26 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/25

Düzenin ihtiyacı “istikrar”, işçi ve emekçilerin ihtiyacı mücadele…
Sivas katliamının hesabını sormak ve yenilerini önlemek için...
Erdoğan’dan iftar şovu Saray sofrasından yer sofrasına...
Gericilik bu düzenin harcında var!
Gülme sırası şimdi kimde?
Sivas’ta katledilenler anılacak
BDSP 2 Temmuz anmalarına çağırıyor
AKP Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor!
Muhalif basın AKP’nin hedefinde!
ODTÜ’de eğitim emekçileri direnişte!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
TTK’da TİS görüşmelerinde uyuşmazlık
Birleşik sınıf hareketi için metalde ortak grev! B. Çağ
MESS’ten önce sadaka sonra kıyım!
Metal işçileri ve MİB engelleri aşa aşa ilerledi – 2
İhanetin adı Çelik-İş
Yarın bizim olacak!
Metal direnişi ve deneyimleri tartışıldı
Troyka'nın dayatmaları, Syriza'nın açmazları
Doğu Avrupa'da sular ısınıyor
"Tüm gençliği kampımızın parçası olmaya çağırıyoruz!"
Devrimci gençlik kampının hazırlıkları sürüyor
Ankara EKK, Cansu Kaya için eylemdeydi
Kadınlar Cansu Kaya için sokağa çıktı
Ayvalıtaş davasında keşif kararı
Cumartesi Anneleri: Demirel'i iyi bilmezdik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Muhalif basın AKP’nin hedefinde!

 

AKP gericiliği yargıda bulunan yandaşları eliyle kendisine muhalif olan gazetecilere yönelik soruşturma ve dava saldırısını sürdürüyor.

Kitabında Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Tolga Tanış hakkında soruşturma başlatılırken Canan Coşkun hakkında ise 23 yıl 4 ay hapis istemiyle dava açıldı.

Çetelere sınırı geçiş için her türlü kolaylığı sağlayan gericilik haber takibi için sınırı geçen yabancı uyruklu gazetecileri ise sınır dışı etti.

Potus ve Beyefendi” kitabının yazarı Tanış’a soruşturma

Potus ve Beyefendi” kitabında AKP’nin ‘Kürt dostluğu’ndan yaptığı vurgunu belgelerle ifşa eden Hürriyet gazetesinin Washington muhabiri Tolga Tanış hakkında, kitabında “cumhurbaşkanına hakaret edip iftira attığı” iddiasıyla kamu davası açılması talep edildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, avukatı Ahmet Özel aracılığıyla Tanış hakkında kamu davası açılmasını talep ederken, başvuruyu kabul eden savcılık Tanış hakkında soruşturma başlattı.

Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, kitapta ‘POTUS’ kelimesinin ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki lakabı, ‘Beyefendi’ kelimesinin ise Başbakanlık’ta Tayyip Erdoğan için kullanılan sıfat olduğu için tercih edildiğinin vurgulandığına işaret etti.

Obama’nın başkanlığa geldiği 2009 yılından, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılına kadar Türkiye -ABD ilişkilerinin analiz edildiği kitabın “müvekkilinin itibarını sarsabilecek, kamuoyunu müvekkili aleyhine provoke edecek gerçek dışı bilgilere yer verdiğini” ileri süren Özel, bu anlamda kitabın kaynak niteliği taşımadığını iddia etti.

Bu başvuru üzerine İstanbul Başsavcılığı soruşturma açtı. Basın Savcılığı, Tolga Tanış’a bir tebligat göndererek ifade vermeye çağırdı.

Tolga Tanış, önümüzdeki günlerde adliyeye giderek ifade verecek.

Canan Coşkun’a 23 yıl hapis istemi

Yargıda Birlik Platformu üyesi hakim ve savcıların Emlak Konut GYO’nun Başakşehir’deki Ayazma Emlak Konut projesinden düşük fiyatla konut sahibi olduğuna dair haber yapan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun hakkında 23 yıl 4 ay hapis istemiyle dava açıldı. 8 savcı ve hâkimin ‘mağdur’ sıfatıyla yaptığı suç duyurusu ile açılan davada Coşkun için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1, 2, 3 (a), 4 Maddesi ve 53. Maddesinin 10 kez uygulanması talep edildi.

Dava açan hakim ve savcıların içinde MİT TIR’larını durduran askerlere soruşturma açan Ali Doğan, 17-25 Aralık’ta gözaltına alınanları serbest bırakan İslam Çiçek ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması hakkında takipsizlik kararı veren İrfan Fidan, İsmail Uçar ve Fuzuli Aydoğdu var.

Urfa’da 4 gazeteci sınır dışı edildi

Haber için Suriye’ye giden ve sonrasında Urfa’nın Suruç ilçesine geçmek isteyen 4 yabancı uyruklu gazeteci 23 Haziran’da sınırda gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildiler.

Gözaltına alınan Fransız Le Figaro muhabiri Samuel Forey, İtalya İl Manifesto muhabiri Giuseppe Acconcia ve İtalya RAI kanalının iki muhabiri gözaltı işlemleri yapıldıktan sonra idari para cezası uygulanarak sınır dışı edildiler.

Samuel Forey’in Türkiye’de aldığı geçici ikametgahın da iptal edildiği belirtildi. Forey, Til Ebyad’daki gelişmeleri takip edebilmek için başka seçeneği kalmadığını ve sınırı kaçak yollarla geçmek zorunda olduğunu ifade etti.

 

 

 

 

TGS: Basın özgürlüğüne darbe

 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın hayatını kaybettiği, 2 DHKC militanının ise katledildiği 31 Mart’taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında Basın İlan Kurumu, 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi, Basın İlan Kurumu yönetimini bu yanlışından bir an önce dönmeye çağırdı.

Gazetelerin yaptıkları haberleri, yayınladıkları fotoğrafları Basın İlan Kurumu yönetimine sormasının kabul edilemeyeceği gibi, Basın İlan Kurumu’nun da bu konuda cezai yaptırım sahibi olmasının basın özgürlüğü açısından utanç verici olduğunu vurgulayan sendikanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

62. hükümetin yaptığı baskılar, açtığı davalar ve akreditasyon uygulamaları yetmezmiş gibi Basın İlan Kurumu’nun hükûmet silahşörlüğüne soyunması, kendi görev ve sorumluluklarının dışında hareket etmesi aba altından sopa göstermektir. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Basın İlan Kurumu yöneticilerini bu uygulamadan vazgeçmeye, kendi işlerini yapmaya çağırıyoruz.”

 
§