03 Eylül 2005
Sayı: 2005/35 (35)


  Kızıl Bayrak'tan
  Ters tepen oyunlar ve büyüyen korkular
  Genelkurmay Başkanı'nın 30 Ağustos açıklamaları üzerine
   İncirlik yürüyüşü
  İncirlik yürüyüşü ve destek eylemleri
  Batman'da 20 bin kişi Hasan İş'i uğurladı
Özelleştirme tekelleşmeye hizmet ediyor
Kamuda toplu görüşme oyunu bitti
  Demokratikleşme paketlerinden yeni saldırılar çıkıyor
  Ekim Gençliği; Yeni döneme güçlü bir başlangıç için!
  TİSK:Sendikaya dost(!), işçi sınıfına düşman!
  "Sen 'sen' ol" ihanete geçit verme
  Ümraniye İşçi Kurultayı faaliyetlerinden...
  Küçükçekmece İşçi Kurultayı çalışmaları
  Sınıf çalışmasının sorunları ve kurultay çalışması
  Irak işgalindeki başarısızlık gizlenemiyor
  İşgalciler Irak'ı kaosa sürüklüyor

  Filistin direnişini bitirme planları tutmayacak

  Dünya Katolik Gençlik Günü ve gösterdikleri
  AKP H ükümeti "ucuz konut" adı altında emekçileri kandırıyor
  Türkiye'de aydın olmak!
  İçi boşaltılan kavramlar: Savaş ve barış!
  Düzene mahkum olmaktansa düzenin mahkumu olmak yeğdir
  Genç komünistlerin deneyimlerinden
  Bültenlerden / GOP İşçi Bülteni
  Emniyet gençleri "sevmeye" çağırıyor...
  İspanya'nın kızıl karanfili; Garcia Lorca
  Basından: Savaş bitiyor / Y. Türker
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Batman'da 20 bin kişi Hasan İş'i uğurladı

MHA- Batman'ın Beşiri İlçesi'nde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillalarının cenazesini almak için yapılan gösteride polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Hasan İş, 20 bini aşkın kişinin katılımıyla Batman Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Batman'da dün düzenlenen gösteride açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Hasan İş'in cenazesi akşama doğru saat 16.00 sıralarından Diyarbakır Adli Tıp'tan alındıktan sonra Batman Devlet Hastanesi morguna getirildi. Hasan İş burada yıkandıktan sonra sarı kırmızı yeşil puşilere sarılarak cenaze aracına konuldu. Hastane önünde bekleyen 20 bini aşkın kişi, “Şehit namırın!”, “İntikam intikam!”, “PKK halktır halk burada!” ve “Burası Batman Trabzon değil!” sloganları eşliğinde kortej oluşturarak yürüyüşe geçti.

Kortejin ön saflarında Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ile bölgede bulunan ilçe DEHAP Belediye Başkanları katıldı. DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik, DEHAP MYK Üyesi Nadir Yıldırım, DEHAP Batman İl Başkanı Ahmet Şimşek, Batman ve Diyarbakır Demokrasi Platformu bileşenleri, çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcileri de eyleme katılarak destek verdi. Cenaze arabasının ön tarafına da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri asılarak, çok sayıda Öcalan'ın posterleri taşındı. Yakalarda Hasan İş'in fotoğrafları takılarak, Hernepeş Marşı okundu. Diyarbakır Caddesi boyunca süren yürüyüşte, AK Parti İl Örgütü ve Emniyet Müdürlüğü önünden geçen kitle öfkesini yuhalayarak gösterdi...

Yaklaşık 10 kilometre süren yürüyüş sırasında Şehit Keskin Kaplan Kıran Polis Karakolu ve Batman Cezaevi önünden geçen kitle yine yuhladı. Bunun üzerine polisler silah gösterince kitle taşlarla karşılık verdi. Bir polis arabasının camının kırıldığı gerginlikte görevliler araya girerek olayın büyümesini engelledi. Mahalle sakinleri ile caddede bulunanlar yürüyüş boyunca alkışlarla destek olarak, kimi yerde de katılım gösterdi.

Sloganların eksik olmadığı yürüyüşün sonunda İş'in cenazesi Batman Belediyesi Asri Mezarlığı'na getirildi... Defin işlemleri ardından saygı duruşunda bulunan kitle zafer işaretleri yaparak, Ey Raqip marşını okudu. Burada Batman Halk Demokratik Halk İnisiyatifi adına yapılan açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'ının Diyarbakır gezisinde Kürt sorununa ilişkin açıklamalarının ardından KONGRA-GEL'in bir aylık eylemsizlik kararını verdiğini hatırlatılarak, şunlar belirtildi: “Ancak bu eylemsizlik kararı alındıktan sonra pervasız bir şekilde operasyonlar sürdürülmüş, baskılar artmıştır. Bunun en somut örneği Hasan İş arkadaşımız polisin açtığı ateş sonucu katledilmiştir. Bu da gösteriyor ki devlet barış için adım atmıyor. Toplumsal barış için operasyonlar sona ermeli. KONGRA-GEL'in eylemsizlik kararına devlet yanıt vermelidir.”

Hasan İş'in babası Bereket İş ise yaptığı kısa konuşmada, barış ve demokrasi uğruna oğlunun yaşamını yitirdiğini belirterek, “Hasan barışın şehididir. Akan kan durmalıdır. Akan kanın durması için adımlar atılmalıdır” dedi. (...)

(MHA, 29 Ağustos 2005)

--------------------------------------------------------------------------------------

Yiğit Kürdistan halkının direnişini selamlıyoruz!

Kürdistan halkı kendi kaderini tayin edebilmek için büyük direniş sergiledi. Bağımsızlık ve özgürlük uğruna sayısız acıya ve zorluğa göğüs gerdi. Ulusal kurtuluş mücadelesine herşeyini vermekten çekinmedi. “Teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür” şiarıyla hareket etti. Direniş milyonları harekete geçirdi. Başı dik, kararlı bir duruşla dünyaya sesini duyurdu…

Öcalan'ın teslimiyeti ve ardından geliştirdiği direniş değerlerini yoketme çabalarına rağmen halkımızın devrimci dinamizmi ortadan kaldırılamamıştır. Sömürgeciliğin bütün inkâr ve imha politikalarına karşın sonuç alamamasının köklü tarihsel, toplumsal nedenleri vardır. Direniş Kürdistan'da türkülere, masallara, ağıtlara, şiirlere sinmiştir. Dilini konuşamayan, renklerini asamayan, kendi ülkesinde tutsak yaşayan halkımız, ancak ulusal kurtuluş mücadelesiyle özgürleşebileceğini kavramış ve bu bilinçle savaşmıştır.

İmralı teslimiyetinin halkımızın direniş değerlerinin önünü alma çabalarına rağmen Kürdistan halkı, “Demokratik Cumhuriyet” veya “Demokratik Konfederalizm” safsatalarını aşıyor. Kürdistan halkı direniş geleneğine sahip çıkıyor. Sömürgeci devletin dolaysız yüzünün çıplak zor olduğunu çok iyi bilen Kürt halkı, sahte barışlardan umut beklemediğini bir kez daha gösteriyor...

Kürdistan'da halkımız, sömürgeci devlet ile çatışıyor. Beşiri'de, Nusaybin'de yaşanan direnişi, devrimci damarların dışavurumu olarak görmek gerek. Bu direniş İmralı partisinin etkisi altında görünse de bunun çelişkili bir karakter taşıdığını hemen belirtelim. Kürt halkının ulusal özlemleri asla sahte barışlara sığmaz. “Demokratik Konfederalizm” aldatmacalarına sığmaz. Halkımız Agitler'in, Beritanlar'ın, Kemaller'in yolunu tanır çünkü...

Panzerlere taş atan, polislerin dipçiklerine karşı zafer işaretleri yapan Kürt gençlerini, kadınlarını, erkeklerini selamlıyoruz. Özlediğimiz günler, sömürgecilere ve teslimiyetçi-tasfiyeci Öcalan çizgisine karşı durmakla gelecektir!..

Yaşasın direniş!

Yaşasın KUKM!

30 Ağustos 2005

SOSYALİST-ŞOREŞGER

[Sosyalistên Şoreşgerên Kurdistan-

Sosyalistê Şoreşgerê Kurdistanî

(Kürdistan Devrimci Sosyalistleri)]

-------------------------------------------------------------------------------------

Batman: polisin planlı saldırısı

Batman'da durumun sakin olduğunu belirten Batman Express gazetesinden Mehmet Şah Ayaz, pazar günkü olaylarda polisin fazlasıyla hazırlıklı olduğunu, “olay çıkarma eğiliminin hallerinden anlaşıldığını” söyledi.

Ayaz, gazetesinde, pazar günkü olayları şöyle yazmıştı:

“Akşama doğru saat 17:30'u gösterirken Batman Basın Kavşağı polislerin yığınağına şahit oldu. Çevre sakinleri bu büyük yığınağı görünce, sıra dışı bir olay bekliyordu. Robot polisler, çevik kuvvet, asayiş ekipleri, resmi ve sivil tüm personeli meydana taşıyan emniyet, kar maskeli ve eli bombalı özel polislerin yanı sıra, tank, panzer, akrep... gibi tüm motorize birliklerle dayandılar meydana. Bu önceden yapılan hazırlığa sağduyu hakim olmayınca, fitili hazır bomba gibi, bir kıvılcım bekliyordu olayların patlak vermesi için.

“Halk cenazeleri almak için kararlı ve ısrarlıydı. Tüm uyarılara karşı bir türlü geri adım atmadı. Alışılmış tavırlarını sertleştiren eylemciler, bu kez ummadıkları bir tavırla karşılaştılar. Temsilciler ile emniyet yetkilileri arasında yapılan ilk görüşmede polis hemen, gözaltılara ve şiddete başvurunca bardağı taşıran damla ardından geldi. Göstericileri dağıtma emri veren Emniyet Müdürü, hiçbir önlem almadan memurlarını adeta ateşin üstüne sürdü. Anlaşma ve diyalog ortamını kapatan yetkililer sıkışınca, jandarma ve tutukladıkları yöneticileri yardıma çağırıp arabuluculukları ile olayları zor bela sonuçlandırabildiler.

“Plansız bir şekilde olay çıkaran polis olayda en çok yaralı veren taraf oldu. Olayları Batman Valisi Haluk İmga makamında takip etti. Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan soğukkanlı tavrı ile olayları, gösterdiği yapıcı arabuluculuk sıfatı ile durdurdu. Olay akşam saat 19:30 sıralarında 8 polis ve 10 göstericinin yaralanması, Hasan İş adındaki vatandaşın ölmesi ile sonuçlandı.”

(Bianet, 30 Ağustos 2005)