14 Eylül 2007 Sayı: 2007/36(36)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı taban örgütlülüğüne dayalı
militan mücadeleye hazırlanmalıdır!
  Abdullah Gül’ün Kürt illeri gezisi üzerine...
Kürt halkına yönelik saldırılar yoğunlaşıyor…
İlerici-devrimci sendika ve kurumlardan tersane işçilerine destek çağrısı:
Tersane işçileri GİSBİR’e yürüdü...
İş cinayetlerine karşı
tek seçenek mücadele!
  DİSK yeniden “Budak”lanıyor!
  Petrol-İş Genel Kurulu...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı/III /
Yüksel Akkaya
  Tersane havzasında mücadelenin ve örgütlenmenin imkanları üzerine
  Termik santral ölüm demektir!
  İstanbul Kent Sempozyumu sekreterlerinden Mücella Yapıcı ile konuştuk...
  Siyonist haydutlar Suriye’yi taciz ediyor!
  Dünyadan...
  Jose Maria Sison’la dayanışmayı yükseltelim!
  Bültenlerden..
  Kadını mahrem ve namahrem kılanlar
heykeldeki çıplaklıktan elbette utanacaktır!
  Ruhi Su: Ezilenlerin gür sesi
  Musa Anter’i ölümünün 15. yılında saygıyla anıyoruz...
  İşgal altındaki topraklarda
kadın olmak!..
  Gülsuyu’nda coşkulu festival!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

12 Eylül askeri faşist darbesi eylemlerle protesto edildi...

“12 Eylül’ün hesabını soracağız!”

İstanbul: “12 Eylül faşist rejimi sürüyor!”

12 Eylül günü BDSP, Partizan, DHP, EHP, HKM, ESP, DTP, Halkevleri, Odak, Devrimci Hareket, SODAP, TÖP ve Öğrenci Kollektifleri, 12 Eylül rejiminden hesap sormak için Taksim Tramvay durağında saat 19:00’da bir eylem gerçekleştirdiler.

“12 Eylül faşist rejimi sürüyor! Hak ve özgürlüklerimiz için mücadeleye!” pankartının açıldığı eyleme 300 kişi katıldı.

Kitle adına yapılan açıklama şu sözlerle son buldu: “Bugün 12 Eylül’le hesaplaşmak, onun tüm kurumları ve sonuçlarıyla hesaplaşmaktır. 12 Eylül’den hesap soracak olan, işçilerdir, köylülerdir, devrimcilerdir, emekçi halklardır. Üzerinden 27 yıl geçse de ne 12 Eylül generalleri, ne egemen sınıflar, ne ABD ne de diğer suç ortakları hesap vermekten kurtulamayacaklardır.”

Eylem boyunca “12 Eylül’ün hesabını soracağız!”, “Darbe sürüyor, öfkemiz büyüyor!”, “Faşizme karşı mücadeleye!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” ve “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Eyleme Eğitim-Sen 3 Nolu Şube ve Tekstil-Sen de destek verdi.


İstanbul: “12 Eylül karanlığı yırtılsın!”

11 Eylül akşamı 78’liler Vakfı Girişimi’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’nda toplanan kurumlar, Galatasaray Lisesi’ne kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdiler. Taksim Meydanı’nda toplanan kitle, meşalelerle ve “12 Eylül karanlığı yırtılsın!” pankartıyla yürüyüşe geçti. Eylemde maket tankın taşınmasına polis izin vermezken, kitle maketi parçalayarak yürüyüşe geçti.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem, Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklaması ile son buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana: “Karanlığı devrimle parçalayacağız!”

12 Eylül faşist askeri darbesinin 27. yıldönümünde Adana’da biraraya gelen devrimci demokrat kurumlar yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Saat 19:00’da Çakmak Caddesi girişinde başlayan eylemde “12 Eylül karanlığı sürüyor... Karanlığı devrimle parçalayacağız!” pankartı açıldı. Sloganlarla yürüyüşe geçen kitle yolu kısmen trafiğe kapattı. Yürüyüş boyunca “Darbeciler halka hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın devrimci mücadelemiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. İnönü Parkı’na gelindiğinde ortak basın metni okundu.

Açıklamada 12 Eylül faşist darbesinin amacı ve sonuçları anlatıldı, bilonçosu verildi. Açıklama şöyle devam etti: “Evet, aradan 27 yıl geçti. Ancak bu 27 yıl boyunca darbe hukuku ve işleyişi aynen devam etti, ediyor. Ve bizlerin, işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların, çocukların... 12 Eylül’ün yaşamını kararttığı herkesin onunla, faşist generallerle, emperyalist ve işbirlikçi sermaye ile hesabı var! O günlerde evlerinden toplanıp işkencehanelere götürülen, pencerelerden sarkıtılan, birbirini satması istenen emekçilerin, ‘sayıyla mı verdiler’ diye katledilen devrimcilerin, en küçük fısıltısı sıkıyönetimi boylamasına yol açan işçilerin, öğrencilerin 12 Eylül’le hesabı var!

Bizler buradan bir kez daha haykırıyoruz; 12 Eylül darbesinin bu ülkenin işçi sınıfı ve emekçileri üzerine çöken karanlığını parçalayacağız. Bu ne darbecilerin kendi kurdukları mahkemelerle ne de sözde anayasa değişiklikleriyle yapılacak. Bu tam da bu darbeyi yapanları, onun yarattığı kurumları ve onu ortaya çıkaran bu sistemi tarihin çöplüğüne atmakla mümkün olacak...”

Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP, Mücadele Birliği, TÖP ve YDG tarafından örgütlenen eyleme 80 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Adana: “Darbeciler halka hesap verecek!”

Adana’da 78’liler Girişimi’nin çağrısı ile biraraya gelen KESK, İHD, ÖDP, SDP, ESP, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Türkiye Gerçeği ve AMARGİ, 12 Eylül günü Kenan Evren Bulvarı’nda bir eylem gerçekleştirdi. Sloganların ardından basın açıklaması okundu. Eylemde 12 Eylül’de katledilenlerin isimleri okundu, sloganlar atıldı.

Basın metnin okunmasının ardından bulvarın girişine temsili olarak Demokrasi Bulvarı tabelası dikildi. Daha sonra konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından bulvarın açılışı için kurdele kesildi. Eylemde “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Darbecilere red demokrasiye evet!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Ankara: “12 Eylül darbecilerini yargılayalım!”

Ankara’da Darbe Karşıtı Platform, 11 Eylül günü, faşist darbenin yıl dönümünde meşaleli bir eylem gerçekleştirdi.

Ankara Ekin Tiyartosu önünde toplanan Darbe Karşıtı Platform, buradan 12 Eylül askeri darbesinin ilan edildiği TRT Ankara Radyosu önüne geldi. Bina önünde ‘’12 Eylül darbecilerini yargılayalım!’’ yazılı pankartı açıldı ve mumlar yakıldı.

12 Eylül günü saat 14.30’da Yüksel Caddesi’nde biraraya gelen platform bileşenleri ABD Büyükelçiliği önüne yürüdü. Kolluk güçleri yürüyüş öncesi Yüksel Caddesi’ni şeritle çevirerek bomba olduğu gerekçesi ile panik yaratmak istedi. Yürüyüş boyunca “Darbeciler halka hesap verecek!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı. ABD büyükelçiliği önüne gelindiğinde basın açıklaması okundu.

Açıklamada darbeler ve emperyalizm arasında sıkı bir bağ olduğu, 12 Eylül darbesinin CIA laboratuvarlarında, NATO karargahlarında hazırlandığı belirtildi. 12 Eylül öncesinde yaratılan kargaşa ortamı ile darbeye meşruluk zemini kazandırılmaya çalışıldığı ifade edildi. Açıklamanın ardından bir heyet ABD Büyükelçiliği kapısına siyah çelenk bıraktı. Çelenk bırakan heyetin gelmesi ile eylem son buldu. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


“Özgürlükçü anayasa istiyoruz!”

78’liler Türkiye Girişimi, 12 Eylül günü Taksim Postanesi’nden,12 Eylül faşist askeri darbesini protesto etmek amacıyla TBMM ve miletvekillerine mektup gönderdi.

Kitle adına basın açıklamasını İbrahim Ünal okudu. Açıklama “toplumun tüm kesimleri tarafından tartışırak üzerinde ortaklaşılan, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir anayasa istiyoruz” sözleriyle sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


DİSK: “12 Eylül hala güncel!”

12 Eylül faşist askeri darbesinin 27. yılı vesilesiyle DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, DİSK adına yazılı bir açıklama yaptı. 12 Eylül’ün bütün sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Çam, 12 Eylül’ün bugün halen güncelliğini koruduğunu belirtti. Çam, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından hazırlanan Anayasa’nın temel hükümleri ile halen yürürlükte olduğunu vurguladı. Anayasa’nın bu haliyle, geçici 15. maddesinin 12 Eylül sürecinin yargılanmasını da engellediğini belirten Çam, Türkiye’deki siyasi demokratik gelişimin önünün tıkandığını söyledi.