8 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/18

Düzen cephesinin açmazları ve sınıf hareketinin birikimleri
Sendikal bürokrasiyi aşmak için taban iradesi!
Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!
Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!
‘Maceracılar’ Bursa’da! - B. Çağ
Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları
Bu kavgada biz de varız!
“Sandıkta hür” 1 Mayıs’ta “makul şüpheli!”
Taksim 1 Mayısı’na tutuklama terörü
“Fabrikalardan, meydanlardan geleceğiz!”
“Özgür basın susturulamaz!”
Ankara’da bağımsız sosyalist aday tanıtım toplantısı
"Çözüm süreci" ve Kürt hareketinin çıkmazı
Baskı politikalarına mücadeleyi büyüterek cevap vereceğiz! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Seçimler: Vaatler ve gerçekler
Seçimler ve devrimci sınıf faaliyeti
Ne seçim, ne meclis...
Taşeron köleliğine son vermek için...
Öncü karayolu işçilerinin Ankara toplantısının gösterdikleri! - Haydar Baran (*)
555İ - T. Kor
Dünyada ve Avrupa'da 2015 1 Mayısı ve devrimci sorumluluk
Alman burjuvazisi grevdeki makinistleri hedef gösteriyor
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Devrimci önderler Bakırköy'de anıldı
ODTÜ'de geleneksel 'Devrim Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları

 

Çeşitli sanayi bölgeleri ve kentlerden, direnişi büyüten metal işçileriyle dayanışma açıklamaları geldi...

Yalnız değilsiniz!

(...) Mücadelenize destek, uğradığınız saldırıya öfke adım adım yayılıyor.

Önümüzdeki hedef, bu mücadeleyi örgütlü bir biçime kavuşturabilmek, sesinize Ankaralı metal işçilerinin sesini katabilmektir.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sesiniz soluğunuz olmaya devam edeceğiz.

Türk Metal esaretini omuz omuza parçalayacağımıza duyduğumuz sonsuz güvenle, öfkemiz ve bilincimiz ile bir kez daha siz direngen metal işçilerine selam olsun.

Metal işçisine yapılan bu alçakça saldırının hesabını sormak her yerde boynumuzun borcudur!

Sincan İşçi Birliği

***

Prochter & Gamble işçilerinden mesaj...

Bizler Prochter & Gamble işçileri olarak Türk Metal’deki satılmış sendika ağalarına karşı başlatmış olduğunuz mücadeleyi destekliyor, satılmış çetelerin saldırılarını nefretle kınıyoruz. Ulaştığımız her işçiye her fabrikaya bu saldırıyı anlatıp Türk Metal’i teşhir edeceğimizi belirtmek istiyoruz.

Prochter & Gamble işçileri- Gross- Gerau-Almanya

***

Metal işçisi yalnız değildir!

Sendika demenin bile çok zor olduğu, seçim gibi bir demokratik tutumu olmayan Türk Metal çetelerinin saldırılarını işçi nefretiyle kınıyoruz.

En demokratik hak olan sendika kurmak veya başka bir sendikaya geçmek gibi olağan ilişkileri tanımayan, sendikayı geçim kaynağı haline getirmiş bu kamburdan ayrılmak istemelerini çok olumlu bulduğumuzu belirtiyoruz.

Birlik, mücadele, zafer! 

Yaşasın sınıf dayanışması!

MAN Nürnberg fabrikası IG Metall (VKL) İşyeri Temsilciliği


***

Renault, Coşkunöz ve Mako işçilerine!

“... Yalnız değilsiniz. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kurulu metal fabrikalarında çalışan sınıf kardeşleriniz belli bir merak ve ilgiyle sizleri izliyor. Taleplerinizi haklı buluyor, eylemlerinizi meşru olarak görüyor. Sizleri destekleyeceklerinden ve sizlerle dayanışmayı her gün biraz daha büyüteceklerinden kuşkunuz olmasın.

Sınıf devrimcisi kardeşleriniz olarak, Avrupa’daki sesiniz olacak, taleplerinizi ve amaçlarınızı, buralardaki Renault, Mercedes, Bosch, Mann, Opel, Ford ve diğer fabrikalarda çalışan sınıf kardeşlerinize ulaştıracağız.

O halde cesaret, daha fazla cesaret! Kazanana kadar kavga!”

Almanya Wuppertal’dan sınıf devrimcileri


***

Türk Metal’den topyekûn istifa!

(...) Bursa’da metal işçileri korku duvarlarını yıkmış ve tüm metal işçilerine izlenmesi gereken yolu göstermiştir. 'Topyekun istifa' çağrıları artık her fabrikaya ulaştırılmalıdır. Habaş, İDÇ, Ege Çelik, Sider, CMS, BMC, Cevher, Ege Fren, Delphi olmak üzere Türk Metal ihaneti içerisindeki her fabrika Renault, Coşkunöz, Mako işçilerinin sesine kulak vermelidir. Türk Metal saldırısı bütün metal işçilerine yapılmış bir saldırıdır. Bursa metal işçileri “vatan-millet” provokasyonuyla yaratılmaya çalışılan çete saldırısına yanıtını geciktirmeden vermiş ve Türk Metal’e tepki sloganları metal fabrikalarında yankılanmaya başlamıştır.

Bursa’dan metal işçilerinin yükselttiği mücadeleyle sınıf hareketi yeni bir evreye doğru ilerliyor. Bu ilerleyiş sancılı bir süreçten geçiyor ve kazanımla sonuçlandırmak için hepimize görevler düşüyor. Onurlu bir gelecek isteyen metal işçilerinin sesine ses gücüne güç katalım. Fabrikalarımızdan, yükselttiğimiz her ses Türk Metal saldırısına verilmiş bir yanıt olacaktır. Bu hain saldırının hesabı er ya da geç sorulacaktır.

Ege Metal İşçileri Birliği


***

Eli kanlı Türk Metal çetesi hesap verecek!

Yaklaşık dört yılını Habaş Demir Çelik cehenneminde Türk Metal’in ihanetlerine izin vermemek için mücadeleyle geçiren ve aynı ihanet şebekesi tarafından 2010 yılında işine son verilen sizlerden biri olarak mücadelenizi selamlıyorum.

(...) Ancak işbirlikçi çeteler artık şunu da görüyor ve daha çok korkuyorlar; metal işçileri dönüşü olmayan bir yola girdi. Metal işçileri hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını haftalardır sloganları alkışları ve protestolarıyla dile getirdi. Sırtımızdaki kamburdan kurtulmak için onuruyla mücadele eden kardeşlerimiz bugün hain bir saldırıya uğrayarak sindirilmeye, korkutulmaya çalışıldı. Ancak ne kadar kanlı kirli yöntemler uygularlarsa uygulasınlar Türk Metal çetesi işçi sınıfının tarihine kara bir leke olarak girmiştir. Bu mücadele artık sadece Bursalı metal işçilerinin mücadelesi olmaktan çıkacak, onurlu bir işçi olarak yaşamak isteyen herkesin mücadelesine dönüşecek ve Türk Metal gibi çeteleşmiş sendikalar tarihin çöplüğüne gömülecektir.

Bursalı metal işçileri yalnız değildir!

İzmir 2. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı
Muharrem Subaşı

 

 

***

Metal işçileri yol gösteriyor!

(...) Yaralanan arkadaşlara geçmiş olsun diyorum ve mücadelenizin ilk günlerinden beri söylediğim gibi metal işçilerinin sesini başta Kocaeli olmak üzere her yere taşımaya çalışıyorum.

Bursa’da Türk Metal’in ihanet çemberini parçalayan siz işçileri buradan bir kez daha selamlıyorum. Ve görüyorum ki tehditler, saldırılar sizleri yıldırmıyor. Açtığınız yol tüm işçilere yol gösterecektir. Yıllardır işçilerin alınteri üzerinden saltanat süren ve işçi kanı döken Türk Metal çetesinden hesap sormaya hep birlikte devam edelim. İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları oluşana kadar mücadelemizi sürdürelim!

Kocaeli Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Mehmet Doğan

 

 

***

Metal işçilerini yalnız bırakmayacağız!

Metal işçileri girdikleri yolda karalı bir şekilde ilerliyorlar. İşçilerin emek ve onurlarına sahip çıkmak için bir araya gelmeleri, birliklerini güçlendirerek örgütlenmelerine hız vermeleri, kapitalistler gibi onların kapı kulu sarı sendikacıları da tedirgin etti. Sendikacı görünümlü çeteler işçilere saldırarak, işçilerin kanını akıtarak bu gidişi durdurmaya çalışıyorlar.

Söylenmesi gereken sözü Renault, Coşkunöz ve Mako’dan işçilerin katılımıyla oluşturulan Fabrikalar Arası Kurul söyledi:

İşçi kanı döken Türk Metal ile artık bağları koparıyoruz! Bütün fabrikalardaki işçiler bireysel istifalara başlasınlar! Fabrikalarda ve bulundukları alanlarda protestolara devam etsinler!”

Saldırıyı büyük bir sınıf kiniyle lanetleyip, işçi arkadaşlarımızın bu karalı duruşuyla dayanışmada olduğumuzu açıklıyoruz. Biz yeter ki birlik olalım. İşçi sınıfının birleşik gücünü hiçbir güç yenemez.

İşçileri, sendikaları ve devrimci güçleri metal işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

Haydi metal işçileriyle dayanışmaya, dayanışmayı büyütmeye!

ICOG üyesi Ali Reçber

 

 

***

Türk Metal saldırının hesabını verecek!

“... Bizler biliyoruz ki bu sınıf savaşımı zorlu ve çetindir. Sonucu ne olursa olsun ne pahasına olursa olsun metal işçileri olarak bu kavgayı büyütmekten bir an olsun geri durmayacağız. Korkularını büyüteceğiz uykuları kaçacak tüm bulunduğumuz alanlarda Bursa’da mücadeleyi büyüten Renault, Coşkunöz, Mako işçilerin sesi soluğu olacağız. Bölgemizdeki bu çetenin örgütlü olduğu B/S/H, Arçelik, HEMA, EGO, Trakya Döküm, Sarten fabrikalarına bu mücadeleyi götüreceğiz. Bu alçakların maskesini bir kez daha düşüreceğiz.

Trakya’dan metal işçileri olarak bu hain, alçakça saldırılara karşı Renault, Coşkunöz, Mako işçilerinin ve sınıf devrimcilerinin yanındayız.

Metal işçileri olarak baskılara boyun eğmeyeceğiz. Haklı taleplerimizle yürüttüğümüz bu mücadeleyi engelleyemeyecekler. Türk Metal çetesi alçak saldırılarının hesabını verecek.

Trakya Metal İşçileri Birliği


***

Saldırıların hesabını metal işçileri soracak!

“... MESS patronları ve MESS patronlarının örgütü olan Türk Metal ağaları için yolun sonu görünmüştür. Metal işçileri onları taşımak istemediğini ortaya koyduğu son eylemlerle dosta düşmana göstermiştir. Bu mücadele artık sadece Bursalı metal işçilerinin mücadelesi olmaktan çıkmış, Türkiye işçi sınıfının mücadelesi olma yolunda ilerlemektedir. Bu mücadele Türk Metal’i tasfiye edecek potansiyeli içinde taşımaktadır.

Türk Metal ağalarının denetiminde yapılan saldırıların hesabını metal işçileri er ya da geç soracaktır.

DİSK/Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Kayseri Bölge Temsilciliği olarak metal işçilerinin onurlu mücadelesini selamlıyor, işçi sınıfının sesi olan Kızıl Bayrak gazetesinin uğradığı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 

Haydar Baran

DİSK/Devrimci Yapı İşçileri Sendikası

Kayseri Bölge Temsilcisi  


***

Türk Metal çetesi hesap verecek! 

“... Yürüttüğünüz bu anlamlı mücadele sadece sizlerin bizlerin değil Türkiye işçi sınıfının onuru ve geleceğidir. Onurumuz ve geleceğimiz için bu çete takımından topyekûn kurtulmak için mücadeleyi daha fazla yükseltme, örgütlülüğümüzü güçlendirip yayma sorumluluğu ile yüzyüzeyiz.

Bizler Manisa’daki metal işçileri olarak yalnız olmadığınızı ve yürüttüğünüz mücadelenin Manisa’daki fabrikalarda da yankı bulduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Aşağılık Türk Metal çetesinin saldırıları sökmedi sökmeyecek. Türk Metal çetesi saldırıların hesabını verecek.

Manisa Metal İşçileri Birliği

 

 

***

Türk Metal çetesinin saldırısını kınıyoruz

“.... Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gerçek bir sınıf savaşının önü açılıyor. Bugün Bursa’da Mako, Coşkunöz ve Renault’un onurlu işçilerinin Türk Metal çetesine karşı isyanı da bu çatışmanın bir parçasıdır. Dolayısıyla gerek metalde gerekse tekstil ve diğer işkollarında işçi sınıfının bu tür öncü çıkışları er geç yönünü bulacak, merkezileşip gerçek öncüsüyle buluşarak, Türkiye işçi sınıfının başına musallat olan başta Türk Metal gibi çeteleri ve diğer tüm sendikal korucuları ezip dağıtacaktır.

Bu vesileyle İsviçre BİR-KAR olarak bizler de Bursa’daki metal işçisi sınıf kardeşlerimizin isyanını selamlıyor, sizlerle her türlü dayanışma içinde olacağımızı bildiriyoruz. Sizleri Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi İsviçre’de de yalnız bırakmayacağız.

İsviçre BİR-KAR


***

Bursa metal işçisini yalnız bırakmaz’

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Türk Metal çetesinin yaptığı saldırıya ilişkin mesaj yayınladı.

Bursa’da günlerdir süren metal işçilerinin haklı direnişine tanıklık ettiklerini belirten Mart, “Metal işçileri, üyesi oldukları Türk Metal Sendikası ile MESS arasında bağıtlanan toplu sözleşmeye itiraz ediyorlar, haklarını talep ediyorlar, daha insani toplu sözleşme yapılması için Türk Metal’i uyarıyorlar” dedi. Mart, Bursa’nın emek ve demokrasi güçlerinin haksızlık karşısında sessiz kalmayacağını, direnen işçilerin yanında olacağını belirtti.

HDP’den açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü, Türk Metal çetesinin saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Metal işçilerinin çetelere karşı boyun eğmeyeceğini vurgulayan HDP Bursa İl Örgütü’nün açıklaması şöyle:

Bursa’da metal işçileri, haftalardır daha iyi bir toplu sözleşme için, alınterlerinin hakkını almak eylemliliklerini sürdürüyorlar. Türk Metal yetkilileri istifa etmek için bir araya gelen işçi kardeşlerimize sopalarla saldırdı. Hala Renault, Çoşkunöz, Tofaş ve Mako’da işçi kardeşlerimiz tehdit altındalar. Türk Metal Sendikası’nın işçilere yönelik saldırılarını kınıyoruz. Türk Metal’e çete gibi davranmaktan vazgeçip yüzünü işçilere dönmesi gerektiğini söylüyoruz. Alınterleri için, ekmekleri için mücadele eden metal işçilerinin sonuna kadar yanındayız. Biliyoruz ki Türk Metal’in bu saldırıları onun gerçek yüzünü daha net olarak ortaya çıkarmıştır ve yine biliyoruz ki metal işçisi bu çete uygulamalarına boyun eğmeyecektir. Herkes bilsin ki metal işçisi yalnız değildir.”

 

 

 

 

Türkiye’deki metal işçileri harekete geçti... Dayanışmaya!

 

Bursa’da kurulu Renault, Coşkunöz ve Mako fabrikalarında çalışan metal işçileri, dün yaptıkları uyarı da dikkate alınmayınca, önceden kararlaştırdıkları üzere, bir mafya sendika olarak niteledikleri ve bugüne dek üyesi bulundukları Türk Metal sendikasından istifa etmeye başladılar.

Bu karar, adı geçen fabrikalarda çalışan işçilerin kendi öz iradeleri ile alınmış bir karardır ve meşrudur. Metal işçileri de, tek tek istifa ederek bu kararın gereğini yerine getirmişlerdir.

Türk Metal’in sendikacı kılığındaki çete yöneticileri her zamanki gibi kendilerine yakışanı yapıp, bir kez daha, bugüne dek aidatları ile saltanat sürdürdükleri işçilere saldırdılar. Birçok işçiyi yaraladılar. İşçi düşmanı çeteler saldırılarına devam ediyor.

Metal işçileri kararlı. Renault, Coşkunöz ve Mako işçilerinin bizzat kendilerinin oluşturduğu Fabrikalar Arası Kurul, “İşçi kanı döken bu mafya sendika ile artık hiçbir işçimiz yoktur! Ok yaydan çıkmıştır! Bütün arkadaşlarımız bulundukları yerden bireysel istifa etmeye devam etsinler” çağrısı yaptı. İstifalar artarak devam ediyor.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kurulu Renault, Mercedes, Bosch, Opel, Mann ve diğer fabrikalarında çalışan metal işçilerine!

Bursa’daki metal işçileri sizin sınıf kardeşinizdir. Sizler de son derece ağır koşullarda çalışıyorsunuz. Sizler de insanca yaşamaya yetmeyen bir sefalet ücretine mahkumsunuz. Kapitalist yoğun sömürü, dayanılmaz baskılar, bir çağdaş kölelik sistemi olan taşeron sistemi, işsizlik ve gelecek güvencesinden yoksunluk sizlerin de en yakıcı sorunlarınızdır.

Bursalı sınıf kardeşleriniz en haklı ve en meşru hakları için, bugünleri ve gelecekleri için, sizlerin de sırtınızda birer kene olan sendika bürokratlarının başında olduğu sendikalar değil, sözün, yetkinin ve kararların işçiye ait olacağı sendikalar için harekete geçmiş bulunuyorlar. Kavgaları zorlu bir kavgadır ve sizlerin destek ve dayanışmanıza ihtiyaçları var. Onları yalnız bırakmayın. Destek ve dayanışmanızı esirgemeyin.

Harekete geçin, aşağıda vereceğimiz adresler aracılığıyla onlarla bağlantı kurun, taleplerini ve amaçlarını her fabrikaya taşıyın, işçi arkadaşlarınıza duyurun.

Yaşasın sınıf dayanışması!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR)
İşçi Komisyonu

5 Mayıs 2015

 
§