6 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/05

  Kızıl Bayrak'tan
  “Davos çıkışı” ve sonuçları
  İMF ile anlaşma kapıda!..
Hiçbir gösteri siyonist kasaplarla işbirliğinin üstünü örtemez!
Direnen işçiler kazanacak!
2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’ten 15 Şubat çağrısı...
  Sermaye ücretli köleliği pekiştiriyor... Sendika bürokratlarından ses çıkmıyor... -
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  “Yerel iktidarlaşma” hayalleri ve yerel yönetim gerçeği- H. Fırat
  “Halkevleri” çevresinin seçim perişanlığı
U. Taner
  Sınıf çalışmalarından...
  İşsizlik ve yoksulluk artıyor... Kriz en çok kadınları vuruyor...
  Emekçi kadınları mücadele özgürleştiriyor...
  İkiyüzlülüğün “dayanılmaz hafifliği”! - M. Can Yüce
  Kapitalizm kriz, savaş ve yıkım demektir...
  “Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”
  Eylem ve etkinliklerden..
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!

“Örgütlü işçi yenilmezdir!”

2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi tarafından “Örgütlenmenin önündeki engelleri aşmak için!” şiarı ve “Örgütlü işçi yenilmezdir!” sloganıyla yaklaşık beş aydır hazırlıkları sürdürülen 2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti.

1 Şubat Pazar günü Sarıgazi Yıldız Düğün Salonu’nda gerçekleşen kurultaya İMES’ten, Dudullu OSB’den, Samandıra’dan ve Sultanbeyli’den metal, tekstil, petro-kimya sektöründen ve Telekom’dan işçiler katıldı.

Kurultaya sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişlerini sürdüren Sinter Metal ve Gürsaş işçileri de katıldı.

Kurultayın gerçekleştiği salonda, “Örgütlenmenin önündeki engelleri aşmak için 2.Ümraniye İşçi Kurultayı!”, “Krizin faturası kapitalistlere!”, “İşçi sınıfının kurtuluşu kendi eseri olacaktır!”, “46. yılında Kavel, 29. yılında Tariş direnişleri yol gösteriyor! İşgal, grev, direniş!”, “Sinter Metal’de ve Gürsaş’ta direnen işçiler kazanacak!” pankartları, taleplerin yeraldığı dövizler ve “İşimizi istiyoruz! Sinter Metal işçileri” pankartı asıldı.

Saat 12.00’de başlayan 2.Ümraniye İşçi Kurultayı, kurultay hazırlık çalışmalarının kısa özetini içeren açılış konuşması ile başladı. Konuşmada, bölgedeki direnişler aktarıldı. Direnişlerin yükseltilerek, mücadelenin büyütülmesi ihtiyacı vurgulandı. İşçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde yaşamını yitirenler ve iş cinayetleri sonucu ölen işçiler anısına saygı duruşuna geçildi.

Ardından Kurultay Hazırlık Komitesi adına konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı saldırılar dile getirildi. Örgütlenmenin önündeki engellerin aşılması hedefiyle başlatılan kurultay çalışmalarında, işçi sınıfının örgütsüz ve dağınık tablosunun değiştirilerek, sınıfın örgütlü-kolektif gücünün açığa çıkarılmak istendiği söylendi.

İşçi sınıfı ve  emekçilere yönelik saldırıların sermayenin sınıf egemenliğinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiği, karşı karşıya kalınan sorunların faturasının örgütsüzlük yüzünden ödendiği ifade edildi. 2. Ümraniye İşçi Kurultayı’na bu bilinçle, bu sorunları aşma iddia ve iradesi ile yola çıkıldığı söylenerek şunlar söylendi:“Biz sınıf bilinçli işçiler olarak, bu gidişatın, ancak ve ancak sınıfımızın bağımsız devrimci siyasal kimliği üzerinden mücadele sahnesine çıkmasıyla durdurulabileceğine yürekten inanıyoruz. Sorun ve sorumluluklarımızın da ancak bu genel çerçeve içinde tam olarak anlaşılabileceğini düşünüyoruz.”

Sendikaların kötürümleştiği koşullarda, bağımsız taban inisiyatifiyle hareket etmenin, taban örgütlenmeleri oluşturmanın dışında bir imkanın olmadığı vurgulandı. Sinter, Gürsaş ve Ünsa işçilerinin gerçekleştirdikleri işgal ve direnişler örnek gösterildi.

Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmanın ardından, bölgedeki direnişleri ve mücadeleyi konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kurultay divanının oluşturulmasının ardından tebliğ sunumlarına geçildi.

Kurultay Hazırlık Komitesi tarafından kurultaya sunulan, “Sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele emeğin onur mücadelesidir!”, “Örgütlenmenin önündeki ideolojik engeller ve burjuva ideolojik egemenliğe karşı mücadele!”, “Taban örgütlülükleri ve öncü işçilerin birliği sorunu!”, “Sendikal örgütlenme eğilimi ve sendikal bürokrasi!” konulu tebliğler ilgiyle dinlendi.

Kurultayın ikinci bölümü saat 14.00’te, bölgede gerçekleşen direniş ve işgallerin görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başladı. İlgiyle izlenen sinevizyonun ardından işçilerin konuştuğu serbest kürsüye geçildi. Bu bölümde, metal, tekstil, petro-kimya sektörlerinde ve Telekom’da çalışan işçiler adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalar, sunulan tebliğleri güçlendiren ve tamamlayan bir nitelik taşıyordu.

İlk olarak kürsüye çıkan bir GU işçisi, Sinter işçilerinin gecesinde düzen partilerinin temsilcilerinin konuşmalarına olanak sağlarken GU işçilerinin mesajını dahi okumayan BMİS yöneticilerinin tutumlarını eleştirdi.

T. Haber-İş Sendikası Ümraniye İşyeri Baştemsilcisi Cemil Ünal bir konuşma gerçekleştirdi. Telekom grevi sürecini aktaran Ünal, grev için bedel ödemek gerektiğini vurguladı.

Ardından söz alan Telekom işyeri temsilcisi ise greve başladıklarında grev tecrübelerinin olmadığını, umutsuz olduklarını, fakat grevlerine verilen sınıf dayanışmasıyla kendilerine güven geldiğini ifade etti. Sendikal bürokrasiye karşı taban örgütlenmelerinin yaratılmasının öneminden bahseden temsilci, tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen, birlik ve beraberlik içinde mücadeleyi kazandıklarını söyledi.

Kurultay, direnişlerini sürdüren Gürsaş işçileri adına kürsüye çıkan Mahir Güngör’ün konuşmasıyla sürdürüldü. Güngör, Gürsaş işçilerinin direniş öncesi ve sonrası süreçlerini aktardı. Bölgedeki direnişlerin kalıcı kazanımlara ulaşabilmesi için taban örgütlülüğüne dayalı bir mücadelenin sergilenmesi gerekliliğine dikkat çekti. “Sermaye sınıfına karşı savaşa çıkıyoruz” diyen Güngör, “sınıf bilinciyle kuşanarak mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Sinter işçileri adına söz alan Murat Öğütücü ise, direniş öncesi patronlarına “baba” dediklerini, “babacan” gözüken patronun haklarını  isteyen işçilere cevabının “kapı dışarı” olduğunu vurgulayarak, sınıf bilincinden yoksun işçilerin durumunu özetledi. Grev, direniş ve işgallerle patronların saldırılarının boşa düşürüleceğini söyleyen Sinter işçisi, “Haklarımızı yasalarla değil, grev, direniş ve işgalle kazanabiliriz” dedi.

Eski bir Ünsa işçisi, Ünsa’daki direniş sürecini anlattı. Direnişin Sinter ve Gürsaş işçilerinin mücadelesinden uzak olduğunu söyleyen işçi, Ünsa direnişinin kazanımlarına ve eksikliklerine değinen bir konuşma yaptı.

BDSP adına yapılan konuşmada işçi sınıfının tarihsel misyonundan bahsedildi, sınıfın siyasallaşmasının ve partisiyle buluşmasının önemine değinildi.

Serbest kürsüye, bir metal işçisi ve TİB-DER yöneticisinin konuşmaların ardından kısa bir ara verildi. Aranın ardından Sinter ve Gürsaş’tan iki işçi bağlama eşliğinde türküler söyledi. Esenyurt İşçi Kültür Evi Müzik Grubu, şiir dinletisiyle başladıkları programlarını marşlarla sürdürdüler, kurultaya coşku kattılar.

Kartal’dan bir metal işçisi, Ünlü Tekstil, Gül Tekstil, Sinter, G-U ve eski bir Ünsa işçilerinin konuşmasıyla devam eden serbest kürsüde OSB-İMES İşçi Derneği Kadın Komisyonu adına da bir konuşma yapıldı. Kadın işçilerinin sorunları ve kadın işçi komisyonunun çalışmalarının anlatıldığı ve kadınların sınıf mücadelesindeki rolünün aktarıldığı konuşma, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” sloganıyla sonlandı.

Söz alan bir tekstil işçisi, işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı saldırılara, saldırılar karşısında örgütlenmenin önemine işaret etti. Kurultayda tartışılanları, kurultaydan çıkan sonuçları hayata geçirmenin önemine değindi. Önümüzdeki yerel seçimlerde mücadeleden yana tavır alınması, bu amaçla bağımsız sosyalist adayların desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Esenyurt İşçi Platformu adına yapılan konuşma ile iki OSİM-DER üyesinin yaptığı konuşmaların ardından serbest kürsü sona erdi.

Tebliğ sunumlarının yanısıra 20 kişinin söz aldığı serbest kürsünün ardından Kurultay Hazırlık Komitesi tarafından yapılan kısa kapanış konuşmasıyla kurultay sona erdi.

Volkan Yaraşır, Topkapı İşçi Derneği, GOP İşçi Platformu, Kot İşçileri Birliği, Ekim Gençliği ve Kurtköy’den bir tekstil işçisi gönderdikleri mesajlarla kurultayı selamladılar.

Kurultaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul