22 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/08

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılar, mayalanma ve devrimci müdahale sorumluluğu!
  15 Şubat’ta Kürt halkı mücadele enerjisini, devlet de terörist yüzünü gösterdi…
Kitlesel öfke ve kararlılıkla
Newroz’a doğru!
Dinci AKP’den Filistin halkının cellâdına özel ağırlama…
Sermayenin kölelik dayatmasına karşı mücadeleye!
Grev ve direnişlerle dayanışmayı büyütelim! 
  İlbek Tekstil işçisi emeğine sahip çıkıyor!
  Tersaneler cehenneminden...
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı gerçekleşti!
  Her açıdan daha güçlü bir komünist gençlik örgütü için!
  Eksen Yayıncılık’a polis baskını! 
  DİSK Genel Kurulu gerçekleştirildi...
  TEGA işçisi ile dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi ve emekçiler 20 Şubat’ta alanlardaydı!
  Lübnan halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Kosova parlamentosu “bağımsızlık” ilan etti…
  ABD’de başkanlık ön seçimleri
gösterisi sürüyor!
  TC’de cisimleşen çizgi: İttihat Terakki’nin devlet–ulus programı!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

GOP İşçi Platformu’ndan açıklama...

İlbek Tekstil işçisi emeğine sahip çıkıyor!

GOP Elma Bahçesi’nde kurulu bulunan İlbek Tekstil’in patronu, işçilerin hak alma mücadelesine karşı tahammülsüzlüğünü en ileri aşamaya vardırmış bulunuyor.

Kölelik koşullarda çalışma dayatması

Bir yılı aşkın bir süre önce platformumuz, İlbek Tekstil’deki sorunların çözümüne yönelik çalışmasını yoğunlaştırarak belli adımlar attı. İlk etapta fabrikadaki işçilere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyeti yürüttü. Çalışmalar, iş güvenliğine ilişkin tedbirlerinin alınması, çalışma saatinin 9’a indirilmesi ve fazla mesai ücretlerinin ödenmesi talepleri üzerinden yürütüldü.

Bu çerçevede Çalışma Bakanlığı’na işçilerin imzaladığı üç farklı dilekçe verilerek takibi sağlandı. Fabrika ile ilgili ilk denetim iş güvenliğine ilişkin (yangın söndürme merdivenleri vb.) şikayet üzerine gerçekleşti. Ancak denetim için gelen memurlar patronu aklama yoluna gittiler. İkinci denetime ise sigorta primlerinin işçilerin aldığı ücretten düşük yatırılması üzerine maliye müfettişlerince gerçekleştirildi. Maliye müfettişleri şikayetçi işçileri ikna etmeye, patron adına pazarlık yapmaya çalıştılar, ancak teklifleri boşa çıkarıldı. Üçüncü denetim ise çalışma saatinin 9’a indirilmesi ve fazla çalışmadan doğan mesai ücretlerinin ödenmesine ilişkindi. İşçiler bu konuda topladıkları imzaları İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne teslim ettiler. Bunun üzerine yapılan denetim sonucu işçilerin fazla mesai ücretlerinin ödenmesine karar verildi.

Örgütlülüğe tahammülsüzlük

Tüm bunları hazmedemeyen İlbek patronu iyice saldırganlaşarak bu çalışmaların öncülüğünü yapan biri platform üyemiz iki çalışanımızı tehdit ederek korkutmaya çalıştı. Bunda başarlı olamayınca patron ve yaltakçıları çalışanlarımızın topladığı imzaları rüşvet teklif ederek engellemeye çalıştı. Çalışanlarımız bunu anında teşhir ettiler. Bunun üzerine İlbek patronu, iki çalışanımızı 10 gün arayla işten çıkardı.

Platformumuz, iki çalışanımızın haklarını korumak amacıyla hukuksal süreci başlatarak işe iade davası açtı. Çalışanlarımızın işten atılmasını fırsat bilen İlbek patronu, işçilere vermesi gereken fazla mesai ücretlerini ödediğine dair baskı yoluyla belge imzalatmak istedi. Bunun üzerine işçiler haklarına sahip çıkmak için tekrar imza toplayarak dava açtılar. İlk olarak 15 işçi dava açtı. Ardından bu sayı 300’e ulaştı.

İşçilerin mücadele bilincinin her geçen gün güçlenmesinden korkan İlbek patronu, içerdeki örgütlülüğü dağıtmak için her türlü kirli yöntemi kullanma yoluna gitti. İmza atan ve atmayan işçileri birbirine düşürmeye çalıştı. İşçiler İlbek patronunun ayak oyunlarının boşa düşürdüler. Bu tablo karşısında iyice acze düşen İlbek patronu, 15 Şubat günü gece 22.30 civarında fabrikanın önüne TIR’ları çekerek makinaları kaçırmaya kalkıştı.

Haklarımızı gaspettirmeyeceğiz!

İlbek Tekstil’in yanında bulunan Komanteks’te çalışan bir işçinin durumu farkederek işçilere bildirmesi üzerine, İlbek işçileri fabrika önünde toplanarak araçların çıkışını engellediler. Sabaha kadar fabrika önünde nöbet tutan işçiler, saat 11.00 gibi işyeri komitesi ve işçilerin avukatının patronla görüşmesinin ardından TIR’lara yüklenen makinaları fabrikaya geri boşalttırdılar.

18 Şubat günü işçi temsilcileri ve İlbek patronu bir görüşme yapacaklar. İşçiler durum netleşene kadar fabrika önünde nöbet tutmaya devam edecek.

İlbek patronunun ve yardakçılarının işçilere yönelik keyfi ve yasadışı uygulamalarının belge ve kayıtları platform arşivimizdeki İlbek dosyasında mevcut bulunmaktadır. Bu belgeleri ve kayıtları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.

Gaziosmanpaşa İşçi Platformu Yürütmesi

16 Şubat ‘08

İlbek Tekstil’de mücadele günlüğü…

15 Şubat gecesi İlbek Tekstil patronunun fabrikadaki makinaları kaçırma girişimini daha önce kamuoyuna yaptığımız yazılı bir açıklama ile duyurmuştuk. Daha sonraki süreç şöyle bir seyir izledi:

16 Şubat Cumartesi

600 civarında işçi fabrika önündeki bekleyişini sürdürdü. Saat 10.30 civarında işyeri komitesi, imza vermeyen işçilerden de katılım sağlanarak genişletildi ve bir toplantı gerçekleştirildi. İşçilerin avukatının da katıldığı toplantının ardından işçi temsilcileri ve avukat İlbek patronuyla görüştü. Görüşmede, sorunu çözmek için 18 Şubat günü tekrar görüşme ve işçilerin makinaları TIR’lardan boşaltması kararı çıktı. İlbek patronu işçilerin “18 Şubat günü gelmesine gerek yok, ben onlara ücretli izin veriyorum” dediği belirtildi. Komite ise 18 Şubat günü tüm işçilerin işyeri önünde hazır bulunması çağrısı yaptı. 12.30 civarında işçiler makinaları boşaltı. Patronun “makinaları artık götürmeyeceğim” teminatına rağmen, işçiler nöbet listeleri oluşturarak fabrika önünde nöbet tutmaya başladılar.

17 Şubat Pazar

Gece nöbeti tutan işçiler, İlbek patronun yeni ortağı olduğu belirtilen şahıs tarafından “fabrikayı işgal” ettikleri gerekçesiyle polise şikayet edildi. Polis gece 00.45 civarı nöbet tutan işçileri zorla fabrika içinden çıkardı. Havanın soğuk olmasından da faydalanarak işçilerin direncini kırmaya çalışan patronun girişimini, işçiler kapı önünde nöbet tutarak boşa düşürdüler. Bazı işçiler de gece fabrikaya gelerek nöbetçi işçilere yardımcı oldular.

18 Şubat Pazartesi

Sabah 07.00’de diğer işçiler de işyeri önüne gelmeye başladı. Saatler 07.30’u gösterdiğinde, bütün işçiler işyeri önünde hazır bulunuyorlardı. İlk elden İlbek patronunun işyerindeki makinaları kaçırdığını fotoğraflarla belgeleyen ve altında işçilerin imzasının bulunduğu dilekçe Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi. İşyerine ihtiyati tedbir koydurtmak için gereken işlemler yapıldı.

İşyeri komitesinin görevlendirdiği bir grup işçi notere giderek işyerine geldiklerini ve işverenin kapıları açmadığını belgelemek için tutanak tutturdu, işverene ihtar çektirdi. Tutanak bütün işçilere imzalatıldı. İşverenin verdiği randevu saati beklenmeye başlandı. Bekleme esnasında işçilere destek için gelen bir kişi polisin keyfi tutumuyla gözaltına alındı.

Asalak patron 13.00’te geleceğini ilan etmişti fakat ne temsilcisi ne de kendisi ortada yoktu. Görüşme gerçekleştirilemedi.

İlerleyen saatlerde İlbek Tekstil’in muhasebecisi gelerek isteyen işçilere vizite verdi. Ardından işsizlik sigortasından faydalanmaları için gerekli evrakları hazırlayıp işçilere dağıtacağını söyledi.

Tekstil-Sen, işçilere destek olmak için, işyeri önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

19 Şubat Salı

İşçilerin bekleyişi bugün de devam etti. İlbek Tekstil’in muhasebecisi bir gün önce işçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmeleri için belge verileceğini açıklamıştı. Ancak belgeler verilmedi. İşçiler belgeleri beklerken yine ayak oyunuyla karşılaştı. GOP Emniyet Amiri ve birkaç polis eşliğinde dışarı çıkan muhasebeci, patronun talimatıyla belgeleri veremeyeceğini ifade etti.

Öğle saatlerine doğru işyeri önünde bekleyen kadın işçilerden biri baygınlık geçirdi. Bunun üzerine iyice öfkelenen işçiler sloganlarla ve alkışlarla tepkilerini gösterdiler. İşçiler sık sık “İşçiler burada İlyas nerede!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “İşçiler burada, Vural Akyüz nerede!” sloganlarını attılar.

İlbek işçileri saat 14.00 civarında fabrika önünde basın açıklaması yaptılar. Sık sık slogan atan işçilerin eylemine Eğitim-Sen 4 No’lu Şube’den eğitimciler, GOP İşçi Platformu, BDSP, ESP ve Tekstil-Sen destek verdi.

İlbek işçileri direnişe başladıkları ilk günler fabrika önünde sadece 2-3 polis ekip aracı bulunuyordu. Daha sonraki günlerde bu araçların yanısıra iki otobüs çevik polisi de fabrika önünde beklemeye başladı.

Patronun malları kaçırmak için yasal kılıf hazırlamış olma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı komite bu gece işçilerin tamamına fabrika önünde kalma çağrısı yaptı. Bunun için İlbek Tekstil’in karşı sokağındaki kafe kiralandı.

Gaziosmanpaşa İşçi Platformu Yürütmesi