4 Mayıs'02
Sayı: 17 (57)


  Kızıl Bayrak'tan
  Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs
  Geleceğimizi kazanmak için ihanet barikatını yıkalım!
  İstanbul'daki kutlamalar üzerinden 1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs'ın sunduğu verilerden yararlanmasını bilmeliyiz
  İstanbul'da 1 Mayıs haber ve yorumları...
  "Milli birlik" değil, sınıfın birlik ve dayanışma isteği öne çıktı!..
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  İşçi ağırlıklı 25 bin kişilik katılım
  Son yılların en coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs'ı...
  Zor dönemin bilinçli, inançlı ve soluklu devrimcileri.../2
  İllerde 1 Mayıs...
  Türk-İş Başkanlar Kurulu eylem takvimi açıkladı...
  Dünyada 1 Mayıs...
   Filistin'de son gelişmeler
   Filistin halkı direnmeye devam ediyor
   Kürdistan devrimi ile Türkiye devrimi üzerine düşünceler...
   Deniz, Yusuf, Hüseyin yaşıyor... Direniş geleneği sürüyor...
   Yaşayacaksan onun gibi yaşa, öleceksen onun gibi öl!..
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Kayseri’de 1 Mayıs...

“Emperyalist savaşa hayır!”

Kayseri’de 1 Mayıs kutlamaları için Genel-İş, Harb-İş ve KESK’in oluşturduğu tertip komitesi başvurmuş, Veterinerlik Fakültesi önünden Fuar Meydanı’na yürüyüş için izin verilmişti. Polis, Veterinerlik Fakültesi önünde toplanmaya başlayan kitlenin döviz ve pankart sopalarına el koydu. Hatta bazı şiarların listede yazılı olmadığı gerçekçesiyle kimi döviz ve pankartların alana sokulmasına izin vermedi. Kayseri polisinin izinli olan birçok şeye yasak getirmesi KESK ve Genel-İş tarafından tepkiyle karşılandı. Döviz ve pankartlar geri verilene kadar yürüyüşe başlanmayacağı bildirildi. Ardından bir kısım döviz ve pankart geri alındı ve kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi.

Gericilerin düzenlediği birçok eylemde her türlü rahatlığı ve güvenliği sağlayan polisin 1 Mayıs’a karşı saldırgan tutumu yürüyüş esnasında da devam etti. Alana giren herkes didik didik arandı. “Emperyalist savaşa hayır!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara sigorta!”, “Zamlara hayır!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Üç kapı üç kilit açılsın!”, kartondan yapılan anahtarlarla birlikte bizim taşıdığımız “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart ve birçok dövize el konuldu.

En önde “Yaşasın 1 Mayıs! Birlik, mücadele, dayanışma günü!” tertip komitesi imzalı bir pankart açıldı. Harb-İş eyleme iş çıkışı sonrası yaklaşık 70 kişi ile katıldı. Eyleme Genel-İş Kemerhisar Niğde Şubesi (60 kişi), Genel-İş Nevşehir Hacıbektaş Şubesi (60 kişi), Kayseri Eğitim-Sen (90 kişi), BES (10 kişi), SES (20 kişi), Tür Köy-Sen Yozgat Boğazlıyan Şubesi (25 kişi), Yunus Emre Derneği (40 kişi), İP (50 kişi), EMEP (75 kişi), ÖDP (30 kişi), HADEP (50 kişi) katıldılar. Toplam olarak 1 Mayıs mitingine 1000 kişi katıldı.

150 kişilik İHD kortejinde ise devrimci çevrelerin yanı sıra gençlik kitlesi yürüdü. Eylemde en canlı kortejler İHD ve HADEP kortejiydi. “Yaşasın ÖO Direnişi!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Emperyalist savaşa hayır!”, “Katil Şaron Filistin’den defol!” vb. sloganlar atıldı. Miting boyunca işçi ve kamu emekçileri sendikaları oldukça cansızdı.

Fuar alanına gelindiğinde tekrar bir arama yapıldı. Listede olmasına rağmen kalan dövizlere de burada el konuldu. Tertip komitesi adına konuşma yapan KESK Şube Başkanı Halil Ünal “Dövizlerimize ve attığımız sloganlara keyfi bir şekilde karşı çıkanların kimler olduğu, (polisi kastederek) emperyalist savaşa hayır dövizimizden bile kimlerin gocunduğu ortada. Emekçilerin sloganlarını silenler tarih önünde hesap verecek” şeklinde konuştu.

SY Kızıl Bayrak/Kayseri



1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerle konuştuk...

“Keşke tüm fabrikayı buraya yığabilseydik...”

- Kamu emekçileri bedeller ödeyerek bugünlere geldiler. Birçok kitlesel eylem gerçekleştirdiler. Sınıfın birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a neden daha iyi bir katılım örgütleyemediniz?

Eğitim emekçisi: Bizler biraz hakkımızı alınca galiba eski günleri unuttuk. Sendikamızı kurduk ve yetki istiyoruz. Bize yapılan haksızlıkları, istediğimizde çok iyi eylemlere dönüştürebiliyoruz. Devlet tarafından karşımıza alternatif olarak çıkarılan Kamu-Sen’i geçmeliyiz dedik. Ama bu geçiş sayısal rakamdan ibaret. Kararlı-militan duruşa sahip olan kamu emekçileri yerini sayı çoğunluğuna bıraktı. Bizler sınıf sendikacılığı bilinciyle 1 Mayıslar’a ses vermeliyiz.

- Daha önce 1 Mayıs’a katıldınız mı?

Tür Köy-Sen’den çiftçi: Daha önce de 1 Mayıs’a katıldım. Yalnız ‘80 öncesi ve sonrası diye ikiye ayırıyorum 1 Mayıslar’ı.

Daha önceden kimin neden ve nasıl eylem yaptığı anlaşılırdı. Eylemler daha açık, canlı, kararlı geçerdi. Şimdi ise formalite olarak kutlanan 1 Mayıs olarak yansıyor.

- 1 Mayıs sizce nasıl olmalı, dünya genelinde gelişen saldırılara (İMF’nin dayatmaları, Filistin katliamı vb.) nasıl cevap verilmeli?

Tür Köy-Sen’den çiftçi: Geçmişte insanlar sendikalı olalım diye çok çalıştı, bunun için tutuklandı, işten atıldı, birçok arkadaşımız öldü. Şimdilerde ise birçok insan sendikalı olmak istemiyor. Çünkü sendikaların bizden yana olmadığını biliyor. Bu sendikalara çöreklenen yılanları alaşağı etmezsek, zaten kötü olan durumumuz daha kötü olacak.

Herkes kendi emeğine saygı duymalı ve yüreklenmeli. Bizim yürekli oluşumuz ne kadar çok güce dönüşürse, Filistin de başka yerler de soluk alır. Arjantin’de insanlar ayağa kalktı, Türkiye tedirgin oldu.

- 1 Mayıs size ne ifade ediyor?

Harb-İş üyesi 1. işçi: Şu an görüyor ve atılan sloganları dinliyorum. “İşçiler birleşin, iktidara yerleşin!” diyoruz. Biz işçiler olarak burada çok azız. Çoğunluğu genç ve memur, onlar da bizim hakkımızı savunuyor ve bizden daha çok savunuyorlar. Yarın benim için daha farklı bir gün olacağa benziyor.
Harb-İş üyesi 2. işçi: Keşke tüm fabrikayı buraya yığabilseydik, keşke çocuklarımızı ve eşlerimizi de getirseydik. 700 bin nüfusu olan Kayseri’nin 10 bin kişisini getirseydik, durum daha farklı olurdu.

Harb-İş üyesi 3. işçi: Biz anatamirr ve hava ikmal işçileriyiz. Ürettiğimiz ise silah. Bu silahları kime karşı niçin üretiyoruz, hiç sormuyoruz. Filistin’de iki yaşındaki çocuklar belki de bizim yaptığımız silahlarla öldürülüyorlar. Biz çocuklarımız ölsün diye mi silah yapıyoruz? Buna dur demeliyiz. Bu gücü yakalamalıyız.

SY Kızıl Bayrak/Kayseri



Kamu emekçileri ve üniversite öğrencileri
eylemde buluştular:

“Faşizme karşı omuz omuza!”

27 Nisan günü kamu emekçileri sürgünlere karşı bir eylem gerçekleştirdiler. Eylemin yapıldığı saatlerde, “YÖK tasarısı geri çekilsin, soruşturma terörü durdurulsun! Herkes için eşit, parasız, ana dilde eğitim istiyoruz!” pankartı ve sloganlarla, Konak Sümerbank önüne yürüyen öğrencilerin önü 150 metre kala polis tarafından kesildi.

Bu esnada eylemlerini tamamlayan kamu emekçileri, dağılmak yerine polis çemberini geçerek öğrencilerle buluştular. Bu konudaki kötü örnekler gözönüne alındığında, bu dayanışma oldukça anlamlıydı. “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganının coşkuyla ve gür bir şekilde haykırılması kitleyi daha bir canlandırdı.

Kamu emekçilerinin öğrencilerle birleşmesiyle sayı 500’e yaklaştı. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kapılar açılsın ölümler durdurulsun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” vb. sloganlar atıldı. Öğrenciler eylemlerinde cezaevlerindeki tecrite ve Ölüm Oruçları’na da değindiler. YÖK’e ve yeni yasa tasarısına karşı öğrenci koalisyonunun hazırladığı basın metninin okunmasının ardından eylem sloganlarla sona erdi.

SY Kızıl Bayrak/İzmir



Öteki kentlerde 1 Mayıs...

* Samsun’da gerçekleşen 1 Mayıs mitingine 3000 kişi katıldı ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Samsun’da ilk kez Türk-İş, KESK ve DİSK’in oluşturduğu tertip komitesinin düzenlediği mitinge Tes-İş ve Petrol-İş’in yoğun katılımı oldu. İşçilerin kitlesel katıldığı mitingde siyasi partiler ve kitle örgütleri de yer aldı.

* Lüleburgaz’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına 3000 işçi ve emekçi katıldı. Eyleme Petrol-İş, Genel-İş, Eğitim-Sen, KESK, Tür Köy-Sen ile EMEP, ÖDP ve CHP’nin aralarında bulunduğu sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri katıldı.

* Trabzon’da 1 Mayıs kutlamalarına 1000 kişi katıldı.

* Sivas/Divriği Pazar Meydanı’nda düzenlenen eyleme Genel-İş, BTS, Tüm Bel-Sen’in yanısıra yasal sol partiler katıldı. Eyleme 500 kişi katıldı.

* Hopa’da 1000 kişi Pazar Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge çay ve fındık üreticilerinin kitlesel katılımı dikkat çekerken, liseli öğrenciler de AOBP ve paralı eğitimi protesto ettiler.

* Bolu Belediye Meydanı’nda Emek Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasına 200’ü aşkın kişi katıldı. Basın açıklamasına, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendika üyeleri katıldı.

* Urfa’da Emek Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 2500 kişi katıldı.

* Batman’da Petrol-İş Sendikası üyesi 2 bin kişi iş yeri girişinde 1 Mayıs’ı davul zurna eşliğinde halaylar çekerek kutladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan kutlamaların ikincisi ise Tek Gıda-İş Sendikası tarafından Tekel Tütün İşletmesi’nde yapıldı. SSK Batman Hastanesi’nde yapılan kutlamaya da yoğun bir katılım yaşandı. Hastanede yatan hasta ve okuldan çıkan öğrencilerin de katıldığı kutlamada hastane binasına “Bijî Yek Gulan” pankartı asıldı. Dördüncü kutlama ise DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası tarafından Makine İkmal Müdürlüğü bahçesinde çok sayıda belediye işçisinin katılımıyla gerçekleşti.

* Mardin’de Valilik tarafından yasaklanan kutlamalar, polisin engeline rağmen fiili olarak kutlandı. Kitleye müdahale eden polis bir HADEP yöneticisini gözaltına aldı.

* Van’da da HADEP İl Başkanı Mehmet Tekin, 1 Mayıs günü il binasının toplantı salonunda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına 150 kişi katıldı.

* 1 Mayıs kutlamaları için izin verilmeyen Ağrı’da kamu emekçileri ve işçiler bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen binası önünde toplanan 300 kişi Saat Kulesi’ne kadar yürüdü.

* İzin verilmeyen Hakkari’de de Emek Platformu basın toplantısı yaptı.

* HADEP Bingöl İl Örgütü, 1 Mayıs’ın alanlarda kutlanılmasına izin verilmemesi üzerine il binasında bir seminer düzenledi. Seminere 100’den fazla kişi katıldı.

* Siirt’te ise 1 Mayıs kutlamalarının yapılması için KESK’in yaptığı başvurunun kabul edilmemesi, Türk-İş Siirt Şubesi önünde yapılan bir basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasına yaklaşık 500 kişi katıldı.

(Günlük basından derlenmiştir....)