25 Mart 2006 Sayı: 2006/11 (11)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz aynasından yansıyanlar
  Sermaye iktidarı İran'a saldırıda ABD'den yana tavır alacağını ilan etti
  Irak'ta emperyalist işgalin 3 yılı; Bölge halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Ali Kayalar yalnız değil; Arkalarında kontrgerilla-nın kanlı eli duruyor
DİSK, KESK ve TTB'nin referandumu; Mücadele kaçkınlığının yeni biçimi
  Newroz gösterileri; Yüzbinler alanlara çıktı
Newroz eylemleri-1
Newroz eylemleri-2
  Sağlık hakkı özelleştirme yoluyla tasfiye ediliyor
  Sosyal yıkım saldırıları ve sendikalar
  Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../5 ; Kadın sorunu ve toplumsal devrim / (Orta sayfa)
   Direnişteki HAS Alüminyum işçileriyle röportaj; "Artık sonuna kadar gidin!"
   Deneyimlerimizden öğreniyoruz...; Yiğit Giyim'de neler oluyor?
   Yasalar, emekçiler ve bir direniş örneği: Fransa / Yüksel Akkaya
  Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi
  İran halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Terörist İsrail Eriha Cezaevi'ne saldırdı...; FHKC lideri Ahmet Saadet kaçırıldı!
  Ekvador'da emekçiler bir kez daha alanlarda!
  3. yıldönümünde Irak işgalini protesto eylemleri
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Bültenlerden/ Topkapı İşçi Bülteni
  Bültenlerden/ Çiğli İşçi Bülteni
  Ekim Gençliği'nin açıklaması; Devrimci siyasal faaliyetimizi hiçbir güç engelleyemez!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi

ABD emperyalizmi komutasındaki orduların Irak'ı işgali üzerinden 3 yıl geçti. İşgalin yalan gerekçelere ve sahte belgelere dayandırıldığını artık tüm dünya biliyor. Önceden alınmış saldırı kararını uygulamak için uydurulan yalanlar açığa çıkınca, yerine yenileri ikame edildi. Bu sefer kitle imha silahları veya El Kaide'nin adı anılmıyordu. İddiaya göre Anglo-sakson demokrasisi havarilerinin tek derdi Irak halkını ”özgürleştirmek”!

Böyle bir iddia, işgal ordularının ölüm kusan namlularına her an hedef olan Irak halklarıyla alay edilmesi, dahası bu halkların kaba bir şekilde aşağılanmasından başka bir anlam taşımaz. Ancak savaş baronlarının emri altında çalışan medya tekelleri bu iğrenç uydurmayı o kadar çok tekrarladılar ki, Irak'ta olup bitenlerle ilgilenmeyen, dünyaya savaş borazanı medyanın penceresinden bakanlar bu yalana inanmaya başladı.

Ancak bu kaba yalanların da ömrü kısa sürdü. Ebu Garib zindanından dünyaya yayılan işkence fotoğrafları, kapitalist/emperyalist barbarlığın niteliğini dolaysız bir şekilde gözler önüne serdi. 100 ila 150 bin arasında sivil Iraklı'yı katledenlerin bu ülkeye demokrasi veya özgürlük değil, emperyalist işgalcilerle özdeşleşen sınırsız bir zulüm ihraç ettikleri görüldü. Gizli işkencehaneler ve işkence uçakları filosu ise, tekniğin tüm olanaklarının işkenceci cellatların hizmetine sunulduğunun göstergeleri oldu.

Bu vahşi icraatları sergileyen işgalci güçlerin başarılı olması sözkonusu bile olmazdı, olmadı da. Tüm saldırı ve katliamlara rağmen, direnişin güçlenmesinin önüne geçilebilmiş değil. Tersine, Washington'daki neo-faşist çete komutasındaki işgal güçleri, Irak bataklığının içinde çırpınıp durmaktadırlar. Bu ise, Bush liderliğindeki savaş kundakçılarının Irak petrolünü yağmalama ve Ortadoğu'da Amerikan kuklalarını başa geçirme projesinin fiyaskoyla sonuçlanmasını beraberinde getirdi. Bu fiyasko, bizzat neo-faşist çetede bile dağılmalara, hedef değiştirmelere neden oldu.

Yeniden imar edilmiş, müreffeh, huzur içinde bir Irak'ın kurulacağı masallarını ise dillendiren yok. Zira ölümün kol gezdiği Irak'ta, imar edilen bir şey olmadığı gibi, işgalin ilk gününde başlayan yıkım devam etmektedir. Sağlık ve eğitim kurumlarından şehirlerin altyapısına, elektrik ve su şebeklerinden işletmelere kadar her taraf viraneye çevrilmiştir. Petrol üretimi bile, işgalden önce günlük 2.5 milyon varilken şu an 1.1 milyon varile kadar gerilemiştir.

İşte işgalin üçüncü yıldönümünde dünyanın dört bir yanında alanlara çıkan yüzbinlerce savaş karşıtı, emperyalist saldırganların Irak halklarına çektirdiği bu tarifsiz acıların sona ermesi için vahşi işgalin bir an önce son bulmasını talep etti. Namlularını İran halklarına çeviren savaş kundakçılarının, bu kudurgan heveslerinden vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

İşgal altındaki Irak ve ABD dahil, onlarca ülkede aynı günlerde alanlara çıkan savaş karşıtı güçler, Irak halklarını kıyımda geçirerek insanlığa karşı suç işleyen savaş kurmaylarından hesap sorulacağını dile getiren şiarlar yükseltti. Irak işgali, yaklaşık 200 kentte protesto edildi. En etkili gösteriler New York, Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Sydney, Tokyo, Toronto gibi kentlerde gerçekleşti.

ABD: ABD'de gösterilere askerlerin Irak'tan çekilerek “eve” dönmesi talebi damgasını vurdu. New York'ta gösteriyi düzenleyen ‘Birliklerimiz Hemen Çekilsin' hareketinin üyelerinden Dustin Langley, yaptığı konuşmada, “Irak'ta her geçen gün şiddete işgalin yolaçtığının daha fazla görülmesi nedeniyle kamuoyu bizimle birlikte” dedi. Chicago'da 7 bin kişi Michigan Bulvarı'nda toplanarak işkenceyi kınadıklarını ve Irak halkını desteklediklerini haykırdı. San Francisco'da da göstericiler “Birleşik Devletler değil birleşik dünya!”, “ABD emperyalizmini durdurun!” yazılı pankartlarla yürüdüler. Boston ve Concord'da da gösteriler düzenlendi.

Kıyafetleri ve kan görünümlü makyajları ile Ebu Garib ve Guantanamo işkence skandallarını hatırlatan göstericiler, ABD Devlet Başkanı George Bush'un politikalarını da protesto ettiler.

İngiltere: İngiltere'nin başkenti Londra'da işgal karşıtı gösterilere 100 bini aşkın kişi katıldı. Parlamento meydanından başlayıp Trafalgar Meydanı'nda sona eren yürüyüşte, askerlerin bir an önce Irak'tan çekilmesi yönünde şiarlar yükseltildi.

İtalya: İşgalin üçüncü büyük ortağı İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen gösteriye de onbinlerce kişi katıldı. Göstericiler üzerlerinde “Petrol savaşına hayır!” ve ”Irak'taki savaşı durdurun!” yazılı pankartlar taşıdılar. Irak'ta bulunan 3 bin İtalyan askerinin geri dönmesini isteyen işgal karşıtları “Öncelik barışın!” sloganını yükselttiler

Danimarka: Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yaklaşık 3 bin kişi, 530 Danimarka askerinin Irak'ta bulunmasını protesto ederek askerlerin Irak'tan çekilmesini talep ettiler.

Porto Riko: Porto Riko'da oğulları Irak'ta ölen anneler ile öğrenci ve politikacıların katıldığı gösterilerde, “Irak halkının yaşama hakkı var!” yazılı pankartlar dikkat çekti. Gösterilerde siyahlar giyinmiş göstericiler tabut taşıdı. Savaşa Karşı Analar Grubu Sözcüsü Sonya Santiago, ‘Iraklılar, Porto Rikolular'a ne yaptı?' diye seslendi. Oğlu 3 ay önce Irak'a giden asker annesi Nereida Roman ise ABD Başkanı George Bush'un kendilerini aldattığını dile getirdi. Irak'ta 3 yılda 49 Porto Rikolu asker öldü.

İsveç: İsveç'in 10 yerleşim biriminde Irak işgalini protesto etmek amacıyla protesto gösterileri yapıldı. Savaşa Karşı Örgütler Ağı tarafından Stockholm'de düzenlenen gösteriye 1500 kişi katıldı. Bazı sendika şubelerinin yöneticileri ile ilerici yazar ve gazeteciler de gösteriye katılarak işgali protesto ettiler.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da saldırı politikalarına karşı gösteri yapan binlerce kişi, eylemin sonunda yapılan çağrıyla ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Hollanda'da düzenlenen gösteriye 2 bin kişi katıldı. Başkent Amsterdam'daki gösteride, “Elini Irak'tan çek!”, “İşgali kes!” ve “Terörist Bush!” sloganları atıldı.

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen gösteride yaklaşık 3 bin kişi Irak savaşını protesto etti.

Kanada'nın Toronto kentinde binlerce kişi Kanada ordusunun Irak ve Afganistan işgallerinde yer almasına karşı sokaklara döküldü.

Malezya'da Kuala Lumpur kentindeki Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 600 kişi, Irak'ın ABD işgalinden kurtarılmasını istedi.

Pakistan'ın çeşitli kentlerinde binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleştirildi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'da yapılan işgali protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı.

Dünyadaki savaş karşıtlarına paralel olarak ilk kez Irak'ta Bağdat ve Basra'da 19 Mart günü işgalcilerin derhal çekilmesi için eylemler yapıldı.