29 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/09

  Kızıl Bayrak'tan
  TSK, ABD emperyalizminin icazetiyle Güney Kürdistan’a kara saldırısı başlattı…
  Emperyalizmin desteğinde Kürt halkının özlemlerini boğmak istiyorlar!..
Kendi aralarında dalaşan düzen güçleri, Kürt halkına düşmanlıkta kenetlendiler!..
Tersane cehenneminde direniş:
Emekçi Kadın Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi! 
Emekçi Kadın Kurultayı’na mesajlardan...
  Emekçi kadınlar bir adım öne çıktı! / Z. Us
  Türk halkı bir tercih yapmak zorunda... / A. Eylül
  ABD, Türkiye ve Kürt sorunu
  DİSK Genel Kurulu üzerine
  TEKEL işçisine yeni oyunlar...
  İlbek işçisinin direnişi sürüyor!
  SSGSS tasarısına karşı eylemler sürüyor...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 5. Toplantısı Sonuç Bildirgesi:
  Fidel Castro: Devrime adanmış bütün bir ömür!
E. Bahri
  Güney Kıbrıs halkının değişim isteği…
  Ermenistan’da onbinler sokakta!
  Güney işgal hareketi!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS tasarısına karşı eylemler sürüyor...

“Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek için!”


Kartal’da GSS karşıtı etkinlik…

 Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, İstanbul’daki SSGSS Yasa Tasarısı karşıtı çalışmalarına bahar dönemine girerken hız kesmeden devam ediyor.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB, siyasi parti ve devrimci güçlerin içerisinde yer aldığı platformun İstanbul Anadolu Yakası’nda bir süredir çalışmalarını yürüttüğü “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek için buluşuyoruz!” şiarlı etkinlik, 22 Şubat akşamı Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe yaklaşık 400 işçi ve emekçinin katıldı.

GSS üzerine hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlik sınıf mücadelesinde şehit düşenler ve tersanelerde iş cinayetlerine kurban giden işçiler anısına yapılan saygı duruşuyla devam etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını ve sunuşunu HSGG Platformu adına E. Duygu Çağlar yaptı.

Etkinlik, İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Güray Kılıç’ın yaptığı “Genel Sağlık Sigortası ve Sağlık hakkına etkileri” başlıklı powerpoint sunumu ile sürdü. Ardından Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, kürsüden yaptığı konuşmada kamunun tasfiyesine dönük saldırılara karşı yeteri kadar tepki gösterilmediğini ifade etti.

Kürsüden yapılan konuşmaların sonrasında forum bölümüne geçildi. Bu bölümde salondan söz alarak katkı yapan ve sorular yönelten katılımcılar, GSS karşıtı mücadelenin geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Farklı kurumların üye ve yöneticileri forum bölümünde söz alarak sendikal bürokrasiyi de eleştirdiler. Salonda kürsüden yapılan konuşmalarda Tekel işçilerinin “fabrikalarımızı terketmeyeceğiz!” diyerek başlattıkları eylemleri selamlandı.

Anlamlı bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikte mücadele coşkusu fazlaca yer bulmadı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“SSGSS Yasa Tasarısı derhal geri çekilsin!”

Üç kez ertelenen SSGSS Yasa Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeniden görüşülürken, yasa tasarısına karşı eylemler de sürüyor. SES Aksaray Şubesi 26 Şubat günü İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya) Ana Giriş Kapısı önünde yaptığı basın açıklamasıyla SSGSS yasa tasarısının derhal iptal edilmesini talep etti. “Kölelik Yasaları Geri Çekilsin” SES Aksaray Şubesi pankartının açıldığı eylemde çeşitli taleplerin yeraldığı dövizler açıldı. SES Aksaray Şubesi yönetim kurulu üyesi Sibel Can basın açıklamasını okudu. Can açıklamada yasa tasarısını protesto ederek genel grev çağrısı yaptı. Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak / İstanbul)


GOP’ta GSS karşıtı çalışma

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun bir süredir yürüttüğü çalışmaların GOP ayağını oluşturan HSGG GOP Platformu, 23 Şubat günü GSS karşıtı çalışmalar kapsamında Gaziosmanpaşa Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada gaspedilen haklardan bazıları okundu ve hak gasplarına iş cinayetlerine karşı örgütlü birleşik bir mücadelenin önemi vurgulandı. Ayrıca gerçekleştirilen sınırötesi operasyona karşı tepkilerinde dile getirdi. Açıklamanın bitiminde de katılımcılar Gaziosmanpaşa’da bildiri dağıtımı gerçekleştirerek emekçileri yasa karşıtı çalışmalara katılmaya çağırdılar. Açıklamaya yaklaşık 40 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak / GOP)


Osim-DER’den SSGSS protestosu

Tasarıya karşı yaklaşık bir aydır çalışma yürüten ve bu kapsamda bir referandum çalışması ile tasarıyı OSB-İMES işçilerinin oyuna sunan OSİM-DER, Dudullu Sağlık Ocağı’nın önünde referandum çalışmasının sonuçlarını açıkladığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Referandum, 1647 işçi ve emekçiyle OSB-İMES girişlerinde, fabrika önlerinde ve içlerinde ve mahallerde gerçekleştirilmişti.

OSİM-DER adına basın açıklamasını dernek başkanı Mehmet Ali Karabulut okudu. Karabulut yaptığı açıklamada SSGSS Yasa Tasarısı’nın işçi ve emekçilerin yaşantısına yapacağı olumsuz etkilerden bahsederek başladı. Yasa Tasarısı’nın sosyal hakları piyasalaştırmayı hedeflediğini belirten Karabulut, OSİM-DER’in bu saldırıyı kabul etmeyeceğini ve sonuna kadar karşı çıkacağını belirtti.

Eylemde “SSGSS Yasa Tasarısı geri çekilsin! Sağlıkta yıkıma, mezarda emekliliğe geçit yok!” pankartı açılırken, eylem boyunca “Genel grev, genel direniş!”, “Sağlık hakkı satılamaz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak / Ümraniye)


Mamak’ta SSGSS karşıtı faaliyet sürüyor!

 Mamak’tan sınıf devrimcileri olarak sağlık ve gelecek hakkını gaspeden sosyal yıkım yasasına karşı faaliyetimizi sürdürüyoruz.

Bu hafta hazırladığımız SSGSS gündemli 3 adet pankartı işlek noktalara astık. BDSP imzalı 3 ayrı pankart bölgede ilgiyle karşılandı. Bölgemizde sosyal yıkım yasasına karşı güçlü bir duyarlılık oluşturabilmek hedefiyle bilinçlendirici pek çok aracı bütünlük içinde kullanmaya çalışıyoruz. Bu çerçeve Mamak İşçi Kültür Evi olarak, SSGSS saldırısını ele alan bir bülten hazırladık. Bülten kolektif bir çalışmanın ürünü olarak hazırlandı ve daha çok sosyal yıkım saldırısını daha yalın ve açık bir şekilde anlatmayı hedefledik.

29 Şubat Cuma günü Mutlu Sağlık Ocağı önünde “Sağlık ocaklarımızı sattırmayacağız!” şiarıyla SSGSS Mamak İşçi Kültür olarak bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz. SSGSS saldırısını daha yaygın bir çalışma ile yine birebir sohbetler ve ev ziyaretleriyle anlatmaya devam edeceğiz. Bülteni bu çerçevede etkin ve özgün bir araç olarak kullanmaya çalışacağız.

Güçlü bir çalışmayla sağlık ve gelecek hakkımız için Mamaklı emekçileri mücadeleye çağırarak burjuva düzen gericiliğinin etki alanını kıracak bir faaliyet düzeyi ortaya koymaya başladık. (Mamak’tan sınıf devrimcileri)


“Yaşasın Arçelik direnişimiz!”

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyeleri, Koç Holding’e bağlı işletmeler önündeki eylemlerine devam ediyorlar. Tuzla Arçelik Fabrikası önündeki direnişlerinin 52. gününde Taksim Gezi Parkı’nda toplanan taşeron firma Yıldıran A.Ş. işçilerinin DİSK ve Nakliyat-İş inadı devam ediyor.

Türk Metal çetesine geçirilmek istenen Arçelik işçileri, Taksim Gezi Parkı’nda toplanarak Elmadağ’da bulunan Divan Oteli’ne yürüdüler. Yürüyüş boyunca “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “İşçi düşmanı Koç Holding, Arçelik!” sloganlarını atan Nakliyat-İş üyeleri “Arçelik’te işçi kıyımına son Yaşasın Arçelik direnişimiz!” pankartını açtılar.

Divan Otel önünde açıklama yapan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Koç Holding’e bağlı tüm işletmelerin önünü eylem alanına çevirdiklerini söyleyerek 3 milyar dolar kâr ettiği söylenen bir işletmenin kanunsuzluk ve haksızlık yaptığını belirtti. Yapacakları her türlü eylemin meşru olduğunu vurguladı. Mücadelelerinin zafere ulaşana kadar devam edeceğini söyledi. Ardından söz alan işçiler, direniş ve eylem haberlerine yer vermeyen sermayenin boyalı basınına tepki gösterdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Belediye–İş’ten tersane ve GSS eylemi

 Belediye İş Sendikası İstanbul 1-2-3 Nolu Şubeler, Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerini ve GSS saldırısını protesto etmek amacıyla, 27 Şubat günü Belediye-İş Sendikası’nın Aksaray’da bulunan binası önünden Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

“Patronların kâr hırsına kurban ediliyoruz!/Belediye-İş 1-2-3 Nolu Şubeler” imzalı pankartı ve “Birlik, mücadele, zafer!”, “İşçi katliamına son!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Güvenceli iş güvenceli yaşam!” dövizlerinin açıldığı eylemde işçiler sloganlarla yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş ve eylem boyunca işçiler sınır ötesi operasyonlardan, tersanedeki iş cinayetlerine, kıdem tazminatının gaspedilmesinden genel greve çağrı yapan sloganlarla sokakları çınlattılar... İstanbul Bölge Çalışma Müdürlügü önüne gelindiğinde, Belediye-İş 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz bir konuşma yaptı. Ardından Belediye-İş adına 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, patron için sömürü cenneti olan tersanelerin işçilerin için cehennem olduğunu, yeni iş cinayetlerinin devam edeceğini ifade etti. Türkiye gündeminin türban ve sınırötesi operasyona kilitlendiğini, ülkede kardeşçe barış içinde yaşamak varken kan ve gözyaşının neden olduğunu ve Amerikanın Ortadoğu’daki çıkarlarına alet olmamız gerektiğini vurguladı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul