11 Haziran 2005
Sayı: 2005/23 (23)


  Kızıl Bayrak'tan
  Uşak takımı Bush’un huzuruna çıktı
  TÜSİAD uşaklık politikasında “pürüz”
istemiyor
  Faşist saldırılar yoğunlaşıyor
  İstanbul Üniversitesi’nde faşist
saldırılar sürüyor
  SES ve Eğitim-Sen eylemlerinin ardından
  DİSK uyuşturucuya karşı mücadele
ederek uyuşturacak!
  Asgari ücret yüksekmiş!
  Eğitim-Sen eylemlerinden
  SES eylemlerinden
  Seydişehir işçisi sesini duyurmak
için yol kesti
  GİMAS grevi üzerine
  Özelleştirme saldırısına karşı
ortak eylem
   Güney Kürdistan sorunu üzerine
tamamlayıcı düşünceler/3
(Orta sayfa)
  Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki atama tartışmaları
  Kaçırarak, tehdit ederek yıldırmayı
başaramayacaklar!
  İnsanı aletin egemenliğinden işçi
sınıfının devrimci eylemi kurtaracak!

  Halk ayaklanmasının yeni bir örneği: Bolivya

  Mesa’nın istifa ettiği gün
  Filistin seçimleri ertelendi
  Onbinlerce Kürt Suriye yönetimini hedef aldı
  Fransa’da sosyal yıkım saldırıları sürüyor
  “Koma Komalên Kürdistan” üzerine
  Bültenlerden/KEB
  Bültenlerden/İMES
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Özelleştirme saldırısına karşı ortak eylem

Özelleştirme saldırısı hem Erdemir'i hem de Zonguldak kömür işçilerini tehdit ediyor. Son zamanlarda hem maden işçileri hem de Ereğli Demir Çelik işçileri çeşitli eylemlerle özelleştirmeye karşı mücadele isteklerini ortaya koyuyorlar.

Geçtiğimiz günlerde kömür ve çelik işçileri ilk kez ortak bir eylemde buluştular. 31 Mayıs günü Erdemir Fabrikası önünde ağırlığı Erdemir işçisi olan binlerce kişi toplandı. Eyleme sendika yöneticileri dışında TEKEL işçileri de katıldılar.

Buradan yaklaşık 3 kilometre uzaktaki Atatürk Anıtı'na yüründükten sonra Çetin Altun burada bir konuşma yaptı. ERDEMİR'in ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ülkenin geleceği olduğunu ifade eden Altun, hükümete seslenerek “Zonguldak her düşüncenin uygulanacağı bir bölge değildir. Kömür çeliği, çelik ise yüreğinizi eritecektir. Türkiye'nin geleceğini satamazsınız, sattırmayacağız” dedi.

Bu eylemin en önemli yanı, uzun zamandır ilk kez kömür ve çelik işçilerini aynı mücadele içinde, aynı amaçlar etrafında buluşturmasıdır. 1991'de sendikal ihanetin duvarlarına çarparak Mengen'den dönen kömür işçisi bugün 1991'le kıyaslanamayacak kapsamda bir saldırıyla yüzyüzedir. Ve bu kez Ereğli'deki çelik işçileri de aynı saldırının hedefi durumundadır. Süreç kömür ve çelik işçilerinin mücadelesinin giderek birbirine yaklaşacağını ve birleşeceğini göstermektedir.

Yunan mitolojisine göre cehennemin ağzı Ereğli'dedir. Mitolojide yarı-tanrı Herkül'ün bugün Ayazma (İn-önü) olarak anılan yerdeki Cehennemağzı Mağarası'na indiği ve mağaranın girişini bekleyen ünlü Üç başlı Cehennem Köpeği Kerberos'u yakaladığı anlatılır.

İhanet şebekeleri dün olduğu gibi bugün de işçi sınıfının mücadelesini bölüp parçalamak için iş başındalar. Eğer bu engel aşılabilirse, eğer bu engeli aşmaya dönük güç ve imkanlar gerektiği gibi kullanılabilirse, Zonguldak ve Ereğli özelleştirmeye karşı mücadelenin temel dayanak noktalarından biri olmaya adaydır. İşte o vakit kömür ve çelik işçileri cehennemin kapılarını bu kez sermaye için açacaklardır.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Coca Cola işçilerinin eylemi...

“Cola'ya sendika girecek, başka yolu yok!”

Sendikalaşmak için mücadele eden 5 Coca Cola işçisi 19 Mayıs günü işten atılmıştı. Buna karşı işçiler 20 Mayıs günü toplu olarak işbaşı yapmadı. O günden sonra fabrika önünde direnişe geçen işçiler 24 Mayıs'da Altunizade Coca Cola Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaparak mücadelelerine devam edeceklerini gösterdiler.

Yenibosna'da çalışan işçiler iş yavaşlatarak Ümraniye'deki işçilerin eylemine destek veriyorlardı. Bunun üzerine Coca Cola patronu Yenibosna'dan da 60 işçiyi işten attı. İşçiler örgütlendikleri Nakliyat-İş Sendikası'nın kararıyla 4 Haziran'da Taksim Gezi Parkı'nda bir eylem yaptı. “Coca Cola'da işçi kıyımına son! Yaşasın Coca Cola direnişimiz!” ve “Yaşasın işçilerin birliği, işçilerin birliği sermayeyi yenecek!” Nakliyat-İş imzalı iki pankartın açıldığı eyleme 200 işçi katıldı.

İşçilerin coşkulu olduğu eylemde sık sık “Cola'ya sendika girecek, başka yolu yok!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Coca Cola işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı. Eylemde uzun bir konuşma yapan Süleyman Çelebi ise bilinen teraneleri tekrarladı. Eylemde işçiler “sonuna kadar direnme” kararlılığını ortaya koydular.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-------------------------------------------------------------------------------------------

Lara Tekstil'de ücretsiz izin saldırısı

Lara Tekstil Çiğli Organize'de üretim yapan bir fabrika. Düzensiz maaşları, ağır iş koşulları, hakaretleri ve sigortasız işçi çalıştırmasıyla işçileri azgınca sömüren Lara patronu, 3 Haziran günü işçileri toplu olarak ücretsiz izne çıkartmış, 4 Haziran günü ise fabrikadan malları kaçırma girişiminde bulunmuştu. Bunun üzerine 4 Haziran'dan 7 Haziran'a kadar Lara işçileri fabrikanın önünde toplu bir şekilde beklemeye başladılar. Ancak işi hukuki sürece bırakmalarından dolayı fabrika önünde toplu beklemeyi bıraktılar.

------------------------------------------------------------------------------------------

Lara Tekstil işçisiyle konuştuk...

- Ne zamandır bekliyorsunuz?

Lara işçisi: 4 Haziran 2005 tarihinden itibaren bekliyoruz.

- Kaç kişi bekliyor?

Lara işçisi: 60'a yakın...

- Bekleme nedeninizi anlatır mısınız?

Lara işçisi: 2 aydan beri maaşlarımızı alamıyoruz. Bizi 3 Haziran günü toplu olarak ücretsiz izne çıkardılar. Ama ertesi gün makineleri fabrikadan kaçırmaya başladı. Bir arkadaşımızın haberi üzerine hepimiz fabrikanın önüne geldik. İki kamyon götürebilmişlerdi, bizler diğerlerinin çıkışına engel olduk. Şimdi hukuki süreci başlatacağız. Patron bizden kaçıyor. Söz verdiği halde görüşmeye gelmedi. Öncelikle komite oluşturacağız. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak/Çiğli

-------------------------------------------------------------------------------------------

FTB grevinde anlaşma

Gaziemir Serbest Bölge'de kurulu olan FTB Fabrikası'nda çalışan işçiler DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendiler. 8 ay sonra ilk TİS sürecinde patronla anlaşmazlığa düşerek greve gittiler. 26 Nisan'da başlayan grev 28 Mayıs'ta sona erdi.

BMİS yetkilileri bu ilk sözleşmenin iyi bağlandığını ifade ediyorlar. Öncesinde işveren, sosyal hakların olmadığı %4 zam öneriyor ve esnek çalışmayı sözleşmeye geçirmek istiyordu. Sendika ise %15 ücret zammı, ikramiye, sosyal haklar ve esnek üretimin olmadığı bir TİS imzaladı.

Kızıl Bayrak/İzmir

-------------------------------------------------------------------------------------------

İzelman işçilerinden eylem...

“Eşit işe eşit ücret!”

Büyükşehir Belediyesi ile yapılan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlayamayan İzelman işçileri “sakal bırakma” eylemlerinin yanısıra sendika binası önünden Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yalınayak yürüme eylemi gerçekleştirdiler. 3 Haziran günü saat 17:30'da Basmane'deki Genel-İş'in yeni binası önünden başlayan eyleme yaklaşık 2 bin İzelman işçisi katıldı. Eylem boyunca “Eşit işe eşit ücret!”, “Başkan şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Eylemde Genel-İş yöneticileri tarafından Büyükşehir Belediyesi önünde “Ahmet Pristişina” anısına yapılan saygı duruşu dikkat çekti.

Kızıl Bayrak/İzmir

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kampanyamız sürüyor...

“Yoksulluğa ve yozlaşmaya teslim olmayacağız!”şiarıyla yürüttüğümüz kampanyamızın çalışmalarına devam ediyoruz. Kampanyamızla ilgili afişleri Çiğli, Harmandalı ve Yamanlar semtlerinde ve Ata Sanayi Sitesi'nde yaygın bir şekilde yaptık. İşçi Kültür Sanat Evi'mizin 3. yıl açılış şenliğini kampanyamızla ilgili olarak düzenliyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi çalışanları