6 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/05

  Kızıl Bayrak'tan
  “Davos çıkışı” ve sonuçları
  İMF ile anlaşma kapıda!..
Hiçbir gösteri siyonist kasaplarla işbirliğinin üstünü örtemez!
Direnen işçiler kazanacak!
2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’ten 15 Şubat çağrısı...
  Sermaye ücretli köleliği pekiştiriyor... Sendika bürokratlarından ses çıkmıyor... -
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  “Yerel iktidarlaşma” hayalleri ve yerel yönetim gerçeği- H. Fırat
  “Halkevleri” çevresinin seçim perişanlığı
U. Taner
  Sınıf çalışmalarından...
  İşsizlik ve yoksulluk artıyor... Kriz en çok kadınları vuruyor...
  Emekçi kadınları mücadele özgürleştiriyor...
  İkiyüzlülüğün “dayanılmaz hafifliği”! - M. Can Yüce
  Kapitalizm kriz, savaş ve yıkım demektir...
  “Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”
  Eylem ve etkinliklerden..
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürtçe üzerindeki baskılara karşı eylem

Galatasaray Lisesi, 31 Ocak günü de Barış Anneleri’nin “anadil” talebiyle gerçekleştirdiği eyleme sahne oldu. Kürtçe üzerindeki baskı ve yasakların son bulmasını isteyen Barış Anneleri, TRT 6’da başlayan Kürtçe yayını “samimi” bulmadıklarını dile getirdiler.

Kitlesel olarak gerçekleştirilen basın açıklamasında Kürtçe’nin resmi dil olarak kabul edilmesi talep edildi. Çocuklarına cezaevlerinde Kürtçe konuştukları için türlü baskılar uygulandığını duyuran aileler, “Ya sev ya terk et!” anlayışına karşı çıktılar.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yunus Öztürk eylemde birer konuşma yaptılar.

“Bıla kurdî bıbe zimanê fermî!”, “TRT 6 ne ji bo Kurdan, ji bo hilbijartine ye!” (TRT 6 Kürtler için değil, seçimler içindir!), “Kurdi zimane dile mıne!”, “Be zıman jıyan nabe!”, “Zımane me Azadiye me!”, “Jin jiyan azadi!”, “Qedexeya zimanen nabe kare mirovan!” dövizlerinin taşındığı açıklama oturma eylemiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

1 Mayıs da seçim malzemesi!

Nazım Hikmet’e “vatandaşlık” iadesi, metro hattı-feribot iskelesi açılışları, Davos Zirvesi’nde Peres’e karşı yapılan şov, arka arkaya yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından “indirim” müjdesi ve son olarak 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi vaadi....

29 Mart yerel seçimleri öncesinde sandıktan çıkacak oya kilitlenen düzen siyaseti seçim şovlarına her geçen gün yenisini ekliyor. İşbirlikçi AKP hükümetinin seçim şovlarına bir yenisini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ekledi.

AKP’li Bakan’ın bu seferki vaadi, son iki yıldır yoğun devlet terörü altında İstanbul Taksim Meydanı’nda kutlanmaya çalışılan “1 Mayıs”la ilgiliydi. Çelik, “1 Mayıs’ın resmi bayram olarak kutlanması” konusunda hazırlık yaptıklarını ve önümüzdeki hafta yapılacak Bakan Kurulu toplantısında konunun gündeme geleceğini açıkladı. Geçen sene Bakanlar Kurulu kararıyla “Emek Bayramı” olarak kabul edilmesini karar altına aldıkları 1 Mayıs’ın, “tatil ilan edilmesi” kararının hayata geçirileceğini söyledi.

2008 1 Mayısı öncesinde konfederasyonların, ilerici ve devrimci kurumların 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi ve Taksim’de kutlanması taleplerine kulak tıkayarak kolluk güçlerini işçi ve emekçilerin üzerine salan hükümet seçim öncesindeki vaatlerinde sınır tanımıyor.

Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yılki 1 Mayıs kutlamaları öncesindeki “Bugünü resmi tatil ilan etmemizi bekleyenler var. Türkiye tatiller ülkesi. Yıllık çalışma günü 200 gündür. Bunun dışı tatildir. Hesap edecek olursak bir günün maliyeti  2 katrilyondur. Bir taraftan emeğin karşılığının daha fazla olmasını arayacağız, bir taraftan ‘tatiller artsın’ diyeceğiz. Biz böyle bir noktada değiliz” sözleri hala hafızalardayken, Çelik’in “yeni müjdesi”, AKP hükümetinin yerel seçimlere kadar şovlarını sürdüreceğine işaret ediyor.

“Ergenekon’dan davacıyız!”

“Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu”, “Ergenekon çetesinden davacıyız” şiarıyla 31 Ocak günü Beyoğlu Tünel’den Galatasaray Lisesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde, “Ergenekon çetesinden davacıyız!” pankartının yanında “Darbeye karşı ses çıkar!” dövizleri taşındı. Beyoğlu Tünel’de biraraya gelen kitle sloganlar eşliğinde Odakule’ye geldi. Burada yapılan beş dakikalık oturma eyleminin ardından yürüyüş Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Basın açıklamasında, “Ergenekon davasının sonuna kadar gitmesi”, darbe planları yapan “itibarlı” insanların hangi mevkide, konumda ve hangi yönetim kademesinde olduğuna aldırış etmeksizin yargılanması ve çetenin tümüyle dağıtılması talep edildi. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

“Özgür basına yönelik baskı ve teröre son!”

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla İzmir’de Demokrat Radyo, İstanbul’da Özgür Radyo çalışanları gözaltına alındılar.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Özgür Radyo çalışanı Sinan Gerçek, muhasebeciler Metin Özalp ve Mine Özalp ile İzmir Demokrat Radyo Yayın Koordinatörü Nadiye Gürbüz’ü 4 Şubat günü sabah saatlerinde gerçekleştirdikleri ev baskınlarıyla gözaltına aldılar.

Özgür Radyo tarafından gözaltı saldırısına ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çalışanlarımızın maruz kaldığı gözaltı terörü, ezilenlerin, emekçilerin sesi olarak yayınını tüm engellemelere rağmen yıllardır sürdüren radyomuz üzerindeki baskıların bir devamıdır. Sosyalist basının, ezilenlerin sesinin susturulması çabasının bir parçasıdır. Gözaltına alınan çalışanlarımızın derhal serbest bırakılmasını, özgür basına yönelik baskı ve gözaltı terörüne son verilmesini istiyoruz.”

 

Demirer’in duruşması 6 Şubat’ta...

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, 4 Şubat günü gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla, yazar Temel Demirer’in 301. maddeden yargılandığı davanın 6 Şubat günü görülecek duruşmasına çağrı yaptı.

Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen açıklamada, “demokratikleşme” adı altında kanunların sadece numaralarının değiştiği fakat özünün korunduğu belirtilerek şunlar söylendi: “Halen düşüncelerini ifade ettikleri için yukarıda sözü edilmiş maddelerden açılmış 396 davada yüzlerce ‘düşünce mağduru’ yargılanmakta. Temel Demirer onlardan sadece biri… Hrant Dink’in devletin bariz dahiliyle katledilmesi üzerine irticalen söylediklerinden dolayı TCK 301’inci maddeden yargılanması devam ediyor...”

Açıklama, duruşmanın Ankara Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 6 Şubat günü saat 09.00’da başlayacağının duyurusu ve duruşmaya katılım çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

Şişhane’de Erdoğan zorbalığı!

Taksim-Şişhane arasında yapılan metronun açılışına katılan Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencileri tarafından protestoyla karşılandı. Davos dönüşünde 30 Ocak günü katıldığı törende her konuya değinen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrenci burslarının kesilmesini protesto eden öğrencileri hedef aldı.  

Öğrenci Kolektifi üyesi 3 üniversitelinin protestoyu sürdürmesi üzerine kitleyi kışkırtan Erdoğan, basına da kendisini çekmesi için emir verdi. Erdoğan’ın konuşmalarının ardından AKP yandaşları öğrencilere saldırdılar. Kolektif üyesi bir öğrenci de polis ve Tayyip Erdoğan’ın korumalarının saldırısına uğradı. Aynı olayda AKP’liler tarafından basın mensuplarına da saldırılarak “medya dışarı” sloganı atıldı. Gözaltına alınan öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.


kizilbayrak.org güncellendi…

Gazetemiz Kızıl Bayrak’ın haftalık olarak güncellenen ve 2000 yılından bu yana tüm sayılarını barındıran www.kizilbayrak.org sitesi teknik bir aksaklıktan dolayı yaklaşık bir aydır güncellenememekteydi.

Yaşanan sorunun giderilmesi ile birlikte kizilbayrak.org yeniden güncellenmeye başlandı. Sosyalizm için Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısının yanı sıra bir ay zarfında çıkmış sayılar da sitenin arşiv bölümüne yerleştirilmiş bulunuyor.

Okurlarımız gazetemizin yeni sayısına her Salı günü kizilbayrak.org üzerinden ulaşabilirler...