22 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/08

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılar, mayalanma ve devrimci müdahale sorumluluğu!
  15 Şubat’ta Kürt halkı mücadele enerjisini, devlet de terörist yüzünü gösterdi…
Kitlesel öfke ve kararlılıkla
Newroz’a doğru!
Dinci AKP’den Filistin halkının cellâdına özel ağırlama…
Sermayenin kölelik dayatmasına karşı mücadeleye!
Grev ve direnişlerle dayanışmayı büyütelim! 
  İlbek Tekstil işçisi emeğine sahip çıkıyor!
  Tersaneler cehenneminden...
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı gerçekleşti!
  Her açıdan daha güçlü bir komünist gençlik örgütü için!
  Eksen Yayıncılık’a polis baskını! 
  DİSK Genel Kurulu gerçekleştirildi...
  TEGA işçisi ile dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi ve emekçiler 20 Şubat’ta alanlardaydı!
  Lübnan halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Kosova parlamentosu “bağımsızlık” ilan etti…
  ABD’de başkanlık ön seçimleri
gösterisi sürüyor!
  TC’de cisimleşen çizgi: İttihat Terakki’nin devlet–ulus programı!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

Grev ve direnişlerle dayanışmayı büyütelim! 

Sermaye sınıfı yıllardır uyguladığı sosyal yıkım saldırılarıyla işçi sınıfının elinde kalan kırıntı düzeydeki hakları da gaspetmek istiyor. Emeklilik, sağlık, kıdem tazminat vb. hakların tümden ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Sermaye iktidarı bu hakları gaspetmek için tüm hazırlıklarını yapmış bulunuyor. Şimdi uygun zaman ve ortamı yaratarak bu saldırıları engelsizce uygulamaya sokmayı planlıyor.  

Son birkaç yıldır durgun bir dönemden geçen sınıf hareketinde ise, belli bir hareketlenme süreci yaşanıyor. Ancak bu sürecin henüz son derece zayıf olduğu açık. Özellikle son aylarda, sınıf hareketinin belli kesimlerindeki arayış ve mücadele eğilimi giderek daha güçlü bir zeminde kendini dışavuruyor. Bu eğilimin kendini gösterdiği temel sektör ise metal işkolu. Gerek toplu sözleşme süreçlerindeki uyuşmazlıklardan kaynaklı yaşanan direniş, grev ve eylemler olsun, gerekse de sendikal örgütlenme yönündeki girişimler olsun, metal sektöründeki sınıf bölüklerinin çeşitli çıkışlarına tanık oluyoruz.

Metal sektörü büyüyor. Ancak yorucu, ağır ve uzun çalışma saatlerine dayalı koşullar altında çalışan metal işçilerinin ücretleri her geçen gün daha da azalıyor. Geçmiş mücadelenin kazanımı olan bir dizi hakkı gaspediliyor. Toplusözleşmelerde düşük zam dayatmasına maruz kalıyor.

Metal sektöründeki birçok fabrika ve işletmede sınıfın “öncü” güçlerinin önderlik ettiği ve yeni bir mücadele döneminin başlangıcını tetikleyebilecek dinamikler dipten dibe güçlenme yönünde ilerliyor.

Metal sektöründe bir dönemdir devam eden sendikal örgütlenme eğilimi buna işaret ediyor. Bu sendikalaşma eğilimi kendini Birleşik Metal-İş Sendikası zemininde ifade ediyor.

Önümüzdeki dönemde sınıf hareketinin giderek güçleneceği, farklı sektörlerindeki sınıf bölükleri içinde mücadele eğilimi ve arayışlarının büyüyeceği, grev ve direnişlerin yaygınlaşacağına ilişkin pekçok işaret var. Bu sürecini daha ileri bir düzeye evriltilmesi ise, daha güçlü müdahalelere, sınıf dayanışmasına ve desteğine ihtiyaç duymaktadır.

Dolayısıyla, önümüzdeki süreçte grev, direniş ve çeşitli eylemlerle kendini gösteren sınıf kitleleriyle daha güçlü bir sınıf dayanışması içinde olmak güncel ve yakıcı bir görev olarak önümüzde durmaktadır.

Aşağıda bir kesitini sunduğumuz tablo da bunun önemine işaret ediyor:

TEGA grevi sürüyor

Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi tarihinde 7 Şubat günü bir ilk yaşandı. Yaklaşık 8 ay önce Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi’nde örgütlenen ve ardından TİS masasına oturan TEGA Mühendislik işçileri, TİS’te yaşanan uzlaşmazlığın ardından coşkulu bir eylem ile greve çıktılar. TEGA patronunun ve OSB yönetiminin grevi kırmak için gerçekleştirdiği tüm saldırılara rağmen 7 Şubat günü grev pankartı fabrikaya asıldı.

TEGA işçileri greve çıkmalarının ardından patronların organize saldırılarıyla karşı karşıya kaldılar. TEGA patronu grevi kırmak için fabrikaya 25 işçiyi kaçak olarak sokarak üretimi sürdürmeye çalıştı. Özel güvenlikler işçilere saldırdı ve silah çekti, olay yerine gelen jandarma işçileri gözaltına aldı. Saldırılara rağmen direniş kırılamadı…

SCT Turbo grevi 702. gününde

Mersin’in Tarsus İlçesi Bağcılar Beldesi’nde bulunan SCT Turbo Filtre Fabrikası işçileri, patronun BMİS ile toplusözleşme imzalamayı reddetmesi üzerine 15 Mart 2006 tarihinde greve gitmişti. 151 işçiyle başlayan SCT grevi 23. ayına girmesine rağmen sürüyor.

Bu süre içerisinde patronun birçok baskı ve hukuksuzluğuna rağmen grev çadırı fabrika önünde her gün açık tutuluyor ve grevci işçiler dönüşümlü olarak grev nöbeti tutuyor.

Standart Depo’da toplusözleşme imzalandı

Kocaeli’nin Kullar İlçesi’nde kurulu bulunan Standart Depo ve Raf Sistemleri AŞ ile Birleşik Metal-İş Sendikası toplusözleşme görüşmelerinde anlaşmaya vardı. 13 Haziran 2007 tarihinde başlayan TİS görüşmeleri sürerken 13 Aralık 2007 tarihinde fabrikada grev kararı alındı. MESS ile Birleşik Metal-İş arasında 80 işçi adına sürdürülen toplusözleşme görüşmelerindeki ücret konusunda yaşanan tıkanma 18 Ocak’ta çözüldü. Sendika ve Standart arasında imzalanan sözleşmeye göre, ücretlere yüzde 17’lik artışla seyyanen 130 YTL zam yapıldı. 2008 yılının Mart ayında ise taban ücreti 750 YTL’ye çıkacak.

Kalibre’de sendikal ihanet

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nin yetkili olduğu Kocaeli’nin Kullar ilçesinde kurulu bulunan Kalibre Boru’da, BMİS’in Merkez Genel Kurulu’nun yapıldığı tarihlerde işten atma ve sendikasızlaştırma saldırısı yaşanmıştı.

Gece evlerinden alınarak zorla istifa ettirilmek istenen işçilere karşı Kalibre Boru patronu ve Türk Metal Çetesi işbirliği yaptı. Patron ve Türk Metal işbirliğine BMİS’in işyeri temsilcileri de ortak oldu, işçilere dönük karalama kampanyasında temsilciler, Türk Metal ve BMİS’in temsilcileri aktif rol aldılar. Gelinen yerde bu fabrikanın süreci devam etse de tablo pek parlak gözükmüyor.

Acarer Döküm grevi sürüyor

25 Aralık 2007 günü toplu sözleşme sürecinde yaşanan tıkanıklık sebebiyle grev kararı alınan Acarer Döküm’de grev sürüyor. Sendikal örgütlenme mücadelesine 2003 yılında hız vererek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen Acarer işçileri, 2004 yılında işyerinde sendikanın yetki almasıyla toplu sözleşme masasına oturdular. Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’ne üye olan işçiler 4. toplusözleşme dönemindeki tıkanmanın ardından grev silahını kullandılar.

Üretimin durduğu fabrikada sendika üyeleri dışında fabrikada çalışan 12 kişiye de ücretsiz izin verilmiş. Patron kalifiye işçilerin grevde olmasından  kaynaklı üretimi sürdüremiyor. Grev nöbeti için Gebze’ye 40 dakika mesafedeki Kocaeli’den gelen işçiler de var.

Silgan’da grev kapıda!

Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Silgan White Cup işçileri greve hazırlanıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada 100’ü aşkın işçi çalışıyor. Sendika ile patron arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine gelinen arabulucu aşaması 22 Şubat 2008 tarihinde doluyor.

Birleşik Metal İş Sendikası yöneticileri 22 Şubat tarihinde sona erecek arabulucuk süresinin ardından talepleri kabul edilmediği taktirde greve çıkacaklarını belirttiler.

Grammer’de TİS imzalandı

Grammer Koltuk Sistemleri fabrikasında 4 yıl süren mücadelenin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası toplusözleşme imzaladı. Birleşik Metal-İş ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Birleşik Metal İş, imzalanan toplusözleşmeyle işçilerin ücret ve sosyal haklarında önemli ilerlemeler sağlandığını açıkladı.

Yasan’da direniş

Dudulu OSB’de kurulu bulunan Yasan Yassı Metal’de işçiler geçtiğimiz haftalarda, 2 aydır ücretlerini alamadıkları ve patronun fabrikayı kapatma tehdidine karşı üretimi durdurmuşlardı. Ücretleri 4 Şubat 2008 tarihinde vereceğine dair söz veren patronun bu tarihte de ücretleri ödememesinin ardından Yasan işçileri fabrika kapısında direnişe geçtiler.

5 işyerinde toplusözleşme...

Birleşik Metal İş’le MESS arasında 2007 yılının ortalarından itibaren sürdürülen ve Grammer dışındaki beş işyerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleriyle bağlı oldukları şubeler şöyle: Başöz Enerji, Doruk Ev Gereçleri, Süsler Soba, Öznur Isı Gereçleri, Standart Depo ve Raf Sistemleri. Bu işyerlerinden Standart Depo işyeri dışında kalan işyerlerinde ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalandı.