28 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/47

Sermaye düzeninin zorbalığı sökmeyecek!
Tecrit ve sansüre karşı ortak mücadele
“Yayın yasağı yok hükmünde”
Rojava kantonları IŞİD tehdidi altında
Sağlıkta dönüşüm fiyaskosu!
İşçiye mezar, babasına lastik ayakkabı!
BirGün ve Evrensel’in turnusol kağıdı: Ülker reklamı - T. Kor
‘74 Ülker işgali yol gösteriyor!
Diplomalı işsizlik gerçeği!
MESS dayatmalarına karşı fabrika eylemleri
“Benim gibi isyan eden yüzlerce işçi var”
İzmir’de DEV TEKSTİL tanıtım toplantısı
Karayolu işçisinin iradesi sendikal bürokrasiyi aşmaya yetmedi
Fabrika ile barikat arasında
Devrim için devrimci parti, devrimci sınıf!
TKİP’nin 16. kuruluş yıldönümü etkinliği.
16. yıl etkinliğine parti örgütlerinden mesajlar
Ferguson’da büyük öfke!
İntifada ruhu ezilmek isteniyor!
Gebze’de liseliler Oğuzhan Çalışkan için buluştu!
“Şiddete karşı mücadelede vardık, varız, varolacağız!”
EKK’dan 25 Kasım etkinlikleri
Burjuvazinin nüfusunu planlama değil, kökünü kurutma savaşı - Z. Eylül
“İnsan nasıl insan oldu” - Evrim Erdoğdu*
TKİP militanı Alaattin Karadağ mezarı başında anıldı
Basına sansür, tutsaklara tecrit!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rojava kantonları
IŞİD tehdidi altında

 

Batı Kürdistan’da Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda IŞİD kuşatması ve saldırılarına karşı YPG/YPJ güçlerinin direnişi 2,5 ayı geride bıraktı.

Çeteler takviye güç ve silah desteğine rağmen direniş karşısında tutunamayarak Kobanê’de ağır kayıplar veriyor. YPG/YPJ savaşçılarının vurduğu darbelerle savunma pozisyonuna çekilmek zorunda kalan çetelere yönelik düzenlenen eylemler devam ediyor. YPG/YPJ savaşçılarının, HSO bileşeni Burkan El Fırat güçleri ve pêşmergelerin ağır silahlarla destek verdiği saldırılarda çetelerin işgal ettiği birçok nokta geri alındı.

Kentteki ilerleyişleri duran ve sonuç alamayan çeteler son günlerde Rojava’nın diğer kantonlarını işgal girişimlerine hız verdi. YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, Afrin ve Haseke’ye yönelik savaş planlarının devreye sokulduğunu ve Rojava’nın bütün kantonlarının savaşın içine çekilmek istendiğini belirtti. Hemo, “Hasekê’de uzun süreli bir savaş, Kobanê'de zaten sürüyor, Afrin'de Cephet El Nusra ile uzun süreli bir savaş başlatmak istiyor. Planlar bu yönlüdür” diye konuştu. YPG Komutanı, olası saldırılara karşı daha ileri bir düzeyde hazırlık yaptıkları bilgisini verdi.

YPG’nin eylemleri sürüyor

YPG/YPJ savaşçılarının çete gruplarına yönelik eylemlerinin devam ettiğini belirten YPG Basın Merkezi, üstünlük sağlayamayan çetelerin kent merkezine yönelik düzenledikleri havan saldırılarıyla sonuç almaya çalıştıklarını belirtti. Çeteler, Suruç’taki sınır hattına yönelik saldırılarda bulundu.

Kobanê direnişini takip etmek için Suruç’un Etmanek Köyü yakınlarında basın mensupları için Başbakanlık Basın Enformasyon Müdürlüğü tarafından basın tepesi oluşturulmuştu.

IŞİD çeteleri twitter hesabından burada bulunan gazetecileri tehdit ederek, “Basın bir yere toplanmış kendini güvende hissetmesinler” demişti.

23 Kasım günü basın tepesinin bulunduğu bölgeye çete üyeleri tarafından hedef gözetilerek havan topu atıldı. Ölü ya da yaralının olmadığı saldırıda havan topu tepenin 100 metre batısına düşerek patladı.

Üç cephede kararlı direniş

Savaşın üç cephesinde de gerici çetelere geçtiğimiz hafta içinde büyük darbeler vuruldu. Doğu cephesinde düzenlenen saldırılarda darbe alan çeteler tümüyle savunmaya geçerken yaşanan çatışmalarda Sukul Hal, Belediye Caddesi ve Azadi Meydanı çevresinde konumlanan çetelere etkili darbeler vuruldu.

Güney cephesindeki çatışmalarda ise çetelerin işgal ettiği çeşitli noktalar kurtarıldı ve bu alanlarda ilerleme kaydedildi. Bu cephelerdeki çatışmalarda çok sayıda çete üyesi öldürülürken çetelere ait cephanelere ve askeri malzemelere el konuldu.

Çatışmaların yoğun yaşandığı güneybatı cephesinde, geceleri yoğun çatışmalar yaşanırken, gündüz ise suikast tarzı çatışmalar kesintisiz olarak devam ediyor. IŞİD çetelerinin son dönemlerde geceleri gerçekleştirmeye çalıştıkları sızma tarzı saldırıların tamamı ise YPG/YPJ savaşçıları tarafından geri püskürtülüyor.

Diğer yandan, başını ABD’nin çektiği emperyalist koalisyona bağlı savaş uçaklarının da IŞİD çetelerinin mevzilendiği bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenlediği öğrenilirken saldırının sonuçları hakkında detaylı bilgi edinilemedi.

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, gelinen aşamada Kobanê’nin artık özgürleştiğini ifade ederek, bölgenin tam anlamıyla çetelerden temizlenmesinin zaman alacağını söyledi.

Kobanê’deki çatışmalara ilişkin bilgilendirmede bulunan Kobanê Peşmerge Gücü Komutanı Ehmed Gerdi, kentin adım adım IŞİD’den temizlendiğini belirterek, "Eskisi gibi iştahla saldıramıyor. Kente girenler de Kürt güçleri karşısında kendilerini savunamıyor. Geri çekilmeyi en iyi çözüm olarak görüyorlar" dedi. Gerdi, IŞİD’in Kobanê’den çekilmekten başka çaresinin kalmadığını söyledi.

Direnişe destek

Kobanê Kanton Yönetimi, kentte ve sınır bölgesinde binlerce sivil insanın yaklaşan kış mevsimine rağmen hala IŞİD tehdidi altında yaşamak zorunda olduğunu belirterek, uluslararası topluma ve koalisyon güçlerine yardım çağrısında bulundu.

Kobanê’de sağlık hizmeti vermeye çalışan Dr. Hikmet Ehmed, şartların daha da zorlaştığını belirterek yardım çağrısında bulundu.

Dr. Ehmed, şu çağrıda bulundu: “Yine yetersiz beslenmeden dolayı özellikle çocuk ve yaşlılarda bazı rahatsızlıklar kendini göstermekte. Savaş devam ettiği için Kobanê’de temiz su yok. Bundan dolayı da bazı hastalıklar yaygınlaşmakta. Yine temizlik imkanları kısıtlı olduğundan dolayı cilt hastalıkları var.

Kuzey’deki halkımıza, Güney’deki halkımıza, sağlık odalarına ve uluslararası sağlık kuruluşlarına bize destekte bulunmaları çağrısında buluyoruz. Halkımızın ağrılarını hafifletmek için bize ilaç ve malzeme desteğinde bulunsunlar.”

Mardin-Şırnak Eczacı Odası tarafından 6 ay önce başlatılan Rojava’ya Kardeş Eli Yardım Kampanyası kapsamında, Kobanêlilerin acil ilaç ihtiyaçlarını karşılamak üzere 57 bin liralık ilaç yardımı yapıldı. Kampanya çerçevesinde SMS ile toplanan yardımlarla Kobanê’nin sağlık ihtiyaçlarının yeniden inşası konusunda ilk yardım yapıldı.

Serêkaniyê’de ortak savunma

23 Kasım sabahı Serêkaniyê bölgesinde iki ayrı köyde, YPG mevzilerini hedefleyen iki bombalı araç, YPG savaşçıları tarafından imha edildi ve saldırı girişimi boşa çıkarıldı. İlk saldırı girişimi Serêkaniyê’nin 35 km. güneyinde bulunan Meddan Köyü’nde gerçekleşirken ikinci saldırı girişimi de, Serêkaniyê’nin 31 km. güneyinde yer alan Herras Köyü’nde yaşandı.

YPG/YPJ güçlerinin, IŞİD çetelerinin işgali altında bulunan Serêkaniyê’nin bazı köylerine yönelik operasyonları başarılı oldu. Bu bölgelerde Kürt, Arap, Çeçen, Süryani ve Êzidî halkları çetelere karşı birlikte direniş sergiliyor.
IŞİD çetelerine karşı YPG ile birlikte hareket eden halkların kurduğu “Şehit Mıhemed Trezan” askeri tabur Çeçen, Kürt ve Araplar’dan oluşuyor. YPG güçleri, geçtiğimiz haftalarda Tolan, Ömeyir ve Nuh köylerini çetelerden geri aldılar.

 
§