27 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/12

  Kızıl Bayrak'tan
  Bahar döneminin birikim, deneyim ve
enerjisiyle devrimci bir 1 Mayıs’a!
  Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!
Newroz ve Kürt sorununda yeni dönem
Newroz ateşleri ülkenin dört bir yanında harlandı!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  TİB-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi…
  İzmir’de “seçimler ve kriz” gündemli toplantılar
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Devrimci seçim çalışmasından
devrimci 1 Mayıs’a!
  G-U’da yaşananlar üzerine…
  Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...
  Hüseyin yoldaşın ardından…
  Tetikçi İsrail askerleri suçlarını itiraf ettiler!
  Barack Obama’dan İran’a Newroz mesajı…
  “Kürt Konferansı...”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİB-DER 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi…

“Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”

Tersane İşçileri Birliği Derneği 2. Olağan Genel Kurulu 18 Mart akşamı gerçekleştirildi. 2. Olağan Genel Kurul kriz, seçimler ve sermayenin saldırılarının alabildiğine arttığı bir dönemde yapıldı.

Genel Kurul salonu “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok!” ve “Artık yeter ölmek istemiyoruz!” pankartları ile temel taleplerin yazılı olduğu pankartlarla süslendi. Genel kurul başlamadan tersane işçilerinin son iki yıllık mücadelesini içeren zengin deneyimlerin yer aldığı faaliyet raporu dağıtıldı.

Genel kurulda ilk olarak, iş cinayetlerine kurban giden 122 işçi ve işçi sınıfı mücadelesinde yitirilen devrimciler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından,Tuzla cehennemindeki çalışma şartlarını anlatan ve TİB-DER saflarında örgütlü mücadeleye çağrı yapan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından kürsüye divan çağrıldı.

İlk olarak iki yıllık süreç içerisinde TİB-DER yönetiminde bulunan Cahit Atalay açılış konuşmasını yaptı. Atalay, derneğin iki yıllık süreç içerisindeki mücadele deneyimlerinden kesitler sundu.

Ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş’a söz verildi. Melek Altıntaş konuşmasında, düzen partilerinin birbirinden farkı olmadığını, hepsinin işçi ve emekçi düşmanı olduğunu, seçim için yapılan harcamaların hiçbirinin demokrasi adına yapılmadığını, sadece kendi çıkarları için yapıldığını ifade etti. Krize ve tersanelerdeki etkilerine değinen Altıntaş, tersanelerdeki cehennem koşullarının ancak ve ancak işçilerin örgütlü gücüyle çözülebileceğini ifade etti ve TİB-DER’in bu mücadele içerisinde önemli bir yer tuttuğunu, tüm işçilerin TİB-DER saflarında örgütlenmesi gerektiğini savundu.

Melek Altıntaş’ın konuşmasının ardından önergeler bölümüne geçildi. Divana toplam 9 önerge sunuldu. İlk önerge seçimlerle ilgiliydi. “Seçim günü olan 29 Mart gününe kadar tersane işçileri olarak BDSP’nin adayını oy vererek desteklemeye çağıran faaliyet ve etkinliklere omuz vermeli, tersane işçileri arasında etkin propaganda ve ajitasyon faaliyetine önem verilmelidir” önergesi oy çokluğuyla kabul edildi. Önergeler sırasıyla oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen önergeler sırasıyla şöyleydi:

* Tersanelerde “İş cinayetlerine, ücretlerin düşürülmesine ve işten atmalara karşı 1 Mayıs’ta TAKSİM’E!” başlığıyla bir kampanya örgütlenmesi...       

* “Ücretlerimiz arttırılsın, ana firma tarafından ve zamanında ödensin!” başlığıyla güçlü bir çalışmasının örgütlenmesi...

* İş cinayetlerinin, ücret gasplarının, sigortasız çalıştırmanın ve her türlü kuralsızlığın ana nedeni olan taşeronluk sistemine karşı “ Taşeronluğun denetim altına alınması değil, tümden kaldırılması” ana başlığıyla yaygın bir ajitasyon-propaganda faaliyetinin örgütlenmesi....   

* “İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın! Ölümler durdurulsun!” talebi etrafında bir çalışmanın örgütlenmesi, yaygın ve kitlesel eylemlerin yapılması, bu konuda sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri ve devrimci örgütlenmelerle ortak hareket edilmesi...

* Günümüz sınıf hareketinin verili durumu gözönünde bulundurulduğunda, mevzi ve tekil direnişlerin önemi büyüktür. “Sınıf dayanışması” bugünkü sınıf hareketinin en acil ihtiyaçlarından biridir.

Tersane işçileri olarak tüm direnişlere aktif desteği yakıcı bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Bu ihtiyaçtan hareketle sınıf dayanışmasının örgütlenmesi çabasının güçlendirilmesi...

* Kapitalizmin krizinin derinleştiği böyle bir dönemde işten atmalar oldukça yaygın yaşanmaktadır. Zira kriz döneminin başından bugüne kadar onbinlerce işçi arkadaşımız “kriz” gerekçesiyle işsiz bırakılmıştır. Kendine has kanunların işlediği Tuzla tersanelerinde işçi kıyımları doğal karşılanmaktadır. Oysa bu kabul edilebilir bir durum değildir.

 “İşten atmalara son! Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi” talebiyle bir çalışmasının örgütlenmesi...

* Derneğimizin 2007-2009 yılı içerisindeki tüm faaliyetlerini içeren ve bugün burada dağıtılan “Faaliyet Raporu”nun daha zengin hale getirilmesi ve en geniş biçimde kamuoyuna sunulması...

* Tersane işçilerini örgütleme ve mücadeleye kazanma için yapılan tüm eylem, etkinlik ve çalışmalara bir de anket çalışmasının eklenmesi...

Tüm önergeler oylanarak kabul edildi.

Ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. İlk sözü Tuzla’dan bir liseli aldı, tersane işçileriyle dayanışmanın yükseltilmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti.

Tuzla Gemi Tersanesi’nde bir işçi tersanelerdeki çalışma şartlarına karşı TİB-DER’in güçlü bir mücadele mevzisi olduğunu, TİB-DER’in bugüne kadarki mücadele içerisinde bedeller ödediğini, dolayısıyla da sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel kurtuluş çabalarının yersiz ve örgütlenmenin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ardından sosyalist bir kamu emekçisi söz aldı, kamu emekçilerinin tersane işçisinin mücadelesinin destekçisi olduğunu vurguladı.

Diğer bir konuşma ise hakları için direnen ve kazanan TORGEM işçisi İmdat Büyükbaş tarafından yapıldı. İmdat Büyükbaş TORGEM direnişini anlattı, bütün işçileri hakları için dernek çatısı altında birleşmeye ve kenetlenmeye çağırdı. Patron ve taşeronların dernek hakkında sürekli karalayıcı konuşmalar yaptığını, TORGEM direnişinden önce derneğe karşı önyargılı davrandıklarını ancak direniş ile birlikte bu önyargının geride kaldığını belirtti.

Birkaç konuşmacının söz almasının ardından genel kurula gelen mesajlar okudu. Genel kurula “Türkiye HomeNet Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası Girişimi”, Volkan Yaraşır ve Hollanda BİR-KAR Emekçi Kadın Komisyonu birer mesaj gönderdi.

Son bölümde 5 kişilik yönetim kurulu adayları tek tek isimleri okunarak kürsüye çağrıldı. Yapılan oylamada sonucu yönetim listesi kabul edilerek yeni yönetim belirlendi. Yeni yönetim adına konuşma yapmak üzere kürsüye Zeynel Nihadioğlu çağrıldı.

Nihadioğlu yaptığı konuşmada şunlara değindi:

“… 27 Şubat eyleminden sonra bu üçlü çete öncü işçilerin kıyımına başladı. Onların yarattığı kriz nedeniyle binlerce işçi arkadaşımızın işine son verildi. Tabii bu işten atma saldırısı GİSBİR tarafından çok iyi organize edildi ve diri durabilen, mücadele eğilimi gösteren işçileri ilk olarak hedef aldı. Bu saldırıdan sonra muazzam ölçüde hak gaspına başladı. İşten atmalar, ücret gaspları ve iş cinayetleri çalışma ortamımızın bir parçası haline geldi. Mücadeledeki bu zayıflama, işçilerin havzadaki örgütlenmelerden uzaklaşması doğaldır. Zira sınıf bilinci burada belirleyicidir. Bu belirleyicilik yaşamsaldır. Biz umutluyuz. Havzada çok güçlü faaliyetler, eylem ve etkinlikler gerçekleştirdik. Mutlak bir gün karşılık bulacaktır. İşçi arkadaşlarımızın sinmişliği bizim için yanıltıcı değildir. Tersane işçisinin örgütlenmekten başka şansı yok. Ve dolayısıyla da onların tek umudu TİB-DER’dir. Yılmadan, usanmadan mücadele ederek bu karamsarlığı yok edeceğiz.

2. Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Genel kurulumuzda belirleyici olan yönetimin seçilmesi değil, burada açığa çıkan mücadele programıdır. Bu programın hayata geçmesinde herkesin sorumluluğu vardır.”  

Nihadioğlu son olarak tüm işçilere örgütlenme çağrısı yaptı.

Genel kurul sonucunda yeni yönetim görev bölüşümü yaptı. TİB-DER Başkanlığı’na yeniden Zeynel Nihadioğlu, Başkan Yardımcılığına Cahit Atalay, Saymanlığa Zeynel Kızılaslan, Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Şinasi Aydemir ve Erdal Ergen getirildi.

Kızıl Bayrak / Tuzla