabakçı Meydanı’nda bir araya gelen 30 bin Şırnak’lı büyük bir coşkuyla Newroz’u kutladı. Yapılan konuşmaların ardından kitleye karanfil dağıtıldı.

Muş’ta Newroz yürüyüşü

Muş merkezde sabah saatlerinden itibaren bir araya gelen kitle birçok noktadan kutlamanın yapılacağı Şehir Stadyumu yanında bulunan boş alana doğru yürüdü. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın da katıldığı kutlamaya coşku hakimdi.

Mersin’de kutlamalar…

Mersin’de 21 Mart günü yedi ayrı yerde Newroz ateşleri yakıldı. 22 Mart günü ise Metropol miting alanında merkezi kutlama gerçekleştirildi.

 

Yurtdışında Newroz kutlamalarından...

Hannover’de coşkulu Newroz!

Zulme karşı isyanın simgesi olan Newroz yurtdışında da yaygın, kitlesel ve coşkulu biçimde kutlandı. Kutlamaların en büyüğü ise 21 Mart 2009 tarihinde Hannover’de onbinlerin katılımıyla gerçekleşti.

Sabahın erken saatlerinde Almanya’nın dört bir yanından otobüsler, trenler ve arabalarla Hannover’e gelen sarı, kırmızı, yeşil elbiseler içindeki Kürt gençleri ve kadınları sokakları adeta işgal ettiler. Saat 11.00 sıralarında iki koldan yürüyüşe geçildi. Yol boyunca sloganlar ve zılgıtlar hiç susmadı. Hem yürüyüş ve hem de mitingte AKP karşıtlığı ve seçimlere dönük mesajlar önemli bir ağırlık oluşturdu. Konuşmalarda, Kürt halkına dönük kuşatma, sinsi planlar ve bu planlara karşı tutuma özel vurgular yapıldı. Murat Karayılan’ın sinevizyon aracılığıyla alandaki kitleye dinletilen konuşması, teslimiyet anlamına gelen çağrılara kararlı bir biçimde karşı duracakları açıklaması, belli bir heyecanla karşılandı. Sömürgeci sermaye devletine dönük öfkeli sloganlar atıldı.

Miting alanında Kürt kurum ve kişilerinin dışında Ermeni, Afrikalı vb. kurum temsilcileri de konuşmalar yaptılar. PKK’ye ve özgürlük mücadelesine dönük kuşatma ve saldırıları protesto edip, Kürt halkıyla tam bir dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

Kutlamalar boyunca Kürt sanatçılar kitleye coşkulu dinletiler sundular. Programda olmadığı halde Şivan Perwer’in kutlama alanında olduğu ve sahneye çıkacağı anons edildi. Şivan Perwer binlerce insanın sloganlarıyla karşılandı. Perwer, tok ve etkileyici sesiyle coşkulu dakikalar yaşattı. Kutlama çeşitli kültürel etkinliklerle geç saatlere kadar sürdü.

Komünistler olarak Hannover’deki merkezi yürüyüş ve mitinge, üzerinde “Kahrolsun sömürgecilik, özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!” sloganı yazılı olan TKİP imzalı Orak-Çekiç’li pankartımızla katıldık. Yanısıra orak-çekiçli parti bayraklarımızı taşıdık. Yürüyüş boyunca ve miting alanında partimizin Türkiye’deki seçimlere ilişkin binlerce bildirisini dağıttık.

Yürüyüş ve mitingte dikkate değer olan, Kürt ulusal hareketinin yaşadığı sürecin dolaysız ürünü ve ifadesi olan gözle görülür daralma, ulusal içe kapanma eğilimi ve Kürt kitlesinin devrimci propaganda ve ajitasyona, komünizmin sembollerine kapalılığıydı.

Yurtdışından komünistler


Basel’de Newroz yürüyüşü

Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesini simgeleyen Newroz İsviçre’nin Zürich, Bern, Basel, Luzern, Arau kentlerinde yapılan yürüyüş ve meşaleli gösterilerle kutlandı.

Basel’de 21 Mart günü saat 19.00’da başlayan meşaleli yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı. Öcalan posterlerinin ve Kürt bayraklarının taşındığı yürüyüşe çeşitli sol çevreler de destek verdi. “Yaşasın Newroz!”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol!”, “Bıji serok Apo!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!” vb. sloganların atıldığı yürüyüşe biz de Almanca olarak “Bıji Newroz, Kürt Halkına Özgürlük!” TKİP imzalı pankartımızla katıldık.

Meşaleli yürüyüşün ardından gece saat 22.00’ye kadar yakılan ateş etrafında halaylar çekildi, şarkılar söylenerek kutlama yapıldı.

Basel’den TKİP taraftarları


Paris’te katliam protestosu ve Newroz!

DEKÖP-F bileşenleri olarak 21 Mart günü Fransa-Paris, Strasbourg St-denis semtinde saat 16.00’da bir eylem gerçekleştirdik.

Gazi, Beyazıt, Halepçe katliamlarını lanetlemek, Kızıldere, Newroz ve Komünarlar’ın direniş geleneğini yaşatmak için gerçekleşen eylemde taşıdığımız dövizlerimizle, atılan sloganlar ve ortak metinle Türk devletinin katliamcı geleneğini teşhir ettik.

Eyleme 80’e yakın kişi katıldı. Okunan şiirlerin ardından Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nin düzenlediği meşaleli Newroz yürüyüşüne çağrıyla eylemimizi sonlandırdık.

Saat 18.00’de Gare de l’est de başlayan Newroz yürüyüşüne DEKÖP-F bileşenleri olarak “Yaşasın halkların kardeşliği!” pankartı arkasında katıldık. Eylem bine yakın kişinin katılımıyla Place de la republiq’de gerçekleşti.

BİR-KAR / Paris


Newroz kutlamalarından…

GOP’ta Newroz kutlaması...

Gaziosmanpaşa’daki Newroz etkinliği için 21 Mart akşamı saat 20.00’de Karadeniz Mahallesi’ndeki BDSP seçim irtibat bürosu önünde toplanıldı. “Yaşasın halkların kardeşliği! Eşitlik, özgürlük, gönüllü birlik” pankartı açıldı.

Yürüyüş boyunca emekçilere Newroz’u anlatan ve katılım çağrısı yapan konuşmalar yapıldı. Mehmet Akif Parkı’na kadar coşkulu sloganlarla yürüyüş sürdü.

Burada yakılan Newroz ateşiyle birlikte halaylar çekildi. Newroz ateşinin başında emekçilere seslenen BDSP temsilcisi şunları söyledi:

“Newroz zulme karşı isyandır. Demirci Kawa’nın, Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın yaktığı ateştir. Mazlumlar’ın Diyarbakır zindanındaki teslim olmaz iradesidir. Habipler’in, Ümitler’in Ulucanlar’daki başeğmez direnişidir. Haticeler’in ölüm oruçlarında tereddütsüzce ölümü göğüsleyişidir. Newroz, işçilerin emekçilerin ve ezilen halkların baskıya sömürüye karşı mücadelesidir…’’

Konuşma sonrasında Newroz ateşinin üzerinden atlandı.

“Biji Newroz, biji sosyalizm!”, “Yaşasın hakların kardeşliği!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Newroz piroz be!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” sloganlarının atıldığı etkinlik yaklaşık bir saat sürdü. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı Newroz kutlamasına evlerinin camlarına çıkan emekçiler de destek verdi. Newroz etkinliğinin gerçekleştirildiği güzergah boyunca “Biji Newroz! Eşitlik, özgürlük, gönüllü birlik!” yazılı TKİP imzalı afişlerin yoğun olarak yapıldığı gözlendi.


Başaran’da Newroz kutlaması

Sultanbeyli Başaran Mahallesi’nde 21 Mart akşamı BDSP tarafından Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Akşam saat 19.30’da başlayan kutlamada ateşin yakılması ve sloganların atılmasının ardından kitlenin toplanmasıyla birlikte program başladı. Newroz’un tarihçesini anlatan ve seçimleri ele alan bir konuşma yapıldı. Konuşmada Newroz’un isyanı simgelediği ve Kürt halkının bugüne kadarki tüm kazanımlarını vermiş olduğu mücadeleye borçlu olduğu vurgulandı. Gerçek kurtuluşunun ne seçimlere ne parlamentoya ne de AB-ABD gibi emperyalistlere bel bağlamakla sağlanamayacağı ifade edildi. Gerçek kurtuluşun devrim ve sosyalizmle gelebileceği vurgulanarak BDSP’nin seçim politikası anlatıldı. “BDSP’nin seçim çalışmalarına destek vermek, adaylarına oy vermek devrim ve sosyalizm mücadelesine, sahip çıkmaktır” denildi.

Atılan sloganlar, çekilen halaylar, söylenen marş ve şiirlerle etkinlik sona erdi. Eylemde sık sık “Yaşasın halkların kardeşiği!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Bıji Newroz! Newroz piroz be!” sloganları atıldı. Eyleme otuzu aşkın kişi katıldı.


Esenyalı’da coşkulu Newroz...

Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi’nin yaptığı çağrıyla Esenyalı Topuz Market önünde bir araya gelen yaklaşık 250 kişi Newroz’un kutlanacağı alana sloganlar ve meşalelerle yürüyüş gerçekleştirdi.

“Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji Newroz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla Newroz’un kutlanacağı alana yapılan yürüyüş sırasında Esenyalı emekçileri alkış ve zılgıtlarla kutlamaya destek verdi.

Newroz alanına varıldığında devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından slogan ve alkışlarla Newroz ateşi yakıldı. Burada çekilen halaylarla birlikte havai fişek gösterisi de yapıldı. Çekilen halaylardan sonra eylem bitirildi. Newroz kutlamalarına Esenyalı BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul