10 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/27

Tek seçenek birleşik devrimdir!
Düzen hükümetsiz, ancak başsız değil!
İncirlik üssü için ABD’yle kirli pazarlık
Savaş ve saldırganlık histerisi sürüyor!
Yargıtay Karadağ davasına itirazı reddetti
Yeni sendikayla yeniyi yükseltmeye! - B. Çağ
Yeni sendika sermaye ve uşaklarına yanıttır
B/S/H Fabrika Kurulu: Yeni sendika için görev başına
Arçelik LG'de üretimi durduran işçilere polis saldırdı
Trakya Döküm’de üretim durdu!
Hema’da işçiler hakları için üretimi durdurdu
BYUAŞ grevi ve Belediye-İş'in satışı!
İşçi sınıfı hakkını Faruk Çelik’e helal etmeyecek!
Manisa’da 15 tarım işçisi katledildi
Metal işçileri yeni sendikayı kurdu!
Metal işçileri yeni sendikayı selamladı
Almanya'da farklı iş kollarında grevler
Referandum sonuçları ve reformist Syriza'nın Troyka dansı!
Syriza'dan ırkçı siyonist rejimle işbirliği
Devrimci gençlik yaz kampında buluştu!
DGB-DLB 2015 Yaz Kampı'na katılanların izlenimleri
Liselilerden polis tacizlerine yanıt
Düzen mahkemelerinin "iyi hal" rezaleti
Kadın tutsakların hücrelere sevk planına protesto
Greif Direnişi: Sınıf hareketinin devrimci geleceği!
Kamu emekçilerinin yaz kampı başarıyla gerçekleşti
Hozan Serhad: Müzikten mücadeleye uzanan uzun yol
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Manisa’da 15 tarım işçisi katledildi

 

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 6 Temmuz’da tarım işçilerinin taşındığı açık kasa kamyonetle bir süt tankerinin çarpışması sonucunda 15 işçi hayatını kaybetti.

Gölmarmara’ya bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında sabah 05.30 sularında meydana gelen kazada kamyonet kasasında asma yaprağı toplamaya götürülen 15 tarım işçisi can verdi. İki kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden 13’ü kadın, 1’i çocuk 15 kişinin cenazeleri Manisa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede yapılan işlemlerin ardından ailelere teslim edilen cenazeler Çökelek Köyü Mezarlığı’na defnedildi.

Manisa’da protesto

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu’nun çağrısıyla 7 Temmuz’da Manolya Meydan’ında; katledilen işçiler için basın açıklaması düzenlendi. Eylemde “İş kazası değil, bu bir cinayet” yazılı pankartı açıldı. EDBP adına yapılan basın açıklamasında Hem Soma’da yaşananların, hem de bugün yaşananların birer katliam olduğu ve katledenin ise ucuz işçilik yaratma peşinde koşan sermaye düzeninin bizzat kendisi olduğu teşhir edildi. Yanı sıra bu ülkede kadınların birer sessiz ucuz işçi olduğuna ve yaşama dahil olabilmek için canları pahasına iş ve işçi güvenliğini baz almaksızın çalıştırıldığına vurgu yapıldı.

Kaza, kader değil; katliam!”

Manisa’da katledilen 15 tarım işçisi 7 Temmuz’da Taksim’de gerçekleştirilen eylemle anıldı, katliama zemin hazırlayanlar protesto edildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde KESK İstanbul Şubeler Platformu ve İTO’nun yanı sıra sol güçler de yer aldı.

İSİG, Meclisi, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve İTO adına ortak açıklamayı yapan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak Manisa’da gerçekleşen iş cinayetini hatırlatarak, alınmayan önlemler ve uygulanan politikaların yaşanan iş cinayetlerine kapı araladığını belirtti. Kavak, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de tarım işçilerinin yoksulluk sınırının altında ve hiçbir güvencesi olmadan çalıştırıldığına dikkat çekti.

Son yaşanan kazada katledilen işçilerden 13’ünün kadın olduğunu hatırlatan Kavak, kadınların ucuz işgücü olarak esnek ve güvencesiz çalışmaya maruz bırakılmasını teşhir etti.

Ardından İTO Yönetim Kurulu Üyesi İncilay Erdoğan konuştu.

KESK, DİSK ve TMMOB’den açıklama

KESK, DİSK ve TMMOB İzmir Alsancak Ziraat Mühendisleri Lokali’nde basın toplantısı düzenleyerek Manisa’da ölen 15 tarım işçinin ‘kaza’ değil, iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çekti.

Ortak açıklamayı okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ulus Bozkır Gölmarmara’daki olayın ‘kaza değil katliam’ olduğunu belirterek ‘iş kazaları’nın önlenmesi için, yapılması gerekenler konusunda hazırlanan raporların siyasi çabaya dönüşmediğini ve denetimsizliğin devlet politikası haline geldiğini vurguladı. Ölümlerin iktidarın işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki tutumundan kaynaklandığını ifade etti.

Açıklamanın ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Melih Yalçın ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Taneli de söz alarak katliamı teşhir etti ve tarım işçilerinin koşullarını ortaya koydu.

Kızıl Bayrak / Manisa - İstanbul - İzmir

 

 

 

 

Kapitalistler can almaya
devam ediyor

 

Kar hırsı uğruna işçilerin canını hiçe sayan kapitalistler hafta boyunca çok sayıda işçiyi iş cinayetlerinde katlederken birçoğunun da yaralanmasına neden oldu.

Kocaeli’de Körfez Köprüsü üzerinde sondaj işlerinde de kullanılan geminin içindeki balans tanklarının temizlenmesi sırasında 2 Temmuz’da meydana gelen gaz sızıntısı nedeniyle 7 işçi zehirlendi. İşçilerin zehirlendiğinin anlaşılması üzerine işçiler, botlarla gemiden alınarak Darıca İlçesi’ndeki Farabi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Isparta’da merkeze bağlı Büyükgökçeli Köyü’ndeki mermer ocağında çalışan Hüseyin Ünsal, 3 Temmuz’da mermer bloğu kestiği sırada kullandığı testerenin yerinden çıkarak kendisine çarpması sonucunda ağır yaralandı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği 43 yaşındaki işçi, hayatını kaybetti.

İzmir’in Menderes ilçesinde bulunan bitkisel yağ rafine fabrikasında 3 Temmuz gecesi çıkan yangında iki işçi yaralandı.

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs, 4 Temmuz’da Yozgat-Ankara karayolu Molla Osman Türbesi yakınlarında devrildi. Emine Beler adlı işçi hayatını kaybederken aralarında şoförün de olduğu 9 kişi yaralandı.

Tokat Niksar’da 4 Temmuz’da Suriyeli işçileri taşıyan bir minibüs refüje çarparak ters döndü. Minibüs şoförü Mustafa Gezener hayatını kaybederken 20 göçmen işçi yaralandı.

Kırıkkale’de Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürlüğü’nde atış poligonu inşaatında çalışan taşeron işçisi Emrah Kayabaş, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 5 Temmuz’da ikinci kattan düştü. Ağır yaralanan işçi Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’ne kaldırıldı. 23 yaşındaki işçi yapılan müdahalelere karşın hayatını kaybetti.

Kastamonu’nun Araç ilçesinde hidroelektrik santrali inşaatında çalışan Şendoğan Seven 5 Temmuz’da çalışırken ters dönen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti.

Sivas’tan Malatya’ya travers taşıyan makinistler Ramazan Ağbaba ve Reşat Aşkın yönetimindeki trenle Malatya’dan Sivas’a gelen başka bir tren 5 Temmuz’da Kangal ilçesinde çarpıştı.

Kaza sonucunda vagonlar devrilirken ağır yaralanan makinistler Ramazan Ağbaba ve Reşat Aşkın Kangal Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen Aşkın hayatını kaybetti.

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edilen Ağbaba’nın ise hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Erzurum’da olimpiyatlar için hazırlanan atlama kulelerinde sürdürülen pist harfiyat ve fore kazık çakımı esnasında toprak kayması yaşandı. Olayda toprak altında kalan şantiye şefi Kutal Gönülal ile Veli Budak adındaki işçi, arkadaşları tarafından hafif yaralı olarak kurtarıldı.

Zonguldak’ta Rat Mahallesi Kırat Güntepe Caddesi üzerinde bulunan kaçak maden ocağında 7 Temmuz’da meydana gelen göçükte bir işçi toprak altında kaldı. Toprak altında kalan işçi, çalışmalar sonucunda kurtarıldı.

 
§