6 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/05

  Kızıl Bayrak'tan
  “Davos çıkışı” ve sonuçları
  İMF ile anlaşma kapıda!..
Hiçbir gösteri siyonist kasaplarla işbirliğinin üstünü örtemez!
Direnen işçiler kazanacak!
2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’ten 15 Şubat çağrısı...
  Sermaye ücretli köleliği pekiştiriyor... Sendika bürokratlarından ses çıkmıyor... -
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  “Yerel iktidarlaşma” hayalleri ve yerel yönetim gerçeği- H. Fırat
  “Halkevleri” çevresinin seçim perişanlığı
U. Taner
  Sınıf çalışmalarından...
  İşsizlik ve yoksulluk artıyor... Kriz en çok kadınları vuruyor...
  Emekçi kadınları mücadele özgürleştiriyor...
  İkiyüzlülüğün “dayanılmaz hafifliği”! - M. Can Yüce
  Kapitalizm kriz, savaş ve yıkım demektir...
  “Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”
  Eylem ve etkinliklerden..
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”

Basel’de “Davos zirvesi”ne karşı yürüyüş

Her yıl Ocak ayında büyük güvenlik önlemleri eşliğinde İsviçre’nin Davos kentinde toplanan Dünya Ekonomik Formu, bu yıl da İsviçre’nin çeşitli kentlerinde protesto gösterileriyle karşılandı.

Aylar önce İsviçre çapında alınan yoğun güvenlik önlemleri, toplumu terörize etmenin ve protesto gösterilerini engelleyip kriminalize etmenin imkanına dönüştürülmek isteniyor. Elbette bunların hiçbiri zirve karşıtı etkinlikleri, gösterileri ve yürüyüşleri engelleyemiyor. Bu yıl da böyle oldu. Zirve başlamadan önce birçok yerde çeşitli etkinlikler ve toplantılar düzenlendi. Son günlerde ise Zürich, Solothurn, Bern, Davos gibi bir dizi kentte gösteriler başladı. Bunlardan biri de 28 Ocak günü Basel’de yapıldı.

İsviçreli kurum ve örgütlerden İsviçre Devrimci İnşa, Sosyalizm için Hareket, Yeni İşçi Partisi, Akus, Rosenau, Türkiyeli örgütlerden ise TKİP, BİR-KAR ve İGİF bileşenlerinin oluşturduğu “DEF’e karşı Devrimci Birlik Platformu” kuruldu. Basel’deki yürüyüş bu platform tarafından örgütlendi. Platformun ortak hazırladığı afiş ve bildiriler yaygın bir şekilde kullanıldı.

28 Ocak günü kitle saat 18.00’de kentin merkezi meydanlarından biri olan Barfüsserplatz’da toplanmaya başladı. Burada platform adına Almanca ve Türkçe ortak konuşma yapıldı ve devrimci marşlar çalındı. Yürüyüşte “DEF’e saldırın, kapitalizmi yıkın, Dünya Ekonomik Formuna karşı devrim!” şiarının yer aldığı pankart taşındı. Yanı sıra Zürich’te tutuklanan 14-15 yaşlarındaki öğrenciler için “Politik tutsaklara özgürlük!” ve “Vampirleri, sömürücüleri ve savaş suçlularını durdurun!” gibi pankartlar açıldı. Bu pankartların arkasında BİR-KAR ve İGİF pankartlarıyla kortejdeki yerini aldı. Yurtseverler ise bayraklarıyla yürüyüşe katıldı.

İzin alınmaksızın gerçekleştirilen yürüyüşün güzergahı komite tarafından belirlendi. Dolayısıyla şehrin en işlek caddeleri ve merkezi meydanlarında konuşmalar yapıldı. UBS bankası önüne gelindiğinde banka ayakkabı yağmuruna tutuldu ve burada kapitalist kriz üzerine bir konuşma yapıldı. Çeşitli konuları kapsayan farklı konuşmalar yürüyüş kortejleri durdurularak merkezi alanlarda yapıldı. Bunlardan “Emperyalist-siyonist saldırganlık ve savaş” konulu konuşma ise BİR-KAR tarafından yapıldı.

“Krizin ve savaşın nedeni kapitalizmdir, kapitalizme karşı mücadelemiz enternasyonaldir!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Politik tutsaklara özgürlük!”, “Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarının sıklıkla atıldığı yürüyüş oldukça coşkulu geçti. Basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşe 600’ü aşkın kişi katıldı.


Cenevre’deki eyleme iki bin kişi katıldı…

Bu yıl Davos zirvesini protesto etmek için Cenevre’de 31 Ocak günü merkezi bir yürüyüş ve miting tasarlanmıştı. Ancak, izin almak için tarafların yaptığı uzun görüşmeler ve tartışmalar bir sonuç vermedi. Cenevre polisi güvenliği gerekçe göstererek izin talebini reddetti. Bu yetmezmiş gibi, kitle iletişim araçları üzerinden toplumu korkutup terörize etti. Miting komitesi bu durumu kabul etmeyeceğini bildirerek eylemi izinsiz yapacağını duyurdu.

Cenevre’de yapılan mitinge iki bin kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda ve atılan sloganlarda kapitalist krizin sorumlusunun Davoslar olduğu ifade edildi. Mitingte izin talebinin reddedilmesi de teşhir edildi. Eylemin sona ermesinin ardından polisin bazı gruplara saldırması sonucu gözaltılar gerçekleşti.

Bir-Kar / İsviçre


“Krizin faturasını yaratanlar ödemelidir!”

BİR-KAR’ın yurtdışında “Krizin faturasını yaratanlar ödemelidir!” şiarı ile yürüttüğü kampanya, Essen şehrinde 31 Ocak günü yapılan “Kapitalizmin krizi, sosyal, siyasal, ekonomik saldırılar ve görevlerimiz” başlıklı seminerle devam etti. Etkinlik öncesinde hazırlanan bir bildiri ile işçi ve emekçiler seminere davet edildi.

Seminerimiz 1900’lerden günümüze kapitalizmin gelişimi, yaşadığı krizler, emperyalist paylaşım savaşları, sınıflar mücadelesi ve devrimler tarihi gündemli anlatımlarla başladı. Konunun ağırlığını ise, patlak veren krizi hazırlayan nedenler, yeni liberal ekonomi, spekülatif aşırı sermaye birikimi, üretim anarşisi, vb. oluşturdu.

İkinci bölümde kapitalizmin işçi ve emekçilere yönelik saldırıları, siyasal gericilik, devletin sınıfsal kimliği, ırkçılık, işçi ve emekçilerin görevleri ele alındı. Tepeden tırnağa örgütlenmiş sermaye sınıfına karşı tek seçeneğin örgütlü ve ortak mücadele olduğu anlatıldı.

Verilen aradan sonra MLPD temsilcisi, krizin Almanya ve Avrupa’daki etkileri üzerine kısa bir sunum yaptı. Yaşanan dönemin tüm dünyada devrimcilere önemli olanaklar sunduğunu, bu bilinçle 1919’da Alman işçi sınıfının elinden kaçırdığı devrimi gerçekleştirmek sorumluluğu ile hareket ettiklerini vurgulayan tok bir konuşma yaptı.

İtalyan Komünist Partisi (Yeni) temsilcisinin, İtalya’da kapitalizmin krizi, saldırılar ve buna karşı İtalyan emekçilerinin militan mücadelelerini anlatan konuşması ilgiyle karşılandı. İngilizce yapılan sunum Almanca ve Türkçe’ye tercüme edildi.

Soru ve cevaplar bölümünden sonra ortak söylenen devrimci türküler ve şiirlerle süren etkinliğimiz Çav Bella marşıyla sona erdi.

BİR-KAR Essen


Tüm emekçi kadınlar mücadeleye!

Hollanda’nın çeşitli şehirlerinden (Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam, Den-Haag, Delft ve  Rijkswijk) katılan 25 kadar mücadeleci kadın, Venezuela’da 2011 yılında gerçekleştirilecek olan Dünya Kadınlar Konferansı’na hazırlık amacıyla Utrecht’te, 31 Ocak 2009 günü hazırlık komitesinin ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantı, Hollandaca’ya çevrilmiş Kadınlar Konferansı İnisiyatif Komitesi’nin belirlediği dökümanların tartışılması ile devam etti. Bir-Kar olarak çeviri sorumluluğunu üstlendiğimiz çağrı metninde şu görüşlere yer verildi:

“Yeniden enternasyonal kadın örgütlenmesi yaratmanın tam zamanıdır. Dünyadaki milyonlarca kadın ekonomik, sosyal, kültürel ve politik arenadaki haklarını kazanabilmek ve geleceğini kendi elleriyle kurmak için aktif mücadeleye katılıyor. (…)

Dünya çapındaki tüm kadınları yaşanılır bir dünya için mücadele etme umuduyla, 2011’de Venezuela’da yapılacak olan Dünya Kadınlar Konferansı’na katılmaya  çağrıyoruz.”

Tartışmalar sonucunda bildiri kabul edildi, Hollanda’da yaşayan kadınların sorunlarına yönelik kısa bir paragrafın eklenilmesi, ayrıca Hollanda Hazırlık Komitesi’ne ait bir çağrı bildirgesi hazırlaması kararı alındı.

Gruba konulacak isim ve grubun amaçları tartışıldı. Toplantıda 4 ayrı çalışma komisyonu oluşturuldu ve her çalışma komisyonunu birbirinden bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmesi kararlaştırıldı.

Bir-Kar Emekçi Kadın Komisyonu / Hollanda