4 Mayıs'02
Sayı: 17 (57)


  Kızıl Bayrak'tan
  Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs
  Geleceğimizi kazanmak için ihanet barikatını yıkalım!
  İstanbul'daki kutlamalar üzerinden 1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs'ın sunduğu verilerden yararlanmasını bilmeliyiz
  İstanbul'da 1 Mayıs haber ve yorumları...
  "Milli birlik" değil, sınıfın birlik ve dayanışma isteği öne çıktı!..
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  İşçi ağırlıklı 25 bin kişilik katılım
  Son yılların en coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs'ı...
  Zor dönemin bilinçli, inançlı ve soluklu devrimcileri.../2
  İllerde 1 Mayıs...
  Türk-İş Başkanlar Kurulu eylem takvimi açıkladı...
  Dünyada 1 Mayıs...
   Filistin'de son gelişmeler
   Filistin halkı direnmeye devam ediyor
   Kürdistan devrimi ile Türkiye devrimi üzerine düşünceler...
   Deniz, Yusuf, Hüseyin yaşıyor... Direniş geleneği sürüyor...
   Yaşayacaksan onun gibi yaşa, öleceksen onun gibi öl!..
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Filistin halkı direnmeye devam ediyor

Filistin kentlerine dönük siyonist işgal ve gerçekleştirilen katliamlar, ama özellikle de Cenin Mülteci Kampı’nda yaşananlar İsrail’in ve arkasındaki emperyalist destekçilerin kanlı yüzünü bir kez daha bütün çıplaklığıyla göstermiş ve tüm dünyadan tepkiler yükselmişti.

Bunun üzerine ABD yönetimi “İsrail’in işgal ettiği yerlerden çekilmesinin zamanı gelmiştir” türünden açıklamalar yapmaya başladı. İsrail hükümeti de planlarının birinci aşamasını tamamladıklarını, bu nedenle de işgal edilen kentlerden çekilmeye başladıklarını duyurdu. Hemen ardından İsrail işgal güçleri arkalarında yanıp yıkılmış kentler ve binlerce ölü bırakarak bazı Filistin kentlerinden çekildiler.

Fakat bunun tümüyle dünya kamuoyunu yanıltmak, yoğunlaşan tepkiyi yumuşatmak amaçlı bir taktik olduğu en başından belliydi. İşgallerin sona erdiği söylenmesine rağmen Arafat’ın karargahı ve Filistinlilerin sığındığı Nativitas Kilisesi hala kuşatma altında tutuluyordu. Filistin şehirlerine giriş çıkışlar İsrail askerlerinin denetimindeydi ve en önemlisi İsrail ordu birlikleri en ufak bahaneyle Filistin kentlerine ya da köylerine günü birlik operasyonlar düzenleyip katliamlar yapmaya devam ediyorlardı. Fakat son hafta yaşanan işgaller, İsrail’in katliam politikasını daha bir açıklıkla gösterdi.

Yeni işgal ve katliamlar

İsrail ordusu 9 Nisan’da çekildiği Kalkilya’yı ve civarındaki üç köyü 27 Nisan’da yeniden işgal etti. İsrail ordusu Kalkilya’da sokağa çıkma yasağı ilan ettikten sonra bütün evleri teker teker aramaya başladı. Hamas’ın iki yerel liderinin de aralarında bulunduğu 20 kişi tutuklandı.

İsrail ordusunun bu hafta işgal ettiği ikinci kent Batı Şeria’daki El Halil oldu. Filistinli militanların 26 Nisan’da El Halil yakınlarındaki Adora Yahudi yerleşim birimini hedef alan saldırısında 4 İsrail’li ölmüştü. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin El Halil’de saklandıklarını ve Yahudilere dönük yeni saldırılar olabileceğini öne süren İsrail ordusu 28 Nisan’da kenti işgal etmeye başladı.

İsrail askerleri El Halil’de Filistin halkının direnişiyle karşılaştı ve yer yer şiddetli çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri direnişe geçenlerin üzerine ağır makinalı tüfeklerle ateş açtılar ve biri El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi, üçü güvenlik görevlisi olmak üzere en az 9 Filistinli’yi öldürdüler. 20 Filistinli çatışmalarda yaralanırken 17 kişi de İsrail askerleri tarafından tutuklandı.

İsrail’in katliamları Gazze’de de devam ediyor. Son olarak Gazze şeridinin Mısır sınırına yakın bölgesinde bir Filistinli kadın İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu vurularak öldü.

Direniş kararlılığı sürüyor

İsrail’in işgal ve katliam politikasını yeni biçimler altında sürdürmek istemesine Filistin halkının yanıtı gene direniş oldu. El Halil ve Kalkilya’da olsun, işgal edilen Filistin köylerinde olsun İsrail askerleri karşılarında boyun eğen, teslim olan insanlar bulamadılar. Her yerde şu veya bu ölçüde direniş gösterildi, çatışmalar yaşandı. Onlarca Filistinli bu çatışmalarda öldü.
Filistin halkı özgürlüğü için direnmeye devam ediyor.



Gazze Şaron’u bekliyor

İsrail’in, Batı Şeria’daki operasyonları hızını yitirse de hala sürerken Gazze Şeridi’nde halk da İsrail ordusunu bekliyor.

İngiliz Independent gazetesine göre Başbakan Ariel Şaron’un Filistinlilere yönelik savaşın ikinci aşaması olarak tanklarını Gazze Şeridi’ne göndereceğinden emin olan halk, güçlü İsrail ordusuna karşı “kum torbalarıyla” siperler hazırlıyor.

Filistin güvenlik güçleri, Erez geçiş noktasına kum ve toprak dolu torbalarla 5 metre yüksekliğinde siperler yaptı. Tenekeden barakalarındaki kalaşnikoflu güvenlik güçleri Şaron’un savaşının ikinci bölümüne hazır bekliyor. Filistinlilere göre, Şaron gerçekten de “terör ağını” çökertmek istiyorsa, İsrail ordusunun henüz işgal etmeye cesaret edemediği Gazze Şeridi’nin ilk hedef olması gerekirdi. Gazze Şeridi’nde İsrail’in zırhlı Merkava-3 tanklarının nasıl tahrip edileceğini bilen, kısa menzilli füzeler ve havan topları üretebilen ve bubi tuzakları kurmayı çok iyi bilen çok sayıda militan var. Gazze halkı, başlarına gelebilecek en kötü şeylere karşı hazırlık yapıyor. Bankalardan büyük miktarlarda para çekiliyor. İnsan hakları örgütleri, Batı Şeria’da olduğu gibi, dosyalarının İsrail askerlri tarafından çalınmasına karşı bilgisayarlarındaki arşiv dosyalarını kopyalıyor.

İnsan hakları avukatı Raca Sourani, gelecek günlerde olacaklara ilişkin beklentilerini şöyle anlatıyor: “Kötü, kapkara ve kanlı günler olacak. Hem Filistin hem İsrail kanı dökülecek. Filistinliler artık iyi kurbanlar olmamaya kararlı. Kaybedecek bir şeyleri kalmadı. İsrail Pandora’nın Kutusu’nu açtı. Moralimiz hiç bu kadar yüksek olmamıştı ve hiç bu kadar kararlı olmamıştık.” (...)



Cenevre’de Filistin halkıyla dayanışma eylemi

BİR-KAR olarak bir ayı aşkın bir süredir, emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı, direnen Filistin ve diğer ezilen halklarla dayanışma amacıyla kampanya yürütüyoruz. Bu çerçevede çıkardığımız afiş ve pullarımızı şehrin merkezi yerlerine yaygınca yaptık. Savaş karşıtı bildirimizi dağıttık.

ABD destekli siyonist İsrail savaş makinasının Filistin halkına karşı uyguladığı vahşet ve katliamı protesto etmek amacıyla, bölgemizde her Cuma günü, birçok kurum ve Filistinlilerin içinde yeraldığı savaş karşıtı protestolar ve mitingler yapılıyor.

Biz de bu faaliyetlere gücümüz oranında katıldık. Yaygın bildiri dağıtımı yaptık. BİR-KAR olarak çıkardığımız afişlerimizi döviz biçiminde düzenleyerek taşıdık. Yürüyüşte İsrail ve ABD karşıtı sloganlar oldukça sık sık ve coşkulu bir şekilde atıldı.

27 Nisan Cumartesi günü, anti-faşist güçlerin organizasyonuyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Bu yürüyüşe ve ayrıca Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerde ikinci tura geçen faşist Le Pen’e karşı yapılan yürüyüşe katıldık. Savaş karşıtı ve 1 Mayıs’la ilgili materyallerimizi dağıttık. Anti-faşist kitle ırkçı-faşist harekete karşı oldukça öfkeli ve tepkiliydi.

Filistinlilerle dayanışma yürüyüşüne yaklaşık 800, Le Pen karşıtı yürüyüşe ise yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Kahrolsun siyonizm, emperyalizm ve ırkçılık!
Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

BİR-KAR/Cenevre