6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı

 

Edebiyatın usta ismi Yaşar Kemal, binlerin katıldığı törenlerle sonsuzluğa uğurlandı. Başta okurları, dostları olmak üzere toplumun her kesiminden insanın katıldığı uğurlamada cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camii’nden Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yol trafiğe kapatılarak yürüyüş yapıldı.

Yaşar Kemal’i uğurlamaya gelenler arasında Eşber Yağmurdereli, Orhan Pamuk, Ferhat Tunç, Grup Yorum, Orhan Gencebay, Mehmet Esatoğlu, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Alabora, Suavi, Selahattin Demirtaş, Hasip Kaplan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri de yer aldı.

Ayrıca BDSP, EMEP, Halkevleri, Halk Cephesi, ESP, DİP, HDP ve ÖDP’nin de aralarında olduğu devrimci ve ilerici güçler de uğurlamada yerlerini aldılar. Düzen partilerinin temsilcileri ve AKP’liler de cenazede boy gösterdi.

Cenaze namazının ardından Yaşar Kemal’in tabutu omuzlarda cenaze aracına bindirilirken kitle alkışlarla ve tabutun üzerine çiçekler atarak “Yaşar Kemal ölümsüzdür!”, “Yaşar Kemal onurumuzdur!” ve “İnce Memed ölmedi kalbimizde yaşıyor!” sloganlarıyla usta edebiyatçıyı camiden uğurladı.

Mezarlığa kitlesel yürüyüş

En önde Sanat Meclisi’nin “Benim kitaplarımı okuyanlar yoksula yoldaş olsunlar” yazılı pankartı taşınırken kitle Osmanbey’den itibaren ana yolu trafiğe kapatarak sloganlarla Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yürüdü. Binlerce kişi Yaşar Kemal’in mezarı başına akın etti. Mezar başında Grup Yorum’un da içinde yer aldığı Sanat Meclisi tarafından anma düzenlendi.

Lütfi Kırdar’da anma

Yaşar Kemal’e, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinlikle kendi eserlerinden oluşan bir program eşliğinde veda edildi.

Yaşar Kemal için saygı duruşuyla başlayan anmada Nebil Özgentürk’ün hazırladığı Yaşar Kemal Belgeseli büyük coşkuyla izlendi. Belgeselde Yaşar Kemal’in Sivas Katliamı sonrası yaptığı konuşma uzun süre alkışlandı. Yaşar Kemal 8 Temmuz 1993 tarihli konuşmasında katliamı Türkiye’nin alnındaki kara leke olarak tanımladığı bu kara lekeyi temizleme görevinin devrimcilerde olduğunu ifade etmişti.

Oyuncu Cihan Ünal, Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem ve Tilbe Saran da Yaşar Kemal’in eserlerini seslendirdi. Sanatçı İdil Biret de programda piyano başına geçerek Chopin’in 1 Numaralı Baladı’nı sundu. Anma programının sonunda salonda alkışlar yükselirken “Yaşar Kemal onurumuzdur” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Önder Babat anıldı

 

3 Mart 2004’te Devrimci Hareket dergisi bürosundan çıktıktan sonra vurularak katledilen Önder Babat, katledilişinin 11. yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı.

3 Mart akşamı, Babat’ın katledildiği İstanbul Taksim’deki İmam Adnan Sokak’ta gerçekleştirilen anmada Babat’ın katilinin bugün mecliste görüşülen İç Güvenlik Paketi’ni hazırlayanlar olduğu söylendi.

Devrimci Hareket’in çağrısıyla düzenlenen anmada konuşan Devrimci Hareket dergisi Yazıişleri Müdürü Eray Saygın, artan faşist saldırganlığa dikkat çekerek İç Güvenlik Paketi’ni teşhir etti. Sömürü ve kölelik koşullarına değinen Saygın, Özgecan Aslan şahsında kadın cinayetlerine de değindi. Babat’ın katledilişini anlatan Saygın, devletin katliamcı kimliğini yakın dönemde gerçekleştirdiği cinayetler üzerinden teşhir etti. Haziran Direnişi’nde katledilenlerin anıldığı açıklamada, Önder Babat’ın ve katledilenlerin mücadelesinin süreceği ifade edildi.

Ardından anmaya destek veren kurumlardan EHP, KP ve TKP 1920 adına konuşma yapıldı. Anma, Adalılar müzik grubunun söylediği marşlar eşliğinde son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Şadan Eren toprağa verildi

 

12 Eylül faşist cuntası tarafından yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren’in annesi Şadan Eren yaşamını yitirdi. Eren, Ankara’da toprağa verildi. Cenaze töreninde EMEP, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfe Sarısülük, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen’in yanı sıra Erdal Eren’in okul arkadaşları yer aldı.

Cenazede konuşma yapan Erdal Eren’in abisi Erkan Eren “Keşke darbeciler gerçekten yargılansaydı ve annem bunu görebilseydi. O zaman içimize bir nebze su serpilirdi” ifadelerini kullandı.

Oğlunun idam edilmesinden 4 yıl sonra hayatını kaybeden eşi Ahmet Eren’in yanına gömülen Şadan Eren’in mezarına Erdal’ın mezarından getirilen toprak serpildi. Törende ayrıca Erdal Eren’in annesine yazdığı son mektup okundu.

 
§