Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Ocak 2004
Sayı: 68
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Gençlik geleceği için savaşacak!
  İÜ gençliği mücadelede kararlı...
  İÜ'de soruşturma karşıtı eylemlerden...
  Ankara polisinden ailelere işbirlikçilik teklifi
  Mücadelemiz kazanıncaya kadar sürecek!
  YÖK Yasa Tasarısı'nda son durum...
  Gözaltı, tutuklama, soruşturma ve baskılar bizi yıldıramaz!
   YTÜ'de soruşturma terörü sürüyor!
  Sanal üniversiteler Türkiye'de!
  Sahte demokrat Ayhan Alkış!
  28 Aralık Ankara... Gençlik sözünü söyledi!
  Kampanya ve 28 Aralık çalışmamız
  Osmangazi Üniversitesi'nde faşist ÖGB terörü...
  Soruşturmalar kapsamlı bir saldrının parçasıdır
  Üniversitelerde "cadı avı"!
  Soruşturma ve tutuklama terörünün bilançosu
  Reformizm, tasfiyecilik ve gençlik hareketi
  Idrak halkının direnişi güçlenerek sürüyor!
  19 Aralık katliamı ülke genelinde eylemlerle protesto edildi...
  Gençlik 19 Aralık'ı eylem ve etkinliklerle lanetledi...
  İstanbul Liseli Gençlik Platformu Girişimi'nin faaliyetleri...
  Kocaeli Liseli Gençlik Platformu'ndan...
  MİT'in yeni sorgu odaları: Liseler
  Anadolu Liseli Gençlik Platformu Bülteni'nden...
  Onbeşler kemalist burjuvazi tarafından katledildi...
  Direnişin çocukları...
  Kommer'in arabasının yangını hala söndürülemiyor!
  Kavel'den Zonguldak'a ilmek ilmek örülen direniş...
  Demokratik Gençlik Hareketi neyi savunuyor!
  Ararat filmi sinemalarda gösterilmeyecek!
  Okurlardan, yoldaşlardan...



 
 
Soruşturma ve tutuklama
terörünün bilançosu

Ankara: 6 Kasım eylemine katıldıkları gerekçesiyle 67 öğrenci hakkında arama kararı çıkarıldı, toplam 6 öğrenci tutuklandı. Tutuklanan öğrencilerden 5’i kefaletle serbest bırakılırken, biri hala cezaevinde.

7 Ekim’de gerçekleştirilen tezkere karşıtı protesto nedeniyle 10 öğrenci hakkında “2911; gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet”ten dava açıldı.

ODTÜ’de geçtiğimiz sene bahar şenliklerine katılan 10’un üzerinde öğrenciye soruşturma açıldı.

ODTÜ’de açılış töreninde Kürşat Tüzmen’le tartıştığı gerekçesiyle bir öğrenci bir hafta uzaklaştırma aldı.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde stand açmak ve bildiri dağıtmak gerekçesiyle öğrencilere hem dekanlık hem de emniyet tarafından soruşturma açıldı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği kayıt döneminde öğrencilere yardım amacıyla kayıt masası açtı. Bunun sonucu 5 öğrenciye soruşturma açıldı ve iki öğrenciye kınama cezası verildi.

Gazi Üniversitesi’nde YÖK eylemine katıldıkları gerekçesiyle 5, sivil faşist saldırıya uğrayan 4 öğrenciye soruşturma açıldı.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nün girişine karakol kuran jandarma, tüm öğrencileri otobüslerden indirerek gerekçe belirtmeksizin tek tek aradı ve 6 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan ikisi tutuklandı.

“Demokratik Üniversite Konferansı” düzenleyen öğrencilerden 7’si 19 Aralık’ta silahlı eylem hazırlığı içinde olmak, bombalı pankart asmak ve DGM önü bombalamaları gerekçeleriyle gözaltına alındı, 3’ü tutuklandı.

İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi’nde açılış şenliğine katılan öğrencilerden 68’ine soruşturma açıldı. Yine YTÜ’de polis protestosundan 15, izinsiz stant açmaktan 5, 19 Aralık katliamı ile ilgili afiş ve şehit resimleri asmaktan 4, Ekim Devrimi ve parti kuruluş yıldönümü ile ilgili duvar gazetesi açamaktan 5, İÜ’de Kemal Alemdaroğlu’nu protesto etmekten 2 öğrenciye soruşturma açıldı. İstanbul Üniversitesi’nde ise son iki hafta içinde 100’ü aşkın öğrenciye farklı gerekçelerle 500 soruşturma açıldı. Soruşturma açılan öğrencilerden önce 46’sı, daha sonra 35’i soruşturma sonuçlanana dek ‘okula alınmama’ ile cezalandırıldı. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde afiş astıkları gerekçesiyle öğrencilere soruşturma açıldı.

Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi’nde bildiri dağıttığı gerekçesiyle iki öğrencinin elleri ÖGB tarafından kelepçelendi ve coplandı. Öğrencilerden biri beyin travması geçirdiği için hastaneye kaldırıldı.

Adana: Çukurova Üniversitesi’nde YÖK protestosuna katıldıkları gerekçesiyle onlarca öğrenciye soruşturma açıldı. Soruşturma karşıtı yapılan yürüyüşten dolayı da yaklaşık 20 öğrenciye soruşturma açıldı

Antakya: Mustafa Kemal Üniversitesi Öğrenci Derneği cezaevlerindeki sorunlara ve F tipi cezaevleri açılışına karşı başlatılan eylemlere destek verdiği gerekçesiyle kapatıldı.

Antalya: Üç üniversite öğrencisinin üzerine sivil polis otosu sürüldü, daha sonra arabadan inen polisler öğrencilere borularla saldırdı. Gözaltına alınan öğrencilerden biri polise mukavemet suçundan tutuklandı.

Edirne: Sivil faşistlerin saldırısına uğrayan ve biri ağır yaralanan öğrencilere rektörlük tarafından soruşturma, savcılık tarafından dava açıldı. Bunu protesto eden 27 öğrenciye de soruşturma açıldı.

Siirt: Belediye başkanının oğlunun düğününe katılmak, anadilde eğitim için dilekçe vermeyi düşünmek gerekçeleriyle öğrencilere soruşturma açıldı.

Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi’nde YÖK’ü protesto eden öğrenciler gözaltına alındı. 30 öğrenciye soruşturma açıldı.

Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi’nde 6 Kasım YÖK protestosuna katılarak parasız, eşit, bilimsel ve anadilde eğitim taleplerini dile getiren 52 öğrenciye soruşturma açıldı. “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş yasasına” muhalefet ettiği için soruşturulan 35 öğrenci ortak bir savunma verdi.

Van: 18 Haziran 2003 tarihinde yapılan “pişmanlık yasası” protestosuna katıldıkları gerekçesiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yönetimince 34 öğrenciye soruşturma ve 312. maddeden (PKK-KADEK ve onun lideri lehine slogan atmak) dava açıldı. Bu öğrenciler arasında okulu bitiren öğrenciler de bulunuyor.

11 Kasım günü YYÜ Kampüsü içerisinde A. Öcalan’a uygulanan tecridi protesto eden 24 öğrenci hakkında savcılık soruşturma başlattı.

6 Kasım günü kampüste YÖK’ü protesto etmek için yapılan basın açıklamasından dolayı iki Eğitim-Sen yöneticisi ve YÖDER (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği) başkanı hakkında savcılık soruşturma başlattı. YYÜ Rektörlüğü de YÖDER başkanı hakkında soruşturma açtı.

DEHAP’ın genel afla ilgili yaptığı basın açıklamasına dair açılan soruşturmalar zaman aşımına uğramasına rağmen açıklandı; Fen-Edebiyat Fakültesi’nden 3 öğrenciye verilen bir dönem uzaklaştırma cezasına 21 öğrenci daha eklendi.

Malatya: İnönü Üniversitesi öğrencileri 1 Mayıs eylemine katıldıkları gerekçesi ile haklarında açılan davadan beraat ettiler, ancak daha sonra üniversitenin açtığı soruşturma ile karşılaştılar.

Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuyan iki öğrencinin kaldıkları evden çıkarılmaları için TMŞ polisleri tarafından ev sahipleri üzerinde baskı oluşturuluyor.

Samsun: Çeşitli eylemlere katıldıkları gerekçesiyle onlarca öğrenciye soruşturma açıldı.