5 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/22

Metal hareketinde kritik günler
“Emeğin Hukuku Kurultayı” ile emeğe saldırı
Metal işçisi sermayenin kölesi, Türk Metal’in askeri olmayacak!
Türk Traktör grevinin ardından...
ICOG heyeti ile konuştuk
Metalde geri dönüş yok
Sermayenin yedek lastiği: Çelik-İş
MİB’li bir işçi Birleşik Metal-İş’e soruyor!
“MİB’li ol güçlü ol!”
Dönemin ruhu, işgal, grev, direniş!
Petkim’de direniş sona erdi
"Artık bürokrasiyle hesaplaşma ve hak kazanımı dönemine giriyoruz!"
Sağlıkçılar: Yastayız yetti artık!
Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli
Bir dönemin sonuna doğru
Emekçilere "Tek yol devrim" çağrısı
Emekçi kadınların talepleri seçim sandıklarına sığmaz!
Çözüm ne seçimde ne mecliste
Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı
Koç sermayesinin “acıklı” hikayesi - R. U. Kurşun
Gerçekler saldırılarla gizlenemez!
Bir savaşın en acı tanıkları: Kadınlar
Hapishanelerde çocuklara işkence yapılıyor
Yeni sendika için hazırlanan tüzük taslağı tartışmaya açıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petkim’de direniş sona erdi

 

Petkim’de Petrol-İş Sendikası üyesi 1800’ü aşkın işçinin direnişinin 5. gününde (1 Haziran) İstanbul’da yapılan görüşmeler sonucunda anlaşma sağlandı.

Petrol-İş Sendikası ile Petrokimya Holding A.Ş arasında İstanbul’da sürdürülen görüşmelerde işçi taleplerinin büyük ölçüde karşılandığı, bunun üzerine fabrikalardan ürün giriş çıkışına izin verildiği öğrenildi.

İmzalanan TİS sonucunda;

* 2006 öncesi işe giren işçiler ilk altı ay %6, 2., 3. ve 4. altı aylar enflasyon oranında zam alacaklar

* 2006 sonrası işe giren işçiler için %80 olan ücret skalası %83’e getirilecek, 2. altıncı ay enflasyon, 3. altıncı ay enflasyon+skala %84 olacak, 4. Altıncı ay ise enflasyon oranında zam olarak belirlendi.

* Bayramlarda 275 TL ödeme yapılacak

* Aylık sosyal yardım olarak ödenen 135 TL, 170 TL olacak.

Petkim’deki toplu iş sözleşme sürecinde işçilerin temel talebi, 2006 tarihinden önce işe girmiş olan işçilere uygulanan ücret skalası ile 2006 ve sonrası tarihinde işe girenlere uygulanan ücret skalasının eski işçi ücreti ile yeni işçi ücreti arasında %20 ücret farklılığına yol açmasıydı.

Petkim işçileri anlaşmayı değerlendirdi

Anlaşmayı değerlendiren bir Petkim işçisi şu değerlendirmede bulundu:

“2006 öncesi ilk altı ay %6 2., 3. ve 4. altı aylar enflasyon, 2006 sonrası %80 olan ücret skalası %83’e getirilecek, 2.altıncı ay enflasyon.3. Altıncı ay enflasyon+skala %84 olacak,4. altıncı ay enflasyon olarak belirlenmiştir. Bayramlarda 275 TL ödeme, aylık ödenen 135 TL ise 170 TL olarak belirlenmiştir. 135 TL sosyal yardım adı altında ödeniyor.

Aşılması gereken bazı durumların aşılması TİS’i iyi hale getirdi. Ücret zammından gereken bazı durumların aşılması TİS’i iyi hale getirdi. Ücret zammından ziyade bu kazanım bizim için önemliydi. % 70 başarı diyebiliriz. Bu da iyi anlamına gelir.”

Bir başka işçi ise şu ifadeleri kullandı:

“Sözleşme sonucundan memnunuz. Çok olumlu tepkiler aldık. Bütün kalbimizle metal işçilerinin yanındayız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”

 

 

 

 

Karayolu işçileri iş bıraktı

 

Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum 73. Şube Şefliği’nde çalışan 80 taşeron işçisi, çalıştıkları firmanın ücretlerinde iyileştirme yapmaması üzerine iş bırakma eylemi yaptı. 16 aylık sözleşmelerinin bittiğini açıklayan işçiler, 3 yıllık yeni bir ihale yapıldığını, ancak taleplerinin firma tarafından kabul edilmediğini belirtti.

Bu süre boyunca aynı ücretleri alacaklarına dikkat çeken işçiler, şunları söyledi:

3 yıl sonra asgari ücretten daha az maaş alacağız. Talep ettiğimiz maaş zammı, yemek parası ve mesai ücretini alamıyoruz. Haftalık 45 saatin üzerinde çalışıyoruz. Maaşlar gecikmeli yatıyor. Konuşacak muhatap bulamıyoruz. Aynı şartlarla devam etmek istemediğimizi açıkladığımızda da işten çıkarılma tehdidi altındayız.”

 

 

 

 

Çan’da eylemler başladı

 

Tuzla’da bulunan ve askeriyeye karbonlu kıyafet üreten Çan Ortak fabrikasında örgütlenerek üye çoğunluğunu sağlamasının ardından Petrol-İş Sendikası, işten atma saldırısına karşı eylemlere başladı.

1 Haziran Pazartesi günü Tuzla Aydınlı’daki fabrika önünde eylem yapan Petrol-İş üyesi işçiler, sendikal hakları tanınana, işten atılan işçiler geri alınana kadar fabrika önünde olacaklarını belirtiyorlar.

Çan’daki mücadeleye ilişkin açıklama yapan Petrol-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Niyazi Recepkethüda, işten çıkarılan işçiler geri dönene, Petrol-İş bu fabrikaya girene kadar onurlu mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

 

 

 

 

Cam işçileri baskılara karşı yürüdü

 

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde bulunan Şişecam Grubu’na bağlı Anadolu Cam fabrikasında çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi yüzlerce işçi, patron baskılarına karşı 3 Haziran günü yürüyüş gerçekleştirdi.

Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi (YOSAB) TIR parkında toplanan yaklaşık 500 cam işçisi fabrika girişine kadar yürüdü. Kristal-İş Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı, fabrika önünde yaptığı açıklamada, patronun geçen yıl yaptıkları grevin intikamını almaya çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:

Grev döneminde işten atılan arkadaşlarımız Tamer Balcı ve İsmail Çalışkan, gerekse grevden sonra sendikamızdaki profesyonel görevinin sona ermesiyle işbaşı yaptırılmayan Orhan Koç hala işinden, ekmeğinden, tezgâhından uzakta. Bu arkadaşlarımızı mahkeme sonucuna göre değil, bir an evvel aramızda, işinin başında, tezgâhının başında görmek istiyoruz.”

Patronun tüm fabrikalarda işçilere baskı uyguladığını söyleyen Şıracı, “Ben yaptım oldu mantığıyla hareket eden fabrika yönetimi, bizleri tutanaklarla, disiplin kurallarıyla korkutabileceğini sanıyor. Sendikamızla işveren sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşme hükümlerini ve protokol hükümlerini hiçe sayıyor. Kanunsuz ve yasadışı uygulamalarıyla bizleri yıldırmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 
§