25 Mart 2006 Sayı: 2006/11 (11)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz aynasından yansıyanlar
  Sermaye iktidarı İran'a saldırıda ABD'den yana tavır alacağını ilan etti
  Irak'ta emperyalist işgalin 3 yılı; Bölge halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Ali Kayalar yalnız değil; Arkalarında kontrgerilla-nın kanlı eli duruyor
DİSK, KESK ve TTB'nin referandumu; Mücadele kaçkınlığının yeni biçimi
  Newroz gösterileri; Yüzbinler alanlara çıktı
Newroz eylemleri-1
Newroz eylemleri-2
  Sağlık hakkı özelleştirme yoluyla tasfiye ediliyor
  Sosyal yıkım saldırıları ve sendikalar
  Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../5 ; Kadın sorunu ve toplumsal devrim / (Orta sayfa)
   Direnişteki HAS Alüminyum işçileriyle röportaj; "Artık sonuna kadar gidin!"
   Deneyimlerimizden öğreniyoruz...; Yiğit Giyim'de neler oluyor?
   Yasalar, emekçiler ve bir direniş örneği: Fransa / Yüksel Akkaya
  Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi
  İran halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Terörist İsrail Eriha Cezaevi'ne saldırdı...; FHKC lideri Ahmet Saadet kaçırıldı!
  Ekvador'da emekçiler bir kez daha alanlarda!
  3. yıldönümünde Irak işgalini protesto eylemleri
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Bültenlerden/ Topkapı İşçi Bülteni
  Bültenlerden/ Çiğli İşçi Bülteni
  Ekim Gençliği'nin açıklaması; Devrimci siyasal faaliyetimizi hiçbir güç engelleyemez!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gençlik 16 Mart'ta Beyazıt'taydı...

16 Mart'ı unutmadık, unutturmayacağız!

16 Mart 1988...

Halepçe'de Kürt halkı kitlesel bir şekilde, ABD'nin sattığı kimyasal silahlarla katledildi.

16 Mart 1978...

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 üniversite öğrencisi, devlet eliyle silahlandırılmış faşist beslemeler tarafından katledildi.

Ve yıl 2006, aynı topraklarda, Irak'ta, bugün milyonlarca insan katledilmeye devam ediliyor. ABD'nin tankları, füzeleri ve silahlarıyla aynı topraklarda işgal sürüyor.

Ve yıl 2006, yine devlet tarafından kışkırtılan ve üzerimize salınan faşistler, ellerinde silahlar, satırlarla üniversitelerimize girmeye çalışıyor. Devlet kontrgerilla örgütlenmeleriyle yine bu topraklarda, Kürdistan'da, Şemdinli'de gerçek yüzünü bir kez daha açığa çıkartıyor. Katiller sokaklarda ellerini sallayarak gezerken, muhalif güçlere yönelik baskı ve tacizler sürüyor.

Bu nedenle bu yıl 16 Mart'ın anlamı çok daha önemliydi. 16 Mart eylemi bir yandan devletin kontrgerilla örgütlenmelerini, Kürt halkına yönelik sistematik saldırıları, Şemdinli ile gelişen süreci gündemleştirmenin bir imkanıydı. Diğer yandan ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi kapsamındaki hedefleri, Irak'ın ardından İran'a dönük saldırı planlarına karşı bu topraklardaki anti-emperyalist ruhu gençlik cephesinden geliştirmenin bir imkanına dönüştürmek sorumluluğuydu. Eylemi örgütleyen güçler içinde tartışmaların ana eksenini bu iki gündem oluşturdu. Tüm tartışmalar erken bir tarihte başlamasına karşın eylemin içeriğinin ve bileşenlerinin kesinleşmesi son günlere kaldı.

İstanbul'daki birkaç üniversitenin yarıyıl tatilinde ya da kayıt haftasında olması, diğer yandan tartışmaların uzaması eylemin ön çalışmasının zayıf geçmesine neden oldu. Ortak afişlerin kullanılması dahi son haftaya kaldı. Yine de gençlik örgütlenmelerinin gündemlere ortak bir eylemle müdahale etmesi önemliydi.

Eylem her yıl, Beyazıt'ta iki koldan buluşan gençliğin Beyazıt Meydanı'nda İÜ Merkez kampus öğrencileriyle birleşmesi ve 7 devrimcinin önünde katledildiği Eczacılık Fakültesi'ne yürümesiyle başladı. 16 Mart'ın bu yıla dair gündeme damgasını vuran iki ana gündemi iki ana pankartta şiarlaştırıldı: “16 Mart'tan Şemdinli'ye katleden devlettir!”, “Halepçe'den Şemdinli'ye emperyalizme karşı mücadeleye! Halepçeye Heya Şemdinli'ye Tekoşin li dile emperyalizme!”

Her grubun gündemlere dair kendi sözününü söylediği, döviz ve flamalarıyla katıldığı eylem, devrim ve sosyalizm mücadelesinde düşen devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Ardından Eczacılık Fakültesi önünde katledilen 7 devrimcinin isimleri anılarak, fakülte önüne kırmızı karanfiller bırakıldı. Eczacılık Fakültesi önünde eylemde okunan basın açıklamasında, devletin katliamcı yüzü teşhir edildi ve anti emperyalist mücadele çağrısı yapıldı. Eyleme katılanlar basın metnine coşkulu sloganlarla eşlik etti. Yaklaşık 350 kişinin katıldığı eylem devletin ve ABD'nin katliamcı geleneğine duyulan öfkeyi yansıtan sloganlarla geçti.

Eylem günün tarihsel anlamına uygun bir şiirin okunması ve Grup Yorum'un marşlarıyla devam etti. Hernepeş ve 16 Mart marşı okunduktan sonra eylem sloganlarla sona erdi. Devrimci gençlik 16 Mart'ta bir kez daha sözünü söyleyerek, gençliğin anti-faşist ve anti-emperyalist ruhunu yaşatmaya kararlı olduğunu gösterdi.

Ekim Gençliği/İstanbul

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gençlik Beyazıt'ı ve Halepçe'yi unutmadı…

16 Mart katliamlarını unutmadık!

16 Mart katliamlarını anmak ve yeni katliamlara geçit vermeyeceğimizi göstermek amacıyla ortak bir anma etkinliği örgütledik. Gündüz gerçekleşen etkinliği Beyazıt şehitleri ve katliamcı devlet geleneğinin teşhiri, akşamki eylemi de Halepçe'de katledilenler şahsında emperyalizmin Ortadoğu saldırısı ve gençliğin yanıtı biçiminde gerçekleştirdik.

Ekim Gençliği, Emekçi Hareket Partisi Gençliği, Gençlik Federasyonu, Sosyalist Gençlik Derneği, Kurtuluş Partisi Gençliği, Kaldıraç, Özgür Eğitim Platformu ve Tüm İlerici Gençlik Derneği tarafından öğle saatlerinde AÜ Cebeci Kampüsü'nde bir anma düzenlendi. Eğitim Bilimleri Fakültesi önünden yürüyüşe geçen yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlarla kampüs önüne geldi. Beyazıt'ta katledilen 7 devrimci öğrenci şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması okundu. İdilcan Müzik Topluluğu'nun sunduğu dinletinin ardından anma etkinliği sona erdi. Anmaya Devrimci Gençlik de destek verdi.

Yine akşam saatlerinde, Ekim Gençliği, Emekçi Hareket Partisi Gençliği, Sosyalist Gençlik Derneği, Kurtuluş Partisi Gençliği, Kaldıraç, Özgür Eğitim Platformu ve Tüm İlerici Gençlik Derneği tarafından bir eylem düzenlendi. Sakarya Caddesi'nde başlayan yürüyüş, sloganlarla Yüksel Caddesi'ne dek sürdü. Yüksel Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında emperyalist gericiliğin ulaştığı düzey ve dünya halklarına yönelik emperyalist tehdit teşhir edilerek Halepçe katliamının bu gericiliğin bir örneği olduğu hatırlatıldı. Yeni Halepçeler'e geçit vermeme çağrısıyla bitirilen basın açıklamasının ardından hep bir ağızdan söylenen Beyazıt Marşı ile eylem bitirildi. Eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı.

Ekim Gençliği /Ankara

------------------------------------------------------------------------------------------

16 Mart'tan Şemdinli'ye katliamların sorumlusu devlettir!

16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamları Ege Üniversitesi'nde her yıl olduğu gibi bu yıl da protesto edildi. Ekim Gençliği, İzmir Gençlik Derneği, Demokratik Gençlik Derneği ve Demokratik Gençlik Hareketi'nin ortak örgütlediği basın açıklaması öncesinde “16 Mart'tan Şemdinli'ye katliamların sorumlusu devlettir!” şiarlı ve eyleme çağrı niteliği taşıyan afişler yaygın bir şekilde yapıldı.

16 Mart günü Edebiyat Fakültesi önünde gerçekleşen eylemde “16 Mart'tan Şemdinli'ye katliamların sorumlusu devlettir!/Ege Üniversitesi Öğrencileri” yazılı pankart açıldı. Okunan basın metninde; 16 Mart Beyazıt katliamı sorumlularının hala devrimciler üzerindeki terörünü sürdürdüğüne, devrimci-ilerici öğrencilere üniversiteler içerisinde polis destekli saldırıların gün geçtikçe arttığına, üniversitemize elini kolunu sallayarak giren emekli orgeneralleri protesto etmek isteyen öğrencilerin karşılaştığı saldırıya, Halepçe'de 5 bine yakın Kürdü katledenlerin hala halkların kanını döktüğüne değinildi.

35 kişinin katıldığı eylem, 16 Mart'ta Beyazıt'ta katledilen devrimci öğrencilerin isimlerinin anılması ve sloganlarla son buldu.

Ege Üniversitesi/Ekim Gençliği

-----------------------------------------------------------------------------------------

Eskişehir'de katliamlar lanetlendi...

“Beyazıt'tan Gazi'ye katliamların sorumlusu devlettir!”

16 Mart günü saat 13:00'de Gazi, Beyazıt ve Halepçe katliamları lanetlendi. Öncesinde Anadolu Üniversitesi'nde yaygın bildiri dağıtılarak ve kuşlama yapılarak eyleme çağrı yapıldı.

16 Mart günü “Beyazıt'tan Gazi'ye katliamların sorumlusu devlettir!/AÜ-OGÜ öğrencileri” imzalı pankart açıldı. AÜ Yunus Emre kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Beyazıt'ta şehit düşenler nezdinde tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eylem atılan sloganlar ve okunan basın açıklamasıyla devam etti. Beyazıt ve Gündoğdu marşlarından sonra eylem sona erdi.

Basın açıklamasında 14 Mart günü Dersim'de Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği'ne yapılan polis saldırısı ve gözaltılar kınandı.

Ekim Gençliği, Eskişehir Gençlik Derneği ve Sosyalist Gençlik Derneği'nin örgütlediği eyleme Eskişehir Öğrenci Koordinasyonu, EHP Gençliği, ÖDP'li Öğrenciler de destek verdi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklamasında “Beyazıt şehitleri ölümsüzdür!”, “Beyazıt'ın katili susurluk devleti!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Eskişehir

-----------------------------------------------------------------------------------------

Antakya'da Irak işgali protesto edildi

ABD'nin Irak'ı işgalinin 3. yıldönümü nedeniyle 18 Mart Cumartesi günü Antakya'da Demokrasi Platformu tarafından Müze önünde bir basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, ABD'nin 3 yıl önce demokrasi getirme adı altında Irak'ı işgal ettiği hatırlatılarak, aradan geçen 3 yıl içinde demokrasi yerine kan ve gözyaşının geldiği belirtildi. Binlerce masum insanın katledildiği ve bir o kadarının sakat ve mağdur durumda bırakıldığı vurgulandı. Açıklamada “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Irak halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Antakya