5 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/22

Metal hareketinde kritik günler
“Emeğin Hukuku Kurultayı” ile emeğe saldırı
Metal işçisi sermayenin kölesi, Türk Metal’in askeri olmayacak!
Türk Traktör grevinin ardından...
ICOG heyeti ile konuştuk
Metalde geri dönüş yok
Sermayenin yedek lastiği: Çelik-İş
MİB’li bir işçi Birleşik Metal-İş’e soruyor!
“MİB’li ol güçlü ol!”
Dönemin ruhu, işgal, grev, direniş!
Petkim’de direniş sona erdi
"Artık bürokrasiyle hesaplaşma ve hak kazanımı dönemine giriyoruz!"
Sağlıkçılar: Yastayız yetti artık!
Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli
Bir dönemin sonuna doğru
Emekçilere "Tek yol devrim" çağrısı
Emekçi kadınların talepleri seçim sandıklarına sığmaz!
Çözüm ne seçimde ne mecliste
Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı
Koç sermayesinin “acıklı” hikayesi - R. U. Kurşun
Gerçekler saldırılarla gizlenemez!
Bir savaşın en acı tanıkları: Kadınlar
Hapishanelerde çocuklara işkence yapılıyor
Yeni sendika için hazırlanan tüzük taslağı tartışmaya açıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı

Haziran Direnişi’nin ikinci yılında gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerde mücadelenin devam ettiği belirtilirken katledilenler anıldı. Eylemlerde metal işçilerinin direnişi de selamlandı.

Gezi Tablosu ailelerle açıldı

Ressam Haydar Özay’ın bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı, Haziran Direnişi’nde katledilenleri ve süreç içerisinde yaşananları yansıttığı tablonun açılışı, 30 Mayıs’ta katledilenlerin ailelerinin ve Haziran Direnişi sırasında polis saldırısı nedeniyle uzuv kaybına uğrayanların katılımıyla yapıldı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen açılışa Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert, babası Edip Cömert ile kardeşi Adnan Cömert, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Meray ve dedesi Mustafa Meray ile polis saldırılarında gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici ve Erdal Sarıkaya katıldı.

Açılışta ailelerin yaptığı konuşmalarda katliamlar ve bu katliamlarda iktidarın rolü teşhir edilerek dava süreçlerinin sürüncemede bırakıldığı belirtildi. “Bu resme başka çocuklar eklenmesin” diye mücadelenin süreceği ifade edildi.

Ankara

Haziran Direnişi’nin 2. yıldönümünde Ankara’da direnişin görüntülerini sokak sokak belgeleyen gönüllü Seyri Sokak video eylemcilerinin öncülüğünde “Aksinden Yansı” isimli serginin açılışı 30 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

Sergi açılışından önce “Direnişin görüntülerini taşıdığımız bu serginin açılışını da eylemli bir şekilde yapmalıyız” diyen sergi ekibi günler öncesinden kitleleri Güvenpark’a Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yere çağırarak, serginin açıldığı 30 Mayıs günü 17.30’da burada bir eylem gerçekleştirdikten sonra sergi açıldı.

Halka açık olan sergi 15 Haziran’a kadar Kızılay’da bulunan Galeri Uray’da direnişin belleğini tazelemek isteyenler için açık olacak.

İstanbul

Haziran Direnişi’nin ikinci yılında Taksim Dayanışması ve BDSP’nin de aralarında yer aldığı devrimci ve ilerici kurumların çağrısıyla yüzlerce kişi katledilenleri anmak için 31 Mayıs’ta Taksim’de buluştu.

Eylem öncesinde polis Taksim’i abluka altına alırken İstiklal Caddesi üzerindeki Fransız Konsolosluğu önünde TOMA ve çevik kuvvet ile barikat kuruldu.

Mimarlar Odası önünde ve ara sokaklarda toplanan kitle sloganlarla Mis Sokak girişinde toplandı. Taksim Dayanışması’nın “Her yerdeyiz” pankartı, karanfiller ve dövizler taşındı. Eylemde Haziran Direnişi’nde katledilenlerin fotoğrafları da taşındı. BDSP, DGB’nin de aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçler flama ve önlükleriyle yer aldı. DİSK, TMMOB, TTB temsilcileri de eylemdeydi.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da eyleme katılarak Taksim Dayanışması’nın pankartını taşıdı.

Sloganlarla Taksim Meydanı’na doğru yürüyen kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Yapılan görüşmelere rağmen barikat açılmayınca bir süre oturma eylemi yapılarak sloganlarla yasakçı tutum protesto edildikten sonra anma barikat önünde gerçekleştirilirken yasakçı tutum teşhir edildi.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da konuşma yaparak “Benim oğlum senin itibarını sıfırladı bu da sana dert olsun” dedi. Konuşma “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganıyla karşılandı.

Haziran Direnişi’nde polisin sıktığı plastik mermi nedeniyle bir gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici, Ali İsmail Korkmaz’ın “Korkacaksın, titreyeceksin adi hükümet” sözleri ile engellemeye tepki gösterdi.

Haziran Direnişi’nde katledilenler için İstiklal Caddesi’ne karanfil bırakılarak eylem sonlandırıldı.

Adana

İlerici, devrimci kurumlar 31 Mayıs’ta Adana’da ortak bir eylem örgütledi. Eylem İnönü Parkı’nda buluşularak sloganlarla Atatürk Parkı’na yüründü.

Sınıf devrimcileri alana BDSP ve DGB flamalarıyla “Gezi’den metale sürüyor, sürecek mücadelemiz!” sloganı eşliğinde girdi.

Atatürk Parkı’na gelindiğinde Haziran Direnişi sürecinde katledilenler anısına saygı duruşu yapıldı. Ardından yapılan basın açıklamasında ise AKP gericiliğinin baskı politikaları protesto edilirken direnişin önemine değinildi. “Gezi’den Rojava’ya her yerdeyiz” pankartı açılan eylem sonrasında park alanında türküler eşliğinde halaylar çekildi.

Bolu

Bolu’da 31 Mayıs’ta bir araya gelen devrimci ve ilerici güçler devrim şehitlerini andı ve Haziran Direnişi’ni selamladı.

Akbank önünde bir araya gelen devrimci ve ilerici kurumlar Haziran Direnişi sürecinde sermaye devleti tarafından katledilenlerin fotoğraflarının arkasında Kardelen Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde sınıf devrimcileri “İsyanın sınırı, yaratıcılığın sonu yoktur”, “Gezi’den Greif’e, Greif’ten metale sürüyor mücadele” dövizleri ile katılarak işçi sınıfının yükselen mücadelesine dikkat çekti.

Aksaray

Aksaray’da 31 Mayıs’ta Eğitim Sen ve DGB’nin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde metal işçilerinin mücadelesi de selamlandı.

Aksaray Kent Meydanı’nda sloganlarla başlayan eylemde basın açıklaması Eğitim Sen Aksaray Şube Başkanı tarafından gerçekleştirildi.

Açıklamada metal işçilerinin direnişi de geniş bir yer buldu. Haziran şehitlerinin isimleri okunarak ‘yaşıyor’ sloganı atıldı.

Aksaray DGB eyleme “Metal işçileri yol gösteriyor”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Her yer Taksim her yer direniş” dövizleriyle katıldı.

Mersin

İlerici ve devrimci kurumların çağrısıyla Mersin Forumu önünde toplanan kitle sloganlar, şarkılar ve marşlar eşliğinde coşkulu bir şekilde çevre yolu güzergâhından Barış Meydanı’na yürüdü.

“Gezi’den metale direniş sürüyor!” sloganıyla metal direnişinin de selamlandığı yürüyüşün ardından Barış Meydanı’nda çeşitli kurumların sözcüleri kitleye seslendi.

Haziran Direnişi hakkında konuşmalar gerçekleştirilen eylem etkinlik havasında geçti. Buluşma, konuşmaların ardından Siempre müzik grubu ile birlikte küçük bir konsere dönüştü. Ara ara Nazım Hikmet ve Turgut Uyar’dan şiirlerin de okunduğu etkinlik halaylarla son buldu.

Manisa

Manisa’da 31 Mayıs’ta yapılan eylemle Haziran Direnişi selamlandı.

Emek Barış ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Eğitim Sen Manisa Şubesi önünde toplanan kitle AKP ilçe binasının olduğu cadde üzerinden yürüyüşle Manolya Meydanı’nda geldi. Yürüyüş sırasında, üzerinde Haziran Direnişi’nde katledilenlerin fotoğrafları ile “Gezi şehitleri ölümsüzdür!” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” şiarlarının yazılı olduğu pankart taşındı.

Meydana varıldığında Eğitim Sen Şube Başkanı Metin Demirel tarafından basın açıklaması yapıldı. Eyleme DGB de destek verdi.

İzmir

KESK, DİSK ve TMMOB’un çağrısıyla 1 Haziran’da İzmir’de bir araya gelen yüzlerce kişi Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı'na coşkulu bir şekilde yürüdü.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da kortejin önünde yer aldı. Gündoğdu Meydanı’na gelindiğinde Gezi şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından Gülsüm Elvan kitleyi selamladı. Anne Elvan çok yoğun duygular içinde olduğundan konuşma yapmadı. Kitle anne Elvan’ı “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganıyla karşıladı.

Eylem programı Birleşik Metal üyesi Delphi Dizel’de çalışan Uğur Ümit Aslan’ın konuşmasıyla devam etti. Aslan, işçi sınıfı ve metal işçileri adına kitleyi selamlayarak başladığı konuşmasına, Haziran Direnişi’nin önemini anlatarak sürdürdü.

Ardından ortak basın açıklamasını yine bir işçi olan Ayşe Hazal Beytaş okudu. Beytaş, Haziran Direnişi’nin başlama nedenlerini anlatarak başladığı açıklamada, Haziran Direnişi’nin kazanımlarını özetleyerek devam etti.

Basın açıklamasının ardından Gezi şehitlerinin isimleri okunarak onlar için “gül” atıldı. Eylem Bandista’nın ezgilerinden sonra bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara - Adana - Aksaray - Mersin - Bolu – İzmir - Manisa

 

 

 

 

Haziran şehitleri anıldı

 

Haziran Direnişi sürecinde gerçekleştirilen eylemler sırasında polis terörü ve kontra saldırılar sonucu katledilenler anıldı.

Ankara’da Ethem için anma

Milyonların sokaklara-meydanlara aktığı Haziran Direnişi sürecindeki eylemlerin Ankara ayağında polis kurşunuyla vurularak katledilen Ethem Sarısülük 1 Haziran’da vurulduğu yer ve saatte anıldı.

Güvenpark’ta sloganlarla toplanan kitle ellerindeki karanfilleri Sarısülük’ün vurulduğu yere bıraktı. Sarısülük’ün vurulduğu saat olan 17.20’de hoparlörlerden gelen 3 el silah sesinin ardından alanda bulunanlar ölü taklidi yaparak kendilerini yere bıraktı. Bir süre yerde hareketsiz yatan eylemciler “Hepimiz Ethemiz öldürmekle bitmeyiz!” sloganları atarak ayağa kalktı.

Ethem Sarısülük’ün ağabeyleri Mustafa, Cem ve İkrar Sarısülük ile anne Sayfı Sarısülük anma etkinliğine katıldı.

Mehmet Ayvalıtaş ve Fadime Ana anıldı

Haziran Direnişi sürecinde İstanbul Ataşehir’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş ile mahkemeler sürecinde yaşamını yitiren annesi Fadime Ayvalıtaş 2 Haziran’da Çekmeköy’deki mezarları başında anıldı.

Yapılan konuşmada Haziran sürecine değinilerek Mehmet ve ölümsüzleşenlerin halkların, emekçilerin özgürlükleri için kendini öne atan gençlerin mücadelesinin sürdürüleceği ifade edildi.

Baba Ali Ayvalıtaş, oğlunun katledilmesi ile büyük bir acı yaşadıklarını, eşi Fadime Ayvalıtaş’ın yaşadığı acıya dayanamayarak hayatını kaybettiğini belirtti.

Oğlunun ölümünden hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

Ayvalıtaş davasını takip eden avukatlardan Arzu Becerik ise dava sürecinde yol alınamadığını bunun acıyı ve öfkeyi arttırdığını belirterek acıya katlanarak öfkeyi ise mücadeleyi büyütmeye yönelterek Gezi’de ölümsüzleşenlerin anısının yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Mehmet Ayvalıtaş’ın mezarı başında yapılan anmanın ardından anne Fadime Ayvalıtaş’ın mezarına gidilerek burada da kısa bir anma yapıldı.

Ali İsmail Korkmaz anıldı

Haziran Direnişi’nde Eskişehir’de polis ve sivil faşistler tarafından uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran’da saldırıya uğradığı fırının önünde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Anmaya baba Şahap Korkmaz ve ağabey Gürkan Korkmaz da katıldı. Ağabey Gürkan Korkmaz AKP’nin emrindeki polis ve esnafın birlikte saldırarak kardeşini katletmesini teşhir etti, tepkisini dile getirdi. Buna karşın yanlarında olmaya devam eden Eskişehirlilere ise teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kitle fırının karşısında yere konulan Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafının yanına kırmızı karanfiller bıraktı.

 

 

 

 

Gebze'de Haziran şehitleri anıldı

 

Sınıf devrimcileri Gebze’de Haziran Direnişi’nin 2. yıldönümünde (31 Mayıs’ta) eylem ve etkinlik gerçekleştirdi.

Kent Meydanı’nda açılan seçim çadırı ile hem eylem ve etkinliğin duyurusu yapıldı hem de düzenin seçim oyununu bozma çağrısı yükseltildi. Eskiçarşı Çeşme önünde Kocaeli Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Mehmet Doğan ve BDSP imzalı “Haziran başlangıçtı, işçi sınıfı gelecek!” ozaliti ile eylem için buluşuldu. Sloganlarla Kent Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirildi.

Kent Meydanı’nda Mehmet Doğan, işçilere, emekçilere, gençlere ve kadınlara seslendi. Doğan, sömürü düzenini yıkmak ve işçilerin sosyalist iktidarını kurmak için devrimci mücadelenin saflarında birleşme çağrısı yaptı.

Ardından Cumhuriyet Meydanı’na doğru yüründü. Cumhuriyet Meydanı’nda emekçilerden yalıtık bir biçimde polis bariyerlerinin içindeki alanda etkinlik yapmayı tercih etmeyen sınıf devrimcileri meydanın girişinde etkinlik programını gerçekleştirdi. Etkinlik, saygı duruşu ile başladı.

Yapılan sunumu bir tiyatro gösterisi izledi.

Tiyatroda milletvekillerinin patronların sözcüsü olduğu ve seçimler teşhir edildi ardından devrimci şairlerden şiirlerin okunduğu bir dinleti sunuldu.

BDSP konuşmasında, “Bursa’dan başlayan ve dalga dalga yayılan metal işçilerinin direnişi de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını göstermiştir. Çürümüş sömürü düzeni devam etsin istemiyorsak, tek seçenek olan devrimin saflarını güçlendirelim” denilerek örgütlü mücadeleye çağrı yapıldı.

Ardından Mehmet Doğan da şunları ifade etti: “Bizler sizlere yalan vaatlerde bulunmuyoruz. Sizlere insanca yaşanabilecek bir dünyayı beraber kurma çağrısı yapıyoruz. Devrim ve sosyalizm saflarında birleşme çağrısı yapıyoruz. Bunun için ne seçim ne meclis! Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde.”

Konuşmaların ardından çevredeki emekçilerin katılımı ile halaylar ve horonlarla etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§