14 Eylül 2007 Sayı: 2007/36(36)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı taban örgütlülüğüne dayalı
militan mücadeleye hazırlanmalıdır!
  Abdullah Gül’ün Kürt illeri gezisi üzerine...
Kürt halkına yönelik saldırılar yoğunlaşıyor…
İlerici-devrimci sendika ve kurumlardan tersane işçilerine destek çağrısı:
Tersane işçileri GİSBİR’e yürüdü...
İş cinayetlerine karşı
tek seçenek mücadele!
  DİSK yeniden “Budak”lanıyor!
  Petrol-İş Genel Kurulu...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı/III /
Yüksel Akkaya
  Tersane havzasında mücadelenin ve örgütlenmenin imkanları üzerine
  Termik santral ölüm demektir!
  İstanbul Kent Sempozyumu sekreterlerinden Mücella Yapıcı ile konuştuk...
  Siyonist haydutlar Suriye’yi taciz ediyor!
  Dünyadan...
  Jose Maria Sison’la dayanışmayı yükseltelim!
  Bültenlerden..
  Kadını mahrem ve namahrem kılanlar
heykeldeki çıplaklıktan elbette utanacaktır!
  Ruhi Su: Ezilenlerin gür sesi
  Musa Anter’i ölümünün 15. yılında saygıyla anıyoruz...
  İşgal altındaki topraklarda
kadın olmak!..
  Gülsuyu’nda coşkulu festival!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petrol-İş Genel Kurulu...

Sendikal mücadelenin sorunları tartışıldı

Türk-İş’e bağlı Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) 25. Olağan Genel Kurulu 7 Eylül günü başladı. Üç gün süren Genel Kurul’a yurtdışından sendikacılar da katıldı.

Kurulun açılış konuşmasını Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptı. “Küreselleşmeye” dikkat çeken, “parçalanmış, dağınık ve güçsüz görünümdeki sendikal örgütlerin, bu saldırıları tek başına durdurma başarısını göstermeleri mümkün değildir!” diyen Öztaşkın, üç işçi konfederasyonunun birleşmesi gerektiğini belirtti. Özelleştirme saldırısına değinen Öztaşkın, BOTAŞ ve TPAO’da başlatılan özelleştirme sürecinin sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırıldığını ifade etti. Genel Kurul’un mücadelenin sorunlarının tartışılacağı bir platform olacağını belirtti.

Kurula ICM Genel Sekreteri Alfred Warda, Yunanistan Petrol Sendikası Genel Başkanı, Irak Bağımsız Petrol Sendikası Temsilcileri, Azerbaycan Petrol Sendikası Başkanı, Mısır Kimya Sendikası Temsilcileri de katıldı. Irak Bağımsız Petrol Sendikası Başkanı’nın konuşması sırasında “Yaşasın sınıf dayanışması!” ve “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları atıldı.

İlk gün programı çalışma raporlarının okunması ve konukların konuşmalarıyla devam etti.

Antalya’da bir yılı aşkındır fabrika önünde grevde olan Novamed işçileri de Genel Kurul’a katıldılar. Salonda “Toplumun vicdanı Petrol-İş!”, “İyi ki Petrol-İş var!”, “Birlik, mücadele, dayanışma!” ve “Ekmek, barış, özgürlük!” pankartları yeralıyordu.

Genel Kurulun ikinci günü delege ve adayların konuşmalarıyla geçti. Novamed işçilerinden Elçin Çulcu yaptığı konuşmada seçim ve sonuçları üzerine değindi. İki karşıt sınıf olduğunu vurguladı. Novamed’de yaşanan süreci ve zorlukları anlattı, maddi dayanışmadan çok manevi dayanışmaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Aranın ardından konuşmalar devam etti. Özelleştirme saldırısından Irak işgaline, mücadeleci bir Türk-İş’in yaratılmasına duyulan ihtiyaçtan sendikal sorunlara kadar birçok konu dile getirildi.

Son olarak kürsüye Mustaf Öztaşkın çıktı. Dünyayı uluslararası şirketlerin yönettiğini, bu şirketlerin dünyanın her yerinde üretim yaptığını ve hiçbir engelle karşılaşmadıklarını dile getirdi. “Sendikal politikalar ve stratejiler oluşturulurken üretimdeki bu değişimleri de göz önüne almak gerekiyor” dedi. İşkolu sendikacılığının artık terkedilmesi gerektiğini söyleyerek, “her alanda örgütlenme yapabilen bir sendikaya sahip olmak gerekiyor” dedi.

Öztaşkın konuşmasının devamında şunları söyledi: “Küçük olsun bizim olsun anlayışıyla hareket ederek işçi sınıfının çıkarlarını unutup, iktidarın dümen suyunda sendikacılık yapılmaz. Bu tip sendikacılarla işimiz, sorulacak hesabımız var. Sendikamız ekonomik mücadele ile demokratik mücadeleyi birbirinden ayrı bir mücadele olarak görmüyor... Artık günü idare etme politikasıyla hareket edilemez, bu politika koltukları koruma politikasıdır. Bu Petrol-İş’te sona ermiştir. Sendikamız 4 yıl içersinde 10 bin üye kaybetti. Bunların birçoğu emekliliği gelen ve işten atılan arkadaşlarımızdır. Bunun için örgütlenme servisi yeniden yapılandırılmalıdır. Yeni örgütlenme büroları açmak, kampanyalar düzenlemek zorundayız. İşyerlerinde iç örgütlenmeyi ihmal ediyoruz ve buna karşı her işyeri için kısa, orta ve uzun vadeli eğitim programları hazırlamak gerekiyor...”

Genel Kurul üçüncü gün yapılan oylamanın ardından sona erdi. Genel Başkanlığa Mustafa Öztaşkın yeniden seçildi. Genel Sekreterliğe Mustafa Çavdar, Genel Mali Sekreterliğe İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterliğine Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreterliğine ise Mehmet Güray seçildiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul