6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DLB devrimci faaliyeti büyütüyor

 

Faaliyetlerini aralıksız sürdüren Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Gebze’de gerçekleştirdiği toplantıyla 8 Mart ve Berkin Elvan gündemlerini tartıştıktan sonra faaliyete yazılamalarla başladı. DLB, Kartal’da da Berkin ve Özgecan için faaliyetlerini sürdürürken İzmir Aliağa’da ise film gösterimiyle birlikte mücadele üzerine tartışmalar yapıldı. Ankara’da ise stand faaliyetiyle Berkin’in hesabını sonma çağrısı yükseltildi.

Kartal’da stand çalışması

DLB’liler Üç Fidan Gençlik Kültür Evi'nde gündeme ilişkin konuları tartışarak yakın süreçteki eylemliliklere yüklenmek gerektiği üzerine bir toplantı yaptı.

Toplantı ardından Bankalar Caddesi'nde açılan standla 9- 13 Mart Berkin Elvan Haftası duyuruldu. 10 Mart saat 15.00’te Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde yapılacak Berkin Elvan etkinliği ve 11 Mart günü Berkin Elvan’ın Okmeydanı’ndaki anmasının duyurusu yapıldı. Hem Berkin’in hem de Özgecan’ın katilinin sermaye devleti olduğu vurgusu yapılarak 11 Mart günü liselerde boykot çağrısı yükseltildi.

Standda Berkin ve Özgecan için imza toplanarak, sosyal medyada düşüncelerin paylaşılması için #berkiniçinyaz hashtaginin açıldığı duyuruldu. Berkin ve Özgecan için hazırlanan panoya liselilerin, emekçilerin düşüncelerinin yazılı olduğu kağıtlar asıldı. Liselilerinin Sesi satışının yapıldığı standa ilgi yoğundu. Ardından çay bahçeleri gezilerek ajitasyonlarla dergi satışı sonlandırıldı.

Gebze DLB’den toplantı

Gebze DLB gerçekleştirdiği toplantı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Berkin Elvan Haftası eylem programını belirlerdi. Ayrıca “sıra-dışı” fanzininin ikinci sayısının içeriği de planlandı.

Gebze’deki çeşitli liseler ve dershanelerden liselilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, çeşitli gündemler üzerine tartışılarak eylem ve etkinlik programı oluşturuldu. Özgecan’ın katledilmesi üzerine yerelde ve Türkiye genelinde gerçekleşen eylemler değerlendirilerek liselilerin bu dönemde sokakta olduğuna işaret edildi. Bu dönemde çıkartılan “sıra-dışı” fanzininin içeriği ve kullanımı üzerine de tartışılarak fanzinin yeni sayısı planlandı. Ayrıca “sıra-dışı” fanzininin sosyal medya aracılığıyla da yayını gerçekleştirilecek.

İkinci bir konu başlığı olarak kadın sorununun güncel ve tarihsel içeriği tartışılarak 8 Mart’a liselilerin etkin bir şekilde katılımını sağlamanın önemine değinildi. Bu kapsamda Gebze Emekçi Kadın Komisyonu’nun gerçekleştireceği etkinlik ve eyleme katılarak “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” denilecek.

Liseliler Berkin Elvan’ın 1. ölüm yıldönümünde ise Gebze’de eylem ve etkinlikler gerçekleştirerek Berkin Elvan Haftası’nda etkin bir çalışma yürütmeyi planladı.

DLB’liler toplantının sonunda ise duvar yazılamaları yaparak çalışmalara başladılar. Duvarlara “Berkin Elvan yaşıyor, DLB savaşıyor!”, “Yaşasın sosyalizm!”, “Tek yol devrim!” yazıldı. Ayrıca GATEM’in bahçesine ise “Staj sömürüsüne son!” yazıldı.

Aliağa’da film gösterimi

İzmir DLB, Aliağa’daki liselilerle birlikte film gösterimi düzenledi.

Aliağa Eğitim Sen’de gerçekleştirilen film gösterimi için farklı liselerden öğrenciler biraraya geldi.

Liseliler Fransa Getto’larında baskı, sömürü ve ırkçılığa maruz kalan gençlerin yaşam öyküsünün anlatıldığı “La haina-Protesto” filmini hep birlikte izlediler.

Gösterimin ardından film üzerine sohbetler gerçekleştirilirken Aliağa’da liseli gençlik ve sorunları üzerine neler yapılabileceği tartışıldı.

Berkin’in hesabını sorma çağrısı

Ankara DLB, 11 Mart günü Berkin Elvan için yapılacak anma eyleminin çalışmalarını sürdürdü. Bu kapsamda Yüksel Caddesi’nde stand açılarak bildiri dağıtımı yapıldı.

Çevreden birçok insanla sohbetler gerçekleştirildi. Liselilerin Sesi dergisinin dağıtımı da yapıldı. Ayrıca #berkinicinyaz kampanyası için yazı toplandı.

Yine Kızılay'da da #berkinicinyaz kampanyası için pano yapılarak yazı toplandı. Diğer liseli kurumlarıyla yapılan toplantıda 11 Mart günü saat 16.00’da Ziya Gökalp Caddesi’nde (Mithatpaşa Köprüsü altı) toplanma kararı alındı.

Standın ardından kahveler gezilerek Liselilerin Sesi dağıtımı yapıldı.

Liselilerin Sesi / Ankara-Gebze-İzmir-Kartal

 

 

 

 

 

DLB faaliyetinde gözaltı

 

DLB’liler 4 Mart günü duvar yazılaması yaptıkları esnada bir sivil faşistin engelleme girişimiyle karşılaştılar. Duvara “Berkin’e sözümüz devrim olacak!” yazılaması yapıldıktan sonra faaliyete devam eden DLB’liler bir süre sonra Gebze Belediyesi önünde yunus ekipleri, sivil ve resmi polisler tarafından durdurularak GBT dayatmasıyla karşılaştılar. Boyalara da el koymaya çalışan polise karşı konularak boyalar geri alındı.

Polisin bu saldırı girişiminde olay yerinde bulunan Kızıl Bayrak okuru Hasan Güneş polisin keyfi davranışlarına tepki göstermesi üzerine GBT’si yapılarak zorla gözaltına alındı. Güneş polis saldırısına karşı “Kobanê’de düşene dövüşene bin selam!” sloganı attı. DLB’liler de “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atarak polis saldırısına tepki gösterdiler. Ayrıca DLB’liler gözaltı saldırısını engellemek isterken de polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildiler.

Kızıl Bayrak okuru Hasan Güneş’in Gebze’de gerçekleşen Kobanê’yle dayanışma eylemine katıldığı için hakkında açılan soruşturma üzerine gözaltına alındığı öğrenildi. Güneş, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

Güneş, Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Gebze Adliyesi’ne getirildi. Adliye önünde de sloganlarla polisin keyfi gözaltısını protesto eden Güneş, savcılıkta ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

DLB’liler, Kızıl Bayrak okuru serbest bırakılana kadar adliye önünde beklediler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§