22 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/08

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılar, mayalanma ve devrimci müdahale sorumluluğu!
  15 Şubat’ta Kürt halkı mücadele enerjisini, devlet de terörist yüzünü gösterdi…
Kitlesel öfke ve kararlılıkla
Newroz’a doğru!
Dinci AKP’den Filistin halkının cellâdına özel ağırlama…
Sermayenin kölelik dayatmasına karşı mücadeleye!
Grev ve direnişlerle dayanışmayı büyütelim! 
  İlbek Tekstil işçisi emeğine sahip çıkıyor!
  Tersaneler cehenneminden...
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı gerçekleşti!
  Her açıdan daha güçlü bir komünist gençlik örgütü için!
  Eksen Yayıncılık’a polis baskını! 
  DİSK Genel Kurulu gerçekleştirildi...
  TEGA işçisi ile dayanışmayı yükseltelim!
  İşçi ve emekçiler 20 Şubat’ta alanlardaydı!
  Lübnan halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Kosova parlamentosu “bağımsızlık” ilan etti…
  ABD’de başkanlık ön seçimleri
gösterisi sürüyor!
  TC’de cisimleşen çizgi: İttihat Terakki’nin devlet–ulus programı!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

Tekel işçilerinin öfkesi, coşkusu ve kararlılığı Ankara’da!

Bir kez daha direniş, bir kez daha sendikal ihanet!

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan Tekel sigara fabrikalarından işçiler, TEKEL’in satış ihalesinin son teklif günü olan 18 Şubat günü Ankara’da Özelleştirme İdaresi önünde toplandılar. Yoğun hava muhalefeti sebebiyle Ankara’ya ulaşmakta güçlük çeken Tekel işçileri Çorum, Adana, Diyarbakır, Tokat ve Samsun’dan katılım sağladılar.

Tekel ihalesine son teklif için belirlenen süre saat 16.30’du. İhaleye teklif verilip verilmediğini coşkulu sloganlarla bekleyen Tekel işçileri bir kez daha sendikal ihanet çetelerinin satışıyla karşılaştılar. İhaleye gelen dört teklifin duyurulmasının ardından “fabrikalarımızı teslim etmeyeceğiz!” yalanıyla işçileri dağıtmaya çalışan Tek Gıda-İş Sendikası bürokratları işçiler tarafından yuhalandılar.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

Saat 11.45’te Kurtuluş Parkı’na inen İstanbul Cevizli Tekel’den yüzlerce işçi sloganlarla Özelleştirme İdaresi önünde toplandı. Cevizli Tekel işçilerine bir süre sonra İzmir’den gelen işçiler katıldılar.

Samsun, Tokat, Adıyaman ve Bitlis’ten gelecek olan işçiler ise yoğun hava muhalefeti nedeniyle gecikme yaşadılar. Yüzlerce TEKEL işçisi, “TEKEL vatandır, satılamaz!”, “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen TEKEL’in ayak sesleri!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Hükümet TEKEL’i al başına çal!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını atarak Özelleştirme İdaresi’ni çevreleyen demirlerine yüklendiler. AKP hükümetini protesto ettiler.

İşçiler, “TEKEL AKP’yi iktidar yapan Aydın Doğan ve yabancılara peşkeş çekilemez!”, “Atatürk TEKEL’i yabancıların elinden aldı, AKP ihanet içinde!” pankartlarının yanı sıra “Varolan değerlerimiz tek tek satılıyor!”, “İMF uşağı AKP!”, “Satılık medya istemiyoruz!” dövizlerini açtılar.

Türkiye’nin dört bir yanından geldiler!

Saat 14.00’e gelindiğinde kitle artmaya başladı. Hava muhalefeti yüzünden geç kalan Çorum, Diyarbakır, Hatay, Adana, Tokat ve Samsun Tekel işçileri alana gelmeye başladılar. Saatler ilerledikçe Türk-İş’e bağlı sendikalardan destekler de artmaya başladı.

 Türk-İş’e bağlı sendikalardan Harb-İş, Haber-İş Genel Merkezi, Petrol-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş, Türk Metal, Liman-İş, Çimse-İş, Tes-İş, Belediye-İş, Ağaç-İş, Türk-İş Ankara Şubeler Platformu destek verdiler. Öz Gıda-İş’ten istifa ederek Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen Et Balık Kurumu işçileri de “Et Balık Kurumu işçileri Tekel işçisinin yanındadır!” pankartıyla Tekel işçilerine destek verdiler. KESK’e bağlı sendikalar da eylemde yerlerini aldılar. Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da eyleme uğrayanlar arasındaydı.

Eylemde, Türk-İş bürokratı Bayram Meral, CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu gibi vekiller de kürsüden boy gösterdi. Meclisten saldırı yasalarının birer birer geçirildiği dönemde bu saldırıların altına imza atanlar, yerel seçimler öncesinde Tekel’in satışından prestij tazelemeye çalıştılar.

“Türk-İş uyuma, işçine sahip çık!”

Kürsüden ilk olarak kitleye seslenen Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, bürokrat kimliğine uygun olarak yaptığı konuşmasında, “önceki özelleştirme süreçlerini nasıl durdurdularsa şimdi de durduracaklarını” belirtti. Amaç’ın konuşması sırasında işçiler, “Türk-İş uyuma, işçine sahip çık!” ve “Hükümet istifa!” sloganlarını attılar.

Türk-İş bürokratı, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel de, Tekel’i vatan olarak bildiklerini ve savunmaya and içtiklerini söyledi. Konuşmasını “Allahın huzurunda söylüyorum, ölmek var dönmek yok!” sözleriyle sürdürdü.

Türkel konuşmasından bir süre sonra, Tekel’in satış ihalesine dört teklif geldiği bilgisini verdi ve fabrikaları teslim etmeyeceklerini söyleyerek kitleyi dağıtmak istedi. Hızını alamayan Türkel, “Öyle bir eylem yapacağız ki Türkiye’nin aklı karışacak!” dedi.

İşçiler demirlere yüklendiler: “Ölmek var dönmek yok!”

Tekel işçileri Tek Gıda-İş yöneticilerine tepki göstererek Özelleştirme İdaresi önünden ayrılmamakta direttiler. Öfkeli Tekel işçileri Özelleştirme İdaresi’ni çevreleyen demirlere yüklenerek tepkilerini dile getirdiler. “Biz bu yola baş koyduk, bedel öderiz!” sloganını atan işçilerin önünü çevik kuvvet kesti. İşçileri kalkanlarla püskürtmekte zorlanan çevik kuvvet ve sendikacılar işçilerin öfkesinden paylarına düşeni aldılar.

Kürsünün önünde oturma eylemine başlayan işçiler; “Biz kefenleri giydik!”, “Bu duyduklarımızı fabrikalardan da duyardık, buraya gelmemiz gerekmiyordu!” sözleriyle Tek Gıda-İş yöneticilerini teşhir ettiler. “Gemileri yaktık, geri dönüş yok!” sloganını attılar.

Tüm yaşanan gerginlikler boyunca, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Fabrikalar kalemiz, ölürüz de vermeyiz!”, “Her yer Tekel, her yer direniş!”, “Şalter inecek, bu iş bitecek!”, “Genel grev genel direniş!”, “İşçiler burada Türk-İş nerede?”, “İşçiler burada hainler mecliste!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Söz bitti sıra eylemde!” sloganlarını atan işçiler, sendikacıların miting yerinden ayrılmasına rağmen bekleyişlerini sürdürdüler.

“İşçiye değil İMF’ye barikat!”

Çevik kuvvetin tüm uyarılarına rağmen Özelleştirme İdaresi önünden ayrılmayan yüzlerce Tekel işçisi sendikal bürokrasiyi hedef alan sloganlarla Kurtuluş yolunu trafiğe kapattılar.

Gerginlik sırasında “İşçiye değil İMF’ye barikat!” sloganı atan işçiler Özelleştirme İdaresi önüne tekrar geçerek bekleyişlerini devam ettirdiler. “İşçiler burada, yönetim nerede!” sloganını atan işçileri çevik kuvvet sürekli olarak saldırmakla tehdit etti. İşçiler de bu dayatmaya aynı toklukla “Ölmek var dönmek yok!” sloganıyla cevap verdiler. İşçiler sayısı giderek azalan kitleye sendikal bürokrasiyi teşhir eden konuşmalar yaptılar. “Burada  sendika yöneticileri yok!”, “Bunlar işçi düşmanı, Mustafa Kumlu niye aramızda yok? Türkel nerede?” diyerek kitleye seslendiler.

Polis barikatı ve panzerler önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerin coşkusu ve militanlığına giderek şoven bir hava da hakim oldu. İşçiler İstiklal Marşı’nı okudular, Ne mutlu Türküm Diyene!” nakaratını tekrarladılar. Bekleyiş devam ederken, öncesinde dağılan Tekel işçileri tekrar toparlanarak ana yolun önündeki polis barikatına dayandılar. Kolluk güçleri ise “uyarılarını” tekrarlayarak Tekel işçilerini dağıtmak istediler.

Saldırıya karşı militanca direndiler!

İşçiler engelleme ve baskılara direndiler. Tam bu sırada ana yol üzerindeki barikatı yaran bir grup Tekel işçisi Özelleştirme İdaresi önünde ateş yakarak bekleyişlerini sürdüren işçilerle buluştu. Ardından polis panzerinin sıktığı tazyikli su ve gaz bombası eşliğinde devlet terörü devreye girdi. Polisin saldırısına rağmen yola yatarak sloganlar atan işçiler, tazyikli suya aldırış etmeden militanca direnişlerini devam ettirdiler. Çevik kuvvetin saldırısı sonucu iki Tekel işçisi solunum güçlüğünden kaynaklı hastaneye kaldırıldı.

Tazyikli su ve gaz bombalarına rağmen ana cadde üzerinde toplanan işçileri çevik kuvvet çembere aldı. Bir süre daha devam eden gerginlik işçilerin dağılmasıyla son buldu. Tekel işçileri fabrikalarının satışına karşı militan ve kararlı bir duruş sergilediler.

BDSP’den Tekel işçileriyle dayanışma!

Komünistler de mitingin başından sonuna kadar Tekel işçilerinin yanında oldular. Eylemde “Genel grev genel direniş!”, “Türk-İş göreve, genel greve!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını attılar. Komünistler miting boyunca, son dönemde öne çıkan TEGA grevi, Tersane ve Tekel’in yer aldığı Kızıl Bayrak gazetesinin satışını yaptılar.  

Mitingten notlar:

* Yörsan’da direnen işçiler selamlandı! “Yörsan işçisi yalnız değildir!” sloganı atıldı.

* Tekel işçileri burjuva basını, sermaye yanlısı haber yaptığı için “Satılmış medya istemiyoruz!” sloganlarıyla protesto ettiler.

* EMEP; ÖDP, TKP, Öğrenci Kolektifleri, Yurtsever Cephe, TÜM-İGD, Mücadele Birliği Platformu da eylemde yer aldılar. Ayrıca TGB ve İP’te alandaydı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Ballıca Tekel işçilerinden eylem!

Samsun Tekel Fabrikası işçileri ilginç bir eyleme imza attılar. TEKEL özelleştirmesine tepki gösteren işçiler, kış günü denize girerek protesto gösterisi yaptılar.

Fabrikanın satışına karşı çıkan sendikalı işçiler, buz gibi havada toplu halde denize girdiler. Atakum Beldesi’ndeki sahilde ellerinde, “TEKEL vatandır vatan satılmaz! Atam TEKEL’i satıyorlar!” yazılı pankartlarla denize girdiler. Çevik kuvvet ekiplerininde güvenlik önlemi aldığı eylemde işçiler deniz içerisinde bir süre slogan atttılar. Tek Gıda İş Orta Karadeniz Bölge Başkanı İsmail Duran, eylem sırasında yaptığı açıklamada, TEKEL’in özelleştirilmesinin sonuna kadar karşısında olduklarını ve TEKEL’e sahip çıkacaklarını belirtti.



Adana Tekel’de özelleştirme karşıtı mücadele sürüyor! 

Tekel işçileri 15 Şubat günü birçok Tekel Fabrikası’nda işyerini terketmeme eylemi gerçekleştirdiler. Adana Tekel’de de öğle saatlerinde fabrikada aileleriyle birlikte toplanmaya başlayan işçiler, bir kez daha mücadele kararlılıklarını ortaya koydular.

Tek Gıda İş Güney Anadolu Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık yaptığı konuşmada, geçmişte olduğu gibi bugün de direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Bu esnada bir grup işçi Adana D400 yolunu trafiğe kapattı. Sloganlarıyla yolu uzun süre trafiğe kapatan işçiler, Tekel’in özelleştirilmesine karışı direneceklerini haykırdılar.

Polisin müdahale ettiği işçiler, sendikacıların ve milletvekilin ikna çabası sonucu eylemlerinden vazgeçtiler. Bir kadın işçinin polis müdahalesi sırasında astım krizine girmesi ve hastaneye kaldırılmasını Tekel işçileri “Ölmek var, dönmek yok!” sloganlarıyla protesto ettiler. İşçiler gün boyu davul-zurna eşliğinde eylemlerini sürdürdüler.

Tekel işçilerinin başlattığı eylemle dayanışmak için Adana Eğitim-Sen’in çağrısı ile sendikalar, ilerici ve devrimci güçler, saat 20.00’de Eğitim-Sen Adana Şubesi önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Sendika binası önünden yaklaşık 2 km boyunca, “Tekel işçisi yalnız değildir!”, “Tekel işçisi direnişin simgesi!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını haykırarak yürüyen yaklaşık 70 kişi, Tekel Sigara Fabrikası önünde Tekel işçileri ve sendikacılar tarafından “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşılandılar.

Uzun süre sloganların hep bir ağızdan atıldığı eylem sırasında, Gürsel Diliçıkık bir konuşma yaptı. Tekel işçisini yalnız bırakmayan kurumları selamladı.

Ardından Adana Eğitim-Sen tarafından hazırlanan ve Tekel işçilerinin geçmiş mücadele deneyimlerini anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösterimi alkışlarla ve sloganlarla bitirildi.

Tekel işçileri, dayanışma için gelen sendikalar, ilerici, devrimci güçler her birlikte davul-zurna eşliğinde direniş halayları çektiler. Eylem atılan sloganlarla sona erdi. Tekel işçileri fabrikada bekleyişlerini sürdürürken, destek için gelen güçler fabrikadan ayrıldı.

Kızıl Bayrak / Adana



Cevizli TEKEL’de mücadele kararlılığı!

Tekel işçilerinin özelleştirme karşıtı mücadeleleri sürüyor. Eylemlerle, mitinglerle seslerini duyurmaya çalışan işçiler, 15 Şubat’ta Cevizli Tekel’in önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdiler. Ardından içeri girerek, fabrikayı terketmeme eylemi başlattılar.

Eylem 500 kadar işçinin 16:00 sıralarında Cevizli TEKEL Fabrikası önünde toplanması ile başladı. Burada işçiler adına Tek Gıda İş 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu bir konuşma yaptı. AKP’nin sadaka politikalarını hedef alan Durdu, TEKEL işçisinin sadaka değil haklarını istediğini, üretim yapmak istediğini söyledi. Açıklamanın ardından topluca fabrikaya giren işçiler burada eylemi başlattı.

Tekel işçilerine desteğe gelen sendika temsilcilerinin ve öteki destekçilerin içeri alınmaması üzerine fabrikanın özel güvenlik görevlileriyle tartışma yaşandı.

Özel güvenlikçilerle çıkan tartışma sonucu Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca tartaklandı. Gazetecilerin ısrarlı tutumu sonucunda fabrika bahçesine girilmesini engelleyemeyen özel güvenlik görevlileri, basın açıklamasının ardından alanda kalan bazı gazetecileri dışarı atmaya çalıştı.

Fabrikanın yemekhane kısmında toplanan işçilere aileleri ve çocukları da eşlik ettiler. Oldukça coşkulu bir ortamda süren eylem yemekhanede çekilen halaylar ve konuşmalar ile sürdü. Fabrikadan sık sık özelleştirme ve AKP karşıtı sloganlar yükseldi.

Eyleme, aralarında Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir’in de bulunduğu pek çok sendikacı ve devrimci kurum da destek verdi.

BDSP’liler de Cevizli TEKEL işçilerini eylemlerinde yalnız bırakmadılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul