6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı

 

Mersin’de hunharca katledilen Özgecan Aslan ve artan kadın cinayetleri, sermaye örgütleri ve AKP’nin kıdem tazminatı hakkını gasp etmeye yönelik planları, grev yasakları, işçi sınıfına yürünmesi gereken yolu gösteren Greif işgali ve 1 Mayıs’a uzanan süreçte devrimci baharı kucaklamanın ilk eşiği olan kızıl 8 Mart…

İşçi sınıfı ve emekçiler sınıfın devrimci baharına işte böylesi yoğun mücadele gündemlerinin bulunduğu bir süreçte adım atarken devrimci sınıf faaliyetinin yerellerdeki sesi olan yerel işçi bültenleri sınıfa, sınıfın mücadele gündemlerini yakın ediyor. Sermaye medyası ve düzenin kirli propagandası altındaki emekçilere adeta deniz feneri oluyor.

Devrimci baharı kucaklama çabasının nabzı bir kez daha yerel bültenlerde atıyor. Komünistlerin devrimci sınıf faaliyetindeki ısrarı ve pratiğine yaslanarak var olan yerel işçi bültenlerinin Şubat-Mart sayıları zengin içerikleriyle sanayi havzalarında, emekçi semtlerinde, fabrikalarda gerçek sahipleriyle yani işçi ve emekçilerle buluşuyor.

Ankara GREV’in sesi yankılanıyor

Ankara’da bir süre önce yayın hayatına başlayan, özgün içeriği ve tasarımıyla dikkat çeken yerel işçi bülteni GREV, yeni sayısında da dopdulu bir içerikle Ankaralı işçi ve emekçilerin karşısına çıkıyor. Mamak’ta, Sincan’da, Batıkent’te, Kızılay’da ve Ankara’nın dört bir köşesinde GREV’in sesi yankılanıyor.

Metal grevini ve grevin hemen ardından MESS-AKP eliyle uygulamaya konan grev yasağını ‘Korkuyorlar’ başlığıyla gören bültende sermaye sınıfı ve AKP’nin grev karşısındaki korkusu işleniyor.

Greif’in işgalci işçilerinin öncülüğünde kurulan DEV TEKSTİL’e hakim devrimci sınıf sendikacılığı çizgisi, sendikanın işleyiş ve ilkeleri ‘İşgal fabrikasında doğan mücadele mevzisi’ başlıklı yazıyla anlatılıyor. Emekçi kadınlara 8 Mart çağrısının taşındığı bültende 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal arka planına dair bir yazı da göze çarpıyor.

GREV, işçilerin omuzlarında yükseliyor. Bültende, farklı sektörlerden (gıda, belediye vb.) işçilerin yazıları yer alırken yereldeki işçi eylemleri de bülten sayfalarına yansıtılıyor.

Bülten, tüm toplumu ve işçi sınıfını doğrudan kesen siyasal gündemlere de kayıtsız kalmıyor. Bültende, Mersin’de Özgecan Aslan’ın katledilmesi üzerinden kadın cinayetleri ve onu doğuran sisteme karşı mücadele çağrısı yükseltiliyor.

Metal işçilerinin sesi

Yıllardır metal işkolunun nabzını tutan Metal İşçileri Bülteni ise, son sayısında metalde grev yasağına karşı sektördeki işçilere ‘Sınıfını bil safa gel’ çağrısında bulunuyor.

Çeşitli fabrikalardan Türk Metal üyesi işçilerin yazılarının dikkat çektiği bültende, metalde grev yasağının ardından oluşan tablonun anlatımı işçilere bırakılıyor. Bu bölümde, Gebze’den Kroman ve Sarkuysan fabrikalarından Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin yazılarına yer veriliyor. Yanı sıra, sektörde yaşanan gelişmeler de bültende ele alınıyor.

İşçi Bülteni: Emekçi kadınların sesi

Ümraniye yereline seslenen İşçi Bülteni ise, kapak sayfasında kıdem tazminatının gaspı planlarına dikkat çekerek bölge işçilerini hak gaspları karşısında uyarma görevini yerine getiriyor. İşçi sınıfı mücadelesiyle kazanılmış bu hakkın gasp edilmesi durumunda doğacak tehlikelere ve hak kayıplarına işaret ediliyor.

Metalde grev yasağını sayfalarından teşhir eden bültende bölgede süren Divan Turizm direnişi de yer buluyor. Koç Holding’e ait işletmedeki direnişin talepleri ve gelişmeler aktarılıyor.

8 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Kavel’den Greif'e… İşgal Grev Direniş Gecesi' ve 1. yılında Greif işgali deneyimi ve dersleri de bülten sayfalarında işleniyor.

Bu bölümde ayrıca, Greif Direnişi'nin etkisi, bölgede kurulu Greif fabrikalarında taşerondan kadroya geçişler üzerinden işgal deneyimi irdeleniyor. Bülten, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı işçi-emekçi kadınların da sesi oluyor. Bu kapsamda, Özgecan Aslan da unutulmuyor.
Bültende işlenen diğer bir temel gündem ise devrimci 8 Mart çağrısı. Bültende tüm emekçi kadınlar 8 Mart’ta alanlara çağrılıyor.

İşçilerin ellerinde yükseliyor

Gebze, Çayırova ve Tuzla’da bölge işçi sınıfına seslenen GREV, son sayısında kapağına metal grevini taşıyor. ‘Birliğe, örgütlenmeye’ çağıran GREV’de, diğer bültenlerde olduğu gibi kıdem tazminatının gaspı planları karşısında izlenmesi gereken mücadele hattı ve planın içeriğine dair bilgilendirmede bulunuluyor. İşçi yazılarıyla gerçek işlevine kavuşan bültende bölgede süren mücadelelerin yanı sıra metal işçilerinin yazıları da dikkat çekiyor.

Diğer bültenlerde olduğu GREV de Özgecan’ın katledilmesini ve onun ölümü üzerinden kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini unutmuyor. Hesap sorma çağrısını yükseltiyor.

Esenyurt İşçi Bülteni

Esenyurt yereline seslenen Esenyurt İşçi Bülteni ise, son sayısında ‘Taşeron köleliğine, sefalet ücretlerine, grev yasaklarına karşı işgal, grev, direniş’ çağrısı yapıyor.

İşçi yazılarının dikkat çektiği bültende ‘iç güvenlik paketi’ adı altındaki sıkıyönetim yasasının içeriğine dair bilgilendirmede bulunulması sadece ilerici ve devrimci güçleri değil hakkını arayan her kesimi hedef alan bu yasaya karşı mücadele çağrısını yükseltiyor. Greif işgalinin 1. yıldönümü ve devrimci 8 Mart çağrısı da bültenin temel gündem başlıkları arasında.

Bakırçay Havzası İşçi Gündemi

Metalde grev yasağı, buna karşı komiteleşmenin önemi, grevin bölgeye yansımaları İşçi Gündemi’nin temel konu başlıklarını oluşturuyor. Bülten, bölgedeki demir çelik fabrikalarında yaşanan sömürü ve köleliği çıplak biçimde ortaya koyarken bu köleliği ise işçilerin kaleminden çıkan yazılarla çarpıcı biçimde anlatıyor.

Türk Metal üyesi işçilerin kaleme aldığı yazıların yanı sıra bültende Aliağa’ya getirilmesi nedeniyle büyük tepki çeken radyasyonlu Kuito’nun çevre ve insan sağlığına etkisi geniş biçimde işleniyor.

Kıdem tazminatının gasp planları ve Özgecan’ın katledilmesi de bülten sayfalarında işleniyor.


 
§