5 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/22

Metal hareketinde kritik günler
“Emeğin Hukuku Kurultayı” ile emeğe saldırı
Metal işçisi sermayenin kölesi, Türk Metal’in askeri olmayacak!
Türk Traktör grevinin ardından...
ICOG heyeti ile konuştuk
Metalde geri dönüş yok
Sermayenin yedek lastiği: Çelik-İş
MİB’li bir işçi Birleşik Metal-İş’e soruyor!
“MİB’li ol güçlü ol!”
Dönemin ruhu, işgal, grev, direniş!
Petkim’de direniş sona erdi
"Artık bürokrasiyle hesaplaşma ve hak kazanımı dönemine giriyoruz!"
Sağlıkçılar: Yastayız yetti artık!
Maden işçisi satış sözleşmesine öfkeli
Bir dönemin sonuna doğru
Emekçilere "Tek yol devrim" çağrısı
Emekçi kadınların talepleri seçim sandıklarına sığmaz!
Çözüm ne seçimde ne mecliste
Haziran Direnişi eylem ve etkinliklerle selamlandı
Koç sermayesinin “acıklı” hikayesi - R. U. Kurşun
Gerçekler saldırılarla gizlenemez!
Bir savaşın en acı tanıkları: Kadınlar
Hapishanelerde çocuklara işkence yapılıyor
Yeni sendika için hazırlanan tüzük taslağı tartışmaya açıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde geri dönüş yok

 

Metal işçilerinin başta Bursa’daki fabrikalar olmak üzere çeşitli kentlerde ayağa kalkarak süpürdüğü Türk Metal’e öfke büyüyor. Birçok fabrikada on binlerce işçinin Türk Metal’den istifa etmesinin ardından ücret iyileştirmesi talebiyle eylemler yayılıyor. Gelinen aşamada her bir fabrikada mücadele farklı fabrikaları tetikliyor. Sendikasız fabrikalarda dahi iş bırakma eylemlerinin hayata geçirilmesi güvencesiz, düşük ücretlere karşı öfkenin büyüklüğünü gösteriyor.

Bursa

Tofaş’ta bandlarda dolaşarak işçileri tahrik eden Türk Metal temsilcilerine işçiler tokat gibi yanıt verdi. 3 Haziran günü yaklaşık bin işçi, yemek arasında sendikanın temsilcilik odası önünde toplanarak Türk Metal’e tepki gösterdi.

Renault’ta Türk Metal’in eski temsilcisinin facebook üzerinden işçileri aldatmaya çalıştığı “Biz köklü bir sendikayız. Hepinizi tekrar aynı çatı altında toplayacağız” türünden ifadeler kullandığı işçiler tarafından dile getirildi.

Cansan Alüminyum işçileri, istifaların devam ettiğini duyurdu ve taleplerini açıkladı.

AKA Otomotiv’de de istifalar devam ederken Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nı fabrikalarından atmak için harekete geçen Maysan Mando işçileri de sendikadan istifaları sürdürüyor.

Gemlik’teki Çimtaş Çelik de mücadeleye katıldığını duyurdu. Fabrikada yemek eylemi yapıldı.

Kocaeli

İzmit’te bulunan Snop Metal ve Dytech’te Türk Metal’den istifaların büyük oranda tamamlandığı belirtildi.

Kocaeli Çayırova’da TAYSAD OSB’de kurulu bulunan HP Pelzer Pimsa Otomotiv işçileri de Türk Metal’den kurtulmak için toplu bir şekilde postaneye giderek istifalarını gerçekleştirdi.

Arçelik’in fabrikalarında da işçiler hafta boyunca istifalara devam etti.

Bolu Arçelik işçileri 31 Mayıs Pazar günü bir araya gelerek Türk Metal’den istifa etti. Toplu istifa için masa kuran işçiler, basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladı. Arçelik işçileri, Türk Metal’in fabrikada fesh edilmesini ve Koç grubundaki en yüksek işçi ücretlerinin kendilerine de sağlanması gerektiğini belirtti. Beylikdüzü Arçelik fabrikasında Türk Metal’den istifa eden işçiler zorunlu izne çıkarıldı. Sözleşmeli işçilerin ise işten çıkarıldığı belirtildi. Eskişehir Arçelik’te de istifalar hafta boyunca sürdü.

Trakya'da istifalar

Hafta boyunca Trakya’daki fabrikalarda da Türk Metal’den istifalar başladı. B/S/H’de de istifaların devam ettiği belirtildi.

Çerkezköy’de bulunan Dinex’te ise Türk Metal’den istifa eden bir işçi işten çıkarıldı.

Türk Traktör'de temsilciler atıldı

Türk Traktör’ün Ankara ve Sakarya’daki fabrikalarında 12 gün süren fiili grev 1 Haziran’da sona erdi. Direnişin sonlandırılmasının ardından Türk Traktör patronu karşı saldırıya geçerek 2 Haziran’da 3 işçiyi işten attı.

Trakya Döküm işçileri Türk Metal'i silmekte kararlı.

İşçi temsilcilerinin işten atılmasının ardından öğleden sonra fabrika önünde toplanma çağrısı yapğan işçiler özel güvenlik ve polis tarafından engellendi.

Türk Traktör'de direnişin sona ermesinin ardından yapılan MİB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tofaş işçileri anlaştığı zaman söylediğimiz gibi bu kazanımlar bile fazlası ile önemlidir. Her şeyden önce Ankara’da TM’nin kalesi olarak bilinen Türk Traktör’den bu ihanetçi çetenin silinmesi dahi başlı başına bir kazanımdır.

Direnişimizin her anı önemli deneyimlerle doludur. Eğer, ilk gün dile getirdiğimiz taleplerin tamamını elde edemediysek bunun nedenleri de bu deneyimlerde saklıdır.

Artık 12 günlük onurlu direnişimiz sona erdi. Ancak önümüzde çok daha uzun bir mücadele süreci uzanıyor. Bunun boşluğa fırsat vermeden, moralimizi bozmadan, birbirimize kırılıp küsmeden bu yeni döneme hazırlanmalıyız.

'Su uyur, düşman uyumaz!' sözünü unutmayalım. TM ve bu ülkede sermayenin belkemiği olan KOÇ bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da direncimizi kırmak, birliğimizi parçalamak, eski sömürü düzenlerini korumak için saldırmaya devam edecekler. Kimi zaman açıktan, kimi zaman sinsice gelecek bu saldırılar.

Bu yüzden, artık önümüze bakmalıyız. Belki de hayatımız boyunca öğrenmediğimiz şeyleri öğrendiğimiz bu 12 günde kazandığımız deneyimlerle gerçek hakkımız olanı almak için bıkmadan usanmadan mücadeleye devam etmeliyiz.

Bunun yolu ise bellidir. 12 günde yarattığımız birliği ve beraberliği daha da pekiştirmeliyiz. Geride kalan 12 günün güçlü bir muhasebesini yapmalı, eksiklerimizi hızla telafi etmeliyiz. Hepimizi ilgilendiren kararları sadece sözcülerimize bırakmadan, hepimizin bu mücadelenin hem önderi, hem neferi olacağımız bir birlikteliği hızla inşa etmeliyiz.”

Ford Otosan

Üretimin durduğu Gölcük ve İnönü’deki Ford Otosan fabrikalarında direnişler 3 Haziran’da sona erdi. İşçilerin kendi temsilcileriyle görüşmeyi reddeden Ford Otosan yönetimi, türlü ayak oyunlarıyla direnişi kırmaya çalıştı. Yaklaşık iki haftalık sürecin ardından direniş, işçilerin talep ettiği haklar alınamayarak sonlandırıldı.

Ford işçilerine seslenen MİB, hatalardan ders çıkarıp birliği güçlendirme çağrısı yaptı.

Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

"Şimdi hatalarımızdan ders çıkarıp eksikliklerimizi telafi etmenin vaktidir.

Önümüzde yeni ve acil görevler durmakta, birliğimizi güçlendirmeli temsilcilerimizi seçmeli, onların etrafında kenetlenmeliyiz ve baskılara, tehditlere karşı tek yürek tek bilek hareket etmeliyiz...
Bu süreçten bir çok şey öğrendik, yaşadık ve biriktirdik...

Birliğimizden gelen gücümüzü gördük...
Ford Otosan işçisi bitti demeden bu mücadele bitmeyecek!

Ford Otosan işçilerinin 16 günlük grevi ve direnişi işçi mücadelesinin tarihe altın harflerle yazılacaktır, bunu zafere dönüştürmek için önümüzdeki görevleri yerine getirip birliğimizi güçlendirmeliyiz...

Birliğimizden gelen gücümüzün farkına vararak doğru adımları atmak için harekete geçelim..."

ORS’de temsilciler seçildi

Ankara’da ORS Rulman fabrikasında 1200 ORS işçisi “Büyük buluşma” gerçekleştirdi. “Türk Metal istifa!”, “Türk Metal dışarı!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykıran işçiler, daha sonra bölümlerden temsilcilerini seçti. 5 kişilik bir temsilci ve yedek heyeti seçen işçilerin yönetimle yaptıkları görüşmede anlaşma sağlandı. Türk Metal’in silindiği fabrikada yönetim, seçilmiş işçi temsilcilerini muhattap alma sözü verdi.

Yanı sıra Türk Metal odasının kaldırılması ve bu süreçten dolayı hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı açıklandı. Ücretlerde iyileştirme konusunda ise müdürün üst yönetimle görüşüp temsilcilerle yeni bir görüşme yapacağı açıklandı.

Erkunt’ta patron ve Türk Metal el ele vererek çıkışları açtı. “İsteyen tazminatlarını alıp çıkabilir” diyerek işçilere “beğenmeyen çeker gider” mesajı vermeye çalışıyorlar.

Direniş ateşi İzmir’e sıçradı

Metaldeki büyük direniş İzmir’e de sıçradı. Türk Metal’den istifalara başlayan İzmir CMS işçileri Pınarbaşı’ndaki fabrikada Türk Metal temsilcilerinin kapıları kapatarak işçileri istifadan engellemeye çalışmasına rağmen işçiler toplu istifa için postaneye sloganlarla yürüdüler.

CMS yönetimi 29 Mayıs’ta 07.00-15.00 vardiyasındaki işçileri yemekhanede toplayarak sözleşmenin 2017’ye kadar sürdüğünü söyledi. Yönetim “fabrika içinde huzurun ve düzenin bozulmaması” uyarılarıyla işçileri tehdit etti.

Ancak işçiler PTT’den e-devlet şifrelerini almaya devam ettiler. İşçilerin eylem yapma kararı alması üzerine yönetim işçilerin seçtiği temsilcileri muhatap aldığını duyurarak masaya oturdu. Görüşmede, ücret iyileştirmesi ve işçilerin kendi temsilcilerinin tanınması talepleri kabul edildi.

Ege Endüstri Ege Fren işçileri de e-devlet şifrelerini alarak Türk Metal’den istifalara başladı.

Habaş işçileri 1 Haziran günü iş çıkışı alkışlarla seslerini Türk Metal’e ve patrona duyurduklarını belirterek “Biz de başladık” dediler.

İDÇ işçileri de Türk Metal’i sırtlarından atmak için harekete geçti.

 

 

 

 

Metalde eller şaltere uzanıyor

 

Metal işçilerinin il il, fabrika fabrika yayılan mücadelesine her gün yeni halkalar ekleniyor. Fabrika yönetimleriyle yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmanın sağlandığı ve üretimin tekrar başladığı fabrikaların ardından grev ve istifa dalgasına yeni fabrikalar katılıyor.

Er Metal’de kazanım

Bursa’da Er Metal’de üretimden gelen güçlerini kullanarak 28 Mayıs gece vardiyasında üretimi durduran işçilerin talepleri karşılandı. Er Metal işçileri patronla yaptıkları görüşmede bayram parası, erzak yardımı, 2 TL’lik zam taleplerini kazandılar.

Herhangi bir sendikal örgütlülüğün olmadığı fabrikada yüzlerce işçinin iş bırakıp taleplerini patrona kabul ettirmesi metaldeki grev hareketinin ulaştığı boyutu göstermesi açısından önemli bir yerde durdu.

Gebze’de Pimsa işçileri gece vardiyası sonrasında iş durdurdu. Bunun üzerine yönetim çalışma olmayacağını duyurarak servisleri geri gönderdi. İşçilerin büyük çoğunluğu istifa etti.

Bursa’da sendikasız olan Baykal Makina işçileri 1 Haziran günü üretimi durdurarak taleplerinin karşılanmasını istedi. Eylemin ardından, patronun bu konuda görüşme olacağı sözünü vermesiyle işçiler eylemi sonlandırdı.

Delphi işçileri 1 Haziran günü talepleri için şalterleri indirdi, direnişe geçti. Vardiya değişimi sırasında fabrikadan çıkmayan içerideki vardiyanın işçilerine kapı önüne gelen diğer vardiyalardaki işçiler de destek verdi.

İşçiler, temsilciler ve yönetim arasında yapılan görüşmenin ardından kazandıklarını duyurdular.

Varılan anlaşmaya göre;

* İşçi temsilcileri yönetim tarafından kabul edildi.

* Türk Metal’in odası kaldırılacak, yerine yeni temsilciler geçecek.

* MESS ne verirse verilecek.

* Prim için şirketin Avrupa’daki merkeziyle görüşülüp işçi temsilcileriyle karar verilip duyuru yapılacak.

* Ücret konusu temsilciler ile yeniden görüşülecek.

1 Haziran’da iş bırakma eyleminin gerçekleştiği fabrikalardan biri ise Bilecik Bayırköy’de kurulu bulunan Mefro Wheels’ti. Ücret iyileştirmesi talebiyle iş bırakan DİSK/Birleşik Metal-İş üyesi işçiler üretimi durdurarak patronla görüşme talep etti.

Akplas’ta işten atmaya karşı üretim durdu

Gebze Beylikbağı’nda kurulu Akplas fabrikasında 2 Haziran günü üretimi durduran işçiler, yakın süreçte işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı. Her iki vardiyadaki işçiler de atılan arkadaşlarına sahip çıkarak geri alınmalarını talep etti. Türk Metal’den istifa etme kararı da alan işçiler, istifa etmeleri durumunda işten atılmama garantisi de istediler.

Yönetimle yaptıkları görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine direnişe devam kararı alan işçilere 16.00-24.00 vardiyasından da işçiler katıldılar. İşçiler 3 Haziran günü direnişe son verdiler. 30 işçi tazminatlarını alarak işten çıktı. Diğer işçiler işten çıkartılmayacakları belgelerini alarak işe başladı.

Federal Mogul’da iş bırakma ve istifalar

İstanbul Tuzla’da kurulu Federal Mogul fabrikasında işçiler “Hak yoksa üretim de yok” diyerek 3 Haziran günü şalteri indirdi. İşçiler üretimi durdurmalarının ardından “Direnen işçi kardeşlerimizi selamlıyor, tüm sınıf kardeşlerine dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz” mesajını paylaştılar.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler “Yüksek hakem kurulunun kararını saymıyoruz. MESS dize gelecek. İkramiye 4 olacak. Sosyal haklarda 1. grup olmazsa olmazımız” dediler. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada işçilerin eylemi devam ediyordu.

Türk Metal’in yetkili olduğu Federal Mogul İzmit fabrikasında ise işçiler parkta bir araya gelerek topluca Türk Metal’den istifa etmeye başladı.

Bursa’da kurulu Şahince fabrikasında işçiler, 2 Haziran'da akşam vardiyasının çıkışına yakın saatlerde “Hak yoksa üretim de yok!” diyerek üretimi durdurdular. 16.00-24.00 vardiyası üretimi durdurarak dışarıya çıkmazken 00.00-08.00 vardiyası kapının önünde bekledi. Eylem üzerine fabrikaya gelen patronla görüşen işçiler anlaşma sağladı.

Ücretlerini alamayan Aliağa EMC işçileri de 3 Haziran günü iş durdurdu. 2 saat süren iş durdurma eyleminin ardından patron gasp ettiği ücretleri ödemek zorunda kaldı.

 
§