10 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/27

Tek seçenek birleşik devrimdir!
Düzen hükümetsiz, ancak başsız değil!
İncirlik üssü için ABD’yle kirli pazarlık
Savaş ve saldırganlık histerisi sürüyor!
Yargıtay Karadağ davasına itirazı reddetti
Yeni sendikayla yeniyi yükseltmeye! - B. Çağ
Yeni sendika sermaye ve uşaklarına yanıttır
B/S/H Fabrika Kurulu: Yeni sendika için görev başına
Arçelik LG'de üretimi durduran işçilere polis saldırdı
Trakya Döküm’de üretim durdu!
Hema’da işçiler hakları için üretimi durdurdu
BYUAŞ grevi ve Belediye-İş'in satışı!
İşçi sınıfı hakkını Faruk Çelik’e helal etmeyecek!
Manisa’da 15 tarım işçisi katledildi
Metal işçileri yeni sendikayı kurdu!
Metal işçileri yeni sendikayı selamladı
Almanya'da farklı iş kollarında grevler
Referandum sonuçları ve reformist Syriza'nın Troyka dansı!
Syriza'dan ırkçı siyonist rejimle işbirliği
Devrimci gençlik yaz kampında buluştu!
DGB-DLB 2015 Yaz Kampı'na katılanların izlenimleri
Liselilerden polis tacizlerine yanıt
Düzen mahkemelerinin "iyi hal" rezaleti
Kadın tutsakların hücrelere sevk planına protesto
Greif Direnişi: Sınıf hareketinin devrimci geleceği!
Kamu emekçilerinin yaz kampı başarıyla gerçekleşti
Hozan Serhad: Müzikten mücadeleye uzanan uzun yol
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Arçelik LG'de üretimi durduran işçilere polis saldırdı...

Zorbalık sökmedi, direniş sürüyor!

 

Türk Metal çetesi ve Koç tarafından baskı altına alınan Arçelik LG işçileri, 2 Temmuz sabahı üretimi durdurdu. Gebze’deki fabrikadaki işçiler “LG klima durmuş durumda psikolojik baskı mobbing ve savunmalar isteniyor çalışanların iş sağlığı bozulmuş durumda anayasal hakkımızı kullanarak işi durdurduk” ifadelerini kullandı. Üretimin durduğu fabrikada işçiler bant başlarında bekleyişlerini sürdürerek haklarının verilmesini ve baskıların sona ermesini talep etti.

İşçilerin eylemi karşısında Arçelik LG yönetimi tehdit açıklaması yaparak eylem yapan işçilerin işten atılacağı kaydetti.

Yönetimin tehditlerine rağmen işçilerin fiili grevi devam etti. Arçelik LG yönetimi 15.30/23.30 vardiyası için eşanşör bölümüne gelen işçileri fabrikaya almayarak servislerle geri gönderdi.

“Ölmek var dönmek yok!” sloganını haykıran işçiler kendi seçtikleri sözcüleri yönetimle görüşmeye yolladı. Ancak görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

Polis ablukası ve tehditler

Geceyi fabrikada geçiren işçiler 3 Temmuz’da polis ablukasıyla korkutulmaya çalışıldı. Fabrika çevresi çevik kuvvet polisi ve TOMA’yla ablukaya alındı. “İşyerini tahliyeniz yasal yollarla sağlanacaktır ve hakkınızda ceza ve tazminat davası açılacaktır” diyen yönetim ayrıca iş akitlerinin fesh edileceğini söyleyerek işçileri tehdit etti.

Tehditlere rağmen işçiler fabrikayı terk etmedi ve 4 Temmuz’da da direnişe devam etti. Şirket yönetimi sabah saatlerinde çevik kuvvet polislerini fabrika içerisine alarak işçiler üzerindeki baskıyı arttırdı. Polis şefi “iş akdiniz feshedildi” diyerek işçilere fabrikayı boşaltmaları için tehditler savurdu.

Polis tehditlerinin artması karşısında açıklama yapan Metal İşçileri Birliği şu çağrıyı yaptı: “Başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi kardeşlerimize çağrımızdır. Gün birlik günüdür. Gün sınıf dayanışmasını büyütme günüdür. Bu mücadeleye hep beraber başladık, hep beraber zaferle taşlandıracağız.

Arçelik LG’ye olası gerçekleştirilecek operasyon, aslında metal işçilerinin 2 ayı aşkındır sürdürdüğü mücadeleye gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu bilinçle hareket etmeli Arçelik LG işçisi kardeşlerimizle dayanışmayı büyütmeliyiz.

Arçelik LG işçileri kazanırsa biz kazanacağız. Haydi Arçelik LG işçilerine destek olma zamanı!”

Sözcülerin yönetime yapacağı görüşmeye yönetim polisin de girmesini isteyince işçiler buna itiraz etti. Saatler ilerledikçe çevik kuvvet otobüsleri fabrika bahçesine çekilirken işçilerin kullanmamaları için soyunma odaları, çay istasyonları kilitlendi.

Tehditlerin artmasıyla birlikte diğer fabrikalardan çok sayıda işçi de fabrika önünde sloganlarla direnişçilere destek verdi.

İşçilerin temsilcileriyle yönetim arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine işçiler mücadeleye devam kararı aldı ve taleplerini şu şekilde yineledi:

1- Sendika odasının geçiş güzergahından başka bir yere kaldırılması...
2- Temsilcilerimizin resmi olarak tanınması...
3- Reno’da sağlanan maddi imkanın Arçelik-LG’de de sağlanması...
Bunların kesin kabul edilmesini istiyoruz...”

İşçiler polisin saat başı gelerek saldırı tehdidini sürdürmesine karşın “Ya bizi çıkarın yada artık gelmeyin!” diyerek tepki gösterdi.

Polis saldırısı

Geceyi fabrikada geçiren işçiler 5 Temmuz’da da direnişe devam etti.

Sabah saatlerinden itibaren ZF Sach, Opsan, Ford Otosan, SeraPool gibi pek çok fabrikadan işçi gelerek direnişçi işçilere destek verdi. İlerleyen saatlerde polis fabrikanın girişine barikat kurarark işçilerin binaya girişini engelledi.

İşçiler bu durumu oturma eylemi yaparak protesto etti. Fabrikanın içinde kalan 15 işçi daha sonra polis saldırısıyla gözaltına alındı. Akşam saatlerinde bahçedeki işçilere de saldıran polis işçileri darp ederek fabrika bahçesinin dışına attı. Fabrika dışına atılan işçiler bir süre destekçilerle birlikte sloganlarla burada direnişi sürdürdü. Gözaltına alınan işçiler gece geç saatlerde serbest bırakıldı. İlerleyen saatlerde sabah gelmek üzere işçiler evlerine dağıldı.

Bu sırada fabrika yönetimi işçilerin telefonlarına gönderdiği mesajla ertesi gün “teknik bakım nedeniyle” üretime tam gün ara verildiğini duyurdu.

Direniş kapı önüne taşındı

6 Temmuz sabah saatlerinde fabrika önünde toplanan işçiler direnişlerini kapı önünde sürdürmeye başladı. İçerde kalan özel eşyalarını almak isteyen işçiler engellendi. Arçelik LG işçileri gün içerisinde direnişte olan SeraPool işçilerini ziyaret etti.

7 Temmuz’da da sabah saatlerinden itibaren işçiler fabrika önünde direnişe devam ederken yönetim diğer işçilerle üretimi başlattı. Servislerin giriş ve çıkışları sırasında direnişçi işçiler alkış ve sloganlarla protestolarını sürdürdü. Bu arada fabrika yönetimi fabrikanın her tarafına kamera taktırarak işçileri gözetlemeye başladı.

8 Temmuz’da da fabrika önündeki direnişi sürdüren işçiler servis giriş çıkışlarında protestoyu sürdürdü. Direnişçilerin çalışan işçiler üzerinde kurduğu baskıyı engellemeye çalışan fabrika yönetimi araya çektiği brandayla işçilerin birbirini görmesini engelledi. Gün içinde işçiler kendi aralarında yaptığı toplantıyla durum değerlendirmesi yaptı.

Gazetemizin baskıya hazırlandığı 9 Temmuz'da da direniş kapı önünde devam ediyordu.

 
§