6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gelenek AKP ile sürüyor

 

7 Haziran genel seçimleri yaklaşırken partilerin vekil aday adayları belli olmaya başladı. Her dönem meclise vekil olarak girenlerin, devletin egemen politikasının taşıyıcıları olması ise tek değişmeyen gerçek. Katilleri ve hırsızları sahiplenenler, egemen sistemin katliamcı ve sömürü geleneğini, yenilerini ekleyerek sürdürmeye devam ediyor.

“Adalet ve Kalkınma Partisi” ismi ile 2002 yılından itibaren meclise giren parti, isminde yer alan “adalet” ve “kalkınma” kelimelerinin anlamlarına ve devletin egemen anlayışına uygun kişileri seçerek sistemin bekasını sürdürmekte. Elbette ki biz, burjuvazinin egemenliğini kitleleri yanıltarak sürdürdüklerini göz ardı etmeden “adalet” ve “kalkınma” kelimelerinin aslında katliam ve hırsızlık içeriğini taşıdığını bilerek, bugünkü adaylıklara mercek tutacağız.

Katiller...

Kadına şiddette cumhuriyet tarihinde rekor üstüne rekor kıran AKP, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, iş cinayetine kurban giden Ahmet Yıldız ve daha sayabileceğimiz çocuk katilliği ile Haziran Direnişi ve Roboski Katliamı’yla ismini tarihe geçirdi. Katliamcı kimliğini, milletvekilliğine aldığı ve aday yaptığı kişilerle de tescillemeye devam ediyor.

Sivas Katliamı’ndaki tetikçi katillerin avukat sıfatıyla savunuculuğunu yapanların meclise AKP’den vekil olarak girmesi, katliamcı kimliğin görülmesine yetecektir. Fakat “hayır AKP değişim partisidir” diyen anlayışlar için katliamcı kimliğin yeni örneklerini de ekleyelim.

Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne ilişkin davada yargılanan Mevlüt Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan, Nevşehir’den AKP milletvekili aday adayı oldu.

AKP Adana Milletvekili Aday Adayı Avukat Berzan Toprak, Adana’da 2009 yılında evlenme teklifini kabul etmediği için Hüseyin Ayyıldız tarafından öldürülen Öğretmen Demet Eygi cinayeti davasında katil zanlısının avukatlığını üstlendi.

Yine devletin rakamlarına göre 301 kişinin maden katliamında hayatını kaybettiği sırada Soma Kaymakamı olan Mehmet Bahattin Atçı, AKP Urfa milletvekili aday adayı.

Hırsızlar...

Temel yapıtaşı emek hırsızlığı/sömürü ve rant olan sermaye devletinin dümenindeki AKP, bu konuda da sırayı kimseye bırakmıyor. Şu an 46 patronun milletvekili olduğu AKP, yeni isimlerle yolunu yürüyor.

Kuşkusuz bunlardan en öne çıkanı, ‘Türkiye patronlar dünyasının başkanı’ olarak da anılan Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı (SANKON) Nezaket Emine Atasoy. Atasoy, Ankara 2. bölgeden AKP aday adaylığını açıkladı. Nezaket Emine Atasoy, Atasoylar Prestij AŞ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı. Aynı zamanda Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı olan Atasoy, Ortadoğu Devletleri Barış Zirvesi Eşbaşkanlığı görevini de sürdürüyor. Türkiye ve dünyadaki çok sayıda kurum ve kuruluştan ödüller alan Nezaket Emine Atasoy, Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı ve kadın patronluğu sıfatıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Arap Devletler Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi’den 22 Arap Devleti adına ödüller aldı.

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Ankara’dan AKP 25. dönem milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türk- Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, İSO Meclis Üyesi ve Yemek Sanayicileri Konfederasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, İSO Meclis Üyesi Kemal Akar, AKP’den milletvekili aday adayı oldu. Eski Vali Recep Yazıcıoğlu’nun oğlu ve patron Mehmet Kemal Yazıcıoğlu da AKP Ankara 1. bölge aday adayı oldu.

İncelemeye devam ettiğimizde, MESS başkanlığından cumhurbaşkanlığına yükselen Özal’ın, ‘Bin operasyon yaptık’ diyerek kanlı icraatlarıyla övünen katil Mehmet Ağar gibilerinin, Salim Uslu gibi ‘sendikacı’ların milletvekilliği ile ödüllendirilip sahiplenildiğiyle karşılaşırız.

Tayyip Erdoğan’da cisimleşerek süren, kirli sicilleri ile bütünleştikleri partilerinin işçilere, emekçilere ve halklara uyguladığı zulüm ve sömürü politikalarını gördüğümüz bu zatlar, sadece egemen burjuva sisteminin yarattığı siluetlerdir. Seçimlerle işçi ve emekçilerin ‘seçilmiş vekilleri’ oldukları yalanını dile getirenler, aslında onların katilleri ve soyguncularıdır. Bunlardan kurtulmanın yolu ise işçilerin komünist partisinin yükselttiği bayrağın altında örgütlenerek, işçi-emekçi cumhuriyetini kuracak mücadeleyi büyütmekten geçmektedir.

 

 

 

 

Kentsel dönüşüm yalanlarına yanıt

 

“Kentsel dönüşüm” adı altında rant merkezli dönüşümün Bakırköy’de başlayacak olmasına ilişkin Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Bakırköylü işçi ve emekçiler de yoğun katılım göstererek gerçekleri öğrendi.

Toplantıda ilk olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu söz aldı.

Bakırköy’de kentsel dönüşümün resmi olarak bilinmediğine, belediye başkanının açıklamalarıyla yansımaya başladığına dikkat çeken Hacıalioğlu, “Sanki insanlar kentsel dönüşümle zenginleşecek, para harcamadan yerinde bir dönüşüm yapılacağı iddia ediliyordu şimdi aynı dil Bakırköy’de de kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Çok ciddi hukuksal ve finansal sorunlar yaşanacağını ifade eden Hacıalioğlu, bu konuda Anayasa Mahkemesi kararları olduğuna dikkat çekti. Hacıalioğlu, depremden sonra inşa edilen binalara dokunulamayacağını, eski eser tescilli binalar da bulunduğunu, kentsel dönüşümde yürütmeyi durdurma kararı alınabileceğini, bu konuda AYM kararlarının bulunduğunu aktardı.

Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği Sekreteri Selda Yentür ise, kentsel dönüşüm alanı dışında da “çok yüksek riskli” ve “yüksek riskli” binalar bulunduğunu fakat belediyenin bu binalara kayıtsız kaldığını söyledi. Basın toplantısında söz alan Bakırköylü emekçiler ve mimarlar da sorunun teknik bilgilerden yoksun yürütülmesini eleştirdi.

 
§