24 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/28

Suruç’ta katleden sermaye devletidir
IŞİD: Emperyalistlerle suç ortaklarının kanlı yüzü!
Suruç’ta katliam: 31 ölü, onlarca yaralı...
TKİP, katliamı lanetlemeye ve devrimci dayanışmayı büyütmeye çağırıyor
Toplumsal muhalefetten katliama tepki açıklamaları
Suruç katliamı ülke genelinde protesto edildi
Suruç şehitleri uğurlandı
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Yolsuzluk pisliğini devrim temizler!
Polis cinayetlerine ‘tahrik’ teşviki
Katliamcılık bu devletin mayasında var - H. Fırat
Şanlı mücadelemiz 3. ayı geride bıraktı!
Direnişler karşısında devlet taarruzda!
“Türk Metal çetesinden hesap sor, istifa et!”
Karayollarında taşeron köleliği sürüyor!
DEV TEKSTİL Genel Kurulu gerçekleştirildi
Birleşik Metal-İş seçenek midir?
BYUAŞ işçilerinden Nihat Yurdakul’a sorular
Ağır ve uzun çalışma koşulları, düşük ücretler
Krize karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm
Avrupa’da Suruç katliamı lanetlendi!
Cudi yandı, devlet görmedi
Her şeye karşın hayatının son saatlerine kadar yazan şair: Vaptsarov
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suruç katliamı ülke genelinde
protesto edildi

 

Suruç’ta 20 Temmuz’da IŞİD çeteleri tarafından SGDF’lilere yönelik gerçekleştirilen katliam ülke genelinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

20 Temmuz

Katliamın gerçekleştirildiği gün Ankara’da Yüksel Caddesi’nde oturma eylemi yapıldı. Kitle ilerleyen saatlerde ESP Genel Merkezi önüne geçti. Buradan sloganlarla AKP önüne yürüyen kitle AKP önünde katledilenler için saygı duruşu gerçekleştirdi. Ardından yapılan konuşmalarla IŞİD barbarlığı ve onu besleyen AKP gericiliği teşhir edildi. Eyleme BDSP de destek verdi.

Taksim’de binler katliamı lanetledi

Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemini sürdüren kitle saat 19.00 için yapılan eylem çağrısı üzerine sloganlarla Tünel Meydanı’na yürüdü.

Tünel Meydanı’nda toplanan binlerce kişi öfkeli sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, ÇHD ve Alevi örgütlerinin yanı sıra aralarında BDSP ve DGB’nin de olduğu ilerici ve devrimci güçlerin de katılım sağladığı eylem Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi ve konuşmalarla sürdü.

Saygı duruşunun ardından basın açıklamasını ESP PM Üyesi Suat Çorlu gerçekleştirdi. Katliamı anlatan ve gerisindeki IŞİD ve AKP’yi teşhir eden Çorlu, ortak mücadele çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı. Ardından kurum temsilcileri tek tek söz alarak katliamı ve gerisindeki güçleri teşhir etti. BDSP temsilcisi de söz alarak IŞİD barbarlığını ve onu besleyen sermaye düzenini teşhir ederek “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” için mücadeleyi büyütme ve hesap sorma çağrısı yaptı.

Eylemin sonlandırılmasıyla kitle dağılırken polis saldırısı gerçekleşti. Polisin plastik mermi, biber gazı ve tazyikli suyla gerçekleştirdiği saldırıya havai fişeklerle karşılık veren kitle ara sokaklara çekilerek dağıldı.

Adana’da İnönü Parkı’nda toplanan kitle “IŞİD yenilecek direnen halklar kazanacak!” pankartı arkasında sloganlarla Atatürk Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Adana Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan açıklamayla katliam kınandı. Eyleme BDSP de katılım sağladı.

Ankara Mamak’ta BDSP, Halkevi ve AKA-DER Tuzluçayır Mahallesi Muhtarlığı önünde toplanarak katliamı lanetledi. Ara sokaklar sloganlarla gezilerek emekçilere hesap sorma çağrısı yapıldı.

Tuzluçayır Meydanı’na gelindiğinde Suruç’ta katledilen SGDF’liler ve devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kayseri Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde açıklamayı İbrahim Bolat gerçekleştirdi. Bolat, Kobanê halkıyla dayanışmak için yola çıkan SGDF’lilerin katledilmesini kınadı. BDSP ve DGB’nin de yer aldığı eylem sloganlarla sonlandırıldı.

İstanbul Sarıgazi’de, Vatan İlköğretim Okulu önünde buluşan kitle Demokrasi Caddesi üzerinden belediye binasına yürüyerek sloganlarla tekrar Demokrasi caddesi girişine döndü. Yolu trafiğe kapatarak saygı duruşu gerçekleştirildi. Basın açıklamasında IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katliam anlatılarak işbirlikçisi AKP teşhir edildi. Hesap sorma çağrısının yapıldığı eylem sloganlarla sonlandırıldı.

 İstanbul Sancaktepe’deki Akpınar Mahallesi’nde BDSP, Partizan ve HDP’nin çağrısıyla toplanan emekçiler Özgürlük Meydanı’nda yürüyüş gerçekleştirdi.

Ara sokaklardan geçen kitlenin sayısı sürekli artarken meydanda katledilenler şahsında saygı duruşu yapıldı. Katliamı anlatan konuşmayla devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Tekirdağ Çorlu’da bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar ile sendikalar katliamı lanetledi.

Heykel Meydanı’nda toplanan kitle, yolu trafiğe kapatarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Meydanda ESP adına yapılan konuşmanın ardından ortak açıklama okunduktan sonra sloganlarla eylem sona erdi.

Gebze Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Moda Giyim önünde toplanan kitle sloganlarla Gebze Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Meydanda katledilenler şahsında saygı duruşu gerçekleştirildikten sonra ESP temsilcisi basın açıklaması yaptı. Aralarında BDSP’nin de olduğu devrimci ve ilerici güçlerin de katıldığı eylem, oturma eyleminin ardından hesap sorma çağrısı ile sonlandırıldı.

Gebze Çayırova’daki Erişler Pastane Durağı’nda bir süre oturma eylemi yapan genç bir grup ardından mahallede kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından ise gençler Çayırova AKP’nin önüne giderek pankart açıp sloganlarla katliama karşı sessiz olmadıklarını ifade ettiler.

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle saygı duruşunun ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, katliamın MİT-kontrgerilla-IŞİD barbarlığı marifetiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapılarak sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Manisa HDP il binası önünde toplanan kitle Manolya Meydanı’na yürümek istedi. Polisin yürütmeyeceğini söylemesi üzerine, kitle yürüyüş yapmadan meydana geçerek basın açıklaması yaptı.

HDP’nin örgütlediği eyleme BDSP, EMEP, Eğitim Sen destek verdi.

Bursa’da siyasal güçler ile emek ve meslek örgütleri Fomara Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı. Eylemde polis ve faşistler gerginlik yaratırken, faşistler saldırı girişiminde bulundu.

Açıklamanın ardından polis HDP il binasına yürüyen kitleye saldırarak 3 kişiyi gözaltına aldı. Kitle gözaltıların serbest bırakılması için yolu trafiğe kapattı.

Hakkari’de Binevş Kadın Danışma Merkezi binası önünde yapılan açıklamaya, DBP ve HDP’li yöneticilerin yanı sıra, HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcisi katıldı. Eylemde yapılan açıklamada, “Bu saldırıların bir daha gerçekleşmemesi için de Colemêrg halkı sessiz kalmamalı ve yarın yapılacak olan kınama yürüyüşüne güçlü bir destek sunmalıdır” denildi

Şırnak’ta binlerce kişi katliamı kınandı. Azadi Meydanı’nda yapılan eylemde, “Öfkemiz büyük sözün bittiği noktadayız” pankartı açılarak “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!”, “Şehit namirin!” sloganları atıldı.

DBP Siirt İl Örgütü önünde toplanan kitle, katliamı protesto etmek için AKP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe, polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı.

Gençlerin polise taş ile karşılık vermesi üzerine çatışma çıkarken, çatışmalar uzun süre ara sokaklarda devam etti.

DBP Diyarbakır il binası önünde toplanan binlerce kişi DTK binasına yürüdü. DTK binası önünde saygı duruşunun ardından HDP ve DBP il eşbaşkanları tarafından konuşmalar yapılarak katliam kınandı.

Bağlar ilçesinde de katliamı protesto eden gençlere polis saldırdı. Gençler polis saldırısına havai fişek ve molotofkokteylleri ile karşılık verdi.

Ergani ilçesinde DBP Ergani ilçe binasından eski hükümet konağına kadar binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş yapıldı.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde DBP ilçe binası önünden Bismil Belediyesi’ne kadar yapılan yürüyüşle katliam protesto edildi. Sloganların susmadığı ve öfkenin dinmediği yürüyüşün ardından kitle adına açıklama yapıldı.

 Silvan Hükümet Konağı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Ardından da bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

 Mardin’de Karayolu Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın yapıldığı yere üç ayrı koldan yürüyüşle gelen kalabalık kitle, konuşmaların ardından oturma eylemi yaptı.

Mardin’in Derik ilçesinde, katliam, binlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınandı. DBP Derik ilçe binasında bir araya gelen kitle, buradan Cumhuriyet Meydanı’na doğru alkış, zılgıt ve sloganlarla yürüdü. 

Savur ilçesine bağlı Yeşilalan Mahallesi meydanında yüzlerce kişi bir araya gelerek, “Katil IŞİD İşbirlikçi AKP!” ve “Şehit namirin!” sloganlarını attı.

Mardin’in Ömerli ilçesinde ise belediye binası önünde toplanan kitle Suruç katliamını protesto etti.

Batman’da Yılmaz Güney Sineması önünde önce basın açıklaması yapıldı. Ardından da 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Malatya Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Suruç’taki katliamı kınamak amacıyla PTT Malatya Şubesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Cizre Sanat Sokağı’nda yapılan eylemde “Suruç’a ses vermek, Kobanê’ye ses vermek insanlığa ses vermektir”, “Bugün AKP-DAİŞ zihniyeti Suruç’ta patladı” ve “Katil devlet hesap verecek” yazılı pankartlar açıldı.

Dersim Sanat Sokağı’nda bir araya gelen binlerce kişi, Özgürlük Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında sık sık, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!”, “IŞİD vuruyor AKP koruyor!” sloganları atıldı.

Mersin’de gerçekleştirilen eyleme silahlı saldırı yapıldı. Bir binanın üst katından tek saçma olduğu tahmin edilen silahla yapılan saldırıda bir kişi kulağından bir kişi ise göğsünden yaralandı.

21 Temmuz

Suruç’ta HDP ve 78’ler Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Amara Kültür Merkezi bahçesinde saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından konuşmalar yapılarak katliamın yaşandığı alana karanfiller bırakıldı.

Bu anma etkinliğinin ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından anma yapıldı. Ortak açıklamanın ardından katliamın yaşandığı alana karanfiller bırakılarak anma sonlandırıldı.

Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı eylemle katliamı kınadı. Dingillioğlu Parkı’nda buluşan kitle sloganlarla Anıtpark’a yürüdü.

Kırklareli Eğitim Sen Şube Başkanı Ramazan Özenç tarafından yapılan açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

İzmir Aliağa’daki Demokrasi Meydanı’nda buluşan emekçiler sloganlar ve alkışlar eşliğinde Suruç’ta yaşanan katliamı lanetledi. Aliağa Eğitim Sen Temsilcisi Mehtap Akyıldız yaptığı açıklamayla katliamı kınadı. Konuşmanın ardından oturma eylemi ve Çav Bella marşıyla eylem sonlandırıldı.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi üyelerine mesaj çekerek basın açıklamasına katılım çağrısı yapmıştı. Petrol-İş Sendikası üyesi işçilere gönderdiği ilk mesajda Adıyaman’da çatışmada ölen asker ve Suruç’ta ölenler için çağrıda bulunmuştu. Ancak bu mesajdan yaklaşık üç saat sonra şube yönetimi basın açıklamasına katılmayacaklarını duyuran, işçilerde kafa karışıklığı ve kutuplaşma yaratan başka bir mesaj daha gönderdi. İkinci mesajda şu ifadelere yer verildi: “Bugün yapılacak basın açıklamasında ‘Adıyaman’da PKK tarafından şehit edilen askerimiz’ ibaresi dönem sözcüsü tarafından kabul edilmediği için basın açıklamasına katılmıyoruz.”

SGD’nin çağrısıyla Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle katliamı protesto etti. SGD adına yapılan açıklamada hesap sorulacağı ifade edildi. Konuşmaların ardından Çamlık Parkı’na yürüyen kitle saygı duruşunda bulundu. Oturma eylemi yapılırken kurumlar adına konuşmalar gerçekleştirildi. BDSP adına yapılan konuşmada “Bu katillerin hepsinden hesap soracağız. Eşit, adil, özgür, sömürünün olmadığı, halkların kardeşçe yaşadığı bir dünyayı kurarak bu katiller sürüsünden hesap soracağız” denildi. Kitle daha sonra AKP önüne buradan da HDP binasına yürüyerek eylemi sonlandırdı.

Zonguldak Demokrasi Platformu’nun düzenlediği yürüyüş için Madenci Anıtı’nda toplanılarak valilik önüne yüründü. Valilik önünde yapılan açıklamada çetelerin gerçekleştirdiği katliam ve onları besleyen AKP gericiliği teşhir edildi.

Kadıköy Boğa Heykeli önünde katliamı kınamak için toplanan kitle önce polisin tehditleri ardından da saldırısıyla karşılaştı. “Yolu kapatıyorsunuz” diyen polis plastik mermi ve biber gazlarıyla kitleyi dağıtmaya çalıştı. Diğer yandan da ara sokaklarda eylemcileri sıkıştırmaya çalışarak gözaltı yaptı. Polis saldırısında 13 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Saldırının ardından kitlenin bir kısmı Boğa Heykeli önünde oturma eylemi yaparak polis saldırısını ve gözaltı yapılmasını protesto etti.

Esenyurt Dayanışması’nın çağrısıyla Esenyurt Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme BDSP ve DLB de flamalarıyla katıldı.

Polis ablukası altında yapılan eylemde dayanışma adına yapılan konuşmanın ardından saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından basın açıklaması okunarak sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Gençlerin bir kısmı eylem sonunda AKP önüne yürümek isteyince polis saldırısıyla karşılaştı. Saldırı karşısında bir süre çatışmalar sürdükten sonra kitle dağıldı.

İkitelli Cemevi önünde toplanan ilerici ve devrimci güçler sloganlarla mahalle içinde yürüyüş gerçekleştirdi. BDSP’nin de yer aldığı yürüyüşte yapılan destek çağrıları karşılık bulurken eyleme katılım sayısı arttı.

Yürüyüşün ardından Atatürk Mahallesi girişinde yol trafiğe kapatılarak basın açıklaması gerçekleştirilerek sloganlarla eylem sonlandırıldı.

22 Temmuz

HDP Mamak İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Tekmezar H. B. V. Parkı’nda toplanan kitle Tuzluçayır Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Meydanda saygı duruşunun ardından HDP adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Devletin katliamcı kimliğinin teşhir edildiği açıklamada Suruç katliamı da lanetlendi. BDSP’nin de destek verdiği eylem açıklamanın ardından sona erdi.

İlerici ve devrimci güçlerin çağrısıyla Hacıbektaş’ta gerçekleştirilen eylemle katliam kınandı. Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada IŞİD barbarlığı teşhir edilirken gerisinde AKP ve sermaye düzeni olduğu vurgulandı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Karşıyaka İZBAN önünde toplanan kitle İş Bankası önüne sloganlarla yürüdü. Buradu yapılan açıklamada AKP gericiliğinin Ortadoğu politikalarının can almaya devam ettiği ifade edildi.

SGDF ve ESP temsilcilerinin konuşmalarıyla devam eden eylem, İzmir Müzisyenler Derneği tarafından seslendirilen marşlarla sonlandırıldı. DGB ve DLB de eyleme flamalarıyla katılım sağladı.


 
§