15 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/15

Direnişi büyütelim, 1 Mayıs’a hazırlanalım!
Taksim ısrarı, yaşamı saran yasak zincirini kırma iradesidir!
Taksim, 1 Mayıs meydanıdır!
1 Mayıs öncesinde işçi toplantıları
Devrimci 1 Mayıs faaliyetleri
“İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’ta alanlara!”
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek’te işçiler sözü aldı direnişi sonlandırdı
Metal işçilerinin gerçek kurtuluşu sınıfa karşı sınıf mücadelesindedir!
Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!
Alevi sorunu ve Alevi hareketi
Sermaye düzeni şiddet, yozlaşma, yolsuzluk sarmalında
Çürüme öylesine derin ki...
Baş verilse de, baş eğilmeyecek!
Suriyeli kadınlar Türkiye’de “kuma” olarak satılıyor
Tacizlere, baskıya, sömürüye karşı ses ver, diren!
Dünü ve bu günü ile kadın sorunu
Off-shore belgeleri: Hırsızlık, yolsuzluk düzeninin aynası
Libya iç çatışmalar, yağma, yoksulluk, sefillik girdabında
Yağma ve sömürü üzerine kurulu zenginlik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

 

Devrimci 1 Mayıs faaliyetleri

 

Sınıf devrimcileri devrimci 1 Mayıs faaliyetleriyle işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyor.

8 Nisan günü sınıf devrimcileri Küçükçekmece’de gerçekleştirdikleri afiş faaliyeti ile işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a çağırdı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) imzalı “Kölelik düzenine karşı 1 Mayıs’a!” ve “İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’a!” afişleri Sefaköy merkez, Borusan çevresi, Halkalı Caddesi fabrikalar yolu ve İnönü Mahallesi işçi servis güzergahlarına yapıldı.

Kartal’da E-5 üzerinde işçi ve emekçilerin geçiş güzergahı olan Esenyalı Köprüsü, Kartal Köprüsü, Vergi Dairesi ve Keresteciler durağında ajitasyonlar eşliğinde BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Kıdem tazminatının gaspı ve kiralık işçi büroları gibi gündemde olan saldırılara ilişkin “İşçiler buluşuyor” şiarıyla gerçekleştirilecek panele çağrı yapan bildiriler de faaliyet sırasında kullanıldı. Dağıtımlar sırasında gündemler üzerine işçilerle sohbet edildi.

1 Mayıs afişleri ve 24 Nisan’da gerçekleştirilecek ‘İşçilerin birliği halkların kardeşliği’ pikniğinin afişleri, Kartal merkeze ve Kartal Köprüsü’ne asıldı. “Devrimci 1 Mayıs!” çağrısının yer aldığı Kızıl Bayrak gazetesi de Bankalar Caddesi’nde işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

24 Nisan’da Anadolu Yakası’nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs pikniği için Kadıköy’de de çağrı faaliyetleri sürdürülüyor. Piknik ve 1 Mayıs afişleri Caferağa, Halitağa ve Osmanağa mahallelerinde kullanılırken faaliyet sırasında çok sayıda kişiyle 1 Mayıs üzerine sohbet edildi.

9 Nisan günü Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde de stand açılarak saldırı yasasının geri çekilmesi için imzalar toplandı. Faaliyet sırasında pek çok işçi ile saldırı yasaları ve 1 Mayıs üzerine sohbet edildi.

Öte yandan, 1 Mayıs ve öncesinde gerçekleştirilecek pikniğin afişleri Dudullu-İMES hattı, Kadosan, Esenşehir, Emek ve Sarıgazi mahallelerine yapıldı.

Kadıköy’de de 1 Mayıs bildirileri yoğun bir şekilde dağıtılırken aynı zamanda Kızıl Bayrak satışı da gerçekleştirildi. İşçi ve emekçiler yapılan ajitasyonlarla 1 Mayıs’ta alanlara çağrıldı. Faaliyet sırasında çevredekilerle süreç üzerine sohbet edildi. Bildiri dağıtımı esnasında provokasyon yaratmaya çalışan bir kişi sınıf devrimcileri tarafından çevredekilere teşhir edilerek alandan uzaklaştırıldı.

Gebze’de İşçilerin Birliği Derneği, Eski Çarşı çeşme önünde stand açarak gazete GREV dağıtımı yaptı. Konuşmalarla yapılan dağıtımda İnci Plastik, SCA Yıldız, Yeni Çeltek, IFF Aroma, Kastaş Kauçuk direnişleri anlatılarak dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı. Sohbet edilen birçok işçi ve emekçiye gerçekleşecek olan 1 Mayıs etkinliği davetiyesi verildi.

Sincan İşçi Birliği 10 Nisan günü Sincan tren istasyonu çıkışında açtığı standla işçi ve emekçileri kölelik koşullarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırdı. Açılan standda kıdem tazminatının gaspı, taşeron çalışma ve özel istihdam bürolarına karşı imza toplanırken, işçi ve emekçilerle sohbetler edildi. Dağıtılan bildirilerle 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapılırken, imza atan işçi ve emekçiler 24 Nisan’da işçi bülteni GREV’in çağrısıyla yapılacak olan işçi forumuna davet edildi.

BDSP: Kölelik düzenine karşı 1 Mayıs’a

BDSP tarafından ise Sincan’da bulunan işçi servis güzargahlarına afiş yapıldı.

Ankara’da İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, Kastaş Kauçuk’un İvedik OSB’de bulunan Ankara temsilciliğinin önüne “Kastaş’ta emeği ve onuru için direnen kadın işçiler yalnız değildir” yazılı ozalit asarak “Kastaş işçisi onurumuzdur” yazılamalarını satış bürosunun dört bir tarafına yazarak direnişin sesini Ankara’ya taşıdı. İvedik OSB ve Batıkent’te de BDSP “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî yek gulan” yazılamaları yaparak emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

Esenyurt’ta ise Kızıl Bayrak gazetesi ve 24 Nisan etkinliğinin davetiyeleri bölgede bulunan emekçilere ulaştırılıyor. Her hafta düzenli olarak gazete satışı gerçekleştirilen noktalarda, 1 Mayıs bildirileri eşliğinde satışlar gerçekleştiriliyor, 1 Mayıs çağrısı yapılıyor. Emekçilerle sosyal yıkım saldırıları, 1 Mayıs ve siyasal gündem üzerine sohbet ediliyor.

Esenyurt polisi de 1 Mayıs’la birlikte yükselen devrimci faaliyet temposuna tahammülsüzlüğünü göstermeye devam ediyor. Belediye ve polis ekipleri uzun bir süredir ilericilerin-devrimcilerin tüm afişlerini hemen söküyor ya da boyuyor. 8 Nisan Cuma günü Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısını Esenyurt Tabela durağında emekçilere ulaştıran sınıf devrimcilerini GBT kontrolü bahanesiyle taciz etmeye çalışan kolluk güçleri, bir sınıf devrimcisine yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle tebligatta bulundu. Devam ettirilen faaliyette birçok emekçiye gazete ve 1 Mayıs bildirisi ulaştırıldı.

1 Mayıs afişleri dört bir yanda!

BDSP’nin “Kölelik dayatmalarına karşı 1 Mayıs’a!” ve “İşçilerin birliği halkların kardeşliği için 1 Mayıs’a!” şiarlı afişleri Esenyurt’un emekçi mahallelerine, ana geçiş güzergahlarına, sanayi bölgelerine yaygın bir şekilde yapılıyor. Esenyurt depo, Saadetdere, Doğan Araslı Caddesi, Tokat Mahallesi girişi, Kuruçeşme Mahallesi ve sanayi, Dereyolu, Kıraç, Yeşilcami, Balıkyolu Köprüsü, Bereket Pastanesi, Amasyalılar Caddesi, Yeşilkent Mahallesi’ne  yaygın bir şekilde taşınan afişlerle 1 Mayıs çağrısı yükseltildi.

1 Mayıs çalışmalarına hız veren İstanbul Üniversitesi DGB, gerçekleştirdiği çocuk istismarı forumunun ardından belgesel gösterimi için hazırlık yapıyor. Son dönemlerde Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuklara yönelik istismar haberlerine, Yeni Çeltek’te maden işçilerinin açlık grevine ve Kürt halkına yönelik yürütülen imha savaşına dair İstanbul Üniversitesi ve Vezneciler Metrosu çevresine yazılama yapıldı.

DGB’liler 1 Mayıs’a hazırlık kapsamında birçok yerde 1 Mayıs toplantısı yapma kararlarını yurtlarda da hayata geçirdiler. Toplantıda 1 Mayıs ve güncel sorunlar üzerine planlama yapıldı. Yurtlarda süren baskı koşulları üzerine de yapılacakların planlandığı toplantı eğitim sisteminin niteliksiz ve anti bilimsel olması üzerine konuşularak sonlandırıldı.

DGB, 16 Nisan’da Kadıköy DGB bürosunda yapacağı 1 Mayıs toplantısının çağrısını yaygın bir şekilde yapmaya devam ediyor. Kadıköy ve çevresinde yapılan afişler ve bildiri dağıtımları ile toplantıya çağrı yapılıyor. Üniversitelerde de çağrısı yapılan etkinlik 16 Nisan tarihinde saat 18.00’de gerçekleşecek.

Sınıf devrimcileri de Kadıköy’de 1 Mayıs çalışmaları kapsamında 13 Nisan günü Halitağa, Yeldeğirmeni ve Ayrılık Çeşmesi’ne 1 Mayıs’a çağrı afişleri ve 24 Nisan’da yapılacak olan 1 Mayıs pikniğinin afişlerini yaptı.

Afiş çalışması esnasında bir sivil polisin taciziyle karşılaşan sınıf devrimcileri polisin tehditlerine kulak asmayarak faaliyete devam etti.

Gebze’de de sınıf devrimcileri Feniş, Gebze merkez ve Erişler’de çağrı afişleri yaptı. Ayrıca işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a çağıran BDSP imzalı bildiriler Erişler’de dağıtıldı. Dağıtım esnasında sohbet edilen emekçiler 1 Mayıs öncesinde gerçekleşecek olan etkinliğe çağrıldı.

Bursa’da ise Mudanya ve İzmir yolu ile merkeze, Namazgah, Heykel, Küçüksanayi, Ataevler, Fethiye, Organize Sanayi girişleri, Kültürpark’a 1 Mayıs afişleri yapıldı. Polis ve zabıta ise afişleri tahammülsüzlükle karşılayarak sabah saatlerinde yapılan afişleri birkaç saat içerisinde söktü. Afiş yapan BDSP’lilere de “Çevre kirliliği” bahanesiyle para cezası kesildi.


 
§