27 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/12

  Kızıl Bayrak'tan
  Bahar döneminin birikim, deneyim ve
enerjisiyle devrimci bir 1 Mayıs’a!
  Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!
Newroz ve Kürt sorununda yeni dönem
Newroz ateşleri ülkenin dört bir yanında harlandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  TİB-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi…
  İzmir’de “seçimler ve kriz” gündemli toplantılar
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Devrimci seçim çalışmasından
devrimci 1 Mayıs’a!
  G-U’da yaşananlar üzerine…
  Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...
  Hüseyin yoldaşın ardından…
  Tetikçi İsrail askerleri suçlarını itiraf ettiler!
  Barack Obama’dan İran’a Newroz mesajı…
  “Kürt Konferansı...”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de “seçimler ve kriz” gündemli toplantılar

İzmir BDSP’nin 29 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala yoğunlaştırdığı devrimci seçim faaliyeti, kriz gündemli toplantılarla sürdü. BDSP’nin Çiğli Güzeltepe ve Buca Çamlıkule’de bulunan seçim irtibat bürolarında gerçekleştirilen “seçimler ve kriz” gündemli toplantılarda birlikte mücadelenin önemi tartışıldı.

Çiğli seçim bürosunda kriz toplantısı

20 Mart günü BDSP’nin Çiğli Güzeltepe’deki seçim bürosunda işçi ve emekçiler krize karşı neler yapılması gerektiğini tartıştılar. Toplantı öncesinde mahallede 600 el ilanı ve aday bildirisi kapı kapı dolaşılarak dağıtıldı. İşçiler, emekçiler ve kadınlar toplantıya çağrıldı. Saat 20.00’de başlayan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Aday N. Şafak Özdoğan da katıldı. Toplantıda seçim sürecinin sonuna yaklaşıldığı, ancak sınıf devrimcilerinin, işçi ve emekçilerin hak alma mücadelesini büyütme çabasının kesintisiz bir şekilde sürdüğü ifade edildi. 30 Mart sabahı seçimlerin geride kalacağı ancak düzenin ve ona uşaklık eden partilerin saldırılarını pervasızca hayata geçirmeye devam edecekleri, işsizliğin, yoksulluğun ve sefaletin katlanarak artacağı, kapitalizmin krizinin ağırlaşarak süreceği dile getirildi.

Komünistlerin seçim süreci boyunca kapitalist düzeni ve uşaklarını teşhir ettikleri, işçi ve emekçileri hak ve özgürlükleri doğrultusunda mücadeleye çağırdıkları, gerçek çözümün ve kurtuluşun devrim ve sosyalizmden geçtiğini anlattıkları dile getirildi.

Seçimlerin ardından devrimci faaliyetin kesintisiz bir şekilde devam edeceği söylendi.

İşçi ve emekçilerin gerçek gündeminin krize karşı hak ve talepleri doğrultusunda mücadeleyi yükseltmek olduğu ifade edildikten sonra yaklaşmakta olan 1 Mayıs’ın anlam ve önemine vurgu yapıldı. 1 Mayıs’ın anlamının tek bir güne sıkıştırılamayacak kadar önemli olduğu, işçi sınıfının kanının aktığı 1 Mayıs’ın mücadele günü olduğu dile getirildi.

İşçi ve emekçilerin kapitalizmin krizine karşı neler yapması gerektiği üzerine konuşuldu. Fabrika ve ev toplantılarıyla, imza standları ve yürüyüşlerle, panel ve söyleşilerle, şenlik, piknik vb. etkinliklerle krize karşı işçi ve emekçilerin mücadeleye çağrılması gerektiği ifade edildi.

Daha sonra toplantıya katılanlar sürece ilişkin neler yapılabileceği üzerine görüşlerini belirttiler. Sokak tiyatrolarıyla, emekçilere açık şenlik türü etkinliklerle bu çabanın güçlendirilebileceği önerildi. Önerilen düşüncelerin somutlanması için 5 Nisan günü bir toplantı yapılması ve ardından basın açıklaması gerçekleştirilmesi kararıyla toplantı sona erdi.

Çamlıkule’de kriz toplantısı

Buca’nın Çamlıkule Mahallesi’nde açılan seçim bürosuyla, yaşanan sorunlara seçim aldatmacasıyla çözüm bulunamayacağını ve gerçek çözümün devrimci sınıf mücadelesiyle gerçekleşebileceğini anlatan devrimci seçim çalışması, yaklaşık bir aydır merkezi ve yerel materyallerin kullanımıyla sürüyor. Etkinlikler ve ev ziyaretleriyle semtteki işçi ve emekçilere devrimci seçim çalışması taşınıyor.

Yine bu eksende krizin yansımaları üzerinden mahalledeki ilerici insanlara ev ziyaretleri gerçekleştirildi. Mahallenin muhtar adaylarına ve yöre derneklerine 500 adet bildiri ve 100 afişle yapılacak toplantının çağrısı ulaştırıldı.

Toplantı, BDSP adına, düzen partilerinin ve onların boş vaatlerinin teşhirinin yapıldığı konuşmayla başladı. Krizin ülkedeki ve mahalledeki yansımaları ve 30 Mart sabahı yaşamımızda nelerin değişeceği tartışıldı.

“Krize ve yansımalarına karşı birlik olma”nın önemine işaret edildi, sürece daha fazla insanı dahil etme yönünde vurgular yapıldı.

Oldukça canlı geçen tartışma, seçimlerin ardından tekrar bir aramaya gelme ve 25 Mart’ta ücretli-ücretsiz izinlere, işten atmalara, hak gasplarına, kriz fırsatçılığına karşı gerçekleştirdiğimiz yürüyüşe katılım çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir