6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) geçtiğimiz günlerde çeşitli kentlerde meclis toplantıları gerçekleştirdi.

İzmir

DGB İzmir İl Meclisi, Mart ayı toplantısını 1 Mart Pazar günü Alsancak Gençlik Kültür Evi’nde gerçekleştirdi. DGB ve işleyişi, geçmiş dönem değerlendirmesi, Mart ayı planlaması ve Gençlik Kültür Evi’nin faaliyetleri toplantının gündemini oluşturdu.

İlk olarak meclis toplantısına yeni gençlerin katılmış olmasından dolayı DGB ve işleyişi üzerine kısa bir sunum yapılarak DGB’nin hangi ihtiyacın ürünü olduğu belirtildi. Daha sonra geçmiş dönem değerlendirmesi yapıldı.

Değerlendirme yapılırken özellikle sınıf eksenli gelişen toplumsal hareketlenmeler, metal grevi ve yasaklanması, son birkaç yıldır gelişen ve devam eden işçi direnişleri ile gençliğin bu konudaki görev ve misyonu üzerine verimli tartışmalar yürütüldü. Ardından liselerde dinci-gerici müfredatlarla, üniversitelerde ise daha çok faşist baskı ve saldırılarla kendini gösteren baskı ve zorbalık ele alındı. Tartışmalarda faşist-gerici baskılara karşı yapılması gerekenler ve DGB’nin misyonu üzerinde duruldu.

Gençlik Kültür Evi faaliyetlerinin planlanmasıyla devam eden toplantıda özellikle GKE bünyesinde yer alan ve alacak olan atölyeler üzerine uzun tartışmalar yürütüldü. Yapılan tartışmalar sonucunda atölyeler için toplanma tarihleri belirlendi.

DGB Dokuz Eylül Üniversitesi Meclisi, DGB İzmir İl Meclisi’nin toplanmasının hemen ardından alınan kararları uygulamaya koymak amacıyla bahar döneminin ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İlk olarak, geçmiş dönemin değerlendirmesini yapan DGB’liler, Katlamalı Har(a)ç, Kobanêli aileler ile dayanışma etkinlikleri ve son dönemde artan faşist saldırılar ve son olarak Ege Üniversitesi’nde bir faşistin ölümünün ardından DGB’nin faaliyetlerini masaya yatırdı.

Kobanêli aileler ile dayanışma ziyaretlerine devam kararı alınan DGB DEÜ Meclisi toplantısında, belirlenen politik gündemler üzerinden ilk iş olarak devrimci 8 Mart’ı örgütlemek, tarihsel misyonuna uygun olarak 8 Mart çalışmasına devam kararı alındı.

Son olarak da Alsancak Gençlik Kültür Evi’nin tanıtım broşürlerinin dağıtılması, Gençlik Kültür Evi Atölyeleri’nin tanıtımının yapılacağı afiş çalışmasına başlanması kararı alındı.

Kayseri

DGB Kayseri Meclisi’nin toplantısında son süreçte yaşanan faşist saldırılar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, İç Güvenlik Yasası ve Kayseri’de gerçekleştirilecek İşçilerin Birliği Kurultayı başlıkları ele alındı.

Son süreçte yaşanan faşist saldırıların değerlendirildiği toplantıda Ege Üniversitesi’nde yaşanan faşist saldırganlığın ilk olmadığı ve devamının geleceği üzerine tartışmalar yürütüldü.

Toplantıda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel anlamına uygun kutlanması için yürütülecek çalışmalar ele alındı. Yerellerde gerçekleştirilecek eylemlere DGB’nin aktif katılım sağlaması kararlaştırıldı.

Aksaray

DGB Aksaray Meclisi toplantıda geçmiş dönem değerlendirmesi yaptı. DGB’liler, yeni dönemde pratik faaliyetlerini güçlendirme kararı aldı. Devrimci tutum ve disiplin konusuna değinen DGB’liler; yerelde karşılaşılan faşist baskı ve gerici tutuma karşı mücadele yöntemlerini konuştu.

Özgecan’ın vahşice katledilmesi ve kadın cinayetlerini meşrulaştıran sisteme duyulan öfkeyle 8 Mart’ta alanlara yapılacak çağrının önemi vurgulanıp çağrının daha da güçlendirilmesi noktasında karar alındı.

Devrimci miras ışığında gerçekleştirilecek olan 30 Mart anma programı planlandı.

Devrimci mirasa sahip çıkma doğrultusunda Kavaller’in, Greifler’in ışığında 1 Mayısların ve 8 Martların önemini vurgulamak için aylık fanzin çıkartılması noktasında karar alınarak hazırlıklara başlandı.

Ankara

DGB Beytepe Meclisi yeni dönemde devrimci baharı kucaklayabilmek için güçlü bir ön hazırlık sürecini gündemine aldı. İlk adım olarak yerel meclisini toplayan DGB’liler önümüzdeki dönem planlamalarını yaptılar. 8 Mart, Berkin Elvan, 16 Mart, 21 Mart ve 30 Mart planlamalarını yapan DGB Beytepe Meclisi 18 Nisan'da gerçekleşecek olan gençlik şenliğine de hazırlık planlamalarını yaptı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Aksaray-Kayseri-Ankara

 

 

 

 

Ankara’da DGB’liye faşist saldırı

 

Üniversitelerde faşist saldırganlık giderek tırmanırken Ankara’da Devrimci Gençlik Birliği de faşist saldırıyla karşılaştı.

3 Mart günü Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksek Okulu’nda faşistler ‘okulda faaliyet yürütemeyeceklerini’ söyleyerek DGB’lilere saldırdı. Saldırı sırasında faşistler tarafından darp edilen DGB’linin dişi kırıldı ve hastaneye kaldırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

 

DGB’liye tehdit ve engelleme girişimi

 

Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ), Kızıl Bayrak satışı gerçekleştiren bir DGB’li özel güvenliklerin engelleme girişimleri ve tehditleriyle karşılaştı.

Daha önce de aynısını yapan ÖGB şefi Birol Öztürk, DGB’liyi yine tehdit ederek okulda çalışma yapamayacağını, yaptığı takdirde hakkında soruşturma açılacağını söyledi.

ÖGB amiri kendini haklı çıkarabilmek için uyarıda bulunduğunu kaydettirmek amacıyla bir ÖGB’nin kamerayla çekim yapmasını isterken DGB’li kameraya müdahale etti ve çekim yapmasını engellediği gibi çalışmasını da sloganlarıyla sürdürdü. Hızını alamayan ÖGB amiri Birol Öztürk, DGB’linin adını soyadını verip “155’i arayın, ÖGB’yi darp etti deyin, gözaltına alsınlar” diyerek gözdağı vermek istedi ancak DGB’li tok tutumuyla çalışmasını sürdürdü. Çalışmasını bitirdikten sonra alanı terk etti.

Son zamanlarda artan kimlik sorgulaması, üst ve çanta araması da devam etti. DGB’li öğrenci kimliğini gösterdiği halde özellikle TC kimliği de istendi. DGB’li bu durum karşısında ÖGB’nin kendisine özel bir uygulama getirdiğini söyleyip kimlik göstermeden okula girdi.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

 
§