8 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/18

Düzen cephesinin açmazları ve sınıf hareketinin birikimleri
Sendikal bürokrasiyi aşmak için taban iradesi!
Metal işçisi Türk Metal’i fabrikalardan temizliyor!
Türk Metal çetesi işçilere saldırdı!
‘Maceracılar’ Bursa’da! - B. Çağ
Metal işçileriyle dayanışma açıklamaları
Bu kavgada biz de varız!
“Sandıkta hür” 1 Mayıs’ta “makul şüpheli!”
Taksim 1 Mayısı’na tutuklama terörü
“Fabrikalardan, meydanlardan geleceğiz!”
“Özgür basın susturulamaz!”
Ankara’da bağımsız sosyalist aday tanıtım toplantısı
"Çözüm süreci" ve Kürt hareketinin çıkmazı
Baskı politikalarına mücadeleyi büyüterek cevap vereceğiz! - Av. Zeycan Balcı Şimşek
Seçimler: Vaatler ve gerçekler
Seçimler ve devrimci sınıf faaliyeti
Ne seçim, ne meclis...
Taşeron köleliğine son vermek için...
Öncü karayolu işçilerinin Ankara toplantısının gösterdikleri! - Haydar Baran (*)
555İ - T. Kor
Dünyada ve Avrupa'da 2015 1 Mayısı ve devrimci sorumluluk
Alman burjuvazisi grevdeki makinistleri hedef gösteriyor
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Devrimci önderler Bakırköy'de anıldı
ODTÜ'de geleneksel 'Devrim Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Özgür basın susturulamaz!”

 

Ankara Özgür Haber Platformu (AÖHP) 5 Mayıs akşamı Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklamasıyla Taksim 1 Mayısı’nda yaşanan polis terörünü teşhir ederek Taksim’de darp edilen, gözaltına alınan, baskılarla çekimi engellenmeye çalışan özgür ve devrimci basın emekçilerinin yalnız olmadığını haykırdı.

AÖHP, darp edilen ve polis işkencesi ile gözaltına alınan Alınteri ve direnişteyiz.org muhabirleri ile Bursa’da metal işçilerine saldıran Türk Metal çetesi tarafından ağır şekilde darp edilerek çekim yapmaları engellenen ve birisi kafasından yaralanarak hastanelik olan iki Kızıl Bayrak muhabirinin uğradığı şiddeti kınadı.

Kayıt ve haber hakkı engellenemez!”

Emekçilerin haber yapma ve haber alma hakkının devletin vereceği onayın boyunduruğu altına girmesini kabul etmediklerini ilan eden AÖHP, eli sopalı sivil saldırganlar ve kask numarasız polisler ile devletin karanlık saldırılarına maruz kalan direnenlerin ve her an şüpheli olarak hedef gösterilen sokaktaki herkesin uğradığı şiddetin kayıt altına alınmasının delillerin karartıldığı bu muğlak ortamda hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Devletin ve iktidar organlarının devrimci ve muhalif medyanın gönüllü çalışanlarını, yurttaş habercileri ve video eylemcileri hedef tahtasına oturttuğunu belirten AÖHP, baskıların sökmeyeceğini ilan etti. Anayasa başta olmak üzere pek çok hukuki anlaşma ile de sabitlenmiş haklarını çok iyi bildiklerini ve bu hakları devletin ve polisin keyfi uygulamalarına gasp ettirmeyeceklerini duyurdu.

Haziran Direnişi’nden bu yana toplum vicdanını yaralayan her olayda sokaklara dökülerek öfkesini haykıran tüm işçi, emekçi, genç ve kadınlara karşı devletin faşist baskı ve polis terörü uygulamalarını devreye sokmasına karşın AÖHP’nin sokakta olmaya devam edeceği duyurularak, AÖHP bileşenlerinin her türlü devlet şiddetini ve polis terörünü insanlık ve habercilik onuru adına kayıt altına almaya sokak sokak, gece gündüz devam edeceği ifade edildi.

Basın açıklamasının ardından Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önüne kurulan ekranla, polis şiddeti ve bu şiddet karşısında direnişi gösteren Ankara eylemlerinden oluşan videoların gösterimi gerçekleştirildi. Ayrıca farklı eylemlerdeki önemli karelerden oluşan fotoğraf sergisi de Ankaralı emekçilere sunuldu.

Seyri Sokak, Parklar Bizim Ankara, Kızıl Bayrak, Alınteri, direnişteyiz.org, Çapul Tv, İnadına Haber, Ankara Eylem Vakti, Birgün, Batıkent Haber, Çekim Yapan Kadınlar, Gaia Dergi gibi devrimci, muhalif ve alternatif basın-yayın organları AÖHP bileşenleri olarak eylemde yer alırken, BDSP, 100. Yıl İnisiyatifi, Aka-Der, Anarşistler, DHF, Dev-Lis, Halkevleri, Kaldıraç, Öteki Bisiklet ve Özgür Lise eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

‘Yandaş medya olmayacağız!’

 

Gazetecilere Özgürlük Platformu, G9 Platformu, DİSK Basın-İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) “Dünya basın Özgürlüğü Günü”nde Taksim’de yürüyüş yaptı. 3 Mayıs’ta Tünel’de bir araya gelen basın emekçileri Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

Galatasaray Lisesi önünde meslek örgütleri ve sendikalar adına basın açıklamasını G9 Platformu’ndan Doğan Tılıç okudu. Tılıç, Tweet atanların Cumhurbaşkanı’na hakaretle, belgesel çekenin terör propagandasıyla suçlandığına dikkat çekti ve Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında 154’üncü olduğunu belirtti. 

Tılıç, iktidarı rahatsız eden sorular soran, sosyal medyada buna benzer içerik paylaşan gazetecilerin sokakta ve sosyal medyada linç edildiğine vurgu yaparak diğer yandan da medyadaki emekçi kıyımlarına dikkat çekti.

Tılıç son olarak gazetecinin aydın olması ve otorite ve iktidara hizmeti reddedip, halk için yazıp, çizmesi gerektiğini belirtti ve “Özgürlük gazeteciliğin oksijeni, özgür gazetecilik de demokrasinin garantisidir” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§