8 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/18

Düzen cephesinin açmazları ve sınıf hareketinin birikimleri
Sendikal bürokrasiyi aşmak için taban iradesi!
Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!
Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!
‘Maceracılar’ Bursa’da! - B. Çağ
Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları
Bu kavgada biz de varız!
“Sandıkta hür” 1 Mayıs’ta “makul şüpheli!”
Taksim 1 Mayısı’na tutuklama terörü
“Fabrikalardan, meydanlardan geleceğiz!”
“Özgür basın susturulamaz!”
Ankara’da bağımsız sosyalist aday tanıtım toplantısı
"Çözüm süreci" ve Kürt hareketinin çıkmazı
Baskı politikalarına mücadeleyi büyüterek cevap vereceğiz! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Seçimler: Vaatler ve gerçekler
Seçimler ve devrimci sınıf faaliyeti
Ne seçim, ne meclis...
Taşeron köleliğine son vermek için...
Öncü karayolu işçilerinin Ankara toplantısının gösterdikleri! - Haydar Baran (*)
555İ - T. Kor
Dünyada ve Avrupa'da 2015 1 Mayısı ve devrimci sorumluluk
Alman burjuvazisi grevdeki makinistleri hedef gösteriyor
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Devrimci önderler Bakırköy'de anıldı
ODTÜ'de geleneksel 'Devrim Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, hakları ve gelecekleri için greve çıkıyor, sokakları dolduruyor. Grev ve eylemliliklerin yanı sıra ezilen halklar ve anti-faşist güçler de ırkçılık ve faşizme karşı sokakları doldurdu.

Binlerce Aborjin sokağa çıktı

Avustralya Federal Hükümeti’nin Aborjinleri hedef alan politikalarını protesto etmek için Melbourne’de eylem düzenlendi. “Ellerini ana vatanımızdan çek!”, “Topraklarımızı koruyun!” sloganlarını haykıran 6 bin kişi, yerli halkın yaşadığı bölgelere yapılan devlet yardımlarının kesintiye uğramasını protesto etti.

Federal Hükümet, Batı Avustralya eyaleti sınırları içinde bulunan Aborjinlere ait 140 yerleşim merkezini ‘ekonomik sebepler’den dolayı kapatmayı planlıyor.

Ukrayna: Kahrolsun faşizm!

Geçtiğimiz yıl Odessa’da bulunan neo-Nazi çetelerin Sendikalar Evi’nde çıkardığı yangın sonucunda hayatını kaybeden onlarca kişi için 2 Mayıs günü anma yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları Kulikovo Meydanı’ndaki Sendikalar Evi’nin önünde bir araya gelerek “Kahrolsun faşizm!”, “Unutmayız, affetmeyiz, zaman gelir intikam alırız!” sloganlarını attı.

Kiev’de de 2 bin kişi eylem yaparak katledilenleri andı. Moskova, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra Avustralya, Polonya, İrlanda, İsviçre ve Fas’ta da anmalar yapıldı.

TAP pilotlarının grevi sürüyor

Portekiz Hava Yolları (TAP) pilotlarının, 1 Mayıs’ta başladığı 10 günlük grev kararlılıkla devam etti. Portekiz Sivil Havacılık Sendikası (SPAC), devletin şirketi özelleştirmesi kararına itiraz ediyor ve pilotların çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

Grevden 3 bin uçuşun ve 300 bin yolcunun etkileneceği belirtilirken emekçilerin haklarını karşılamayan şirketin 70 milyon avro zarara uğrayacağı öngörüldü.

Baltimore’da ‘zafer yürüyüşü’

ABD’de siyahi genç Freddie Gray’i katleden polislerin yargılanacağının açıklanması üzerine Baltimore’da ‘zafer yürüyüşü’ yapıldı. Hala binlerce asker ve polis tarafından abluka altında tutulan kentte sokağa çıkan binlerce kişi “Adalet yok, barış yok!” sloganını attı. Eylemciler sadece Freddie Gray değil, katledilen diğer siyahiler için de yargı sürecinin başlatılmasını istedi.

Ülkenin birçok kentinde de benzer eylemler yapıldı.

İsrail’de ırkçılık protestoları

Geçtiğimiz günlerde Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, polis tarafından dövülmesini gösteren bir video kaydının yayınlanması sonucunda Etiyopyalı Yahudiler, Kudüs ve Tel Aviv’de militan eylemler yaptı. 3 Mayıs günü Tel Aviv’in Rabin Meydanı’nda toplanan eylemciler, polise taş ve şişe atarken polis, biber gazı ve ses bombalarıyla eylemcilere saldırdı.

İspanya’da posta grevi

İspanya’da üç ayrı sendikaya üye posta emekçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ve posta sektöründeki kesintileri protesto etmek için 4 Mayıs’ta greve gitti. TİS görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması durumunda 15 ve 22 Mayıs tarihlerinde tekrar greve gidileceği ilan edildi.

Paris’te polis devletine protesto

Fransa’da yaşanan Charlie Hebdo katliamının ardından gündeme getirilen polis devleti uygulamalarının en kapsamlılarından olan yeni istihbarat yasa tasarısı protesto edildi. Paris’te Invalides Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, “Özel hayata müdahale etmeyin”, “Beni takibi bırak” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde yasa tasarısının özel hayatı ihlal edeceğine vurgu yapıldı.

Filistin Başkanı nerede?” 

Gazzeli işçiler, artan yoksulluğa rağmen hükümetin kendileri ile ilgilenmediğine dikkat çekmek için Gazze’de eylem düzenledi. Filistin İşçi Sendikaları Birliği’nin çağrısıyla bir araya gelen işçiler, “İşçilerin istekleri görmezden gelinemez!”, “İş problemine çözüm istiyoruz!”, “Filistin Başkanı nerede!” sloganlarını attı.

Üsküp’te hükümete öfke

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, 2 yıl önce bir gencin polis tarafından katledilmesinin hükümet tarafından gizlenmesini protesto etmek için Başbakanlık binası önünde toplanan eylemcilere polis saldırdı. Başbakanlık binasına taş ve yumurta atan eylemcilere polis, TOMA ve biber gazıyla saldırdı. Saldırı sırasında 34 eylemci yaralandı.

İtalya’da eğitimde genel grev

İtalya’da eğitim emekçileri ve öğrencilerin Renzi ve kabinesinin gündeme getirdiği “İyi okul” adlı saldırı tasarısına karşı genel grev ve boykot yapıldı. 5 Mayıs’ta yapılan genel grev ve boykot nedeniyle ülke genelindeki okulların önemli bir kısmında ders yapılmadığı kaydedildi.

On binlerce eğitim emekçisi ve öğrenci, çeşitli kentlerde sokaklara çıkarken Roma’daki yürüyüşe 25 bin, Milano’dakine 20 bin, Bari’dekine de 15 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Peru polisi katletti

Peru’nun güneyindeki Islay’da çevre katliamına yol açacak bakır madeni projesini durdurmak için yapılan eylemler sürüyor. 5 Mayıs’ta bir kez daha sokağa çıkan eylemcilerin yolu trafiğe kapamasını bahane ederek eyleme saldıran polis, 35 yaşındaki Henry Checcla adlı eylemciyi ateş açarak katletti.

Peru polisi, geçtiğimiz haftalarda yapılan eylemlere de vahşice saldırarak 61 yaşındaki bir çiftçiyi katletmişti.

 

 

 

 

Akdeniz’de göçmen katliamları sürüyor

 

AB emperyalistleri, son aylarda Akdeniz’de yaşanan göçmen katliamları üzerinden sözde önlemler devreye sokarken yeni katliam haberleri geliyor. İtalya’nın güneyindeki Sicilya’nın açıklarında göçmen teknesi battı. Save the Children’ın verdiği bilgiye göre teknede bulunan 40’a yakın göçmen yaşamını yitirdi.

Bu yıl en az 1750 göçmen Akdeniz’de karga tulumba bindirildikleri bot ve gemilerin batması sonucu hayatını kaybetmişti.

 
§