6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’

 

Sıkıyönetim yasasına karşı emekçiler çeşitli kentlerde sokağa çıktı. Eylemlerde, meclisten geçse de yasanın sokaktan geçemeyeceği söylendi.

Ankara

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, TMMOB Ankara İKK, Ankara Tabip Odası, KESK Ankara Şubeler Platformu 28 Şubat’ta Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla İç Güvenlik Yasası'nın geri çekilmesini istedi.

Açıklamada AKP iktidarının iç güvenlik yasasıyla bir korku imparatorluğu yaratmaya çalıştığı, bu yasayla siyasi iktidarın zaten sınırlı olan özgürlükleri daha da kısıtlamayı hedeflediği, devlet şiddetine yasal kılıf hazırlamaya çalıştığı ve sıkıyönetim uygulamalarını meşrulaştırmaya çalıştığına vurgu yapıldı.

İzmir

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 28 Şubat’ta “İç güvenlik paketi değil, özgürlük ve demokrasi istiyoruz” şiarıyla alanlardaydı.

Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme TÜMTİS üyesi işçiler “Güvenlik yasası faşizmdir! Geçit vermeyeceğiz”, Birleşik Metal-İş Sendikası ise “Ekmeğimizden elinizi çekin Grev hakkımız yasaklanamaz” pankartlarıyla katıldı. Eylemde ilk önce Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle tutuklanan Onur Kılıç konuştu. Kılıç, tutuklanma sürecini anlatarak “hukuk yoksa sokak var” sözleriyle konuşmasını noktaladı. Ortak basın metnini ise Sevilay Yalçınkaya okudu. Eyleme BDSP ve DGB’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci güçler de katıldı.

İzmir Barış Anneleri Meclisi 3 Mart’ta gerçekleştirdiği eylemle ‘İç Güvenlik Paketi’ni protesto etti. Yüzlerini kapatan anneler adına yapılan Kürtçe konumada, bu yasanın “barışa” ve “çözüm sürecine” hizmet etmediği söylendi. Hükümet ile görüşülen 10 maddenin kabul edilmesini isteyen Hanife Diller, devletin illa bir yasa çıkarmak istiyorsa hasta tutsakları serbest bırakacak yasayı çıkarmasını talep etti. Diller devletin hızla adım atmasını beklediklerini ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Çorlu

Çorlu İç Güvenlik Yasasına Hayır Platformu, (BHH, DHF, Dev-Lis, DİP, Eğitim Sen Çorlu Temsilciliği, EMEP, FKF, HDP) faşist yasaya tepki olarak yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Heykel Meydanı’nda bir araya gelen kitle sloganlarla yasaya tepkisini dile getirdi. Belediye Meydanı’na gerçekleştirilen yürüyüşün ardından “Halkı baskı altına almak ve sindirmek dışında başka bir hedefi olmayan iç güvenlik yasası derhal geri çekilmelidir! Eşit ve özgür bir ülke için emekçileri, aydınları, kadınları ve gençliği boyun eğmemeye AKP’den hesap sormaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Eyleme BDSP de destek verdi.

Bolu

Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri, İç Güvenlik Yasası’nı protesto etti.

Akbank önünde toplanan kitle, yasaklı alan olan valilik binası önündeki Kardelen Meydanı’na yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay İç Güvenlik Yasası'nın hukuki boyutunu anlattı. Ardından KESK Bolu Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü basın açıklamasını okudu. Eyleme Sosyalist Kamu Emekçileri ve DGB’liler de destek verdi.

İstanbul

Kadıköy’de yürüyüş gerçekleştiren ilerici güçler yasa meclisten geçse de sokaklarda olmaya devam edeceklerini haykırdı.

Altıyol’da toplanılmasının ardından Bahariye Caddesi üzerinden Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na, oradan da çarşıya doğru yüründü. Yürüyüş boyunca kitleye eylemi izleyenler alkışlarla destek verdi. Kadıköy sokaklarında dolaşarak çarşıya ulaşan kitle buradan tekrar Altıyol’a dönerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekçilerin ve Kürt halkının mücadelesini yasakların durduramayacağının belirtildiği açıklamada, yasa meclisten geçse de sokaklarda olmaya devam edileceği söylendi. Eyleme DAF ve DGB’liler de katılım sağladı.

 

 

 

 

Beytepe’de ‘iç güvenlik’ protestosu

 

Beytepe’de 2 Mart’ta Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen devrimci ve ilerici öğrenciler yurtların önüne yaptıkları yürüyüşle İç Güvenlik Yasası’nı protesto etti. Yurt kantini önüne gelindiğinde bir forum gerçekleştiren öğrenciler yasaya karşı yapılması gerekenleri tartıştı.

Tartışmalarda DGB’liler İç Güvenlik Yasası’na karşı fiili-meşru mücadelenin öne çıkartılması gerektiğini vurguladılar. Daha önce de sermaye devletinin polis devleti uygulamalarına başvurduğu, bu yasayla bu tutumu güvenceye almaya çalıştığı, bu yasanın geri çekilmesinin tek yolunun ise güçlü bir mücadele olduğu vurgulandı. Mecliste düzen muhalefetinin zor kullanarak ezildiği, aslında mecliste sermaye iktidarının kararlarının alındığı belirtilerek, yeni Haziranlar’ı yaratmanın devrimci ve ilerici güçlere düştüğü vurgulandı.

Forumun ardından halaylar çekilerek eylem sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


 
§