25 Mart 2006 Sayı: 2006/11 (11)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz aynasından yansıyanlar
  Sermaye iktidarı İran'a saldırıda ABD'den yana tavır alacağını ilan etti
  Irak'ta emperyalist işgalin 3 yılı; Bölge halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Ali Kayalar yalnız değil; Arkalarında kontrgerilla-nın kanlı eli duruyor
DİSK, KESK ve TTB'nin referandumu; Mücadele kaçkınlığının yeni biçimi
  Newroz gösterileri; Yüzbinler alanlara çıktı
Newroz eylemleri-1
Newroz eylemleri-2
  Sağlık hakkı özelleştirme yoluyla tasfiye ediliyor
  Sosyal yıkım saldırıları ve sendikalar
  Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../5 ; Kadın sorunu ve toplumsal devrim / (Orta sayfa)
   Direnişteki HAS Alüminyum işçileriyle röportaj; "Artık sonuna kadar gidin!"
   Deneyimlerimizden öğreniyoruz...; Yiğit Giyim'de neler oluyor?
   Yasalar, emekçiler ve bir direniş örneği: Fransa / Yüksel Akkaya
  Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi
  İran halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Terörist İsrail Eriha Cezaevi'ne saldırdı...; FHKC lideri Ahmet Saadet kaçırıldı!
  Ekvador'da emekçiler bir kez daha alanlarda!
  3. yıldönümünde Irak işgalini protesto eylemleri
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Bültenlerden/ Topkapı İşçi Bülteni
  Bültenlerden/ Çiğli İşçi Bülteni
  Ekim Gençliği'nin açıklaması; Devrimci siyasal faaliyetimizi hiçbir güç engelleyemez!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kayseri'de Newroz...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

19 Mart Pazar günü saat 15:00'te Battalgazi Mahallesi Muhtarlığı'nın yanındaki alanda Newroz ateşi coşkuyla yakıldı. BDSP, DTP, EMEP, ESP, TKP, İHD ve PSAKD tarafından gerçekleştirilen Newroz kutlamasına yaklaşık 200 kişi katıldı.

Alanda Kürtçe türküler eşliğinde halaylar çekildi. “Bıji Newroz!”, Bıji sosyalizm!”, “Newroz piroz be!” , “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları sıklıkla atıldı. Ardından konuşmalar yapıldı. Alanda BDSP adına yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Newroz zalim Dehak'a karşı isyan ateşi yakan Devrimci Kawa'nın Kürt halkına armağan ettiği özgürlük ve mücadele günüdür.

Devrimci Kawa'nın, zalim Dehak'a karşı yaktığı isyan ateşi,varlığı inkar edilen Kürt ulusunun özgürlük düşü olmaya devam ederken, ezilen tüm halkların günümüz Dehaklar'ına karşı özgürlük ve mücadele günü olmaya devam ediyor.

Newroz mücadele bayrağıdır ve biz komünistler çağımız Dehaklar'ı olan ABD ve AB emperyalistleri ve işbirlikçilerine karşı işçi ve emekçileri, Kürt halkını mücadeleye çağırıyoruz.

Sen Türk emekçisi kardeş! Sanadır Newroz'un çağrısı… Ellerini kardeş Kürt halkının elleriyle birleştir. Yüreğin Filistin'de, Irak'ta dövüşen kardeşlerin için çarpsın! Özelleştirmeyi, işssizliği, kölelik ve sosyal yıkım yasalarını kaderin olarak kabul etme mücadele et!...

Biz, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak, başta işçi sınıfı ve emekçiler olmak üzere Kürt ve Türk halklarını ‘İşçilerin birliği, halkların kardeşliği' temelinde mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor, Newroz'u içten ve sıcak duygularımızla selamlıyoruz.”

BDSP eyleme “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Newroz piroz be!” dövizleri ile katıldı. Ayrıca BDSP imzalı bildiri alanda dağıtıldı.

Kayseri'de bu yılki Newroz eylemi geçen yıla göre, yağışlı havaya rağmen daha canlı ve coşkulu geçti.

BDSP Kayseri

------------------------------------------------------------------------------------------

YTÜ'de Newroz adına yakışır biçimde kutlandı...

Newroz devrimcidir, direniştir, zaferdir!

Geçen yıl Newroz ile başlayan faşist dalga YTÜ'de de kendini göstermişti. Bir grup faşist bayrak dağıtmış, üzerinde Türk bayrağı ve İstiklal Marşı'nın ilk üç mısrasının olduğu Ülkü Ocakları imzalı pullar yapmıştı. Bu gerici tutuma karşı YTÜ'de muhalif güçler soğukkanlı davranmış, bildiri dağıtarak ve faşistlerin yaptığı pulların üzerine kendi pullarını yaparak yanıt vermişlerdi. Okulun son günlerinde ise tescilli bir faşist uyarılarımızı dinlemediği için hakettiği cevabı almıştı.

Bunlar üniversitemizde palazlanmaya başlayan faşist çetenin ilk girişimleriydi. Bizimle karşı karşıya gelmekten ısrarla çekinen bu çete “sessizliğimiz”den güç alarak olur olmadık tehditler savurmaya başladı. Özellikle üniversite öğrencileri tarafından kurulan internet siteleri üzerinden sanal tehditler savurmaya, bir yandan da deyim yerindeyse birbirlerini “gaz”lamaya başladılar. Yeterince güç olduklarına inanan ve muhalif güçlerin dağınık tablosundan güç alan faşist çete 21 Mart günü “Nevruz” kutlamaya kalktı.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren okul genelinde alınan güvenlik tedbirleri dikkat çekiyordu. YTÜ'de faşistler tarafından yapılacak “Nevruz”un bir provokasyon olduğu açık olmasına rağmen buna göz yumuldu. Biz de buna karşı, önceden karar alınmamasına rağmen bir Newroz etkinliği yapmaya karar verdik. Saat 14:00'de “Nevruz” kutlamaya hazırlanan faşistler Mimarlık Fakültesi önüne giderken biz de Tonoz önünde etkinliğimize başladık. “Newroz piroz be!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yıldız faşizme mezar olacak!”, “Katil polis üniversiteden defol!” sloganları atıldı. Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde çekilen halaylar ve marşlarla etkinlik bitirildi.

Etkinlik sırasında faşistlerin bildiri dağıttığı haberi geldi. Bunun üzerine etkinlikte okunan metni çoğaltarak toplu dağıtım yaptık. Ancak faşistlerin pervasızlığı bununla bitmedi. Biz Tonoz kantin önünde toplu bir şekilde beklerken iki faşist önümüzden geçerek okula girdi. Bir faşist kantinin önüne oturdu, üç faşist de kantine girdi. Bina içine girenler İnşaat Fakültesi önünde devrimcileri görünce kaçmaya başladılar, ancak hakettikleri yanıtı aldılar. Yardım çığlıkları içinde İnşaat Fakültesi'ne sığınan faşistler daha sonra medikoya kaldırıldılar. Edirnekapı yurdunda “Atılım” gazetesi satan bir devrimciyi yaralayan faşistin, kantin içine giren üç faşistten biri olduğunun anlaşılması üzerine bu üç kişi kantinde cezalandırıldı. Ağır yaralanan faşistler önce medikoya oradan da ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yaralıları almak için mediko önünde bekleyen faşistler okul idaresinin araya girmesiyle okul dışına çıkartıldı. Okul içinde bir süre beklendikten sonra 150 kadar öğrenci toplu çıkış yaptı.

Newroz günü yaşananlar bir gün önce yapılan provokasyon ile kendini belli etmişti. Bir gün önce kendini bilmez bir kişi gözümüzün önünde Newroz afişimize saldırmış ve yırtarak indirmiş, biz de gereken cevabı vermiştik.

Yıldız'ın geçmişten bugüne getirdiği anti-faşist geleneği sahiplenen bizler, faşistlerin provokasyonunu bir kez daha boşa düşürmüş, YTÜ'de devrimci faaliyetin engellenemeyeceğini dosta düşmana göstermiş olduk.

YTÜ/Ekim Gençliği

-----------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa Lisesi'nde Newroz kutlaması…

Newroz piroz be!

Newroz yaklaşırken bizler de ALGP'liler olarak Newroz kutlamasını gündemimize aldık. Okul yönetimi Newroz'u “Nevruz” yapmaya çalıştıysa da başaramadı. ALGP, ADLB, ÖDLG'li liseliler olarak Newroz'u bir hafta öncesinden planladık.

21 Mart günü saat 10.30'da Newroz kutlamasını başlattık. Okul içerisinde ses düzeni kurduk. İlk olarak Şakirpaşa'dan katılan yerel müzik grubunun söylediği halay parçalarıyla Newroz kutlamasını başlattık. Halay çekilirken Newroz ateşimizi yaktık. Halaylardan sonra liseli arkadaşlar şiirlerini okudular. Daha sonra uzun bir süre halay çekildi. Halaylara ara verilerek sahneye halk oyunları ekibi çağrıldı. Değişik yöreleri oynayan halk oyunları ekibinden sonra halaylarla Newroz kutlaması bitirildi.

Kutlama üç saat sürdü. Kutlamada yaklaşık 400 kişi vardı. Lisedeki bazı öğretmenlerimiz de kutlamaya katıldı. Şakirpaşa Lisesi'nde sürekli duran polislerin de Newroz kutlamasına katılarak kısa süreli halay çekmesi bu seneki Newroz kutlamasının tek olumsuzluğuydu.

Kürt halkının kurtuluşu sosyalizmde!

Şakirpaşa Lisesi'nden ALGP'liler

-----------------------------------------------------------------------------------------

Newroz ateşi Hatay'da da yakıldı...

Halkların kardeşliğinin, isyan ve zulme karşı ölümüne direnişin sembolü olan Newroz 19 Mart Pazar günü İskenderun Yıldırımtepe'de yaklaşık 800 kişinin katılımıyla kutlandı. Saat 11:00'de başta DTP olmak üzere demokratik kitle örgütleri ve bazı devrimci çevrelerinin katılımı ile başlayan şenlik Newroz ateşinin yakılması ve konuşmalarla devam etti. Konuşmalar da sık sık “barış ve kardeşlik” vurguları yapıldı. Şenlik boyunca kitleye coşku hakimdi.

Kızıl Bayrak/Antakya

------------------------------------------------------------------------------------------

Mamak'ta Newroz...

Direnen halklar kazanacak!”

Uzun yıllardır geleneksel olarak Mamak/Tuzluçayır Mahallesi'nde gerçekleştirilen Newroz eylemi bu sene de yine mahallenin merkezinde devrimci bir atmosferde gerçekleştirildi. Önceki yıllarla kıyaslandığında istenilen tarzda bir eylem birlikteliği yakalanamasa da, gerek politik içeriği gerekse eylemin niteliği üzerinden Newroz süreci başarılı bir şekilde hayata geçirilebildi.

Komünistlerin çağrısı üzerine oluşturulan birliktelik ön sürecinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Newroz eylemi bölgede yaratılan devrimci geleneğe uygun bir şekilde fili-meşru eylem çizgisi üzerinden örgütlendi.

21 Mart Salı günü akşam saat 18:30'da Tekmezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı'nda toplanan kitle saat 19:00'da Nato Yolu'nu trafiğe kapatarak Tuzluçayır Mahallesi'ne doğru sloganlarla yürüyüşe başladı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Kaldıraç, PSAKD Mamak Şubesi ve AKA-DER tarafından ortak örgütlenen eylemde “Yaşasın Newroz!/Yaşasın halkların Kardeşliği!” yazılı ortak pankartın arkasında kortejler oluşturuldu. Komünistlerin “Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!” şiarlı pankartla katıldığı eylemde her siyaset ve kurum kendi pankartı arkasında eyleme katıldı.

Yürüyüş boyunca “Newroz piroz be!”, Biji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” ve emperyalizm karşıtı ortak sloganların yanı sıra ayrı sloganlar güçlü bir şekilde haykırıldı. Her yıl olduğu gibi yine mahalle kolluk güçleri tarafından ablukaya alınmış, eylem alanı kitlelerden yalıtılmak için panzerler, sivil ve resmi polisler tarafından yığınak yapılarak terörize edilmişti.

Yarım saat süren yürüyüşün ardından coşkulu bir şekilde eylemin yapılacağı meydana girildi ve Newroz ateşi yakıldı. Eylem, 21 Mart'ta şehit düşen Cengiz Soydaş ve Tuncay Yıldırım şahsında tüm devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Ardından hazırlanan ortak metin okundu. Güçlü bir şekilde ortak sloganların atıldığı eylem devrimci türküler ve çekilen halaylarla devam etti. Tuzluçayır Mahallesi'nin merkezinde gerçekleştirilen Newroz eylemi yine aynı kortej düzeni oluşturularak ve ortak sloganlarla mahallenin içerisine kadar yapılan yürüyüşle sona erdi.

Eylem 100 kişilik bir katılımla başladı. Yürüyüş sırasında ve eylem alanında yaşanan katılımlarla birlikte bu sayı daha da arttı.

Mamak'tan komünistler

------------------------------------------------------------------------------------------

Buca-Kuruçeşme'de Newroz kutlaması...

“Newroz isyandır, isyanı örgütle!”

Bu yıl da Buca'daki Newroz kutlaması Kuruçeşme Mahallesi'nde gerçekleştirildi. 2006 Newroz'unu hak ettiği bir şekilde coşkulu kutlamak için BDSP ve DHP olarak biraraya geldik. Geçen yıl örgütlemiş olduğumuz Newroz eylemini bu yıl daha güçlü kutlamak için neler yapabileceğimizi tartıştık. Bölgemizde çalışma yürüten siyasetlere bir toplantı çağrısı yaptık. Çağrımıza yanıt alamayınca, etkinliği BDSP ve DHP olarak örgütlemeye karar verdik.

Etkinlik için Kuruçeşme'de toplanılacak alanı ve toplanma saatini belirten el ilanı ve afişler hazırladık. Çalışmalarımız son aşamaya gelmişti ki, DEHAP, EMEP, SDP ve ESP blokunun aynı gün aynı yer için çağrı yaptığını öğrendik. İşin tuhaf yanı ise ESP ve SDP'nin bizim yapacağımız Newroz etkinliğinden daha başından itibaren haberdar olmasıydı. Karşılaştığımız bu durum üzerine, hem Newroz alanında yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğu önlemek, hem de bu tablonun sorumlusu olan siyasetlerin izlemiş oldukları yöntemin siyasal etiğe uygun olmadığını ifade etmek için girişimlerimiz oldu. Newroz'a dönük alan kutlaması dışında herhangi bir planları olmadığını öğrendik. Ardından BDSP ve DHP olarak kendi bağımsız çalışmamızı yürüttük. Çıkardığımız 2 bin adet çağrı bildirisini Kuruçeşme, Adatepe, Çamlıkule'de dağıttık. Çağrı afişlerimizi oldukça yaygın yaptık.

21 Mart Newroz akşamı saat 19.30'da, Kuruçeşme Dilekkaya Market önünde, BDSP ve DHP güçleri olarak biraraya geldik. “Newroz serhildane!/Yaşasın halkların kardeşliği!/ BDSP-DHP” imzalı ortak pankartımızın arkasında kortej oluşturduk. 60 kişilik ortak kortejimizle ellerimizde meşalaler ve flamalarımızla yürüyüşe geçtik. “Katil ABD Ortadoğu'dan defol” , “Newroz isyandır, isyanı örgütle!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atarak toplanma alanına kadar yürüdük. 400 kişinin toplandığı alanda Kavel Müzik Grubu'nun söylediği türkülerle devam eden Newroz etkinliğini, ses düzenindeki sorunlardan dolayı erken bitirmek zorunda kaldık.

Buca'da Newroz öncesi BDSP ve Ekim Gençliği imzalı Newroz afişlerini göze çarpacak bir şekilde kullandık.

Buca BDSP

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ankara'da Newroz mitingi

Bu yıl Newroz mitingi Ankara'da farklı bir sürece konu oldu. Geçen yıllar yer yer devletin yasaklamalarına konu olsa da geniş bir bileşimle gerçekleştirilen Newroz mitingi, bu yıl tam anlamıyla DTP çizgisinde bir eylem olarak gerçekleşti. Sürecin öncesindeki toplantılarda bu yılki Newroz'u kendilerinin örgütleyeceğini açıklayan DTP, toplantı çağrısı yapacaklarını duyurmuştu. Newroz mitinginden yaklaşık bir hafta önce DTP, EMEP, ESP, SDP'nin imzacısı olduğu eylem çağrısı yapıldı.

Eylem 19 Mart'ta gerçekleşti. Toros Sokak'tan başlayan yürüyüşün ardından Abdi İpekçi Parkı'nda miting gerçekleştirildi. Yürüyüşe DTP (800), EMEP (120), SDP (50), ESP (45), SGD (20), Alınteri (15), Halkevleri (46), Üniversite Kolektifi (20) ve KESK (100) katıldı. Geçen yıllara göre katılımın zayıf ve coşkunun düşük olduğu bir yürüyüş gerçekleşti. Eyleme karşı polisin saldırgan tutumu dikkat çekiciydi. Newroz havasını terörize eden devlet eylem alanında da bu tutumunu sürdürdü. Özgür Gündem gazetesinin alana sokulmasını engellemek istedi. Tepki üzerine polisin bu tutumu boşa çıkarıldı. Miting alanında geniş bir sivil polis ablukası vardı. Geçen yılların aksine ateş yakılmadı. Kürsüden yapılan konuşmaların ardından miting dağıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sakarya'da savaş karşıtı basın açıklaması ve Newroz kutlaması

20 Mart günü Ekim Gençliği, Sakarya Gençlik Derneği ve Yeni Demokrat Gençlik tarafından Irak işgalinin 3. yılını protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi. “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarının atıldığı eyleme Sosyalist Barikat, DGH, İHD ve Kaldıraç da destek verdi. Açıklamaya 25 kişi katıldı.

Aynı saatlerde Gar Meydanı'nda DTP tarafından düzenlenen Newroz mitingi vardı. Basın açıklamasının ardından topluca mitinge katıldık. Sakarya halkı ilk kez şehir merkezinde coşkulu bir Newroz kutlamasına tanıklık etti. Newroz'un anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı, demokratik kitle örgütlerinden gelen mesajlara yer verildi. Zulme karşı direnişin sembolü olan ateşin etrafında halaylar çekildi. Polis ablukasına rağmen katılım yoğun oldu.

Ekim Gençliği/Sakarya

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ümraniye-Esenşehir'de Newroz...

16 Mart'ta İstanbul'un Ümraniye ilçesi Esenşehir Mahallesi'nde Newroz'u kutlamak için biraraya gelen ve lastiklerle büyük bir ateş yakan 70'e yakın gence kolluk güçleri çok sayıda zırhlı araç ile saldırdı. Gençler de bu saldırıya taşlar ve molotof kokteylleri ile cevap verdiler. Üç zırhlı aracın ciddi olarak yandığı kutlamalarda gençlik dağılmamakta ısrar gösterdi. Kolluk kuvvetleri ve gençler arasındaki çatışmalar 20 dakikadan uzun sürdü.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Eskişehir'de Newroz kutlaması

19 Mart günü Porsuk Spor Salonu'nun arkasındaki toprak sahada EMEP, ESP, DTP, SDP tarafından Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Kutlama saat 12:00'de halaylarla başladı. Sonrasında tertip komitesi bileşenleri tarafından Newroz mesajları okundu. Mesajlardan sonra yakılan Newroz ateşiyle ve bir halk ozanının söylediği türkülerle devam eden kutlamaya yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir