24 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/28

Suruç’ta katleden sermaye devletidir
IŞİD: Emperyalistlerle suç ortaklarının kanlı yüzü!
Suruç’ta katliam: 31 ölü, onlarca yaralı...
TKİP, katliamı lanetlemeye ve devrimci dayanışmayı büyütmeye çağırıyor
Toplumsal muhalefetten katliama tepki açıklamaları
Suruç katliamı ülke genelinde protesto edildi
Suruç şehitleri uğurlandı
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Yolsuzluk pisliğini devrim temizler!
Polis cinayetlerine ‘tahrik’ teşviki
Katliamcılık bu devletin mayasında var - H. Fırat
Şanlı mücadelemiz 3. ayı geride bıraktı!
Direnişler karşısında devlet taarruzda!
“Türk Metal çetesinden hesap sor, istifa et!”
Karayollarında taşeron köleliği sürüyor!
DEV TEKSTİL Genel Kurulu gerçekleştirildi
Birleşik Metal-İş seçenek midir?
BYUAŞ işçilerinden Nihat Yurdakul’a sorular
Ağır ve uzun çalışma koşulları, düşük ücretler
Krize karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm
Avrupa’da Suruç katliamı lanetlendi!
Cudi yandı, devlet görmedi
Her şeye karşın hayatının son saatlerine kadar yazan şair: Vaptsarov
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DEV TEKSTİL Genel Kurulu gerçekleştirildi

 

DEV TEKSTİL 1. Olağan Genel Kurulu, devrimci sınıf sendikacılığı anlayışının tartışıldığı bir genel kurul olarak 12 Temmuz’da gerçekleştirildi. Avcılar Kemal Bozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen genel kurulda ilk olarak katılımcılar selamlandı. İşçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşundan sonra DEV TEKSTİL Kurucu Genel Başkanı Engin Yılgın açılış konuşması gerçekleştirdi. Yılgın konuşmasında dünya ve Türkiye’de işçi sınıfı ve halklara yönelik saldırılara değindi. Greif işgalinden DEV TEKSTİL’e uzanan süreci anlattı. İşçi sınıfının mücadele tarihinden ve yakın dönem işçi mücadelelerinden verdiği örneklerle sendikaların bugün içinde bulunduğu tabloya değindi. İhanetçi, işbirlikçi, icazetçi sendikal anlayışlara karşı DEV TEKSTİL’in devrimci sınıf sendikacılığı bayrağını yükselttiğini ifade etti. Yılgın konuşmasında fiili grevlerle Türk Metal çetesine ve sermayeye karşı mücadele eden ve mücadelelerinin ürünü olarak TOMİS’i kuran metal işçilerini ve TOMİS’i selamladı.

Engin Yılgın’ın konuşmasının ardından yoklama yapılarak divan seçimine geçildi. Divan kuruluna önerilen liste oylanarak kabul edildi. Divan oluşturulmasının ardından ilk olarak gündem dışı ve konuk konuşmalarına geçildi.

 Bu bölümde Yol İş’ten istifa ederek Dev Yapı-İş’e geçen Karayolu işçisi Mehmet Özerden, DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli Tekstil işçisi Mesut Öner, Metal İşçileri Birliği üyesi bir işçi, bir petro-kimya işçisi ve Sosyalist Kamu Emekçileri temsilcisi söz aldı.

Tüzük değişikliği

Konuk konuşmalarının ardından Tüzük değişikliği gündemine geçildi. DEV TEKSTİL tüzüğünde taban iradesine vurgu yapan maddelerin, Çalışma Bakanlığı'ndan gelen yazıyla Sendikalar Kanunu’na uygun olmadığı gerekçesiyle değiştirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakanlık yazısında değiştirilmesi gerektiği ifade edilen maddeler üzerine bir delege konuşma gerçekleştirdi. Delege konuşmasında sendikalar kanununun anti demokratik olduğunu vurguladı. Mevcut yasanın bürokratik kast oluşturulmasının dayanağı olduğunu ifade etti. Mevcut yasa sınırlarında kalınarak taban iradesini açığa çıkaran bir işleyişin imkânsız olduğunu ifade etti. DEV TEKSTİL’in yasal zorunluluktan kaynaklı birtakım tüzük değişikliğini yapacağını fakat taban inisiyatifini açığa çıkaran işleyişine fiilen devam edeceğini ifade etti. Ayrıca mevcut sendikalar yasasına karşı fiili ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Tebliğ sunumları

Tüzük gündeminin ardından genel kurul hazırlık komisyonlarının hazırladığı tebliğ sunumlarına geçildi. İlk tebliğ sunumu “Tekstil sektörünün durumu ve mücadele talepleri” başlığıyla gerçekleştirildi. İkinci tebliğ “Mevcut sendikal hareketin tablosu ve devrimci sınıf sendikacılığı” başlığıyla sunulurken, üçüncü tebliğ “Sınıf hareketinin tablosu ve fiili meşru mücadelenin önemi” başlığıyla sunuldu. “DEV TEKSTİL’in mücadele ve örgütlenme hattı” başlıklı dördüncü tebliğin ardından da son olarak “Grup TİS’leri ve TİS süreçlerinde tutumumuz” başlıklı sunum yapıldı.

Delege ve üye konuşmaları

Sunumların ardından delege ve üye konuşmalarına geçildi. Çok sayıda delege bu bölümde söz aldı. Kadın işçilerin örgütlenmesinin önemi, Kürt halkı ve diğer ezilen halklarla dayanışmanın önemi, göçmen işçilere karşı gerçekleştirilen şoven saldırganlığa karşı yapılması gerekenler, çocuk işçiliğine karşı verilmesi gereken mücadele, sendikanın mücadele ve örgütlenme sürecinde izlemesi gereken yol ve yöntemler konulu konuşmalar bu bölümde gerçekleştirildi. 

Yeni yönetim seçildi

Genel kurulda tek listeyle girilen seçimin sonuçlanmasının ardından yeni yönetim adına bir konuşma gerçekleştirildi. Resmi prosedürün DEV TEKSTİL’in asıl işleyişini belirlemediği DEV TEKSTİL’in yönetici organlarının; fabrika komiteleri ve fabrika meclisleri olduğuna değinildi. Bunun için bütün üyelere ve DEV TEKSTİL gönüllülerine “devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını” sınıf içerisinde yaygınlaştırmak için önemli görevler düştüğünün vurgulandığı konuşmayla genel kurul sonlandırıldı.

DEV TEKSTİL Genel yönetimine; Engin Yılgın, Hüseyin Güvenç, Emel Özyön, Dilek Türker, Derya Gülşe, Murat Yıldırım, Ali Yusuf Gülseven seçildi.

Disiplin kuruluna; Rabia Aslan, Okan Karaçam, Turan Yıldırım seçildi.

Denetim kuruluna; Onur Eyidoğan, Songül Temiz, Mehmet Ergül seçildi.

 

 

 

 

Sendikacılık değil, ‘otelcilik’ yapıyorlar!

 

İşçi sendikalarının başına çöreklenen bürokratlar, sözde “eğitim tesisi” adı altında otelcilik sektörüne giriyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un Ekin Grubuyla birlikte çıkardığı Resort Dergisi’nde yayınlanan, Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin araştırmasına göre otelciliğe giren sendika sayısı 8’e, bu sendikaların sahibi olduğu tesis sayısı da 23’e ulaştı.

Otelciliğe giren ilk sendika Türk Metal olurken, Lastik-İş, Haber-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Kristal-İş, Çimse-İş, Tes-İş ve Tarım-İş sendikalarının da otelleri bulunuyor.

Sendikalar sahibi oldukları otellerin bir bölümünü üyelerin yararlanması amaçlı eğitim tesisi olarak gösterirken bir tesisi kiraya vererek ya da doğrudan işleterek otelcilik yapıyor.

 Yol-İş Sendikası, bünyesinde ‘Oteller Genel Müdürlüğü” birimi oluşturuldu ve bu birimin başına bir genel müdür atandı.

Otelcilik alanına ilk giren Türk Metal ise bu tesisleri işletmek üzere ayrı bir şirket kurdu. Türk Metal, bünyesindeki otelleri işletmek üzere Obatur Otelcilik adıyla şirket kurdu. Obatur’un sahibi de Türk Metal’in patronu Pevrul Kavlak’ın kızı ve damadı.

İşletmecilik de yapıyorlar

Öte yandan, sendikaların otelcilik alanında işletmecilik de yaptığı vurgulandı. Araştırmayı yapan Ekin Grubu Araştırma Birimi yöneticisi Fehmi Köfteoğlu, sendikaların “üyeleri için eğitim ve dinlenme tesisi” adıyla otel yaptığını ancak bir süreden beri bu işi artık açıkça otelcilik adıyla ve tümüyle ticari bir faaliyet olarak yaptıklarını belirtti.

Köfteoğlu, otelcilik işine giren sendikaların bu alana girdikten sonra kendi alanlarında ve üyeleri ile ilgili bir başarısı olmayan, iktidarla yakın ilişki içinde olan sendikalar olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

Yeni oteller yapılıyor

İşçilerin aidatları üzerinden kendileri için saltanat düzenleri kuran sendika bürokratlarının ‘yeni projeleri’ de yolda. Bünyesinde 4 otel bulunan Türk Metal, yeni otelini Ankara Söğütözü’de yapıyor. Sendikaya ait arazinin üzerindeki 5 yıldızlı otelde 224 oda 448 yatak bulunacak.

Lastik-İş de Kocaeli’nin Başiskele ilçesine yapacağı 5 yıldızlı otelin temelini attı. Otel 5 yıldızlı, 120 oda ve 252 yatak kapasiteli olacak.

 Hangi sendikanın kaç oteli var?

Yol-İş: 6 otel (Mersin Silifke, Antalya, İzmir, Ankara, Trabzon, Erzurum)

Türk Metal: 5 otel (KKTC Girne, Ankara, Didim, Karadeniz Ereğli)

Haber-İş: 5 otel (Mersin, Çeşme, Antalya, Kemer, Ankara)

Çimse-İş: 2 otel (Alanya, Ankara)

Tes-İş: 2 otel (Akçay, Mersin)

Lastik-İş: 1 otel (Kocaeli)

Belediye-İş: 1 otel (Kuşadası- Davutlar)

Tarım-İş: 1 otel (Antalya) 

 
§