15 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/15

Direnişi büyütelim, 1 Mayıs’a hazırlanalım!
Taksim ısrarı, yaşamı saran yasak zincirini kırma iradesidir!
Taksim, 1 Mayıs meydanıdır!
1 Mayıs öncesinde işçi toplantıları
Devrimci 1 Mayıs faaliyetleri
“İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’ta alanlara!”
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek’te işçiler sözü aldı direnişi sonlandırdı
Metal işçilerinin gerçek kurtuluşu sınıfa karşı sınıf mücadelesindedir!
Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!
Alevi sorunu ve Alevi hareketi
Sermaye düzeni şiddet, yozlaşma, yolsuzluk sarmalında
Çürüme öylesine derin ki...
Baş verilse de, baş eğilmeyecek!
Suriyeli kadınlar Türkiye’de “kuma” olarak satılıyor
Tacizlere, baskıya, sömürüye karşı ses ver, diren!
Dünü ve bu günü ile kadın sorunu
Off-shore belgeleri: Hırsızlık, yolsuzluk düzeninin aynası
Libya iç çatışmalar, yağma, yoksulluk, sefillik girdabında
Yağma ve sömürü üzerine kurulu zenginlik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni Çeltek’te işçiler sözü aldı direnişi sonlandırdı

 

Amasya’da bulunan Yeni Çeltek maden ocağında işçiler, Soma’ya gönderilmek istenmelerine karşı başlattıkları açlık grevinin 10. gününde aldıkları söz üzerine direnişi sonlandırdılar.

7 Nisan

Farklı kentlerden ve maden ocaklarından işçilerin dayanışma mesajları göndermesinin yanı sıra, direniş alanına dayanışma ziyaretleri yapıldı. Tokat ve Amasya’dan üniversite öğrencileri maden işçilerini ziyaret etti.

8 Nisan

Direnişe dair tartışmaların yaşandığı Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nda bürokratların işçilere destek olmaması işçi yakınları tarafından da tepkiyle karşılandı. Açlık grevindeki madencilerden birinin yakını, sendika yönetiminin Yeni Çeltek işçileri için açıklama bile yapmamasına tepki göstererek şunları söyledi: “Her yere destek için işçiyi gönderen sendika genel merkezi, iş bize gelince tık yok! Buranın işçisi Kütahya özelleşmesin diye Kütahya’ya gitti, farklı sorunlar için Ankara’ya, Zonguldak’a bir sürü yere gitti, en son geçen 1 Mayıs’ta bir otobüs buradan ve diğer şubelerden otobüs otobüs işçiyi Zonguldak’a yığdılar, buraya bırak işçiyi getirmeyi adamlar açıklama yapamıyor! Satılmışlar!”

9 Nisan

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, bir önceki gün Amasya’ya geldiğinde, madenciler adına bir heyet bakanla görüşme gerçekleştirdi. Ancak bakan işçilerin taleplerini Enerji Bakanı’na ileteceğini öne sürerek, “Tüm Türkiye duydu artık eylemi bitirsinler” dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, bakanla yapılan görüşmeyi yeraltındaki işçilere anlattı. İşçiler ise bakanın “eylemi bitirsinler” sözüne tepki göstererek kararlı bir duruşla bunu reddettiler.

İşçilerin taleplerini görmezden gelmesi ve eylemi bitirmelerini istemesi, hem yeraltında hem de yer üstünde hükümete yönelik tepkileri arttırdı.

10 Nisan

İşçi aileleri, 12 Nisan’da yapmayı planladıkları eylem için maden ocağının bulunduğu bölgedeki esnafı gezerek, dükkanların camlarına eylem çağrısının yer aldığı afişleri astı.

Öte yandan, Soma Ege Linyit İşletmeleri’nden işçiler, direnişçi sınıf kardeşleriyle dayanışmak için hazırladıkları pankartı göndererek, Yeni Çeltek maden ocağının önüne astırdılar.

11 Nisan

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, gece saatlerinde yeraltında açlık grevi direnişini sürdüren maden işçilerini ziyaret etti. Ancak Akçul, eylemi herkesin duyduğunu belirterek işçilerden eylemlerini sonlandırmalarını istedi. İşçilerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu, sorunun bundan sonra müzakere ile çözülebileceğini öne süren Akçul, “Dışarıdan ahkam kesmek kolay” gibi ifadelerle sınıf devrimcilerini de işçilere hedef gösterdi.

“İşçilerin sağlığını korumak” için sendika üyesi tüm işçileri seferber ederek maden patronlarını köşeye sıkıştırmak yerine kararlılıkla süren direnişi sonlandırmaya çalışan Akçul’a direnişçi işçiler de tepki gösterdi.

Öte yandan, direnişteki madencilerle dayanışma mesajları da gelmeye devam etti. İzmir’de direnen Kastaş işçileri ve Ankara TEGA’dan işçiler, direnişi selamlayan mesajlar gönderdiler.

12 Nisan

İşçi ailelerinin günlerce duyurusunu yaptığı eylem jandarma tarafından engellendi. Sabah saatlerinde basın açıklaması yapan ailelerin yol kesme eylemi girişimine jandarma engel oldu.

Soma Ege Linyit İşletmeleri’nden işçiler Yeni Çeltek’e gelerek dayanışmada bulundular. Genel Maden İşçileri Sendikası genel merkezinden ve şubelerinden sendikacılar da işçileri ziyaret etti.

13 Nisan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Müsteşarı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Yeni Çeltek’e gelerek direnişçi maden işçileriyle görüştüler. Müsteşar ve müdür, işçilerin Soma’ya gönderilmeyeceği, eksiklerin tamamlanarak Yeni Çeltek ocağının açılacağı sözünü verdiler.

Kameralar önünde verilen sözlerin ardından taleplerini kazandıklarını belirten işçiler, açlık grevini sonlandırarak ocaktan çıktılar.

Direnişçi işçiler “Zafer haklının, zafer mücadele edenin, zafer Yeni Çeltek’in, zafer bizimdir! Yaşasın işçi sınıfı, yaşasın birlik!” açıklamasında bulundular.

 

 

 

 

TJK’da 22 Nisan’da grev başlıyor

 

Türk-İş’e bağlı TOLEYİS Adana Şube Başkanı Metin Sav, Türkiye Jokey Kulübü’nde örgütlü oldukları 18 iş kolunda sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin resmi arabulucu düzeyinde de anlaşmazlıkla sonuçlandığını açıkladı. Sav, “Tüm iyi niyetlerimize karşın TİS görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Grev kararı aldık” dedi. 

Türkiye Jokey Kulübü’ne bağlı Veliefendi başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Elazığ, Diyarbakır hipodrom müdürlüklerinde, Karaçabey ve Mahmudiye Hara müdürlüğünde, İzmit aşım istasyonu ile Kocaeli Kartepe hipodrom müdürlüğünde grev kararının asıldığını bildiren Sav, “TJK bünyesinde bin 700 çalışanımızın haklarını korumak, onlara daha iyi bir yaşam hakkı ve çalışma imkânı sağlamak bizlerin görevi. Çok önemli bir gelişme yaşanmaz ise, TJK’ya bağlı tüm birimlerde 22 Nisan’da greve gideceğiz” diye konuştu.

 
§