25 Mart 2006 Sayı: 2006/11 (11)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz aynasından yansıyanlar
  Sermaye iktidarı İran'a saldırıda ABD'den yana tavır alacağını ilan etti
  Irak'ta emperyalist işgalin 3 yılı; Bölge halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Ali Kayalar yalnız değil; Arkalarında kontrgerilla-nın kanlı eli duruyor
DİSK, KESK ve TTB'nin referandumu; Mücadele kaçkınlığının yeni biçimi
  Newroz gösterileri; Yüzbinler alanlara çıktı
Newroz eylemleri-1
Newroz eylemleri-2
  Sağlık hakkı özelleştirme yoluyla tasfiye ediliyor
  Sosyal yıkım saldırıları ve sendikalar
  Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../5 ; Kadın sorunu ve toplumsal devrim / (Orta sayfa)
   Direnişteki HAS Alüminyum işçileriyle röportaj; "Artık sonuna kadar gidin!"
   Deneyimlerimizden öğreniyoruz...; Yiğit Giyim'de neler oluyor?
   Yasalar, emekçiler ve bir direniş örneği: Fransa / Yüksel Akkaya
  Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi
  İran halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Terörist İsrail Eriha Cezaevi'ne saldırdı...; FHKC lideri Ahmet Saadet kaçırıldı!
  Ekvador'da emekçiler bir kez daha alanlarda!
  3. yıldönümünde Irak işgalini protesto eylemleri
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Bültenlerden/ Topkapı İşçi Bülteni
  Bültenlerden/ Çiğli İşçi Bülteni
  Ekim Gençliği'nin açıklaması; Devrimci siyasal faaliyetimizi hiçbir güç engelleyemez!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

GOP Karadeniz Mahallesi'nde Newroz eylemi…

“Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!”

Demirci Kawa'nın ateşi GOP Karadeniz Mahallesi'nde de tutuşturuldu. Newroz'un devletin sindirme operasyonuna konu edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Teslimiyetçi Kürt hareketinin bu saldırı karşısında geri bir tutumla yasal sınırları aşmayan Newroz gösterileri ile yetindiği, soldan da birçok grubun bu geri tutuma eklendiği bu dönemde bağımsız devrimci sınıf güçleri olarak Newroz ateşini özüne, isyan ruhuna uygun biçimde bulunduğumuz yerlere taşıdık. Bu alanlardan biri olan Karadeniz Mahallesi'nde de 21 Mart akşamı Newroz yakılan ateşler, çekilen halaylar ve devrimci sloganlarla kutlandı.

21 Mart akşamı “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!” şiarlı pankartımız ve yaklaşık 25 kişiyle Karadeniz otobüs duraklarının olduğu noktaya doğru yürüyüşe geçtik. Buradaki parkta bizden hemen önce ateş yakılmış ve yaşları daha çok 10-12 civarında olan çocuklar parka çıkmışlardı. Bizim sloganlarla parka girmemizle birlikte buradaki coşku da arttı. Sayıları 15'i geçmeyen gençlerin yanında mahalledeki emekçiler de parka geldiler. BDSP adına yapılan konuşmayı dinleyen emekçiler ve gençler atılan sloganlara katıldılar. Serhıldan döneminde Newroz'da üzerlerine ateş açılarak katledilenlerin, Newroz'un özgürlük ateşini bedenleriyle harlayan Mazlumlar'ın, yıllardır sömürgeciliğe ve kapitalizme karşı mücadelede can vermiş tüm devrim şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşunun ardından Kürtçe ve Türkçe türkülerle halaya duruldu. Bu esnada parktaki sayı 100'e yaklaşmıştı. Çevrede oturan emekçiler de balkonlardan Newroz'u izlemekteydi. Burada bir konuşma daha yapılarak Newroz'un emperyalizme karşı mücadele eden tüm Ortadoğu halklarının kurtuluşunu müjdeleyen bayram olduğu ve halkların kardeşliğine uygun biçimde geçirilmesi gerektiği söylendi. Çözümün biricik yolunun her milliyetten işçi ve emekçilerin birlikte gerçekleştirecekleri bir devrim olduğu ve kurtuluşun sosyalizmde olduğu vurgulandı.

Yarım saati aşkın süren eylem boyunca sık sık “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Newroz piroz bé!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Ne ABD, ne AB, kurtuluş devrimde, sosyalizmde!”, “Mazlum, Kemal, Zilan, savaşıyor Kürdistan!” sloganları atıldı.

Parktan çıkıldıktan sonra caddeden yeniden yürüyüşe geçildi. Burada Newrozla ilgili sloganların yanısıra “Ekim halklara yol gösteriyor!”, “Yeni Ekimler için ileri!” ve parti sloganları atıldı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı caddedeki yürüyüşün ardından eylem sonlandırıldı.

Karadeniz Mahallesi için bu tür örgütlü bir müdahale neredeyse bir ilktir. Bu açıdan ayrıca anlamlıdır. Ancak eylemin sonunda vurgulandığı gibi, bu bir eylemle kalmayacak, zalim Dehaklar'ın işçi ve emekçilere yönelik zulmü varolduğu sürece devam edecektir.

GOP/BDSP

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Esenyurt BDSP'den Newroz eylemi...

“Newroz isyandır!”

Ezilen halkların zalim Dehaklar'a karşı yürüttükleri mücadele ve direnişin sembolü olan Newroz, bugün bu topraklarda, Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek ve büyük fedakarlıklar göstererek, ulusal özgürlük ve eşitlik mücadelesi ile özdeşleştirdiği bir gündür.

Komünistler olarak, Kürt halkının, başta kendi kaderini tayin hakkı olmak üzere, tüm haklı ve meşru ulusal hak ve özgürlük taleplerini haykırmak için 21 Mart Salı akşamı saat 20.00'de, Esenyurt Örnek Mahallesi'nde meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdik.

“Newroz isyandır!/ BDSP” pankartı arkasında, meşalelerimizi tutuşturarak yürüyüşümüzü başlattık. “Bıji bıratiya gelan!”, “Bıji Newroz!”, “Bıji serhıldan”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kürt halkına özgürlük! Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!” sloganlarını coşkulu ve gür bir şekilde atarak yürüyüşümüze devam ettik. Belli bir mesafe yürüdükten sonra meşalelerimizi yürüyüşümüzün bittiği yere bıraktık ve bir süre daha sloganlarımızı atarak eylemimizi sonlandırdık.

Esenyurt BDSP

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sivas'ta coşkulu Newroz!

Sivas'ta Newroz 19 Mart günü devrimciler ve yurtseverler tarafından coşkulu bir biçimde kutlandı. Alibaba Mahallesi'nde yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde Temel Demirer'in konuşmasının ardından ateş yakıldı. Ateşin etrafında sloganlar atıldı, halaylar çekildi. Olumsuz hava koşullarına rağmen anlamlı bir birliktelik sergilendi.

Kutlama boyunca kolluk güçleri, kamera ve dürbünlerle kitleyi gözetim altına aldı. Üç saat süren Newroz'a katılan kitle polis eşliğinde dağıldı. Newroz'un ardından birçok insan takibe alındı ve fişlendi.

Ekim Gençliği/Sivas

-----------------------------------------------------------------------------------------

Beytepe'de Newroz ateşi yükseldi

Mart ayı emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin saldırı ve katliamlarının yoğunlaştığı bir aydır. Tüm bu saldırıları Beytepe'den devrimci bir duruşla karşılamak ve Newroz'un isyan ateşini yükseltmek için Ekim Gençliği, Ankara Gençlik Derneği, Devrimci Gençlik, Kurtuluş Partisi Gençliği, Sosyalist Gençlik Derneği ve TKP'li öğrenciler olarak ortak bir çalışma başlattık.

Newroz'dan bir hafta önce başladığımız çalışmamızda 20 Mart günü yapacağımız yurt etkinliğine ve Newroz günü gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına çağrı amaçlı hazırladığımız afiş ve bildirilerimizi yoğun bir şekilde kullandık.

20 Mart günü, aldığımız ortak karar doğrultusunda, çalışmanın içinde bulunan tüm siyasetler olarak kütüphane önünde standlarımızı açtık ve gün boyu müzik yayını yaparak halaylarımızla, türkülerimizle, marşlarımızla kütüphane çevresini etkinlik alanına dönüştürdük. Ortak pankartımızı hazırladıktan sonra sloganlarımızla etkinliğimizi yapacağımız erkek yurdu önüne yürüyüş gerçekleştirdik. Hazırladığımız ortak metnin okunmasından sonra Newroz ateşini yaktık. Yaklaşık iki saat süren etkinliğimizde, Newroz'un bir isyan günü olarak yaşatılması gerektiğine vurgu yaptık. Halepçe, Gazi ve Beyazıt katliamlarının hesabının sorulacağını ve kurtuluşun sosyalizmde olduğunu haykırdık.

Gün boyu kütüphane önünde yakaladığımız coşkuyu yurtlara da taşıyarak yaklaşık 120 kişinin katıldığı bir etkinlik gerçekleştirdik.

21 Mart Newroz günü, Edebiyat Fakültesi'nden yemekhaneye doğru gerçekleştirdiğimiz ve basın açıklamasıyla sonlandırdığımız yürüyüşe ise 50 kişi katıldı.

Geçen sene jandarmanın ve okul yönetiminin okulda yarattığı terör ortamından kaynaklı yakamadığımız Newroz ateşini bu sene coşkulu bir şekilde yaktık.

Beytepe Ekim Gençliği

-----------------------------------------------------------------------------------------

Demirci Kawa'nın yaktığı Newroz ateşi Gülsuyu'nda yükseldi...

Newroz isyan, isyan özgürlüktür!

BDSP, HKM, KSD, Partizan, PDD, ESP ve EMEP'in örgütlediği Newroz'a çağrı amaçlı 1000 bildiri dağıtıldı, 150 afiş yapıldı, 5 pankart asıldı. Ayrıca pazar akşamı ses aracıyla çağrı yapıldı. Eylem, bileşenlerin ayrı noktalardan yürüyerek Gülsuyu Özgürlük Meydanı'nda saat 19:30'da toplanmasıyla başladı. Önce Newroz'un tarihsel ve güncel anlamının anlatıldığı bir konuşma yapıldı. Konuşmada; Newroz yeni bir gündür, baharın gelişidir, ama aslolarak zulme karşı isyanın adıdır, denildi. Yıllardır Kürt halkının devletin baskısı altında olduğu, en ufak bir hak arama eyleminin dahi azgın devlet terörüyle yanıtlandığı belirtildi. ABD emperyalizminin Ortadoğu'daki katliamlarından bahsedilerek, Irak ve Filistin halklarının direnişine değinildi. Açıklama mücadele çağrısıyla sona erdi. Ardından davul-zurna eşliğinde yakılan Newroz ateşinin etrafında halaylar çekildi. Eylemde sık sık “Bıji Newroz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak/Filistin halkı yanlız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Komünistler eyleme “Bıji Newroz, yaşasın devrim ve sosyalizm!/Gülsuyu BDSP”, “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!/ Gülsuyu İLGP” imzalı pankartları ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. Son durakta toplandıktan sonra 65 kişilik kitlemizle düzenli kortejler oluşturduk ve yürüyüşe başladık. Kortejimiz görselliği, disiplini ve coşkusuyla dikkat çekti.

Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Eylem öncesi devletin kolluk güçleri, çağrı amaçlı astığımız pankartları, minibüslerin arkasındaki çağrı afişlerini indirerek, kimlik kontrolü yaparak emekçilere gözdağı vermeye, ortalığı terörize etmeye çalıştı. Buna rağmen devrimci, ilerici güçler devrimci dayanışmanın anlamlı bir örneğini sergileyerek coşkulu bir Newroz kutlaması gerçekleştirdiler.

BDSP/Gülsuyu

-----------------------------------------------------------------------------------------

Newroz ateşi Başaran'da da yakıldı...

“Bıji Newroz, bıji serhıldan!”

İsyanın ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan Newroz ateşi Başaran sokaklarında yükseldi. Newroz'u önceleyen günlerde mahallenin gençleri ile biraraya gelerek gerçekleştireceğimiz Newroz eylemini planladık ve Newroz'un anlatıldığı bir metin hazırladık. Tek tek insanları dolaşarak etkinliğin çağrısını yaptık. Son olarak 20 Mart akşamı biraraya gelerek ekipler halinde kahveleri ve evleri dolaşarak, hazırladığımız metinleri dağıtarak eylemin geniş bir duyurusunu yaptık.

21 Mart akşamı saat 20:00'de mahalle arasında toplanıp lastik yakarak eylemimize başladık. Devrim şehitleri anasına yapılan saygı duruşunun ardından hazırladığımız metni okuduk. Metinde şu ifadeler yer aldı: “Newroz bugün Kürt halkının haklı ve meşru talepleri karşısında simgeleştirdiği bir mücadele günüdür. Ancak bu mücadele yalnızca ezilmiş kürt halkının mücadelesi değil; aksine ezilen, ikinci sınıf insan muamelesi gören ve bütün bunlara karşın insanca yaşayabilecek bir hayatın özlemini taşıyan bütün insanların seslerini alanlara taşıdığı bir gün olmalıdır. (...) Bugün Kürt halkına karşı şovenist histerinin yaratılmaya çalışıldığı bir süreçten geçiyoruz. Bu şovenist dalgaya ve egemenlerin bütün saldırılarına karşı halkların kardeşliğini büyütmenin ve demirci Kawalar'ın yaktığı isyan ateşini harlamanın zamanıdır.”

Eylem slogan, marş ve halaylarla devam etti. Sık sık “Bıji bıratiye gelan!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji Newroz, bıji serhıldan!”, “Bıji Newroz, bıji azadi!”, “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

30 kişinin katıldığı eylem, mahallede gerçekleşen yürüyüşten sonra yeni Newrozlar'da buluşmak çağrısıyla sonlandırıldı.

Sultanbeyli'den BDSP'liler

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ereğli Eğitim Fakültesi'nde Newroz kutlaması...

“Bıji Newroz!”

Fakültemizde, okul idaresi tarafından bir orkestra getirilerek pop şarkılarla kutlanan “Nevruz”a alternatif olarak, 21 Mart'ın isyancı ve mücadeleci yanını ortaya çıkaran bir Newroz etkinliği örgütledik.

Etkinliğimize fakültenin bahçesinde 60 kişilik bir grupla başladık. Açılışta Demirci Kawa'nın 21 Mart'ta yaktığı, özgürlük ve zafer ateşinin mitolojik öyküsünü anlatan bir yazı okundu. İçi boşaltılmaya ve “Türk”leştirilmeye çalışılan Newroz'un, Demirci Kawa'nın yaktığı ve Mazlum Doğan'ın harladığı bir mücadele ve isyan günü olduğu vurgusu yapıldı.

Etkinlikte Newroz'un, baharın ve direnişin anlatıldığı Kürtçe, Türkçe şiirler okundu, marşlar söylendi. Yaklaşık üç saat süren etkinlik halaylarla devam etti. Etkinlikte “Bıji Newroz!”, “Cejna Newroz piroz be!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Ereğli Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

Şahintepe'de Newroz kutlaması...

Newroz'u devrimci içeriğine uygun kutladık!

Newroz isyandır! Ezilen ve sömürülen Kürt halkı Newroz'u yüzbinler halinde alanlara çıkarak kutluyor. Ama aynı zamanda Newroz gerçek içeriğinden kopartılıyor, içi boşaltılıyor.

Demirci Kawa'yla başlayan, ‘82 Newroz'unda feda eyleminde bulunarak halkının uyanmasını sağlayan Mazlum Doğan'nın sürdürdüğü gelenek Newroz'un asıl içeriğidir. Küçükçekmece'den komünistler olarak Newroz'u bu perspektifle ele aldık.

Yer olarak iki yıldır kutlama yaptığımız Şahintepe Mahallesi'ni belirledik. Etkinliğimizi Partizancı dostlarımızla birlikte örgütledik. Akşam 20:00'de yaklaşık 30 kişiyle ‘Bıji Newroz! Yaşasın halkların kardeşliği!/BDSP-Partizan'' imzalı pankartımız ve meşalelerimizle semtin merkezi caddesinin başında toplandık. Sloganlar eşliğinde cadde üzerinde yaklaşık bir kilometre yürüdük. Yürüyüşümüzü ara sokaklarda da sürdürdük. Yürüyüş esnasında sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Kürt halkına özgürlük isyanla gelecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı. Kutlamayı yapacağımız alana geldikten sonra Newroz ateşini yaktık. Newroz'un güncel anlamı ve önemini anlatan metin okunduktan sonra özgürlük ve devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduk. Halaylar ve şiirlerle süren eylemimizi hep bir ağızdan Enternasyonal Marşı'nı okuyarak bitirdik.

Mazlumlar'ın devrimci mirasına sahip çıkarak, Newroz isyandır sözünü ete-kemiğe büründürdük. Her milliyetten işçi ve emekçilerin ortak sınıf çıkarları etrafında örgütlenmesi bakış açısıyla çalışmalarınıza devam ediyoruz.

Newroz piroz be!

Yaşasın halkların kardeşliği!

Küçükçekmece BDSP

----------------------------------------------------------------------------------------

Van'da Newroz kutlaması

Newroz Van'da onbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Sıklıkla “Bıji Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!” sloganları atıldı. YÖGEH'liler, eyleme “Bıji sosyalizm, bıji Newroz!” pankartıyla katılan ESP'den pankartını indirmesini istedi. ESP bunu reddedince YÖGEH'li grup Öcalan sloganlarıyla ESP'lilere saldırarak pankartlarını parçaladı. Halkın duyarlı davranması ESP'li grupa zarar gelmemesini sağladı. Bunun üzerine ESP alanı terketti.

Ekim Gençliği/Van