5 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/22

Metal hareketinde kritik günler
“Emeğin Hukuku Kurultayı” ile emeğe saldırı
Metal işçisi sermayenin kölesi, Türk Metal’in askeri olmayacak!
Türk Traktör grevinin ardından...
ICOG heyeti ile konuştuk
Metalde geri dönüş yok
Sermayenin yedek lastiği: Çelik-İş
MİB’li bir işçi Birleşik Metal-İş’e soruyor!
“MİB’li ol güçlü ol!”
Dönemin ruhu, işgal, grev, direniş!
Petkim’de direniş sona erdi
"Artık bürokrasiyle hesaplaşma ve hak kazanımı dönemine giriyoruz!"
Sağlıkçılar: Yastayız yetti artık!
Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli
Bir dönemin sonuna doğru
Emekçilere "Tek yol devrim" çağrısı
Emekçi kadınların talepleri seçim sandıklarına sığmaz!
Çözüm ne seçimde ne mecliste
Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı
Koç sermayesinin “acıklı” hikayesi - R. U. Kurşun
Gerçekler saldırılarla gizlenemez!
Bir savaşın en acı tanıkları: Kadınlar
Hapishanelerde çocuklara işkence yapılıyor
Yeni sendika için hazırlanan tüzük taslağı tartışmaya açıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli

 

Metal işçilerinin Türk Metal ve MESS’e karşı Bursa’da başlayarak dalga dalga diğer kentlere yayılan grev ve eylemleri devam ederken benzer bir öfke de madenlerde mayalanıyor. Zonguldak’ta 2 Haziran günü Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) binası önünde toplanan maden işçileri, Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü’ne imza atan sendika ağalarını protesto etti. Kölelik zammına tepki gösteren işçiler, bordrolarını ateşe vererek sloganlarla çerçeve anlaşmasına tepki gösterdi.

İşçiler adına basına açıklama yapan Ersan Türk, protokol kapsamında kendilerine daha az zam yapılacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Tekstilde ve özel sektörde çalışan işçilerle biz aynı parayı alıyor olacağız. Yol ve yemek giderlerimizi çıkarttığımız zaman alacağımız para asgari ücrete denk geliyor. Sendikacılarımız oturup düşünsünler.”

Mustafa Aydos adlı işçi ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 2006-2007’den itibaren işe başlayanların emeklerine tırpan vurulduğuna dikkat çekerek “Bizim maaşımız düşüktü. Seyyanen zam bekliyorduk” ifadelerini kullandı.

Yeraltından Sesler: Niye imzaladınız?

Yeraltından Sesler Zonguldak’ta GMİS bürokratlarının işletmeleri gezerek ‘işçilerden görüş alma’ oyununa karşı sosyal medya hesabında şu mesajı yayınladı: “GMİS yönetimi tüm müesseseleri ziyaret ederek açıklamalar yapıyormuş. Neymiş efendim, henüz tam anlaşma imzalanmadı, sizlerin görüşleri bizim için önemlidir vs vs... E o zaman TİS protokolünü niye imzaladınız?”

GMİS bürokratları ise işletmelere dağılarak imzalanan satış sözleşmesini maden işçilerine pazarlamaya kalktılar.

Kızıy Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

Sosyal hizmet emekçilerinden eylem

 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sosyal hizmet emekçilerinin karşılaştığı sorunları protesto etmek için 3 Haziran günü Bahçelievler’deki İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

SES’in Anadolu, Şişli, Bakırköy ve Aksaray şubelerine üye emekçilerin katıldığı eylemde konuşan SES Bakırköy Şube Sekreteri Ertan Taştan, AKP ve Memur Sen arasında uzlaşmaya varılan TİS protokolünü teşhir ederek çalışanların sefalet ücretine mahkum edilmeye çalışıldığını ifade etti. Çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesini talep etti.

SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Mursel Fırat ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Deniz Feneri Derneği ile yaptığı protokolü eleştirdi. SES üyesi sosyal hizmet emekçisi Naciye Altınsoy, SES İstanbul Şubeleri adına ortak basın açıklamasını okudu. Altınsoy, sosyal hizmet emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesini, angarya, esnek ve fazla çalışmanın kaldırılarak çalışma yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti.

Sosyal hizmetlerin ağır ve tehlikeli işler kapsamında değerlendirilmesi ve çalışanlara yıpranma payı, fili hizmet zammı hakkı verilmesinin talep edildiği eylemde, insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebi dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Mayıs’ta en az 161 işçi can verdi

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, metal işçisinin mücadelesini selamladığı Mayıs ayı raporunda geçtiğimiz ay en az 161 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu. İSİG Meclisi, son 5 ayda ise iş cinayetlerinde en az 646 işçinin can verdiğini hatırlattı.

Mayıs ayında en çok iş cinayetinin tarım, inşaat, taşımacılık ve ticaret/büro işkollarında yaşandığını belirten İSİG Meclisi, işçilerin en çok trafik/servis kazaları, düşme, ezilme/göçük ve diğer nedenlerden dolayı can verdiğini not düştü.

Mayıs ayında yaşanan iş cinayetlerinde 12 kadın ve 149 erkek işçinin can verdiğine dikkat çekilen raporda, 7 çocuk işçinin de iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ifade edildi.

3 göçmen işçinin de can verdiği Mayıs ayında iş cinayetlerinin en çok yaşandığı iller İstanbul, Adana, Bursa, İzmir, Konya ve Ankara oldu.




Nestle işçilerine polis saldırısı

 

Bursa Karacabey’de kurulu Nestle’de sendikalaştıkları için işten atılan işçiler polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler 2 Haziran günü vardiya değişimi sırasında fabrikanın arka kapısında beklerken polisler hiçbir uyarı yapmadan işçilere azgınca saldırdı. Saldırı sırasında 10’u aşkın işçi darp edilerek gözaltına alındı.

Nestle işçileri sendikalaştıkları için işten atma saldırısıyla karşılaşmış ve işlerine sendikalı olarak dönebilmek için direnişe başlamışlardı. 11 aydır direnişlerini sürdüren işçiler daha önce de polis saldırısıyla karşılaşmış, geçtiğimiz günlerde de fabrika önündeki eylemde yine polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı.




İzenerji işçileri uyardı

 

DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ile İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında 3 Mart 2015 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanmaması üzerine TİS süreci greve doğru ilerlerken yüzlerce işçi 2 Haziran günü uyarı eylemi gerçekleştirdi.

İzenerji işçileri, Konak Pier önünden İBB önüne yürüdü. Alkışlarla ve ıslıklarla başlayan eylemde “Sadaka değil, toplu sözleşme” ve “Açlık sınırında değil, insanca yaşanacak ücret istiyoruz” pankartları açıldı.

İBB önüne gelindiğinde Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı basın açıklaması yaptı. Şanlı, Çalışma Bakanlığı tarafından tebliğ edilen uyuşmazlık zaptının ardından “grev kararı almak zorunda olduklarını” söyledi. İBB tarafından şu an işçilerin maaşlarına %8 ve 20 gün ikramiye teklif edildiğini belirten Şanlı, bu teklifi kabul etmeyeceklerini ifade etti. Şanlı, teklif edilen zammın günlük gıda, giyim gibi temel ihtiyaçları karşılamadığına dikkat çekerek, “insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” sözleriyle işçilerin talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

Kızıl Bayrak / İzmir




 
§