22 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/08

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılar, mayalanma ve devrimci müdahale sorumluluğu!
  15 Şubat’ta Kürt halkı mücadele enerjisini, devlet de terörist yüzünü gösterdi…
Kitlesel öfke ve kararlılıkla
Newroz’a doğru!
Dinci AKP’den Filistin halkının cellâdına özel ağırlama…
Sermayenin kölelik dayatmasına karşı mücadeleye!
Grev ve direnişlerle dayanışmayı büyütelim! 
  İlbek Tekstil işçisi emeğine sahip çıkıyor!
  Tersaneler cehenneminden...
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı gerçekleşti!
  Her açıdan daha güçlü bir komünist gençlik örgütü için!
  Eksen Yayıncılık’a polis baskını! 
  DİSK Genel Kurulu gerçekleştirildi...
  TEGA işçisi ile dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi ve emekçiler 20 Şubat’ta alanlardaydı!
  Lübnan halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Kosova parlamentosu “bağımsızlık” ilan etti…
  ABD’de başkanlık ön seçimleri
gösterisi sürüyor!
  TC’de cisimleşen çizgi: İttihat Terakki’nin devlet–ulus programı!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

İşçi ve emekçiler 20 Şubat’ta alanlardaydı!

“Herkese sağlık, güvenli gelecek!”

Geçtiğimiz hafta biraraya gelen KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB, TTB, TDB, TEB, TÜRMOB ve BASK bileşenleri, SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı 20 Şubat günü tüm Türkiye’de alanlara çıkarak kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirme kararı almıştı.

İstanbul’da hava muhalefeti nedeniyle 28 Şubat’a ertelenen eylem, bir dizi ilde gerçekleşti. Öğlen iş bırakılarak basın açıklamasına katılım sağlanacağı ifade edilmesine rağmen, eylemler iş bırakma çağrısından ve bu doğrultuda hazırlıktan uzak biçimde gerçekleşti.


İzmir: “Sağlık haktır, gaspedilemez!”

20 Şubat günü eski Sümerbank önünde toplanan platform bileşenleri, buradan SSK İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyüş düzenlediler. Alkış ve sloganlarla yürüyüşe geçen kitleye ve çevredeki halka ajitasyon konuşmaları yapan Eğitim-Sen 1 No’lu Şube yönetim kurulu üyesi kolluk güçleri tarafından Kemeraltı Girişi’nde engellenmek istendi. Bunun üzerine kitle sloganlarla oturma eylemi gerçekleştirdi. Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” sloganları atıldı.

Kısa süren oturma eyleminin ardından yürüyüş devam etti. SSK İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklamasını TTB Konseyi Başkanı Mustafa Vatansever okudu. Açıklamada ülkede yaşayan 70 milyon kişiyi derinden etkileyecek olan SSGSS Yasa Tasarısı’nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bulunduğu ifade edildi. Yasanın ruhuna sirayet etmiş olan piyasacı anlayışın, sağlığın ve sosyal güvenliğin kamusal hizmet olmaktan çıkardığı dile getirildi. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı eylemde hükümet, İMF, SSGSS Yasa Tasarısı karşıtı sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Bursa: “Yaşasın sınıf dayanışması!”

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı Bursa’da 20 Şubat günü bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem, Türk-İş ve bağlı şubeler, DİSK ve bağlı şubeler, KESK Bursa Şubeler Platformu, Bursa Tabip Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından örgütlendi. Heykel/Ünlü Cadde’de başlayan yürüyüş Orhangazi Parkı’na kadar slogan, alkış ve ıslıklarla sürdü.

“Herkese sağlık ve güvenli gelecek hakkı için hep birlikte mücadele edelim” pankartının yanısıra “GSS ölüm demektir!”, “AKP, sağlık hakkıma dokunma!”, “Biz karşı çıkarsak yapamazlar!” yazılı dövizler taşındı.

Yaklaşık 1000 işçi ve emekçinin katılldığı yürüyüş boyunca, “İşçi-memur el ele genel greve!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Mezarda emekli olmayacağız!” sloganları atıldı. Eyleme Yol-İş, TÜMTİS, Türk-Metal ve BMİS kitlesel katılım gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Ankara: “Herkese sağlık, güvenli gelecek!”

Ankara’da yüzlerce sağlık emekçisi, SSGSS Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için 20 Şubat günü Numune Hastanesi önünde buluştu. Eylemde “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” vb. sloganlar atıldı.

Buradan Sağlık Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yolun tek taraflı trafiğe kapatıldığı yürüyüşte “Hak verilmez alınır!”, “Zafer sokakta kazanılır!”, “Mezarda emekli olmayacağız!” sloganlar atıldı. Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, yasa tasarısı eleştirilerek, herkese bu gayri vicdani, gayri insani saldırıyı durdurma çağrısı yapıldı.

Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, TÜMTİS ve Tek-Gıda İş işçileri de destek verdi.

BDSP eylemde “Sermaye sağlığımıza, geleceğimize, sigorta hakkımıza saldırıyor!SSGSS geri çekilsin!/BDSP” şiarlı dövizler taşıdı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Adana’da SSGSS karşıtı eylem!

SSGSS saldırısı, 20 Şubat günü Adana’da gerçekleştirilen kitlesel bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi. Türk İş, DİSK, KESK, TMMOB, Adana Eczacılar Odası ve Adana Tabip Odası tarafından örgütlenen, ilerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği eylem, Hastaneler Kavşağı’nda kitlenin toplanmasıyla başladı.

Toplanan kitle, “Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!” şiarlı ortak pankartı açarak yolu tek şerit trafiğe kapattı ve Adana Devlet Hastanesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Coşkulu sloganlarla SSGSS saldırısı teşhir edildi ve mücadele çağrısı yapıldı.

“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Hükümet istifa Tayyip Amerika’ya!”, “AKP sağlığa zararlıdır!” sloganları eşliğinde Adana Devlet Hastanesi önüne gelen kitle burada basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca, 18 Şubat günü Ankara’da eylem gerçekleştiren Tekel işçilerine yönelik saldırı protesto edildi. “Tekel halkındır, satılamaz!” sloganın hep bir ağızdan atıldığı eylemde, basın açıklaması okunmadan önce, Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, saldırıyı teşhir eden bir konuşma yaptı.

Hasta yakınlarının da ilgiyle izlediği basın açıklaması SSGSS’ye karşı toplumun tüm kesimlerinin mücadeleye çağrılmasıyla bitirildi. 300’ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı eyleme TÜMTİS üyesi işçiler kitlesel bir şekilde katıldı. Adana Eczacılar Odası kendi pankartını açarak eylemdeki yerini aldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Edirne: “SSGSS’ye geçit yok!”

20 Şubat’ta Edirne Devlet Hastanesi önünde, DİSK, KESK, Edirne Tabipler Odası tarafından GSS karşıtı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. SSGSS’nin mezarda emekliliği dayattığı, parası olmayanın sağlık hizmetinden yaralanamayacağı vurgulandı.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Mezarda emekli olmayacağız!” sloganları atıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eyleme DİSK Genel-İş kitlesel katılım gerçekleştirdi.

Ekim Gençliği / Edirne


Sivas: “Direne direne kazanacağız!”

Sivas KESK, 20 Şubat günü SSGSS karşıtı bir basın açıklaması yaptı. Sivas Numune Hastanesi bahçesinde yapılan açıklamaya 40 emekçi destek verdi.

Eylemde, “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı. Eylem Ankara’da Tekel işçilerine yapılan polis saldırısının kınanmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Sivas


Kilis’te SSGSS karşıtı basın açıklaması!

20 Şubat’ta Kilis İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen bir basın açıklaması ile SSGSS Yasa Tasarısı protesto edildi. BES, Haber Sen, Emekli Sen ve İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının katıldığı eylemde basın açıklamasını BES İl temsilcisi okudu. SSGSS Yasa Tasarısı’nın yanısıra Tuzla tersanelerinde yaşanılan iş cinayetleri de teşhir edildi. Eylemde sıklıkla “İşçi-memur elele, genel greve!” sloganı atıldı.