31 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/29

Topyekûn savaşa karşı birleşik direniş!
Emperyalizme, işbirlikçilerine ve gericiliğe karşı birleşik mücadele!
İçeride ve dışarıda devlet terörü!
Kürt halkına karşı kirli ittifak
İncirlik emperyalist koalisyona açılıyor
Kiminle barışacağız?
Birlikte direnelim! - D. Baran
KESK taleplerini ve eylem takvimini açıkladı
Yeni sendika ve metal işçilerinin görevleri
Sermayenin savaşına karşı sınıf savaşı! - B. Çağ
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı
Arçelik LG işçileri mücadeleye devam ediyor!
İş cinayetleri durmuyor
“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. I. Lenin
Zulmünü arttıran sistemin karşısına birliğimizin gücüyle çıkıyoruz
DGB Yaz kampı başarıyla gerçekleştirildi: Artık daha güçlüyüz!
Almanya’da kitlesel ve öfkeli protestolar
Filistin’de binler Ahmed Saadat’a saldırıyı kınadı
DAF’ta TİS ve grev
İstanbul’da sınıf devrimcilerine polis operasyonu
“Bizim kararlılığımızla boy ölçüşemeyecekler”
Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır!
Günay Özarslan’a kitlesel uğurlama
Operasyon saldırısı ve Suruç katliamı protesto edildi
Suruç katliamı raporu açıklandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Operasyon saldırısı ve Suruç katliamı protesto edildi

 

IŞİD çetelerinin Suruç’ta gerçekleştirdiği katliam ve çeteleri besleyen sermaye devletinin ilerici ve devrimci güçlere yönelik operasyon saldırısı çeşitli kentlerde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Mersin’de katliam protestosu

Suruç katliamı, 24 Temmuz’da Mersin’de gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Forum AVM önünde toplanan kitle sloganlarla Kuşhimoto Sokağı’na kadar yolu kapatarak yürüdü.

Kavşakta yolu kapatarak eyleme devam edilirken “Acımız, öfkemiz ve üzüntümüz büyük” denilen açıklamada katliamın sorumlularında hesap sorulacağı belirtildi. AKP ve IŞİD çetelerinden hesap sorma kararlılığının dile getirildiği açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. DGB’nin de destek verdiği eylem oturma eyleminin ardından sona erdi.

Sarıgazi’de Suruç anması

Suruç’ta katledilen Duygu Tuna için Sarıgazi Festival Alanı’nda açılan taziye çadırına 24 Temmuz’da polis saldırısının ardından, taziye çadırı Tuna’nın halasının dükkânına taşındı. Saldırıyı protesto etmek ve katledilenleri anmak için HDP Sarıgazi ilçe binası önünde toplanan kitle sloganlarla taziye yerine yürüyüş yaptı.

Taziye yerinde ESP adına yapılan konuşmada, Suruç katliamının katillerinin belli olduğu ve hesabının mutlaka sorulacağı vurgulandı. Ardından HDP adına yapılan konuşmada ise bu sabah gerçekleşen gözaltı saldırısı ve Günay Özarslan’ın katledilişi kınadı.

Eyleme aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici güçler destek verdi

Ankara’da HDK’den protesto

HDK bileşenlerinin çağrısıyla 24 Temmuz’da Yüksel Caddesi İnsan Hakları önünde bir araya gelen devrimci ve ilerici güçler operasyon saldırılarını protesto etti.

HDK adına yapılan açıklamada Suruç katliamı başta olmak üzere bütün bir Rojava ve Kobanê direnişi sürecinde devletin ve dinci-gerici AKP’nin IŞİD’e olan desteği teşhir edildi. Gözaltı, operasyon dalgası ve Günay Özarslan’ın katledilmesi protesto edildi. Saldırıların ilerici ve devrimci güçlerin tamamına yönelik olduğu belirtilerek devrimci dayanışmayı yükseltme ve “halkların kardeşliği” şiarıyla mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Eyleme BDSP, DGB ve Halk Cephesi de katılım sağladı.

Bursa’da gözaltı protestosu

Operasyon furyasında Bursa’da da 14 HDP üyesinin gözaltına alınması 25 Temmuz’da Kent Meydanı’nda protesto edildi. Yapılan açıklamada gözaltına alınanların tek yaptığının Suruç’taki vahşi katliamı protesto etmek olduğu ifade edildi. Katliama tepki göstererek insani bir tavır sergileyenlerin ‘terörist’ olarak lanse edilmesi teşhir edildi.

Adana'da basın açıklaması

HDK-HDP tarafından 25 Temmuz’da Adana’da yapılan eylemde katliam ve gözaltı saldırısı protesto edildi.

İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasında Suruç katliamı ile birlikte artan baskılara dikkat çekilerek “Askeri saldırlar ve bombalamalar, siyasal gözaltı operasyonları ve baskılar bir an önce durdurulmalıdır. Konuşarak ve müzakere ile çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur” denildi.

Eyleme BDSP’nin de arasında olduğu devrimci ve ilerici güçler destek verdi.

İzmir’de polis saldırısı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Suruç’ta gerçekleştirilen katliamı ve arkasından devreye sokulan operasyon saldırısını 25 Temmuz’da protesto etti.

Polisin barikat kurarak yürüyüşü engellemesi karşısında açıklama YKM önünde yapıldı. Suruç katliamının ve arkasındaki güçlerin teşhir edildiği açıklamada artan savaş ve saldırganlığa dikkat çekildi.

Açıklama saat 20.00’de Sevinç Pastanesi önünde yapılacak eylemin duyurusuyla sonlandırıldı. Çağrı üzerine Sevinç Pastanesi önünde toplanan kitle sloganlarla bekleyişini sürdürürken alınan yürüyüş kararı için polisle görüşme yapıldı. Ancak bu sırada polis göstermelik olarak “dağılın” anonsu yapar yapmaz kitleye saldırdı. Polis saldırısı sırasında 9 kişinin gözaltına alındığı, 1 kişinin ise yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Kızıl Bayrak / İzmir-Bursa-Ankara-Mersin-Adana

 

 

 

 

Kayseri’de saldırılara tepki

 

Sınıf devrimcilerine ve toplamda ilerici ve devrimci güçlere yönelik operasyon ve gözaltı saldırısı 26 Temmuz’da Kayseri BDSP’nin çağrısıyla yapılan eylemle protesto edildi.

Kayseri Meydanı’nda “Gözaltılar serbest bırakılsın! / BDSP” ozalitinin arkasında toplanan emekçiler basın açıklamasına başlamasından kısa bir süre sonra polisin gözetimindeki sivil faşistlerin saldırısına uğradı.

Saldırıya rağmen, Emin Karadurdu tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi:

Soma’da, Torunlar’da, Ermenek’te işçileri katledenler, Suriye halklarını kıyımdan geçirenler Kobanê’de kendi kaderini eline almak isteyen Kürt halkının mücadelesini boğmaya çalışanlar, SGDF üyesi gençleri alçakça öldürenler, bu günde, eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşamın yolunu gösteren ve bunun için mücadele edenlere saldırıyor; gözaltına alarak, katlederek susturacağını sanıyorlardı.

İşçilerin birliği halkların kardeşliği mücadelesi, baskı, gözaltı, tutuklama ve katliamların panzehridir. Gözaltında tutulan özelde BSDP’liler, genelde tüm devrimci ve ilericiler derhal serbest bırakılmalıdır.”

Eyleme HTKP, Halk Cephesi ve SDP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


 
§