6 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/05

  Kızıl Bayrak'tan
  “Davos çıkışı” ve sonuçları
  İMF ile anlaşma kapıda!..
Hiçbir gösteri siyonist kasaplarla işbirliğinin üstünü örtemez!
Direnen işçiler kazanacak!
2. Ümraniye İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’ten 15 Şubat çağrısı...
  Sermaye ücretli köleliği pekiştiriyor... Sendika bürokratlarından ses çıkmıyor... -
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  “Yerel iktidarlaşma” hayalleri ve yerel yönetim gerçeği- H. Fırat
  “Halkevleri” çevresinin seçim perişanlığı
U. Taner
  Sınıf çalışmalarından...
  İşsizlik ve yoksulluk artıyor... Kriz en çok kadınları vuruyor...
  Emekçi kadınları mücadele özgürleştiriyor...
  İkiyüzlülüğün “dayanılmaz hafifliği”! - M. Can Yüce
  Kapitalizm kriz, savaş ve yıkım demektir...
  “Dünya Ekonomik Formu katillerin toplantısıdır!”
  Eylem ve etkinliklerden..
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

GÜRSAŞ işçilerinden fabrika işgali!

Ümraniye Dudullu’da devam eden Sinter ve Gürsaş direnişleri 4. haftasına girerken patronların saldırıları hız kazanıyor. Sendika düşmanlığı yapan patrona karşı iç birliklerini koruyan ve 22 Aralık 2008 tarihinden itibaren direnişte olan Gürsaş işçileri de Sinter Metal işçilerinin yolunu izleyerek hakları için fabrikayı işgal ettiler.

Birleşik Metal-İş üyesi GÜRSAŞ işçilerine 4 Şubat 2009 tarihi itibariyle Çalışma Bakanlığı’ndan yetkinin ulaşmasıyla Gürsaş patronu sendikaya tahammülsüzlüğünü göstererek toplu iş akdinin feshine gitti.

“İşe gelmeyin” baskısı

Dışarıda direnişi sürdüren Birleşik Metal-İş üyeleriyle beraber içeride bulunan BMİS üyesi işçilerin birlik ve beraberliğine sürekli saldıran Gürsaş patronu 4 Şubat akşamı sendika üyesi işçileri arayarak “5 Şubat sabahı işe gelmeyin” dedi.

Toplu tensikata gideceğinin sinyali ise yine 4 Şubat akşam üzeri paydos sırasında işyeri önüne gelen sivil polislerin yaptığı “taşkınlık yapmayın” uyarısıyla kendini göstermişti. Sinter’deki fabrika işgalinde sözde “gerekli dersi” alan patronların barikatını mücadeleci işçiler bir kez daha aştı.

5 Şubat sabahı 07.45-07.50 sularında fabrika önüne gelen polis otoları ve özel güvenliklerden sıyrılarak fabrika içine giren sendika üyesi işçiler fabrikayı işgal ettiler.

GÜRSAŞ’ta işgal sürüyor, Sinter direnişçileri dayanışmada…

Şimdiye kadar sendikal örgütlenmeden dolayı işten atılan 10 sendika üyesi işçinin dışında 25 BMİS üyesinin katıldığı işgale sendika üyesi olmayan işçiler de destek veriyor.

İşgalin başlamasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kemal Coşkun ve BMİS Örgütlenme Uzmanı Hasan Arslan fabrikaya geldiler. Gürsaş işçilerine yakın bir mesafede direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyesi Sinter Metal işçileri de sınıf kardeşlerine destek olmak amacıyla fabrika önüne geldiler.

İşgale ilişkin konuştuğumuz direnişçi Gürsaş işçilerinden Mustafa Sancak, Gürsaş patronundan sendika hakkını söküp alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini, direnişlerindeki kazanımın tüm işçi sınıfının kazanımı olacağını belirtti.

 

“Direnişin Sesi”nden birlik çağrısı…

“Birlikte direniş, birlikte zafer!”

Son dönemde çeşitli fabrikalarda direnişlerin yaşandığı Ümraniye bölgesinde sınıf bilinçli işçilerin çıkardıkları “Sinter ve Gürsaş’ta Direnişin Sesi”nin 2. sayısı çıktı.

Sinter ve Gürsaş’ta Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerinin sürdürdüğü kararlı direnişin sesi ve soluğu olma hedefiyle çıkan “Direnişin Sesi”, “Birlikte direniş, birlikte zafer!” başlığıyla direnen işçileri “ortak direniş komitesi” etrafında örgütlenmeye çağırıyor.

“İç birliğimizi kurarsak dış desteğimiz büyür. Biz yanıbaşımızdaki direnişçi sınıf kardeşlerimizle birlikte yürürsek, sınıfımız bizimle yürür!” diyerek ortak mücadelenin getireceği kazanımları vurgulayan “Direnişin Sesi”nin ilerleyen sayfalarında Sinter ve Gürsaş işçilerinin gerçekleştirdiği eylemler ve direniş yerine destek için yapılan ziyaretler “Direniş Güncesi” başlığı altında yer alıyor. Direniş güncesi’nde 28 Ocak tarihinde gerçekleştirilen dayanışma gecesi haberinin yanısıra Bursa’da Asil Çelik fabrikasında başlayan grev de duyuruluyor. Yine Türkiye işçi sınıfı tarihinde bir dönem noktası olan 28 Ocak 1963 Kavel direnişini hatırlatan bir yazı sınıfın mücadele deneyimlerini direnişçi işçilere aktarıyor.

Eski bir Sinter Metal işçisi olan ve 2006 yılında Sinter Metal’de işten atılan OSB-İMES İşçileri Derneği Başkanı M. Ali Karabulut’la 2006 yılında yaşanan deneyim üzerine yapılan sohbet de bülten sayfalarında yeralıyor.

“Direnişin Sesi”nde düzen partilerinin ve burjuva parlamentosunun işçi sınıfı mücadelesine yarar sağlamayacağını anlatan bir yazı da bulunuyor. “Burjuva siyaseti, sendikal bürokrasi ve sınıf tavrı” başlıklı yazıda, yerel seçimler öncesinde DSP, CHP gibi sol maskeli düzen partilerine yaslanan bürokratik sendikal anlayış reddedilerek, işçi sınıfının bağımsız devrimci çizgisini savunan bağımsız adayları destekleme çağrısı yükseltiliyor.

Bültenin 6. sayfasında ise DESA’nın Sefaköy’deki fabrikasında direnişi sürdüren Deri-İş üyesi Emine Arslan’ın kararlılığı anlatılarak sınıf dayanışması vurgusu yapılıyor.

8 sayfadan oluşan bültenin arka kapağında BDSP’li İşçiler’in “Sinter Metal ve Gürsaş’ta kazanmak için ortak komite ortak direniş!” çağrısı yer alırken, Ünsa’daki direniş sürecinin eksik yanlarına vuran bir yazı da bülten sayfalarına taşınmış. Eski bir Ünsa işçisi tarafından kaleme alınan yazıda sürecin başını çeken bürokratik sendikal anlayış eleştirildi.

BDSP’li İşçiler Ümraniye’de yeni direnişler örgütlemek için çalışmalarını hızlandırıyorlar.


Kurultay Hazırlık Komitesi’nden direnişlere ziyaret...

2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi, 30 Ocak günü Sinter Metal ve Gürsaş’a ziyaret gerçekleştirdi.

İlk olarak Sinter Metal işçilerine gerçekleştirilen ziyarette Kurultay Hazırlık Komitesi adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Sinter işçisinin onurlu mücadelesinin başından beri yanında olunduğu, bundan sonra da yanında olunacağı belirtildi. Sinter direnişinin işçi sınıfına yol gösterdiği söylenerek işçi kurultayına çağrı yapıldı.

Konuşma sırasında sık sık “Sinter işçisi direnişin simgesi!”, “Sınıfa karşı sınıf savaşı!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Sinter’de, Gürsaş’ta direniş kazanacak!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Sendika temsilcisi, yapılan ziyaret ve 30 Ocak günü verilen yemek için Sinter işçileri adına teşekkür etti.

Daha sonra yürüyüş ve sloganlarla birlikte Gürsaş’a geçildi. Burada yapılan konuşmada da sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapılarak direnişlerin işçi sınıfının yolunu aydınlattığı belirtildi. Gürsaş işçileri de kurultaya davet edildi. Konuşma iş bırakma eylemi yapan işçilerin bulunduğu tarafta gerçekleşti. İçerideki işçiler de alkış ve sloganlarla destek oldular.

Yürüyüşte, “Sinter Metal ve Gürsaş’ta direniş kazanacak! Gücümüzü 2. Ümraniye İşçi Kurultayı’nda birleştirelim!/2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi” pankartı açıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye