25 Mart 2006 Sayı: 2006/11 (11)
  Kızıl Bayrak'tan
   Newroz aynasından yansıyanlar
  Sermaye iktidarı İran'a saldırıda ABD'den yana tavır alacağını ilan etti
  Irak'ta emperyalist işgalin 3 yılı; Bölge halklarıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Ali Kayalar yalnız değil; Arkalarında kontrgerilla-nın kanlı eli duruyor
DİSK, KESK ve TTB'nin referandumu; Mücadele kaçkınlığının yeni biçimi
  Newroz gösterileri; Yüzbinler alanlara çıktı
Newroz eylemleri-1
Newroz eylemleri-2
  Sağlık hakkı özelleştirme yoluyla tasfiye ediliyor
  Sosyal yıkım saldırıları ve sendikalar
  Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../5 ; Kadın sorunu ve toplumsal devrim / (Orta sayfa)
   Direnişteki HAS Alüminyum işçileriyle röportaj; "Artık sonuna kadar gidin!"
   Deneyimlerimizden öğreniyoruz...; Yiğit Giyim'de neler oluyor?
   Yasalar, emekçiler ve bir direniş örneği: Fransa / Yüksel Akkaya
  Irak'taki emperyalist barbarlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi
  İran halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Terörist İsrail Eriha Cezaevi'ne saldırdı...; FHKC lideri Ahmet Saadet kaçırıldı!
  Ekvador'da emekçiler bir kez daha alanlarda!
  3. yıldönümünde Irak işgalini protesto eylemleri
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!
  Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Bültenlerden/ Topkapı İşçi Bülteni
  Bültenlerden/ Çiğli İşçi Bülteni
  Ekim Gençliği'nin açıklaması; Devrimci siyasal faaliyetimizi hiçbir güç engelleyemez!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Newroz gösterilerinden…

Yüzbinler alanlara çıktı

Bu yıl Newroz tüm Türkiye'de yüzbinlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Newroz etkinlikleri hemen her yerde teslimiyetçi platform tarafından organize edildi. Özgürlük talebi ile alanları dolduran yüzbinler bir kez daha barış mesajları ve siyasi çözüm önerileri ile karşılandılar. Mitinglerde kürsülerden barış mesajları okundu, tüm konuşmalarda devlete barış için el uzatıldığı vurgulandı. Yapılan konuşmalarda, devletle barış yapılmak istendiği ve bunun tek yolunun da Öcalan'ın taraf olarak kabul edilmesi olduğu ifade edildi. Bu, Abdullah Öcalan tarafından gönderilen Newroz mesajlarında da açıkça dile getirildi.

Diyarbakır

Diyarbakır'da Newroz 500 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde arama noktalarında yaşanan gerginlik sonucu çıkan çatışmada 7 polis yaralanmış, bunun üzerine arama noktaları kaldırılarak polis mitingin yapılacağı fuar alanından çekilmişti.

Dünyadan ve Türkiye'den birçok aydın ve sanatçının da konuk olarak katıldığı Newroz kutlamasında temel olarak “Öcalan siyasi irademdir” refarandumu vurgulandı ve uzatılan barış elinin tutulmadığı, barış için muhatabın İmralı olduğu ifade edildi. Yapılan konuşmalarda genel af talebi ve Öcalan'a özgürlük talebi öne çıktı. Ayrıca açılan bir pankartta yanyana bulunan Demokratik konfederalizm, Avrupa Birliği ve TC bayrağı toplam platformu özetler nitelikteydi.

İlkay Akkaya, Koma Azad ve Koma Şevnim'in sahne aldığı miting halaylarla son buldu.

Miting sonrasında Demokratik Konfederalizm bayrakları ve Abdullah Öcalan'ın posterlerini açarak, “Öcalan siyasi irademizdir!”, “PKK halktır halk burada!”, “Boşuna dağlarda arama Apocular her yerde!” gibi sloganlar atarak yürüşe geçen bir gruba kolluk güçleri müdahale etti. Yaşanan çatışmanın ardından kitle ara sokaklara dağıldı.

İstanbul

Newroz İstanbul'da 19 Mart Pazar günü DTP, ESP, EMEP, SDP, İHD, Halkevleri ve SODAP tarafından Kazlıçeşme'de düzenlendi. “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!”, “Yaşasın Kürt Türk halklarının mücadelesi!”, “Gençlik kardeşlik saffında Kawa'nın izinde!”, “Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkı vazgeçilmezdir!” pankartlarını taşayan onbinlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanını doldurmaya başladı. Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamanın açılış konuşmasını yapan DTP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, “Bir an önce askeri operasyonlar durmalı, silahlar susmalı, genel siyasi af sağlanmalıdır. Barışın sağlanması için köylere dönüşlerin önü açılmalı ve mağdur olan insanlara ekonomik destek sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

İmralı'da tecride son verilmesi, Öcalanın siyasi olarak muhatap alınması ve genel af vurgusunun öne çıktığı kutlamada “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji serok Apo”, “Gençlik Apo'nun fedaisidir”, “Savaşta barışta seninleyiz Öcalan” sloganları atıldı.

Ateşlerin yakıldığı halayların çekildiği kutlama Koma Çiya ve Grup Vardiya'nın konserleri ile sona erdi.

İzmir

DTP, SDP, EMEP ve ESP tarafından ortak düzenlenen miting başlamadan önce arama noktasında çatışma yaşandı. Kadifekale'de buluşarak Gündoğdu Meydanı'na ilerleyen kitleye polis gaz kullanarak saldırdı. Abdullah Öcalan posterleri ve Demokratik Konfederalizm bayrakları taşıyan 3 bin kişilik grup uzun süre çatıştıktan sonra arama yaptırmadan Newroz alanına girdi. Miting saat 13:30 da 30 bin kişilik bir katılım ile başladı. “Kürt Sorununun çözümü için genel siyasi af İlan edilsin. Kültürel haklar anayasal güvenceye alınsın” pankartının sahnede asılı olduğu mitingte sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Şemdinli

Demokratik Toplum Partisi, Newroz kutlamalarının bu yıl ilk olarak Şemdinli'de düzenleneceğini açıklamıştı. 18 Mart günü düzenlenmesi planlanan Newroz'a Çanakkale şehitleri anması yapılacağı gerekçesi ile devlet tarafından izin verilmedi ve kutlama 21 Mart'a ertelendi. Bunun üzerine DTP yöneticileri geçtiğimiz aylarda bombalanarak derin devleti bir kez daha gözler önüne seren Umut Kitabevi'nin açılışının önceden planlandığı gibi 18 Mart günü yapılacağını duyurdu.

18 Mart günü binlerce kişi Umut Kitabevinin önünde toplanarak sloganlar ve halaylar eşliğinde açılışı yapmak için gelecek olan DTP heyetini beklemeye başladı. Çevreden gelen birçok kişi sabahın erken saatlerinden itibaren şehir girişlerine kurulan askeri kontrol noktalarından geri çevrildi. Şemdinli'ye gelen DTP heyeti sorunsuzca şehre alınırken, onlarla birlikte gelen halk bu kontrol noktalarından geri çevrildi. Bu sırada küçük çaplı gerginlikler yaşandı.

Umut Kitabevi'nin önüne gelen heyet burada çeşitli konuşmalar yaparak açılışı gerçekleştirdi. Daha sonra kitlesel bir biçimde açılışı yapılacak olan DTP ilçe binasına hareket edildi. Burada sembolik Newroz ateşinin yakılmasının ardından eylem sona erdi.

Hakkari

Hakkari'de DTP tarafından organize edilen Newroz 20 Mart günü, valiliğin verdiği şehirden 3 kilometre uzaklıktaki bir futbol sahasında kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan kitle uzun süre arama noktalarında bekletildikten sonra stadyuma alındı. Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından DTP eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Newroz ateşini yakması ile başlayan kutlama, halaylar, Kürtçe ve Türkçe söylenen türküler eşliğinde sürdü. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamalarda sık sık Abdullah Öcalan'a yönelik tecritin ve baskıların son bulmasını isteyen sloganlar atıldı, PKK bayrakları ve Öcalan flamaları taşındı. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk kürsüden yaptığı konuşmada, PKK'yi sınır dışına çekebilecek güçlerinin olduğunu belirterek hükümeti diyalog masasına çağırdı.

Yüksekova

Newroz Yüksekova'da da kötü hava koşullarına rağmen onbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Yüksekova stadındaki etkinliğe Alman İnsan Hakları ve İngiliz Newroz izleme delegasyonu da katıldı. DTP temsilcilerinin konuşmaları ve Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan programda söz alan çeşitli temsilcilerin “Akan kan dursun, barışa evet, savaşa hayır.” şeklinde formüle ettiği talepler tüm kitle tarafından sloganlaştırılarak atıldı. Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız da “Biz Kürtlerin siyasal ve kültürel halkalarının uygulanmasını istiyoruz. Sayın Başbakanımız sözünü tutarsa daha fazla saygımız olacak” şeklinde konuştu. Alanda çok sayıda demokratik konfederalizm bayrağı ve Abdullah Öcalan posteri dikkat çekti. Kutlamalar Koma Agiri Jiyan ve Ferhat Tunç konserleri ile son buldu.

Urfa

Urfa'da sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi Öcalan posterleri ve Demokratik Konfederalizm bayrakları eşliğinde Haleplibahçe Spor Alanı'na akın etti. “PKK ile başladık PKK ile başaracağız” ve “Güneşin çocukları güneşi selamlıyor” yazılı pankartların açıldığı kutlamada sıklıkla “Öcalan siyasi irademizdir” sloganı atıldı. Onbinlerce kişinin katıldığı etkinlik kitlenin hep bir ağızdan “Hernepeş” marşını söylemesi ile başladı. Bir konuşma yapan DTP'li Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, ”Özgürlükçü Kava'nın çağdaş takipçileri olan Muhsin Melik'ler, Eyüp Gökoğulları, Cuma Tak'lar özgürlük abidesi olarak gözlerimizin önünde durmakta. Ve bu yoldaşlarımızın takipçisi olan siz değerli halkımızın oynanmak istenen oyunu görüp, boşa çıkaracağına, tecridi, savaşı, inkar ve imhayı yeneceğinize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kutlamaların sona ermesinin ardından sloganlar atarak yürüyüşe geçen bir gruba coplarla saldıran polis, 27 kişiyi gözaltına aldı, birçok kişi yaralandı. Daha sonra yüzlerce polis olay yerinde bulunan Urfa Kültür ve Sanat Merkezi'ni ablukaya aldı.

Viranşehir

Urfa'nın Viranşehir İlçesinde Newroz 18 Mart günü erken saatlerden itibaren çeşitli mahallelerde lastikler yakılarak kutlanmaya başlandı. Halk Newroz kutlamaları için hayvan pazarında toplanmaya başladı. Etkinlik alanında yoğun güvenlik önlemleri alındı ve alana giren herkes polis tarafından arandı. Alanda sarı, kırmızı, yeşil fularlar ve yöresel kıyafetler giymiş kadınlar ağırlıktaydı. “Barış için hâlâ bir şans var” ve “Bıji Newroz!” pankartlarının asıldığı eylem alanında, Newroz ateşinin yakılması sırasında barış güvercinleri uçuruldu. “Önderimizle başladık önderimizle başaracağız”, “Öcalan siyasi irademizdir”, “Kana kan cana can seninleyiz Öcalan” dövizlerini taşıyan kitle sık sık “Bıji serok Apo”, “Öcalan siyasi irademizdir” sloganları attı. DTP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, “İmralı Cezaevi'nde 12 metrekarelik bir alanda 7 yıldır barış mücadelesi veren Sayın Abdullah Öcalan bir barış programı ortaya koymuştur. Sayın Öcalan barış ve kardeşlik istiyor. Barış isteyen Öcalan'a bu düşmanlık niye?” şeklinde konuşarak barış mesajları verdi. Kutlama Servet Kocakaya'nın sahne alması ve çekilen halaylar ile sona erdi.

Adana

Adana'da Newroz kutlaması 18 Mart günü Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda, 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sahnedeki meşalelerin yakılmasıyla başlayan etkinlikte DTP temsilcilerinin yanısıra ESP, EMEP ve SDP temsilcileri de birer konuşma yaptılar. Abdullah Öcalan posterlerinin ve Demokratik Konfedaralizm bayraklarının açıldığı ve Öcalan'a özgürlük vurgusunun öne çıktığı kutlamalar AKSM folklor grubu, Koma Raperin, Koma Mazluman, Xemgin Birhat ve Diyar'ın sahne almasının ardından son buldu.

Mersin

Mersin'de 20 Mart'ta Metropol Miting Alanı'nda kutlanan Newroz'a 30 bini aşkın kişi katıldı. Barış mesajlarının verildiği konuşmalar sık sık Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla kesildi. Düzenleyen kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından sahneye Koma Nidal, Hozan Önder ve Servet Kocakaya çıktı. Kürtçe ve Türkçe söylenen türküler ve halayların ardından etkinlik sona erdi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlik sırasında arama noktalarından kaynaklı birçok kişi alana giremedi.

Siirt

Siirt'te de Newroz 19 Mart günü 30 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Abdullah Öcalan'ın dev posterlerinin açıldığı kutlamada “Bıji serok Apo”, “Öcalan siyasi irademizdir”, “Selam selam İmralı'ya bin selam” sloganları atıldı. Çoğunlukla yöresel kıyafetleri ile etkinliğe katılan Siirt halkı, Koma Botan sahne aldığında dizlerine kadar çamur içinde olmasına rağmen halaylarına ara vermedi. Yapılan konuşmalarda, herkesin Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması için elinden geleni yapması gerektiği vurgulandı.

Şırnak

Şırnak'ta 19 Mart'ta Ömer Kabak Meydanı'nda düzenlenen Newroz kutlamalarına 10 bin kişi katıldı. “Barışa hâlâ bir şans var”, “İhanete en güzel cevap Öcalan'a bağlılıktır” pankartlarının açıldığı kutlamalarda söz alan DTP temsilcisi”1990'lardaki Newrozların bir daha yaşanmaması, birliğe ve beraberliğe barışa, özgürlüğe vesile olabilmesi için Öcalan'ın esaret koşullarından çıkarılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalarda Kürt halkının iradesinin Öcalan olduğu vurgulandı. Konuşmanın ardından Koma Roja Nu'nun sahne aldı. Kutlama doluya ve yağmura rağmen çekilen halaylar ve atılan sloganlar ile son buldu.

Batman

Newroz Batman'da da 50 bin kişilik bir katılım ile Kültür Mahallesi'ndeki festival alanında kutlandı. Newroz alanının etrafında yoğun güvenlik önlemleri alınmış, özel hareket timleri çeşitli yerlere konumlandırılmış ve çeşitli binaların üzerine keskin nişancılar dahi yerleştirilmişti.

Newroz alanında çok sayıda demokratik konfederalizm bayrağı ve Abdullah Öcalan posteri açıldı, Öcalan'ın özgürlüğünü savunan sloganlar atıldı. Kürsüden DTP temsilcileri tarafından yapılan konuşmaların yanısırı Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığı ile gönderdiği Newroz mesajı da okundu: “Biz çok şey istemiyoruz. Gerilla, asker ölmemesi için, barışçıl bir çözüm için siyasal genel af çıkarılmalı, kültürel hakların tanınması ve yasal güvenceye alınması. Bunlar yapılırsa silahsızlanma için herşeyi yaparız. Ben savaş istemiyorum. Tüm duyarlı çevreyi barış için çaba göstermeye çağırıyorum. Mezopotamya, Anadolu ve tüm Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutluyorum.” şeklindeki mesaj kitle tarafından dakikalarca alkışlandı.

İskenderun

Newroz etkinliği 19 Mart'ta Feyezan Kanalı'nda, şiddetli yağmura rağmen binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Arama noktalarında sıkı denetimlerden geçirilen katılımcıların ellerindeki konfederalizm bayraklarına arama noktalarında el konuldu. “Newroz piroz be”, “Yaşasın Newroz” pankartları taşıyan eylemciler alanda büyük bir meşale yaktılar. DTP ile Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmaların ardından Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajı okundu. Mesajın ardından barışı simgeleyen beyaz balonlar ve güvercinler uçuruldu, “Vur de vuralım, öl de ölelim Öcalan!” ve “Bıji serok Apo!” sloganları atıldı. Xemgin Birhat ve DTP müzik grubunun sahne aldığı kutlama halaylar ile son buldu.

Bingöl

Demokratik Toplum Partisi, İHD, KESK ve Bingöl Kültür Sanat Kooperatifi tarafından organize edilen Newroz'a yoğun kar yağışına rağmen 5 bine yakın kişi katıldı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu alanda, “Savaşa geçit vermeyeceğiz!”, “Kadınız, anayız, barıştan yanayız!”, “Kürt sorununa demokratik çözüm!”, “Anadilde eğitim hakkı, anayasal güvenceye alınsın!” pankartları açıldı ve “PKK halktır, halk burada!”, “Bijî Newroz!”, “TC şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganları atıldı. Kürsüden yapılan konuşmalarda seçim barajı ve genel af konularından bahsedildi. Kutlama hava muhalefetine rağmen çekilen halaylar ile son buldu.

Erzincan

21 Mart günü Erzincan'da Gençlik Federasyonu, Demokratik Gençlik Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik tarafından düzenlenmek istenen Newroz'a Jandarma vahşice saldırdı, 40 kişi dövülerek gözaltına alındı.