31 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/29

Topyekûn savaşa karşı birleşik direniş!
Emperyalizme, işbirlikçilerine ve gericiliğe karşı birleşik mücadele!
İçeride ve dışarıda devlet terörü!
Kürt halkına karşı kirli ittifak
İncirlik emperyalist koalisyona açılıyor
Kiminle barışacağız?
Birlikte direnelim! - D. Baran
KESK taleplerini ve eylem takvimini açıkladı
Yeni sendika ve metal işçilerinin görevleri
Sermayenin savaşına karşı sınıf savaşı! - B. Çağ
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı
Arçelik LG işçileri mücadeleye devam ediyor!
İş cinayetleri durmuyor
“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. I. Lenin
Zulmünü arttıran sistemin karşısına birliğimizin gücüyle çıkıyoruz
DGB Yaz kampı başarıyla gerçekleştirildi: Artık daha güçlüyüz!
Almanya’da kitlesel ve öfkeli protestolar
Filistin’de binler Ahmed Saadat’a saldırıyı kınadı
DAF’ta TİS ve grev
İstanbul’da sınıf devrimcilerine polis operasyonu
“Bizim kararlılığımızla boy ölçüşemeyecekler”
Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır!
Günay Özarslan’a kitlesel uğurlama
Operasyon saldırısı ve Suruç katliamı protesto edildi
Suruç katliamı raporu açıklandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İncirlik emperyalist koalisyona açılıyor

 

Türk sermaye devleti ve onun Washington’daki efendileri arasında IŞİD’e karşı yapılacak operasyonlarda İncirlik’in kullanılması konusunda son görüşmeler yapıldı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamada değindiği, ancak detayına girmediği İncirlik Mutabakatı’nın ayrıntıları 24 Temmuz’da basına yansıdı.

Emperyalistlerin İncirlik ve Türkiye hava sahasını kullanmasına ilişkin mutabakatta IŞİD ve El Nusra gibi dinci gerici örgütlerin asıl hedef olduğu açıklandı. Hükümetin, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan mutabakatı vakit geçirmeden devreye sokmak istediği öne sürülürken mutabakatta, İncirlik Üssü’nün kullanımında, ‘gerekli görüldüğü’ tanımına yer verilmesi, Ankara’nın üssün kullanımıyla ilgili kendisine ‘esneklik payı’ bırakma manevrası olarak yorumlandı.

Uçuşa yasak bölge iddiası

Yansıyan haberlere göre Obama’nın IŞİD’le mücadele temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen başkanlığındaki ABD heyeti ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun çerçevesini çizdiği mutabakatın ana hatları şu şekilde:

 - Türkiye-Suriye sınırının Mare-Cerablus arasındaki 90 km’lik alan uçuşa yasak güvenli bölge ilan edilecek. 

- Halihazırda ÖSO ve kısmen IŞİD’in bulunduğu bölgede yasaklı alanın derinliği 40-50 km olarak düşünülüyor. Özellikle Türkiye’ye yeni bir göç dalgasını tetikleme kapasitesine sahip bu bölgenin tamamen IŞİD, El Nusra gibi radikal dinci örgütlerin eline geçmesine izin verilmeyecek. 

- Bu bölgenin havadan güvenliğini (taarruz ve keşif dahil) ‘gerekli görüldüğünde’ ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin savaş uçakları sağlayacak. Yine ‘gerekli görüldüğünde’ Türk savaş uçakları da benzer görevi üstlenebilecek.

- Bunun için ‘gerekli görüldüğünde’ silah, bomba ve füze yüklü ABD ve koalisyon güçleri uçakları İncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nı kullanabilecekler. 

- Güvenli bölgenin sağlanmasında ‘gerekli görüldüğü’nde Türkiye, topçu birlikleriyle destek verebilecek.

PYD’ye tehdit

- Üssün kullanımı Türk Hava Kuvvetleri ile koordine edilecek. Güvenli bölge ilanından sonra rejime ait hava unsurlarının burada uçmasına izin verilmeyecek. 

- Mutabakat doğrudan Suriyeli Kürtlerin PYD’sini hedef almıyor. Ancak PYD güçlerinin bölgenin güvenliğini ve Türkiye sınırını tehdit edici ve tehlikeye düşürecek tutum takınması (örneğin demografik yapıyı bozacak zorlayıcı tutum) halinde gereken müdahale yapılabilecek. 

- İncirlik’e muharip kara gücü gelmesi söz konusu değil. Ancak ABD ve koalisyon uçaklarının oluşabilecek teknik ihtiyaçlarını gidermek için üsse mevcut teknik askeri uzmanlara ek olarak 40-50 kişilik askeri teknik heyet gelebilir.

- ABD ve koalisyon güçleri uçakları acil durumlarda İncirlik dışında bölgedeki Batman, Diyarbakır ve Malatya-Erhaç gibi üsleri de kullanabilecek.

ABD İncirlik hakkında konuşmadı

Diğer yandan Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ABD’nin operasyonlarda kullandığı üsler hakkında açıklama yaptı. Bu üslerden birinin İncirlik olup olmadığını doğrulamayan Earnest, İncirlik’le ilgili konuşmamasının nedeninin “belli operasyonel güvenlik kaygıları” olduğunu söyledi.

Earnest, Obama ile Erdoğan arasında önceki gün yapılan telefon konuşmasında “IŞİD’le mücadele koalisyonu çerçevesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin arttırılması” konusunun ele alındığını kaydetti.

Earnest’in sözleri şu şekilde:

Belli operasyonel güvenlik kaygıları nedeniyle İncirlik konusunda konuşamam. Şimdiye kadar kabul ettiğimiz durum, koalisyonun farklı görevler için Avrupa ve Ortadoğu’daki farklı üslere erişimi olduğudur. Bunlar arasında istihbarat ve keşif faaliyetleri, arama kurtarma, yakıt ikmali ve hava saldırıları düzenleme gibi görevler yer alıyor.”

 

 

 

 

ABD’den sermaye devletine destek

 

Güney Kürdistan’da gerilla mevzilerini bombalayan Türk sermaye devletine emperyalist efendisinden destek geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 28 Temmuz’da yaptığı açıklamada “PKK’yi terör örgütü olarak kabul ettiklerini ve Türkiye’nin bu örgüte karşı kendini savunma hakkı olduğunu” söyledi.

İncirlik teşekkürü

Geçtiğimiz günlerde İncirlik Hava Üssü’nün emperyalist koalisyon güçlerinin kullanımına açılmış olmasını sevinçle karşılayan Kirby, “IŞİD'e karşı verdikleri mücadelede kendilerine destek olan” Türk sermaye devletine teşekkür etti ve “Terör örgütü IŞİD’e karşı ortak mücadelede, Türkiye’nin bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasına ve desteğine minnettarız” dedi.

Kirby, “Suriye’deki IŞİD tehlikesine karşı neler yapmamız gerektiğine dair Türkiye ile müzakere içerisindeyiz ve onların işbirliği bizim için çok önemli” diye konuştu

Kendini savunma hakkı”

“PKK’nin de IŞİD’e karşı savaştığı, bu bağlamda Türkiye’nin bu örgütle savaşanlara saldırmasının karmaşa yaratıp yaratmadığı” sorusunu da yanıtlayan Kirby şunları kaydetti:

Türkiye’nin bu örgüte karşı kendini savunma hakkının farkındayız. PKK’nin bazı durumlarda IŞİD’e karşı savaştığının farkındayız, fakat kendileri bir terör organizasyonudur ve onları ‘Yabancı Terör Örgütü’ olarak belirledik. IŞİD’e karşı mücadelede PKK ile işbirliği, koordinasyon veya iletişim halinde değiliz. IŞİD’e karşı 62 ülkenin yardımıyla mücadele etmekteyiz. Özellikle Suriye’de, ABD Savunma Bakanlığı ılımlı Suriyeli muhaliflerle eğit-donat programı bağlamında çalışmakta. IŞİD ile mücadele devam edecek, bu sebeple bütün koalisyon ülkelerine ve Türkiye’ye minnettarız. IŞİD’e baskımız, Türkiye’nin şu anda PKK’ye karşı ne yaptığı ve gelecekte ne yapacağına bakılmaksızın azalmadan devam edecek.”

Saldırı hakkımız saklı”

Kirby, “ABD yönetiminin PKK’yı terör örgütü olarak tanımasına rağmen örgüte yönelik bugüne kadar herhangi bir saldırısının bulunmadığı” yorumu üzerine, saldırı hakkını saklı tuttuklarını belirterek “PKK’yi asla savunmadık. PKK, terör organizasyonudur ve dünyanın her tarafında teröristlere karşı mücadele hakkımızı saklı tutmaktayız” diye konuştu.

 
§